Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΒΓΑΛΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΕ ΓΛΥΦΟΥΝ

Καλώς ήρθες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο…

Σύντομα θα έρθεις αντιμέτωπος-η με προβλήματα όπως έλλειψη αιθουσών, υλικού εξοπλισμού, ουρές στις γραμματείες, έλλειψη δωρεάν στέγασης, μια βιβλιοθήκη που υπολειτουργεί και άλλα.

Όλα τα παραπάνω οφείλονται στις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες υποχρηματοδοτούν το πανεπιστήμιο, εντατικοποιούν τις σπουδές και με πλάγιο τρόπο προωθούν την ιδιωτική εκπαίδευση.

Οι παρατάξεις μέσα στο πανεπιστήμιο που εκπροσωπούν τα κόμματα αυτά και τις πολιτικές τους, δηλαδή η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ αντίστοιχα, εκμεταλλεύονται τα προβλήματα που δημιουργούν οι παραπάνω πολιτικές εγκαθιστώντας συστήματα πελατειακών σχέσεων αδιαφορώντας για τα συμφέροντα του φοιτητή. Ένα τρανταχτό παράδειγμα που θα βιώσεις σύντομα, αν δεν το έχεις ήδη βιώσει, είναι η «ανιδιοτελής» βοήθεια που σου επιβάλλουν κατά την εγγραφή σου οι παραπάνω παρατάξεις, οι οποίες σε αντιμετωπίζουν σαν ανίκανο και άβουλο.

Εμείς ως Αριστερή Ενότητα είμαστε ένα ενωτικό εγχείρημα της ριζοσπαστικής αριστεράς το οποίο δημιουργήθηκε με αφορμή το κίνημα του άρθρου 16 για δημόσια δωρεάν παιδεία. Λειτουργούμε αυτόνομα από κομματικές γραμμές και χωρίς ιεραρχικές δομές. Επιδιώκουμε την ενεργοποίηση του φοιτητικού συλλόγου, προκειμένου να υπερασπιστούμε τις ανθρώπινες συνθήκες σπουδών, τη μη εμπορευματοποίησή τους, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, καθώς και τη συμμετοχή των φοιτητών στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

Τα δύο κυρίαρχα προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο φοιτητικός σύλλογος είναι αυτά της στέγασης και της βιβλιοθήκης. Σήμερα οι φοιτητές του Παντείου «στεγάζονται» σε ξενοδοχεία υπό άθλιες συνθήκες αντί σε ένα σύγχρονο κτηριακό πανεπιστημιακό συγκρότημα. Επιπλέον, πρέπει να διευρυνθεί ο αριθμός των φοιτητών που δικαιούνται στέγαση, για αξιοπρεπή φοιτητική ζωή. Όσον αφορά τη βιβλιοθήκη, η υποχρηματοδότηση οδηγεί στις συνεχείς απολύσεις των εργαζομένων και στην έλλειψη βιβλίων με αποτέλεσμα την υπολειτουργία της.

Διεκδικούμε την ισχυροποίηση του φοιτητικού κινήματος που σε συνεργασία με το εργατικό κίνημα και την υπόλοιπη κοινωνία θα ανατρέψει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές παλεύοντας για τα δικαιώματα των πολλών και όχι των λίγων με τελικό στόχο ένα κόσμο χωρίς ρατσισμό, κοινωνικές ανισότητες, χωρίς επισφαλή εργασία, με οικολογική συνείδηση, με αλληλεγγύη και χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

«ΛΕΞΙΚΟ» ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΛΗΜΑΤΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Προσπάθεια της κυβέρνησης για εντατικοποίηση των σπουδών, εισαγωγή της αγοράς μέσα στα πανεπιστήμια και κατάργηση του αυτοδιοίκητου.  

ΑΡΘΡΟ 16 Το άρθρο του συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Η προσπάθεια της ΝΔ, με την σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, να το αναθεωρήσει το 2005-06 συνάντησε την μαζική αγωνιστική αντίσταση των φοιτητών-τριων. Το αποτέλεσμα ήταν η νίκη του φοιτητικού κινήματος  για δημόσια δωρεάν παιδεία σε όλους και όλες, τουλάχιστον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!

ΑΣΥΛΟ Λαϊκή κατάκτηση που διασφαλίζει την ελεύθερη έκφραση ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια. Μεταξύ άλλων, απαγορεύει την επέμβαση σωμάτων ασφαλείας μέσα στα πανεπιστήμια. 
 
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Το ανώτατο, τουλάχιστον για εμάς, όργανο του φοιτητικού συλλόγου του πανεπιστημίου. Παρά την πρώτη αρνητική εντύπωση που δημιουργεί (φωνές, καπνοί κλπ) πρόκειται στην ουσία για την μόνη αμεσοδημοκρατική διαδικασία του φοιτητικού συλλόγου. Ο καθένας-μια μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του, είτε είναι μέλος κάποιας συλλογικότητας είτε όχι, και να κατεβάσει προτάσεις για ψήφισμα. Ψηφίζουν όλοι και όλες. Πραγματοποιείται μετά από απόφαση του ΔΣ φοιτητών ή εάν συγκεντρωθεί αρκετός αριθμός φοιτητών-τριων. 
 
ΔΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Ο Διοικητικός Σύλλογος Φοιτητών είναι ένα 15μελές όργανο του οποίου η σύσταση προκύπτει από τις φοιτητικές εκλογές. Αποφασίζει για την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης ή παίρνει αποφάσεις μέσω ψηφισμάτων αν κάποιο θέμα επείγει. Επίσης «επικυρώνει» τους εκπροσώπους των φοιτητών στις Τμηματικές Συνελεύσεις και την Σύγκλητο μετά τις Φοιτητικές Εκλογές. Φέτος η σύσταση του ΔΣ είναι η εξής: ΔΑΠ:8, ΠΑΣΠ:4, ΠΚΣ:2, ΑΡ.ΕΝ:1 ΚΑΤΑΛΗΨΗ Μέσο πάλης στα χέρια των φοιτητών-τριων για την διεκδίκηση αιτημάτων τους. Αντίθετα με την αντίληψη που προάγεται, το πανεπιστήμιο υπό κατάληψη δεν είναι κλειστό αλλά  λειτουργεί και διοικείται από τα μέλη της κοινότητάς του σύμφωνα με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.  

ΚΕΣ Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών ή Κολέγια, με λίγα λόγια εκεί που θα μπορούσαμε να καταλήξουμε όλοι-ες αν «αποτυγχάναμε» στην παρωδία των πανελλαδικών, φυσικά με το αζημίωτο. Είναι στην ουσία η έμμεση προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει το άρθρο 16, μετά την ήτα της το 2006, μέσω της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΚΕΣ.. Διεκδικούμε κλείσιμο των ΚΕΣ με ταυτόχρονη μέριμνα για τους απόφοιτούς τους.

ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ Νομοθετική απόπειρα κυβερνητικού ελέγχου της επιστημονικής γνώσης, περιστολής του πανεπιστημιακού ασύλου, κατάργησης του αυτοδιοικήτου του πανεπιστημίου και εισαγωγής ιδιωτικών κριτηρίων στην λειτουργία του. Προσθέστε σε αυτά την κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων και τα πειθαρχικά εναντίον των φοιτητών που «δεν κάθονται καλά».   

 
ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ Το ανώτατο διοικητικό όργανο του πανεπιστημίου. Συμμετέχει ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις , εκπρόσωποι  των καθηγητών, των εργαζομένων, των προπτυχιακών  και μεταπτυχιακών φοιτητών (ανάλογα των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών).  Για φέτος οι εκπρόσωποι των φοιτητών είναι: ΔΑΠ:5, ΠΑΣΠ:3 ΠΚΣ:1

ΤΜΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ Κάθε τμήμα στο Πάντειο έχει μια ορισμένη αυτονομία. Στις τμηματικές συνελεύσεις συζητιούνται προβλήματα του τμήματος και παίρνονται αποφάσεις που τα αφορούν. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών ανά τμηματική συνέλευση προκύπτουν από τις φοιτητικές εκλογές.   

ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ  Σπασμένες καρέκλες, έλλειψη αιθουσών, αμφιθέατρα «Σιβηρίας», ουρές στις γραμματείες, ανοργάνωτες και ελλιπείς βιβλιοθήκες, απουσία εργαστηρίων και πειραματικών μαθημάτων, βιβλία που πληρώνουμε από την τσέπη μας, δίδακτρα στα μεταπτυχιακά κλπ κλπ.  

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Διεξάγονται κάθε χρόνο την Άνοιξη. Δυστυχώς οι πελατειακές (και όχι οι πολιτικές) σχέσεις κυριαρχούν. Στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές στο Πάντειο τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: ΔΑΠ: 50.54%, ΠΑΣΠ: 26.35%, ΠΚΣ: 14.13%, ΑΡ.ΕΝ.: 3.78%, ΕΑΑΚ: 3.65% , ΛΕΥΚΑ: 0.91%

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΤΥΠΗ «ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ» ΑΡΘΡΟΥ 16

Ενδιαφέρον άρθρο του Ιού της Ελευθεροτυπίας για την ύπουλα σχεδιασμένη κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

http://www.iospress.gr/ios2009/ios20090913.htm

Οδηγίες Εγγραφών Πρωτοετών - ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Παρουσιάζουμε τον οδηγό που διέρευσε στις  περσινές εγγραφές από την ΔΑΠ Θεσσαλονίκης. Είναι στην ουσία το ευαγγέλιο των πελατιακών σχέσεων και δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο οτι για την ΔΑΠ (και για την ΠΑΣΠ που χρησιμοποιει τον ίδιο μηχανισμό) οι φοιτητές είναι κάτι σαν χαζές περιφερόμενες ψήφοι.



 
 

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Επίθεση κατά μεταναστών στον Άγιο Παντελεήμονα

http://www.tvxs.gr/v20071

Με τρύπα στον πνεύμονα από ξυλοδαρμό ΕΛ.ΑΣ.

    
     Με σπασμένο πλευρό και τρύπα στον πνεύμονα, νοσηλεύεται εδώ και τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ένας νεαρός που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από αστυνομικούς το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στο κέντρο της Αθήνας.
Ο 27χρονος, που μίλησε από το νοσοκομείο στην «Ε», έχει μώλωπες και κακώσεις σε όλο σχεδόν το σώμα του. Οπως είπε, αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα, τον συνέλαβαν και άρχισαν να τον χτυπούν και να τον βρίζουν. Κάποιος τον έπιασε από τον λαιμό, τον σήκωσε στον αέρα και τον πέταξε στο έδαφος ενώ άλλοι τον χτυπούσαν με κλοτσιές στο στήθος και τα πλευρά.
      Μόλις εκτονώθηκαν, τον έδεσαν σ'ένα δένδρο και μαζί με άλλους 4 συλληφθέντες, τους οδήγησαν με βαν στη ΓΑΔΑ. Εκεί, όταν διαπίστωσαν τη σοβαρότητα του τραυματισμού του, τον μετέφεραν στον Ευαγγελισμό. Ο νεαρός νοσηλεύεται στη θωρακοχειρουργική μονάδα του Ευαγγελισμού, αφού του τοποθετήθηκε σωληνάκι για την παροχέτευση των υγρών από τη πληγή που προκάλεσε στον πνεύμονά του, το σπασμένο πλευρό.
      Η σύλληψη στο σωρό και ο άγριος ξυλοδαρμός του από αστυνομικούς έγινε στην οδό Τζαβέλλα και Μπενάκη. Οπως υποστηρίζει ο συνήγορός του, Κ. Παπαδάκης, ο 27χρονος δεν είχε καμία σχέση με τα επεισόδια μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων που εκτυλίχθηκαν εκείνο το βράδυ στα Εξάρχεια, γύρω από τα παλαιά γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ομως σε βάρος του, (όπως και των υπολοίπων 4 συγκατηγορουμένων του), ασκήθηκαν εξοντωτικές κακουργηματικές διώξεις για κατοχή εκρηκτικών, πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και αντίσταση κατά της αρχής, αν και, όπως λένε όλοι, δεν έπεσαν στα επεισόδια αυτά βόμβες μολότοφ!
      Πρόκειται για πάγια τακτική της Αστυνομίας, όταν βρίσκεται έκθετη για απαράδεκτη βίαιη συμπεριφορά, λένε νομικές πηγές. Αποδίδει στους συλληφθέντες ανύπαρκτες κατηγορίες και αλλοιώνει τα πραγματικά περιστατικά, προκειμένου να αποφύγει τον ποινικό έλεγχο των στελεχών της. Κάτι ανάλογο είχε επιχειρήσει άλλωστε να κάνει στην υπόθεση της ζαρντινιέρας και τον άγριο ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή. Ομως εκεί την εξέθεσαν οι κάμερες.
      Το κρίσιμο ερώτημα προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (τους κ. Πρ. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη) είναι εάν κινήθηκαν οι μηχανισμοί ελέγχου των αστυνομικών που εμπλέκονται στο περιστατικό. Οπως θα γνωρίζουν πολύ καλά, η Αστυνομία υποχρεούται να δίνει εξηγήσεις για κάθε περιστατικό κρατούμενου, που φεύγει από τα χέρια της χτυπημένος. Το ίδιο οφείλει να πράξει και ο ανακριτής της υπόθεσης