Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΟΒΟΛΗ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 12:00 Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "UNDERGROUND" ΤΟΥ EMIR KOSTURICA. ΑΙΘΟΥΣΑ: Α1


Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ-ΟΧΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ


Η ειρωνία πλέον συναντά την πραγματικότητα. Τα τελευταία χρόνια η οικολογία έχει μπει στον κερδοσκοπικό χάρτη και αντιμετωπίζεται από τους φορείς εξουσίας με έννοιες όπως η ανταποδοτικότητα, ο ανταγωνισμός, το κέρδος και η «πράσινη ανάπτυξη». Αυτές οι έννοιες σε πρακτικό επίπεδο μεταφράζονται σε μολυσμένα ποτάμια, ανόδο της θερμοκρασίας άρα και άνοδο στάθμης της θάλασσας, ατμοσφαιρική ρύπανση, εξαφάνιση σπάνιων ειδών πανίδας και χλωρίδας, έντονη λειψυδρία και γενικότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η μόλυνση της γης τα τελευταία 50 χρόνια είναι περισσότερη απ’ όλη τη μόλυνση που έχει υποστεί από τη δημιουργία της.  Οι υπαίτιοι όλων αυτών καλούνται τώρα εκ των υστέρων να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα αντί να τα προλάβουν χρόνια πριν. Από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου διεξάγεται στην Κοπεγχάγη η συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή. Παρά τις δραματικές προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας και την απαίτηση όλων των λαών του κόσμου, οι ισχυρές χώρες του πλανήτη έχουν προαποφασίσει να μην καταλήξουν σε δεσμευτική συμφωνία, προκειμένου να διασφαλίσουν οικονομικά βραχυπρόθεσμα συμφέροντα. Ήδη οι πρώτες μέρες των εργασιών έχουν στεφθεί με απόλυτη αποτυχία. Εμπόδιο στη συμφωνία στέκονται τα οικονομικά συμφέροντα που θα θιγούν σε περίπτωση μείωσης των ρύπων και προφανώς πιέζουν τις κυβερνήσεις σε αυτη την κατεύθυνση. Απτά παραδείγματα αυτού είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ με τον «οικολογικό» Ομπάμα που παρόλο που αυτές οι 2 χώρες φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στη καταστροφή της γης, αρνούνται πεισματικά να υπογράψουν κοινη συμφωνία. Οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες ρίχνουν την ευθύνη στις μικρότερες αναπτυσσόμενες παραβλέποντας πως αφού εκέινες δημιούργησαν την κλιματική αλλαγή με τις εργοστασιακές βιομηχανικές βάσεις σεαυτές τις χώρες, τώρα αυτο που κάνουν είναι ουσιαστικά να τις φορτώνουν άδικα. Δεν είναι τυχαίο πως σε αναπτυσόμενες η υποαναπτυκτες χώρες του παγκόσμιου νότου, οι υδάτινοι πόροι έχουν περάσει πλέον σε χέρια ιδιωτών που διαχειρίζονται και  εμπορεύονται στον τοπικό πληθυσμό.

ΖΗΤΑΜΕ:
* Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2020 και κατά 90% έως το 2050 για τις αναπτυγμένες χώρες.
    * Απεξάρτηση των οικονομιών των ανεπτυγμένων χωρών από τον άνθρακα μέσα στα επόμενα σαράντα έτη (2050).
 * Κατάργηση της εμπορίας ρύπων μέσω των ειδικών χρηματιστηρίων ρύπων  (ευέλικτοι μηχανισμοί του Κιότο).
* Καθαρές μειώσεις στις ίδιες τις ανεπτυγμένες χώρες.
* Η παγκόσμια επείγουσα ανάγκη για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας δεν μπορεί να υποτάσσεται στους μηχανισμούς της αγοράς και στη διασπορά της ρύπανσης στον παγκόσμιο Νότο.


Μικρογραφία όλων αυτών είναι η Ελλάδα όπου η οικολογία μπήκε έντονα στην πολιτική ατζέντα μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και αφού χρειαστικέ να καούν σχεδόν 70 άνθρωποι. Ποιός όμως μετρά στα περιβαλλοντικα θύματατου νεκρούς από καρκίνο λόγω του μολυσμένου Αχελώου, λόγω του νέφους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγο του Λιθάνθρακα στην Εύβοια και στην Καβάλα και λόγω της έλλειψης καθαρού αέρα από τα χιλιάδες καμμένα στρέμματα δάσους..? Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να συνεχίσουμε να μετράμε νεκρούς από τη κλιματική αλλαγή? Τελευταία στην Ε.Ε. σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και περιβαλλοντική παιδεία η Ελλάδα φαίνεται να έχει πάρει τον δρόμο που της χάραξαν οι κυβερνήσεις της εδώ και 35 χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην κυβέρνηση έχοντας μία «πράσινη» ρητορεία άλλα απουσιάζοντας από όλα τα κινηματικά μέτωπα της προηγούμενης περιόδου. Αναρωτιόμαστε αν η κυρία Μπιρμπίλη (Υπ. Περιβάλλοντος) θά σταματήσει να μιλάει για το περιβάλλον με όρους ανταποδοτικότητας, αναφέροντας ασταμάτητα ότι το περιβάλλον έχει πολλά περιθώρια για οικονομικές επενδύσεις ακόμα.

ΖΗΤΑΜΕ:
* Ριζικό επανασχεδιασμό του ενεργειακού μοντέλου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την άμεση στροφή στις ΑΠΕ.
* Αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας με κοινωνικό δημόσιο έλεγχο. Όχι στο νέο ενεργειακό κέντρο στην Βοιωτία και γύρω από την Αττική
* Σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και άμεση αντιμετώπιση της τρομακτικής ρύπανσης των λιγνιτικών περιοχών
* Νέα υδατική πολιτική για εξοικονόμηση υδατικών πόρων και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Οριστική απόρριψη της εκτροπής του Αχελώου.
    * Κατάρτιση δασολογίου, κατάργηση του δασοκτόνου νόμου 3208/03 του ΠΑΣΟΚ.
    * Προστασία και αύξηση των δημόσιων πράσινων χώρων των πόλεων απέναντι στην τσιμεντοποίησή τους από τους επενδυτές του real estate.
    * Ενίσχυση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς και κυρίως των μέσων σταθερής τροχιάς. Κατασκευή ποδηλατοδρόμων και ενθάρρυνση χρήσης του ποδήλατου. Δραστικός περιορισμός της χρήσης του ΙΧ αυτοκινήτου. - Όχι νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό


Το Δεκέμβρη, ενώ οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων αυτού του κόσμου και τα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών θα μετρούν κέρδη και ζημιές, κινήματα από ολόκληρο τον κόσμο, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς, κοινωνικά δίκτυα, Μ.Κ.Ο., συνδικάτα, ακτιβιστές/στριες και επιστήμονες, θα ενώσουμε τη φωνή μας στους δρόμους της Κοπεγχάγης, αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη, προβάλλοντας τη δική μας ατζέντα για
την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής,
την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας,
την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών,
την κατάργηση των ανισοτήτων και
την άρση της εκμετάλλευσης ανθρώπου και φύσης...



ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ



ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

Τις τελευταίες μέρες έχει ανοίξει ξανά η επίθεση ενάντια στο πανεπιστημιακό άσυλο. Ο σκοπός της επίθεσης είναι προφανής: Αφενός επιχειρείται η απονομιμοποίηση του ασύλου στα μάτια της κοινωνίας γιατί το άσυλο έχει αποδειχθεί ότι είναι βασικό εργαλείο των μαζικών κοινωνικών αγώνων. Αφετέρου, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από τα πραγματικά προβλήματα που απορρέουν από τις πολιτικές πρακτικές των τελευταίων κυβερνήσεων και της Ε.Ε.

Μάλιστα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρεί σε συγκεκριμένες ενέργειες επιδεικτικής παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου:

Καταγγέλλουμε το κυνήγι διαδηλωτών και την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική (6/12)

Καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό της ΑΣΟΕΕ από τα ΜΑΤ και την ρίψη χημικών μέσα στο άσυλο (3/12)

Καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό του ασύλου των προπυλαίων από εκατοντάδες αστυνομικές δυνάμεις με την σύμφωνη γνώμη του πρύτανη (7-8/12)

Καταγγέλλουμε το κυνήγι διαδηλωτών και την έφοδο των αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο του ασύλου του ΑΠΘ

Δεν συμφωνούμε με πρακτικές φετιχοποίησης της βίας, όπως ο πρόσφατος τραμπουκισμός του πρύτανη ΕΚΠΑ

Καλούμε τον σύλλογο φοιτητών και ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα σε μαζικό αγώνα που θα αγκαλιάσει όλη την κοινωνία για την προάσπιση του ασύλου και των δημοκρατικών ελευθεριών από τις επιθέσεις του αστικού μπλόκ.


Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

«ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 35 ΧΡΟΝΙΑ…»


«…κάναμε κάτι επιτέλους για το άσυλο!» φώναζε μετά την είσοδο δυνάμεων των ΜΑΤ στα Προπύλαια, ο προστάτης του πολίτη, υπουργός Χρυσοχοΐδης. 35 χρόνια μετά από τι; Μετά από την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο και τους νεκρούς από τη χούντα που επίσης «έλυσε» το πρόβλημα του ασύλου;
Σε ανατριχιαστικές δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας, με ύφος συνταγματάρχη άλλου καθεστώτος, διαμήνυσε το τέλος της ανομίας που προκαλείται από την ύπαρξη του ασύλου και διακήρυξε την αρχή «της ησυχίας, της τάξης και της ασφάλειας». Μίλησε για «φασιστοειδή, ψευτο-ιδεολόγους», αυτοανακηρύχθηκε σε σωτήρα της δημοκρατίας, δίκασε τηλεοπτικά τους συλληφθέντες των επεισοδίων, κάλυψε απόλυτα την αστυνομική βία, ειρωνεύτηκε μαζί με τον Πρετεντέρη τον πολιτικό χώρο «Ρεσάλτο» αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Κερατσινίου που κατήγγειλε την αστυνομία αυθαιρεσία. Υποστήριξε το επικίνδυνο και αντισυνταγματικό δόγμα της προληπτικής καταστολής.
Οι μαζικές διαδηλώσεις διεκδίκησης, ενότητας και μνήμης, την Κυριακή και τη Δευτέρα, έδωσαν την καλύτερη απάντηση στο κλίμα φόβου που έσπειραν το ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ όλο το προηγούμενο διάστημα. Επιβεβαίωσαν ότι η γενιά μας δε στριμώχνεται στο μέλλον που της ετοιμάζουν, δεν ξεχνά τα αδιέξοδα που της δημιουργούν, δε διαπραγματεύεται την αξιοπρέπειά της. Υπενθύμισαν σε όλους ότι οι αιτίες για την εξέγερση του περσινού Δεκέμβρη όχι μόνο παραμένουν, αλλά καθημερινά εντείνονται.
Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθεί, επιλέγει τη «στρατηγική της έντασης». Προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από τα μεγάλα προβλήματα. Να κρύψει κάτω από το χαλί το βαθύ ρήγμα που έφερε στην επιφάνεια ο Δεκέμβρης. Και παράλληλα, προσπαθεί να θωρακιστεί απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά ξεσπάσματα που είναι βέβαιο πως θα έρθουν. Σ’ αυτό το πλαίσιο προσπαθεί να καταργήσει το άσυλο. Γιατί ξέρουν ότι το άσυλο, μας δίνει το δικαίωμα ν’ αγωνιζόμαστε.
Και δυστυχώς η κυβέρνηση βρήκε ανέλπιστο σύμμαχο στον αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ, που έθεσε τα Προπύλαια ουσιαστικά εκτός ασύλου αλλά και σε «εκπαιδευτικούς» που χαιρέτισαν τις συλλήψεις έξω από το ΑΠΘ ή μέσα από το προαύλιο της Νομικής. Φαίνεται πως άρχισε να αποδίδει καρπούς η επιχείρηση διάσπασης του εκπαιδευτικού κινήματος και η ανατροπή της προοδευτικής μέχρι πρότινος ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ.
Το επόμενο διάστημα θα δεχτούμε μια μεγάλη επικοινωνιακή, πολιτική και ιδεολογική επίθεση. Θα μας πουν πως το άσυλο δεν έχει λόγο να υπάρχει στις μέρες μας. Πως είναι ορμητήριο για καταστροφές και βανδαλισμούς. Θα βλέπουν παντού «εσωτερικούς εχθρούς». Εμείς ξέρουμε και αποδείχτηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, πως το άσυλο είναι εργαλείο στα χέρια του κινήματος. Επιτρέπει τη μετατροπή των σχολών σε κέντρα αγώνα, τις συνδέει με την κοινωνία. Ο αγώνας για την υπεράσπιση του ασύλου, είναι αγώνας για το δικαίωμά μας να παλεύουμε για έναν καλύτερο κόσμο, για μια άλλη πολιτική για τη νεολαία. Να προετοιμαστούμε για να δώσουμε μια μεγάλη μάχη υπεράσπισής του, ενωτική, με διάρκεια, με αποφασιστικότητα. Δεν υποχωρούμε!






Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Όταν παραποιούν την αλήθεια, παίρνουμε την ενημέρωση στα χέρια μας

Ο χρόνος από το πολυτεχνείο μέχρι και την «επέτειο» του Δεκέμβρη ήταν αρκετά συμπυκνωμένος με πολλά και διάφορα να συμβαίνουν τόσο στο Πάντειο όσο και στην κοινωνία συνολικότερα. Έχοντας την εμπειρία του άρθρου 16 και του περσινού Δεκέμβρη, γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα γεγονότα, αν δεν αποκρύπτονται, φιλτράρονται και παραποιούνται από τα αστικά κατεστημένα ΜΜΕ. Τα παρακάτω λοιπόν προσπαθούν να παρουσιάσουν, σε όσο γίνεται μεγαλύτερο βαθμό, την αλήθεια για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

13/11/09
Το ΔΣ φοιτητών έχει αποφασίσει να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση με κύριο αντικείμενο συζήτησης της συμμετοχή του συλλόγου μας στις εκδηλώσεις του πολυτεχνείου. Η γενική συνέλευση συνήθως πραγματοποιείται Τετάρτη ή Πέμπτη αλλά η ΔΑΠ (έχει αυτοδυναμία άρα συγκαλεί ΔΣ όποτε θέλει και παίρνει όποιες αποφάσεις θέλει) αποφάσισε να γίνει την Παρασκευή. Οι υπόλοιπες παρατάξεις και σχήματα αναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε αν και η πρόταση μας ήταν για Πέμπτη. Την Πέμπτη 12/11 μαθαίνουμε ότι ο Πρύτανης θα κλείσει την σχολή την Παρασκευή φοβούμενος επεισόδια (!). Σε συζήτηση με φοιτητές διαβεβαιώνει ότι η αυριανή γενική συνέλευση θα γίνει κανονικά. Ταυτόχρονα η ΔΑΠ βγάζει ανακοινώσεις όπου ενημερώνει τους φοιτητές ότι την Παρασκευή δεν θα γίνουν μαθήματα, ξεχνώντας όμως να αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση. Η προπαγάνδα της φτάνει μέχρι και στο facebook όπου καλεί τους φοιτητές να μην κατέβουν.
Την Παρασκευή το πρωί η αστυνομία έχει αποκλείσει το Πάντειο διώχνοντας όσους φοιτητές καταφθάνουν. Αυτή η πρακτική φαίνεται πως είναι η αγαπημένη του ΠΑΣΟΚ και στην ουσία πρόκειται για κατάφορη παραβίαση του ασύλου. Δηλαδή, αφού συμφωνά με τον νόμο η αστυνομία δεν μπορεί να εισέρθει στη σχολή, εμποδίζει τους φοιτητές να εισέρθουν. Μερικοί φοιτητές της ΑΡΕΝ διαπληκτίζονται με την αστυνομία και καταφέρνουν να περάσουν στον πεζόδρομο του Παντείου (είναι άσυλο). Την ίδια ώρα τα μέλη της ΔΑΠ κάθονται στα everest και γελάνε προκλητικά ενώ τα μέλη της ΠΚΣ ειδοποιούν τον κόσμο τους να μην κατέβει στην σχολή αφού είναι αποκλεισμένη κάνοντας στην ουσία ένα δώρο σε όσους δεν ήθελαν να γίνει η γενική συνέλευση. Ενώ όλο και περισσότερος κόσμος καταφθάνει και καταφέρνει να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό, ο πρύτανης είναι άφαντος. Αρνείται ακόμα και να μιλήσει τηλεφωνικά με μέλος της ΑΡΕΝ. Κατά τις 10:30 η αστυνομία αναγκάζεται να αποχωρήσει υπό το βάρος των φοιτητών που όλο και καταφθάνουν. Παραταύτα έχει πετύχει τον σκοπό της (σκοπό που συμμεριζόταν και η ΔΑΠ), δηλαδή να μην γίνει γενική συνέλευση λόγω μικρής προσέλευσης.

18/11/09
Πραγματοποιείται διήμερη κατάληψη της πρυτανείας από φοιτητές που την Παρασκευή είχαν προσέλθει για την γενική συνέλευση (περίπου 60 άτομα, η ΑΡΕΝ συμμετείχε). Ο στόχος του είναι διπλός. Πρώτον να καταδείξουν τις ευθύνες του πρύτανη για την παραβίαση του ασύλου την Παρασκευή 13/11 και την μη πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης. Δεύτερον, να καλέσουν σε γενική συνέλευση την Παρασκευή 20/11. Παρόλες όμως της προσπάθειες η γενική συνέλευση δεν πραγματοποιείται λόγω ανεπαρκούς προσέλευσης.

1/12/09
Η ΑΡΕΝ η ΠΚΣ και τα ΕΑΑΚ καλούν σε γενική συνέλευση βάζοντας ως θέματα την επέτειο του Δεκέμβρη, τον εργασιακό μεσαίωνα, τις επιθέσεις ενάντια στην δημόσια παιδεία κ.α. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η ΑΡΕΝ καλούσε σε ΔΣ φοιτητών ώστε αυτό να αποφασίσει για την γενική συνέλευση. Η ΔΑΠ όμως αρνιόταν με την δικαιολογία ότι έχουν τα εσωκομματικά τους και δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν (!). ΔΣ πραγματοποιείται τελικά την Τρίτη 30/11. Εκεί η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ καταγγέλλουν τις ΑΡΕΝ, ΠΚΣ και ΕΑΑΚ ότι καλούσαν από μόνοι τους γενική συνέλευση πράγμα που είναι παράνομο. Γι’αυτό τον λόγο αρνούνται να καλέσουν σε γενική συνέλευση την Τετάρτη μέσω ΔΣ. Η ΔΑΠ προτίθεται να γίνει ΔΣ την επόμενη μέρα ώστε να αποφασιστεί εκ νέου γενική συνέλευση, αλλά το συγκεκριμένο ΔΣ δεν πραγματοποιείται αφού δεν προσήλθε. Για να μην ξεχνιόμαστε, η γενική συνέλευση είναι νομιμοποιημένη όταν α) έχει αποφασιστεί από ΔΣ ή β) καλεί κάποια συλλογικότητα και μαζεύεται ικανοποιητικός αριθμός ατόμων. Άρα το επιχείρημα των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ δεν ευσταθεί . Η γενική συνέλευση δεν πραγματοποιείται τελικά λόγω ανεπαρκούς προσέλευσης.
Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη «άγνωστοι» έριξαν καυστικό υγρό στο προσωπικό ΙΧ συνδικαλίστριας καθαρίστριας που εργάζεται στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Πριν λίγες μέρες οι καθαρίστριες που εργάζονται στο αεροδρόμιο είχαν προσχωρήσει μαζικά σε σωμάτιο καθαριστριών. Η υπόθεση θυμίζει πάρα πολύ αυτή της Κούνεβα και αποδεικνύει τις τρομοκρατικές μεθόδους που χρησιμοποιεί πολλές φορές η εργοδοσία.

3/12/09
Ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ κλείνει την σχολή με την δικαιολογία της γρίπης των χοίρων την μέρα που έχει αποφασιστεί γενική συνέλευση για την συμμετοχή του συλλόγου στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη (θυμίζει πολύ Πάντειο). Πλήθος φοιτητών της ΑΣΟΕΕ μαζεύεται έξω από την σχολή και προσπαθεί να μπει μέσα ώστε να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση. Όταν καταφέρνουν να ανοίξουν την πόρτα παρεμβαίνουν τα ΜΑΤ (τα είχε καλέσει ο πρύτανης μάλλον για να μας προστατέψουν από την γρίπη) και με χημικά και γκλοπιές απωθούν τους φοιτητές και δεν τους επιτρέπουν να εισέλθουν στην σχολή. Η αναίτια επίθεση των ΜΑΤ και η παραβίαση του ασύλου μαθαίνεται και ως εκ τούτου κόσμος από την ΑΣΟΕΕ και από άλλες σχολές αρχίζει να καταφθάνει στο χώρο. Οι φοιτητές κλείνουν ένα μέρος της Πατησίων και φωνάζοντας συγκροτημένα συνθήματα απαιτούν να ανοίξει η σχολή. Μετά από 2 ώρες και αφού οι φοιτητές δεν αποχωρούν, αναγκάζονται να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ. Οι φοιτητές μπαίνουν στην σχολή αλλά η γενική συνέλευση δεν πραγματοποιείται αφού δεν υπήρχε αρκετός κόσμος. Καλείται όμως για την επόμενη μέρα.

5/12/09
Πραγματοποιείται εισβολή της αστυνομίας στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Ρεσάλτο» και προσάγονται 22 άτομα . . Οι 22 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα με βάση τις διατάξεις του "τρομονόμου", καθώς "εντοπίστηκαν" μπουκάλια μπύρας, δύο μπιντονάκια πετρελαίου, μάσκες και μέσα αυτοπροστασίας για τα δακρυγόνα, σφυριά και άλλα εργαλεία. Η παραπομπή πραγματοποιήθηκε παρ' ότι τα μπουκάλια μπύρας ήταν άδεια, τα 2 μπιτονάκια πετρελαίου χρησιμοποιούνταν για τη λειτουργία της σόμπας πετρελαίου που διέθετε προς θέρμανση ο χώρος, ενώ η περίφημη χειροβομβίδα κρότου - λάμψης -την οποία χρησιμοποίησε επικοινωνιακά και ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης (βλ. δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το ίδιο βράδυ)- ήταν χρησιμοποιημένη και δεν συμπεριελήφθη καν στην έκθεση ευρημάτων της δικογραφίας! Η σημαντικότερη, ωστόσο, διαπίστωση, που καταδεικνύει τη μεθόδευση της αστυνομίας, είναι ότι το συγκεκριμένο στέκι αποτελεί εδώ και χρόνια χώρο συνάντησης και ζύμωσης πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών, με συζητήσεις, εκδηλώσεις, προβολές, στις οποίες λαμβάνει μέρος και η τοπική κοινωνία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου εξέδωσε (κατά πλειοψηφία, μιας και διαφώνησαν οι σύμβουλοι του ΚΚΕ) ψήφισμα συμπαράστασης, στο οποίο αναφέρεται επί λέξει πως: "1ον/ Δηλώνουμε ότι δεν ανεχόμαστε στην πόλη μας την κρατική καταστολή για πολιτικές πράξεις και ενέργειες. 2ον/ Καταγγέλλουμε την επίθεση της αστυνομίας στον πολιτικό χώρο "Ρεσάλτο" του Κερατσινίου και το Δημαρχιακό Μέγαρο. 3ον/ Η πολιτική κίνηση "Ρεσάλτο" λειτουργεί και δραστηριοποιείται στην πόλη μας με πολιτικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις". Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός από την απελευθέρωση των 22, ζήτησε να αφεθούν και οι 42 συλληφθέντες, οι οποίοι, σε ένδειξη αντίστασης και αλληλεγγύης, προχώρησαν στην κατάληψη του δημαρχείου Κερατσινίου την ίδια μέρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την πράξη αυτή "μια καθαρά πολιτική πράξη, την οποία αποδεχόμαστε".

6/12/09
Ένας χρόνος από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Παρά το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που τα ΜΜΕ προωθούσαν όλες τις προηγούμενες μέρες οι πορείες ήταν μαζικότατες. Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους αποδεικνύοντας πως ένα χρόνο μετά τα αίτια τη εξέγερσης συνεχίζουν να υπάρχουν. Η καταστολή της αστυνομίας ήταν σκληρή και πολλές φορές αναίτια όπως προβλεπόταν με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις 318 προληπτικές προσαγωγές, τα δεκάδες δακρυγόνα και τους μηχανόβιους αστυνομικούς που έπεφταν πάνω σε διαδηλωτές και μπλοκ προσπαθώντας να τα διαλύσουν . Από την άλλη δεν έλειψαν αυτοί που φετιχοποίησαν την βία όπως με την περίπτωση τραυματισμού του πρύτανη του ΕΚΠΑ. Η Ριζοσπαστική Αριστερά και οι διάφορες συλλογικότιτες που συμμετείχαν στην πορεία μπόρεσαν σε μεγάλο βαθμό να περιφρουρήσουν τα μπλοκ τους και να δώσουν το πολιτικό παράδειγμα του πως η οργή μετατρέπεται σε οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση.

7/12/09
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα προπύλαια με την συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, σχολείων, της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ. Το μαθητικό στοιχείο ήταν πολύ πιο αυξημένο λόγω της ημέρας αλλά αυτό δεν εμπόδισε την αστυνομία να ρίξει πρώτα σε μαθητές δακρυγόνα σπάζοντας τα μπλοκ τους. Γενικότερα η στάση της αστυνομίας ήταν κάτι παραπάνω από προκλητική προσπαθώντας συνεχώς να βρει αφορμές για να διαλύσει την πορεία, όμως η αυτοσυγκράτηση των διαδηλωτών και η περιφρούρηση τους εμπόδισαν. Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας ήταν η καταπάτηση του ασύλου των Προπυλαίων από ΜΑΤ τα οποία εμπόδιζαν την είσοδο των διαδηλωτών σε αυτά με εντολή του πρύτανη (θυμίζει Πάντειο και ΑΣΟΕΕ). Η πορεία μετά τα προπύλαια κατευθύνθηκε προς το πολυτεχνείο όπου πραγματοποιήθηκε πανεκπαιδευτικό συντονιστικό.


Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Είναι ακίνδυνα τα δακρυγόνα;

Του Θανάση ΛΕΒΕΝΤΗ

πηγή εφημερίδα Αυγή.

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας εκτεταμένης χρήσης χημικών δακρυγόνων ουσιών, από τις δυνάμεις της Αστυνομίας, στους δρόμους της Αθήνας και άλλων Ελληνικών πόλεων. Μέχρι σημείου ώστε να εξαντληθούν τα αποθέματά μας και να χρειασθεί εσπευσμένη εισαγωγή τους από το Ισραήλ.

Στη χώρα μας η πιο προσφιλής μέθοδος της αστυνομίας στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών, είναι η εκτεταμένη χρήση χημικών δακρυγόνων. Επειδή η χρήση γίνεται κατά κόρον σε περιβάλλον πυκνής αστικής δόμησης, δίπλα σε νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, κλειστούς μαζικούς χώρους, αδιέξοδους στενούς δρόμους κ.ο.κ. θύματα πέφτουν οι πάντες και όχι μόνον οι «ταραχοποιοί» διαδηλωτές εναντίον των οποίων υποτίθεται, ότι στρέφονται.

Εκτός των άλλων διαστάσεων του προβλήματος, η εκτεταμένη χρήση χημικών δακρυγόνων-ασφυξιογόνων στην ουσία-έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, ιδίως των πιο ευαίσθητων ομάδων, όπως είναι: τα παιδιά, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι, όσοι πάσχουν από αναπνευστικά, καρδιολογικά αλλεργιολογικά, οφθαλμικά προβλήματα. Ακόμη και οι αστυνομικοί που τα χρησιμοποιούν, παρά τις ειδικές προστατευτικές τους στολές, δεν παραμένουν αλώβητοι. Υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ των αστυνομικών, που παρουσίασαν συμπτώματα ανάλογα αυτών που παρατηρήθηκαν σε στρατιώτες στις επιχειρήσεις του Κόλπου ή της Βοσνίας.

Δεν γνωρίζουμε την ακριβή σύνθεση όλων των χημικών δακρυγόνων που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, ούτε πήραμε ολοκληρωμένη απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο στις επανειλημμένες σχετικές ερωτήσεις μας. Η πιο συχνή είναι η S-ορθοχλωροβενζυλομαλονονιτρίλη- ουσία ερεθιστική για τα μάτια και το αναπνευστικό υπό μορφή κίτρινης σκόνης η οποία εκτοξεύεται με τη μορφή χειροβομβίδων που εκρήγνυνται μπροστά στους διαδηλωτές.

Τελευταία για τις ανάγκες της εκτόξευσης χρησιμοποιείται ένας διαλύτης η ΜΙΒΚ που αναμειγνύεται με την CS, για να τη μετατρέψει σε μορφή σπρέι που εκτοξεύεται από τις ειδικές φυσούνες, η ΙΒΚ-Μεθυλοοξυβουτρυλοκετόνη. Ο τελευταίος αυτός συνδυασμός αυξάνει κατακόρυφα τόσο την ερεθιστική δακρυγόνο και αναπνευστική δράση όσο και τις βλαπτικές συνέπειες στο σύνολο του οργανισμού.

Με το θέμα έχει ασχοληθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη, απευθύνοντας αντίστοιχα ερωτήματα στις αρμόδιες αρχές. Στην σχετική έρευνα ανέτρεξε και στα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα – υπάρχουν πάνω από 150000 εργασίες για τη CS. Ο Συνήγορος του Πολίτη μνημονεύει εκτός των άλλων τα βιβλιογραφικά δεδομένα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που τονίζουν ότι : «Το CS είναι επιβλαβές όταν εισπνέεται ή σε περίπτωση κατάποσης. Πιθανόν να είναι επιβλαβές σε επαφή με το δέρμα. Προκαλεί σοβαρό ερεθισμό στους οφθαλμούς. Η συγκέντρωση την οποία μπορεί να ανεχθεί ένας άνθρωπος είναι για χρόνο 10 min τα 4-7 mg/m3».

Επίσης αναφέρεται στο φύλλο πληροφοριών χημικής ασφάλειας που διαθέτει το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ασφάλειας της Γαλλίας, ότι «τα συμπτώματα σε περίπτωση οξείας τοξικότητας είναι:

Ερεθισμός του δέρματος, των οφθαλμών και της αναπνευστικής οδού, πεπτικές διαταραχές, πονοκέφαλος, πιθανή αλλεργική αντίδραση, δερματικά εγκαύματα.

Σε περίπτωση χρόνιας τοξικότητας αναφέρονται: Έλκη στο δέρμα και το ρινικό διάφραγμα, νεφρικές βλάβες κατόπιν κατάποσης, καρκινογόνος δράση.

Το όριο έκθεσης στη Γαλλία είναι 0,4 mg/m3».

Τοξικολογικές μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση σε υψηλότερες συγκεντρώσεις CS προκαλεί πνευμονίτιδα και οίδημα στους πνεύμονες που μπορεί να αποβεί μοιραίο. Αναφέρονται 689 νεκροί στο Βιετνάμ από τη χρήση CS, πιστοποιημένοι από το Διεθνές Δικαστήριο Ράσελ και 63 νεκροί Παλαιστίνιοι, παιδιά και ηλικιωμένοι εξαιτίας υπερβολικής εισπνοής CS που ερρίφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ. Στην Ελλάδα δύο από τους νεκρούς του Πολυτεχνείου το 1973, ο δικηγόρος Σπύρος Κοντομνάρης και ο ιδιωτικός υπάλληλος Δημήτρης Παπαϊωάννου έφεραν ως επίσημη αιτία θανάτου την εισπνοή δακρυγόνων CS και CN. Για τον θάνατο του Πέτρουλα επίσης είχε αναφερθεί ως αιτία του η έκρηξη μπροστά του χειροβομβίδας δακρυγόνου.

Τα αρμόδια υπουργεία Δημόσιας Τάξης παλαιότερα, Εσωτερικών σήμερα, που προΐστανται της Ελληνικής Αστυνομίας, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας αναφέρουν ότι: «Το CS δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα των απαγορευμένων ουσιών της σύμβασης του Παρισιού του 1993 και ως εκ τούτου αυτή δύναται να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς διατήρησης της δημόσιας τάξης και καταστολής στάσης στο εσωτερικό του κράτους».

Η θέση αυτή όμως έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με το πρωτόκολλο της Συνθήκης της Γενεύης της 171/6/1925, που αναφέρει ότι: «Απαγορεύεται η χρήση ασφυξιογόνων, δηλητηριωδών και άλλων αερίων, καθώς και βακτηριολογικών μέσων».

Η συστηματική όμως παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης και η χρήση των αερίων CS και CN (που είναι τα δύο βασικότερα συστατικά των σύγχρονων δακρυγόνων) από τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ ανάγκασε τον ΟΗΕ να καταλήξει στην απόφαση 2603/16-12-69, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων: «….καλούνται τα κράτη μέλη να κάνουν σαφή δήλωση, ότι η απαγόρευση που περιλαμβάνεται στο Πρωτόκολλο της Γενεύης έχει εφαρμογή στην πολεμική χρήση όλων των χημικών βακτηριολογικών και βιολογικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων και άλλων βλαπτικών ουσιών), όσων υφίστανται σήμερα και όσων μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον.»

Επιπρόσθετα, βάσει της Σύμβασης του Παρισιού (1993) «η παραγωγή των χημικών ουσιών για στρατιωτικούς σκοπούς έχει απαγορευθεί.»

Συμπερασματικά αυτά τα χημικά αέρια συνιστούν κατά το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ χημικά όπλα και γι΄ αυτό απαγορεύεται η χρήση τους μεταξύ εμπόλεμων κρατών, διότι ενδεχόμενη χρήση τους σε διακρατική σύρραξη συνιστά έγκλημα πολέμου.

Προφανώς όμως, σύμφωνα με τις απαντήσεις του υπουργείου Εσωτερικών αυτές οι απαγορεύσεις δεν ισχύουν όταν αυτά τα χημικά όπλα στρέφοντα εναντίον των πολιτών της ίδιας της χώρας.

Ας μελετήσουν λίγο καλύτερα τις διεθνείς συμβάσεις και τα ιατρικά δεδομένα τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Δικαιοσύνης.

Για το καλό όλων μας.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2009
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Ψήφισμα αρ. 284
Μετά από τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν στην πόλη μας, το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου κατά πλειοψηφία (των κ. Δημητρίου Μουρίκη και κας Σοφίας Θωμάρεη εχόντων την άποψη ότι πρέπει να γίνει δεκτό το υποβληθέν δικό τους ψήφισμα) αποφάσισε:

1ον/ Δηλώνουμε ότι δεν ανεχόμαστε στην πόλη μας την κρατική καταστολή για πολιτικές πράξεις και ενέργειες.

2ον/ Καταγγέλλουμε την επίθεση της αστυνομίας στον πολιτικό χώρο ΡΕΣΑΛΤΟ του Κερατσινίου και το Δημαρχιακό Μέγαρο.

3ον/ Η πολιτική κίνηση ΡΕΣΑΛΤΟ λειτουργεί και δραστηριοποιείται στην πόλη μας με πολιτικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

4ον/ Ζητάμε να αφεθούν ελεύθεροι οι 64 συλληφθέντες πολίτες που συνελήφθησαν στην πόλη μας.

5ον/ Δηλώνουμε ότι κανένα αδίκημα ή καταστροφή δεν συντελέστηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

6ον/ Η πράξη εισόδου στο Δημαρχείο των 42 συλληφθέντων για μας είναι μια καθαρά πολιτική πράξη και την αποδεχόμαστε.

7ον/ Καταγγέλλουμε τα ΜΜΕ που διαστρέβλωσαν και παραποίησαν τα γεγονότα συνειδητά ή από λάθος πληροφόρηση.

8ον/ Η Διοίκηση του Δήμου να οργανώσει συνέντευξη τύπου για να αποκαταστήσει την αλήθεια, διότι στην πόλη μας θεωρούμε θεμιτή την πολιτική πράξη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΛΕΟΝΤΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1/ Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
2/ Υπουργό Εσωτερικών και Αποκέντρωσης

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σήμερα, 3/12/2009, τρεις μέρες πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που αποτέλεσε την αφορμή για τη εξέγερση του περασμένου Δεκέμβρη, ο φόβος των πρυτανικών αρχών και του Υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη» για ένα νέο ξέσπασμα κινητοποιήσεων τους οδηγεί σε πραξικοπηματικές πρακτικές. Ενώ ήταν προγραμματισμένη από το ΔΣ διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας» ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ Γ. Πραστάκος κλείδωσε το σχολή αιφνιδιαστικά το πρωί με τη δικαιολογία της έξαρσης της γρίπης! Φυσικά ακολουθώντας τις ιατρικές οδηγίες για τη γρίπη φρόντισε να καλέσει τα ΜΑΤ να αποκλείσουν την σχολή.
Η απάντηση των φοιτητών και των φοιτητριών της ΑΣΟΕΕ απέναντι στην επί της ουσίας κατάλυση του ασύλου και παρεμπόδιση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου ήταν άμεση: συγκεντρώθηκαν έξω από τη Πύλη και απαιτούσαν να ανοίξει η σχολή και να γίνει η ΓΣ. Αφού κατάφεραν να ανοίξουν τη σχολή και άρχισαν να μπαίνουν μέσα, οι δυνάμεις της καταστολής, επιτέθηκαν βίαια στους φοιτητές που δεν πρόλαβαν να μπουν, αρκετοί τραυματίστηκαν ενώ τα δακρυγόνα έπεφταν βροχή.
Ως αποτέλεσμα, φοιτητές αποκλείστηκαν μέσα στη σχολή περικυκλωμένοι από ΜΑΤ, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν απ’ έξω επίσης περικυκλωμένοι από ΜΑΤ, δεχόμενοι απρόκλητες επιθέσεις και ξυλοκοπούμενοι. Οι πραίτορες δε δίστασαν να ασκήσουν βία ακόμη και σε βουλευτές που συγκεντρώθηκαν για συμπαράσταση, όπως ο Τ. Κουράκης.  Τελικά  μετά από αρκετές ώρες και αφού είχαν επιδοθεί σε πληθώρα αντεγκλήσεων, σπρωξιμάτων και ξυλοδαρμών εναντίον των συγκεντρωμένων φοιτητών, οι δυνάμεις καταστολής έφυγαν από το χώρο της ΑΣΟΕΕ που άνοιξε κανονικά για να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση.
Η Αριστερή Ενότητα εκφράζει την αλληλεγγύη της στο σύλλογο φοιτητών της ΑΣΟΕΕ και στον αγώνα για την υπεράσπιση ασύλου, των συλλογικών διαδικασιών και των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαϊκού κινήματος. Δε θα επιτρέψουμε ούτε στις πρυτανικές αρχές, ούτε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ούτε σε κανέναν άλλο να περιορίσει τους αγώνες μας, να καταστρατηγεί το άσυλο, δε θα τους επιτρέψουμε να «κλείσουν» τον Δεκέμβρη.
Ο περυσινός Δεκέμβρης ανέδειξε όλες τις αντιθέσεις της σημερινής κοινωνίας, αλλά και την αγανάκτηση και οργή του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας. Η απάντησή μας θα δοθεί στις συλλογικές διαδικασίες και στους δρόμους.
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ,                                                         
 ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Όλοι και όλες στους δρόμους:
Κυριακή 6 Δεκέμβρη στη 1:30 μ.μ. στα προπύλαια

Δευτέρα 7 Δεκέμβρη στις 12 μ.μ. στα προπύλαια
Αθήνα, 3/12/09