Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ:ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

Αγαπητοί φοιτητές και αγαπητοί γονείς,
Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά μας βρίσκει, τόσο το πανεπιστήμιο όσο και την κοινωνία σε δεινή κατάσταση. Είναι σαφές ότι όλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, άλλοι ενδέχεται να έχουν ήδη χάσει την δουλειά τους και πολλοί να κινδυνεύουν να τη χάσουν. Και σίγουρα το εισόδημα όλων έχει συρρικνωθεί. Εμείς ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοικαι γονείς συμμεριζόμαστε την αγωνία των γονιών και των νέων για τον μέλλον τους που είναι και το μέλλον του τόπου. Επειδή ζούμε λοιπόν το δυσοίωνο μέλλον της παιδείας και των νέων ανθρώπων και επειδή η παιδεία σήμερα δέχεται ολομέτωπη επίθεση όπως και όλα τα δημόσια αγαθά, θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας να την υπερασπισθούμε.
Αποφασίσαμε να σας γράψουμε γιατί ο χώρος μας δέχεται δυσφήμιση από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι χώροι, ίσως και ο δικός σας επαγγελματικός χώρος. Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι στη σημερινή Ελλάδα το γεγονός ότι τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια λειτουργούν ακόμα και σε συνθήκες όχι μόνο υποχρηματοδότησης αλλά και καταλήστευσης των αποθεματικών τους (το Πάντειο έχασε 12 εκατ. Ευρώ με το PSI) οφείλεται στο φιλότιμο και μεράκι των λειτουργών τους.
Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι φέτος θα συρρικνωθεί και άλλο η φοιτητική μέριμνα, δεν θα υπάρχουν δωρεάν συγγράμματα, η βιβλιοθήκη καλείται να μειώσει τον προϋπολογισμό της ακόμα περισσότερο, θα έχουμε προβλήματα να καλύψουμε λειτουργικές δαπάνες όπως η θέρμανση. Οι συνθήκες εργασίας μας και άρα και η μόρφωση των παιδιών σας είναι ιδιαίτερα δυσμενείς. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε χάσει το 30% των αποδοχών μας που ήταν στάσιμες εδώ και 10 χρόνια. Σε αντίθεση με όσα προπαγανδίζουν τα ΜΜΕ οι μισθοί μας δεν μας επιτρέπουν πλέον να ζήσουμε αξιοπρεπώς και συχνά πρέπει να χρηματοδοτούμε και την έρευνα μας και την συμμετοχή μας σε συνέδρια. Νέοι συνάδελφοι περιμένουν να διορισθούν για πάνω από δύο χρόνια μετά από προχωρημένες σπουδές και σε προχωρημένη ηλικία και δουλεύουν για μισθό που μόλις αγγίζει τα 1100 Ευρώ. Τα τμήματα συρρικνώνονται καθώς οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται με αποτέλεσμα να μαραζώνουν γνωστικά αντικείμενα. Ο άλλος πυλώνας του πανεπιστημίου, η έρευνα, δεν χρηματοδοτείται αλλά αφήνεται στο έλεος και τις προτιμήσεις των εταιρικών συμφερόντων. Απαξιώνουν τη δουλειά μας, μας στερούν τα εργαλεία για να την κάνουμε καλά, μας στερούν την αξιοπρεπή διαβίωση και την ακαδημαϊκή ελευθερία, για να ψάχνουμε άλλους πόρους για να ζήσουμε, να μεταναστεύσουμε μαζί με την νέα γενιά, τα παιδιά σας. Δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε και άλλο τη μόρφωση των παιδιών σας, δεν θέλουμε να μας αναγκάσουν να φύγουμε από τον τόπο μας. Θα αγωνισθούμε για να σταθεί όρθιο το πανεπιστήμιο και σας θέλουμε δίπλα μας.
Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για να διατηρηθεί ο δημόσιος και δημοκρατικός χαρακτήρας του πανεπιστημίου ενάντια σε νόμους (4009/11 και 4076/12) που τον καταλύουν. Θεωρούμε ότι η δωρεάν παιδεία είναι στοιχειώδες δημοκρατικό αγαθό στο οποίο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι-ες ανεξαρτήτως καταγωγής και εισοδήματος. Αγωνιζόμαστε για να έχουμε τα εργαλεία της δουλειάς μας και μια αξιοπρεπή διαβίωση σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση των σπουδών και της έρευνας, σαν εργαλείο ανάπτυξης της κοινωνίας μας.
Είμαστε μέρος της ελληνικής κοινωνίας που πλήττεται από τις οικονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων «της κρίσης». Η μόρφωση και η αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας απέναντι στην αποδιάρθρωση της κοινωνίας. Εξαρτάται από τη στάση και δράση όλων μας να αποτρέψουμε τις κοινωνικά ολέθριες οικονομικές πολιτικές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στην Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων αλλά και σε όλους τους άλλους χώρους. Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα στην ελληνική κοινωνία και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση και δράση όλων μας και από την ικανότητά μας να δείξουμε κοινωνική αλληλεγγύη.
Επιτροπή Αγώνα Διδασκόντων Παντείου
19/09/2012

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Θριαμβευτική νίκη των φοιτητών στο Κεμπέκ



quebek.jpg
Μετά από μήνες έντονων κινητοποιήσεων, καταλήψεων, συνεχόμενων συγκρούσεων με την αστυνομία και χιλιάδων συλλήψεων, οι φιτητές του πανεπιστημίου του Κεμπέκ στον Καναδά κατάφεραν να αποσύρουν το μέτρο που προέβλεπε την αύξηση κατά 75% των διδάκτρων. Ωστόσο, εκτός από την απόσυρση του επίμαχου αυτού μέτρου, κατάφεραν να οδηγήσουν σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας σε έναν αγώνα με στόχο όχι μόνο την υπεράσπιση του δικαιώματος της εκπαίδευσης, αλλά επίσης την καταγγελία της ταξικής επιλογής.
Η Pauline Marois, επικεφαλής του κόμματος Parti Québécois, το οποίο βγήκε νικητής στις πρόωρες εκλογές της 4ης Σεπτεμβρίου, ανήγγειλε μεταξύ των πρώτων μέτρων που θα ληφθούν, την ακύρωση των φόρων που προβλέπονται από τα νομοσχέδια του προκατόχου της, ο οποίος διώχτηκε μετά από πολλά χρόνια στην εξουσία. Ακύρωσε επίσης τον περίφημο «νόμο 78» που απαγόρευε κάθε διαδήλωση κοντά σε σχολεία ή πανεπιστήμια και παραχωρούσε εκτεταμένη εξουσία καταστολής στην αστυνομία. Σύμφωνα με την επικεφαλής της κυβέρνησης, «αυτές οι δύο αποφάσεις θα επιτρέψουν την επαναφορά της ειρήνης και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών».
«Είναι ο θρίαμβος της δικαιοσύνης και της ισότητας. Συλλογικά, μόλις γράψαμε ένα κεφάλαιο στην ιστορία του Κεμπέκ. Συλλογικά, μόλις αποδείξαμε ότι είμαστε ικανοί να σταθούμε όρθιοι και να πετύχουμε μία από τις πιο μεγάλες νίκες του φοιτητικού κινήματος», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η Martine Desjardins, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των φοιτητών των πανεπιστημίων του Κεμπέκ.
Ωστόσο, ο αγώνας των φοιτητών συνεχίζεται,καθώς οι εκπρόσωποι των φοιτητικών οργανώσεων ανήγγειλαν ότι θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της νέας εκτελεστικής εξουσίας, και ότι θα τάσσονται πάντα υπέρ ενός εκπαιδευτικού συστήματος που, αν και είναι ένα από τα φθηνότερα της αμερικανικής ηπείρου, δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από το να βελτιωθεί σημαντικά. Οι φοιτητές ζητούν κυρίως περισσότερες υποτροφίες, γνωρίζοντας ότι περισσότεροι από τους μισούς πρέπει να χρεωθούν για να τελειώσουν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές.

Πηγή; www.alterthess.gr

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Έδωσες.Πέρασες.ΓΡΑΨΟΥ ΜΟΝΟΣ/-Η ΣΟΥ!!!


Έδωσες. Πέρασες. ΓΡΑΨΟΥ!                                                                                                                                                                                        Μην υποτιμάς την νοημοσύνη σου,                                                                                                                                                         Είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις. Καν’ το μόνος-η σου!

Ο δρόμος της ελληνικής εκπαίδευσης σε οδηγεί, επιτέλους, στο πανεπιστήμιο. Μετά από χρόνια φροντιστηρίων, ατελείωτες ώρες διαβάσματος και το μαραθώνιο των πανελληνίων έφτασες και εσύ να περάσεις σε μια σχολή. Καλώς όρισες λοιπόν! Το ξέρουμε ότι στη γωνία σε περιμένει η ΔΑΠ είναι έτοιμη να σε «βοηθήσει» να γραφτείς, να σου πουλήσει φιλίες, ποτά, σημειώσεις για να της δώσεις τον πολυπόθητο ανθό της ψήφου σου. Μην τους κάνεις το χατίρι! Η γραμματεία έχει προσωπικό και λειτουργεί και δε χρειάζεται κανέναν να υποκαθιστά τη δουλειά της.

Αυτό που δε θα σου πει σίγουρα η ΔΑΠ είναι πως το πανεπιστήμιο που μπαίνεις, όπως και όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, δέχεται εδώ και δύο χρόνια μια σκληρή επίθεση που εναρμονίζεται με τις μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και, φυσικά, του κομματικού της φορέα, της Νέας Δημοκρατίας.
Η επίθεση αυτή ξεκίνησε με το νόμο Διαμαντοπούλου, ο οποίος ψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, και σήκωσε κύμα κινητοποιήσεων βρίσκοντας την πανεπιστημιακή κοινότητα να αντιστέκεται σύσσωμη και να ζητά την κατάργησή του. Ο νόμος αυτός, που επανέρχεται φέτος με ασήμαντες προσχηματικές αλλαγές, στοχεύει στην υποβάθμιση των πτυχίων και στην κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας με καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών, περικοπές σε σίτιση-στέγαση, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και πιθανή επιβολή διδάκτρων, ακόμα και στις προπτυχιακές σπουδές.

Αυτή η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι κομμάτι της συνολικότερης καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων που «επιβάλει» μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις, ισοπέδωση της υγείας, ανεργία και επισφάλεια. Ας θυμηθούμε ότι μόνο λίγους μήνες πριν, μαζί με το κούρεμα του χρέους, το περίφημο PSI, κουρεύτηκαν και τα ομόλογα των αποθεματικών ταμείων των πανεπιστημίων. Ενώ, οι τραπεζίτες κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ από αυτό το κούρεμα, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχασαν 120 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν σε καταθέσεις για τις λειτουργικές τους ανάγκες, με κίνδυνο από την κατάργηση της σίτισης και της στέγασης μέχρι και την αναστολή της λειτουργίας τους!

Σαν να μη φτάνει αυτό η βιαιότητα αγγίζει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Από τη μεριά του κράτους και των κυβερνήσεων βιώνουμε έναν φοβερό αυταρχισμό με περιστολή των δικαιωμάτων και άκρατη καταστολή, ενώ παράλληλα, παρατηρούμε το σταδιακό εκφασισμό της κοινωνίας και την άνοδο της άκρας δεξιάς, τα οποία μας πλασάρονται σαν τη λύση για να βγούμε από την κρίση. Για εμάς η λύση βρίσκεται στη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και την αντίσταση απέναντι σε όσους υποθηκεύουν το μέλλον μας.

Λίγα λόγια για εμάς.
Η Αριστερή Ενότητα Παντείου είναι μία αριστερή συλλογικότητα φοιτητών που συμμετέχει στην πανελλαδική δικτύωση της ΑΡΕΝ. Λειτουργεί δημοκρατικά, ισότιμα και χωρίς ιεραρχίες, συσπειρώνοντας οργανωμένο και ανένταχτο κόσμο με όρους συμμετοχικότητας και αλληλεγγύης τόσο στο χώρο του πανεπιστημίου όσο και συνδεόμενη με την κοινωνία και τους αγώνες της.                                                                                                                                                                  


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει,                                                             
όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.
Μπ. Μπρεχτ                                                                      

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ



 Καταγγέλλουμε την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η οποία παρέκαμψε τη διαδικασία του διοικητικού συμβουλίου, μοιράζοντας σε πρωτοετείς φοιτητές που έρχονται για εγγραφές μια πλαστή απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών. Η απόφαση είναι αυθαίρετη και άκυρη καθώς δεν συνεδρίασε το όργανο του  Διοικητικού Συμβουλίου. Τα τηλέφωνα των μελών που αναγράφονται στο έντυπο «προς διευκόλυνση των φοιτητών» ανήκουν αποκλειστικά σε μέλη της ΔΑΠ.

Η ΔΑΠ με έναν παραπλανητικό μανδύα νομιμοποίησης επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την άγνοια των πρωτοετών φοιτητών, ούτως ώστε να γεμίσει τις λίστες της με νέα μέλη. Αυτή η πρωτοφανής-ακόμα και για την ΔΑΠ!!-απαξίωση των διαδικασιών του Συλλόγου δείχνει την πραγματική τους αντίληψη για το τι σημαίνει δημοκρατία μέσα στο Σύλλογο.

Το παραπάνω έρχεται να προστεθεί στην πάγια τακτική της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία έχει πάρει υπεργολαβία την διαδικασία εγγραφών, παρέχοντας τις αιτήσεις που δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο, κάτι που εκτιμούν ακόμα και υπάλληλοι του πανεπιστημίου στέλνοντάς τους «πελάτες»!







ΠΑΝΤΕΙΟΥ         


                                                              




Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

17 Σεπτεμβρίου 2012
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα άγρια επίθεση απέναντι στην ελληνική κοινωνία και το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ολοένα και περισσότερο ο ελληνικός λαός εξαθλιώνεται, και το πανεπιστήμιο αποψιλώνεται και αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις βασικές λειτουργικές του υποχρεώσεις και να καλύψει τις ανάγκες του. Στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής λιτότητας και περικοπών, η εκπαίδευση, η έρευνα και η φοιτητική μέριμνα έχουν περιέλθει σε οριακό επίπεδο. Η υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και η δραματική μείωση των αποθεματικών τους με το PSI, ο μη διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και οι μηδενικές πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες, οδηγούν νομοτελειακά τα πανεπιστήμια σε μαρασμό. Σε αυτό το περιβάλλον εμείς οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αδυνατούμε να ασκήσουμε αξιοπρεπώς και παραγωγικά τα διδακτικά, ερευνητικά και διοικητικά μας καθήκοντα. Θα αντισταθούμε στην περαιτέρω υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και στη μείωση των αποδοχών μας, των συντάξεων και εφάπαξ. Ζητάμε τον άμεσο διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και τη στήριξη του Πανεπιστημίου και των πανεπιστημιακών ως βασικού «εργαλείου» για την ανάκαμψη και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Επιμένουμε σθεναρά στην κατάργηση των νόμων 4009/11 και 4076/12 που καταλύουν τον Δημόσιο και Δημοκρατικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου
 Ø Απεργούμε από τις 18 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου 2012 και είμαστε σε αγωνιστική κινητοποίηση για να αποτρέψουμε τη θέσπιση των νέων μέτρων. Οργανώνουμε δράσεις στο πανεπιστήμιο για την ενημέρωση της παντειακής κοινότητας και της κοινωνίας
    
  Ø Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις 26 Σεπτεμβρίου 2012
      
Ø Καλούμε την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ να αισθανθεί την οργή των πανεπιστημιακών δασκάλων              και να συντονιστεί με τους αγώνες των πανεπιστημίων και του εκπαιδευτικού κόσμου για μια        Δημόσια, Δωρεάν και Δημοκρατική Παιδεία
Ø Καλούμε την παντειακή κοινότητα διδάσκοντες, διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές σε κοινή ανοιχτή συνέλευση την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012 στις 13.00.
 Ø Η ΓΣ του Συλλόγου παραμένει ανοιχτή και συνεδριάζει τη Δευτέρα 24/9/2012 στις 11.00.
Ø Η ΓΣ αποφάσισε τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου διδασκόντων στις 10 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

Σήμερα 17/9 πραγματοποιήθηκε συνέλευση των μελών ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου όπου πάρθηκε απόφαση για απεργία  μέχρι και τις 28/9.
Ήδη υπήρξε ανακοίνωση για αναβολή των μαθημάτων που θα εξετάζονταν αύριο στην ιστοσελίδα του Παντείου.
Αναμένεται σχετική ανακοίνωση του συλλόγου καθηγητών.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!


Το κοινωνικό ωδείο λειτουργεί εδώ και περίπου ένα χρόνο με πρωτοβουλία κάποιων καλλιτεχνών οι οποίοι ενώνοντας τις δυνάμεις τους, με αλληλεγγύη, συλλογικότητα και αγάπη για την τέχνη, μεταδίδουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους σε όσους το επιθυμούν.


ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ

Το Κοινωνικό Ωδείο για τη σχολική χρονιά 2012-2013 χρειάζεται τη στήριξη του κόσμου.

Πέρυσι κάναμε μάθημα σε 100 περίπου μαθητές.

Φέτος μέσα σε μια εβδομάδα οι αιτήσεις είναι τριπλάσιες. Είμαστε 50 εθελοντές καθηγητές.

Χρειαζόμαστε λοιπόν και άλλους. Ακολουθεί λίστα με τις ανάγκες μας.

  • Έχουμε ανάγκη από εθελοντές καθηγητές μουσικής. Πρέπει να κατοικούν στην Αθήνα ή να μπορούν να διδάξουν στην Αθήνα κάποιες ώρες την εβδομάδα.Πιο ειδικά χρειαζόμαστε καθηγητές κλασικής κιθάρας, ηλεκτρικής κιθάρας , βιολιού και  κλασικού πιάνου. Οι αιτήσεις για αυτά τα όργανα είναι πάρα πολλές.Φυσικά δεχόμαστε εθελοντές και για τα άλλα όργανα. Όσοι εθελοντές ενδιαφέρεστε στείλτε μας mail με σύντομο βιογραφικό στοkoinwniko.wdeio@gmail.com με θέμα ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
  • Έχουμε ανάγκη από μουσικά όργανα και βιβλία.Αν έχετε κάποιο και δεν το χρειάζεστε να ξέρετε ότι θα πιάσει τόπο η δωρεά σας.Ένα ταλαντούχο παιδάκι θα μάθει μουσική με αυτό.Πιο ειδικά χρειαζόμαστε κλασικές κιθάρες , μαθητικά βιολιά , κλαρινέτο , τρομπέτα, τσέλο , και λαούτα. Φυσικά αν έχετε και κάποιο άλλο όργανο να μας δώσετε με χαρά θα το δεχτούμε.Για δωρεές οργάνων και μουσικών βιβλίων σας παρακαλούμε στείλτε μας mail στο  koinwniko.wdeio@gmail.com με θέμα ΔΩΡΗΤΗΣ
  • Ψάχνουμε χώρο στο κέντρο της Αθήνας για μαθήματα αλλά και για να στεγάσουμε τη γραμματεία μας έτσι ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Αν κάποιος μπορεί να μας παραχωρήσει χώρο ή να μας τον νοικιάσει -σε συμβολική τιμή διότι δεν έχουμε πόρους- τον παρακαλούμε να επικοινωνήσει μαζί μας στο koinwniko.wdeio@gmail.com με θέμα ΧΩΡΟΣ
Σας ευχαριστούμε για την στήριξη .Η συνέλευση του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ!

Άλλη μια φανταστική ιδέα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών, οι πτυχιούχοι θα καλούνται να δηλώνουν ως τεκμήριο στη φορολογική τους δήλωση το πτυχίο, το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό τους. Φυσικά, όσοι επιχειρούν να μην το δηλώσουν θα θεωρούνται παράνομοι!
Η συγκεκριμένη ρύθμιση δείχνει τις "άγριες διαθέσεις" της κυβέρνησης απέναντι στους φοιτητές οι οποίοι φαίνεται να παγιδεύονται σε ένα φαύλο κύκλο αφού θα αναγκάζονται να πληρώνουν δίδακτρα για τις σπουδές τους, σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, το πτυχίο τους θα τους χαρίζει μία θέση στη λίστα των ανέργων και παράλληλα θα φορολογούνται για αυτό!
Και κάπως έτσι οι νέοι- "το μέλλον της χώρας" όπως χαρακτηρίζονται- ωθούνται στη μετανάστευση από μία χώρα που μέρα με τη μέρα καταβροχθίζει τα όνειρα και τις ελπίδες τους.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤΙ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


   

        ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤΙ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ 

(δείτε το στην κανονική του μορφή κάνοντας κλικ εδώ!)

                        
Αντί της Σιωπής-Αυτόνομη Δημιουργία για το Πάντειο



    “ Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις. Να μην τις παίρνει ο άνεμος.”
  Μ. Αναγνωστάκης            


Το Αντί της Σιωπής είναι μια αυτόνομη συλλογικότητα, χωρίς κομματικές ταυτότητες και κάρτες μέλους. Γεννήθηκε ακριβώς 20 χρόνια πριν, εδώ στο Πάντειο, από νέους και νέες, που αποφάσισαν να χαράξουν έναν δικό τους δρόμο προς το μέλλον για το οποίο όλοι μας μιλάνε, σπάζοντας κάθε εξουσιαστική και καταπιεστική σχέση από τον σεξισμό ως τον ρατσισμό. Σταθμός στην πορεία μας το 2007, όπου επιλέξαμε να αλληλεπιδράσουμε και να συντονιστούμε με άλλα αριστερά σχήματα στο πλαίσιο της Αριστερής Ενότητας.
Δεν έχουμε ιεραρχικές δομές γιατί δεν πιστεύουμε σε αυτές. Συμμετέχουμε με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, έτσι όπως μας μάθανε χνάρια συλλογικότητας χρόνια τώρα. Όπως κι εμείς με την σειρά μας συναντιόμαστε· στο Σύνταγμα ένα καλοκαίρι, σε δάση πάνω σε βουνά με απέναντι μπουλντόζες, στο χέρι που θα σου δώσει μαλόξ στην επόμενη πορεία.
Βρισκόμαστε στον χώρο του πανεπιστημίου γιατί νιώθουμε πως αυτό είναι το δικό μας εφαλτήριο, δεν είναι όμως το κλουβί μας. Τολμάμε να ονειρευόμαστε και να παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Πάμε όμως ένα βήμα πέρα από την απλή λειτουργικότητά της, γιατί πιστεύουμε πως χρωστάμε στους εαυτούς μας το να μάθουμε πολύ περισσότερα από όσα μαθαίνουμε μόνο μέσα στα αμφιθέατρα.
Για μας το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος που θα μάθουμε να σκεφτόμαστε έξω από κουτάκια και παπαγαλίες. Θα γνωρίσουμε και θα ερωτευτούμε παράφορα κάποιον συγγραφέα. Θα γνωρίσουμε και θα ερωτευτούμε παράφορα την διπλανή μας! Θα υψώσουμε το ανάστημά μας εκεί που μας θέλουν μικρούς και σκυμμένους. Θα βρεθούμε να διαβάζουμε μέσα στην βιβλιοθήκη και να φωνάζουμε έξω από αυτή όταν απειλείται με λουκέτο. Θα βρεθούμε να μαθαίνουμε από τον καθηγητή σε μια διάλεξη και να τον διδάσκουμε όταν πιστεύει πως “δεν υπάρχει εναλλακτική”.
Θα φάμε μαζί ένα μεσημέρι στην λέσχη και μπορεί ένα άλλο να μαγειρέψουμε με σφραγισμένο το ταμείο, παλεύοντας για δωρεάν σίτιση, σε καιρούς που ο διπλανός μας κινδυνεύει να κρύβει ένα “πεινάω”.
Μας περιμένουν απογεύματα με καφέ στον κήπο, βαρετές διαλέξεις και άλλες που θα μας συγκλονίσουν, ακατανόητα βιβλία, όμορφες συναδελφικές σημειώσεις, καθηγητές δίπλα μας και καθηγητές απέναντί μας.
Επιπλεόν όμως, μας περιμένει ένα μέλλον, που μας υποσχέθηκαν και το παίρνουν μέρα με τη μέρα πίσω, κόβοντας κονδύλια, κλέβοντας τα βιβλία μας, την δουλειά των γονιών μας και την δικιά μας, το περιβάλλον ακόμη και των δικών μας παιδιών, την γη και τον αέρα μας, τα φάρμακα και τις συντάξεις των παπούδων μας, την αξιοπρέπεια όλων.
Μας περιμένει γιατί θα είμαστε εκεί να το διεκδικήσουμε.
Μαζί.
Και θα μάθουμε πως το μάθημα αρχίζει με “α” :   Αντίσταση,  Αλληλεγγύη,  Αξιοπρέπεια.



 Οι πιο πολλοί είναι της άποψης ότι το Πανεπιστήμιο περιορίζεται μόνο στα μαθήματα και τις ατελείωτες ώρες μέσα στα αμφιθέατρα. Ιδιαίτερα με τις νέες μεταρρυθμίσεις και οι φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν για τις σπουδές τους (περικοπή σίτισης, στέγασης, συγγραμμάτων) ενώ η διάρκεια σπουδών οριοθετείται στα έξι χρόνια. Έτσι, η πίεση για τους φοιτητές γίνεται ακόμη μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να επικεντρώνονται στο να πάρουν το πτυχίο τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.


  Για εμάς το μάθημα δεν είναι μόνο μέσα στα αμφιθέατρα.
Το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι χώρος επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με ίδιους ή   και          διαφορετικούς από εμάς ανθρώπους, χώρος έκφρασης και διεύρυνσης των   σκέψεων και των προβληματισμών μας. Να μπορεί να γεννά και να φιλοξενεί αντιστάσεις και κινήματα. Θα πρέπει να είναι δημόσιο και δωρεάν αγαθό και να προσφέρεται στον κάθε ένα που το επιθυμεί.
Το Αντί της Σιωπής μέσα από το δρόμο της αυτοοργάνωσης και της συλλογικότητας οραματίζεται και     παλεύει για ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο.



Στο Πάντειο, όπως και σε όλες τις σχολές, οι εγγραφές των φοιτητών διεξάγονται υπό τους όρους των παρατάξεων. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες των γραμματειών του κάθε τμήματος και η κακή τους οργάνωση δίνουν πάτημα, κυρίως στις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ,να κάνουν μαζικές εγγραφές πρωτοετών στις τάξεις τους από τη πρώτη μέρα. Παρακάμπτοντας την κοινή διαδικασία, ΄΄διευκολύνουν΄΄ τον φοιτητή με άμεση εγγραφή στο τμήμα του,  με σημειώσεις, προγράμματα κλπ, υποκαθιστώντας στην ουσία τη δουλεία που θα έπρεπε να κάνει η γραμματεία και τη βοήθεια που θα έπρεπε να παρέχει το ίδιο το πανεπιστήμιο . Βέβαια, αφού το υπουργείο απειλεί με διακοπή δωρεάν συγγραμμάτων μέσα στο χειμώνα, καλό είναι να έχεις σημειώσεις ,θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος.. Καλύτερο θα ήταν επίσης όμως, αν έπαιρνες τη ζωή στα χέρια σου και πάλευες με τους συμφοιτητές σου  για ένα αξιοπρεπές, δωρεάν και δημόσιο πανεπιστήμιο (στο οποίο δεν θα χρειαζόσουνα τις σημειώσεις της δαπ και ούτε θα υποχρεωνόσουνα να την ψηφίσεις στις εκλογές).
Η ανάγκη των φοιτητών να ανήκουν σε ένα δίκτυο το οποίο θα τους παρέχει σημειώσεις, και βοήθεια με τα μαθήματα στη σχολή και η ανάγκη τους για κοινωνικοποίηση μπορεί να καλυφθεί με πολύ πιο παραγωγικό και δημιουργικό τρόπο. Με την αυτόοργάνωση των φοιτητών, με δίκτυα αλληλεγγύης και με τη συμμετοχή τους στις συλλογικές διαδικασίες.

        ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
                αυτόνομη δημιουργία για το πάντειο           

                           
                             


                                    συμμετέχουμε στην






                                                                                         Αντί Της Σιωπής, Σεπτέμβριος 2012

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ


Διακόπτεται από τη Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου, η εξεταστική περίοδος στα ΑΕΙ, οι καθηγητές των οποίων κατεβαίνουν σε απεργία, η οποία φαίνεται να εξελίσσεται σε διαρκείας    

H Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) αποφάσισε, έπειτα από τρίωρη συνεδρίασή της, να προτείνει στους συλλόγους της 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη έχει αρχίσει η εξεταστική περίοδος.

Την επομένη της απεργίας, δηλαδή την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να συνεδριάσει η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ και να συγκεκριμενοποιήσει τη διάρκεια και τη μορφή των κινητοποιήσεων στις οποίες προσανατολίζεται ο κλάδος.

Στα ΤΕΙ οι καθηγητές επίσης αναμένεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα μελετάται το ενδεχόμενο πενθήμερης απεργίας για την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως λένε οι πανεπιστημιακοί, όλα αυτά γίνονται για τη μείωση των αποδοχών τους που προβλέπεται στα ειδικά μισθολόγια.


ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ




Βάσει των απαιτήσεων της τρόικας δραστικό τσεκούρωμα αναμένεται και στα συγγράμματα των φοιτητών.

Όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, από το εαρινό εξάμηνο της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς οι φοιτητές δεν θα παίρνουν δωρεάν συγγράμματα από τα ιδρύματά τους.
Η επέκταση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών κοστίζει, το ηλεκτρονικό σύγγραμμα δεν απαλλάσσεται από πνευματικά δικαιώματα, που επίσης κοστίζουν, ενώ στο «πακέτο Στουρνάρα», το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται να κόβει ολόκληρη τη σχετική πίστωση, ύψους 34 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην ετήσια δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για τη δωρεάν διάθεση πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Για εμάς, το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι αναυθαίρετο και η υπεράσπισή του είναι αναγκαία. Η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να δώσει μία ανάλογη ηχηρή απάντηση σε αυτό αλλά και σε κάθε χτύπημα που δέχεται.


Όλοι και όλες στην πορεία της Διεθνούς Εκθεσης Θεσ/νικης