Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ Κ.Σ. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΡΕΝ


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΦΡΙΛΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ Κ.Σ

Στις 16/4, στο χώρο διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών του Φοιτητικού Συλλόγου του Μαθηματικού μέλη της ΚΝΕ επιτέθηκαν με μένος απέναντι σε μέλη της Αριστερής Ενότητας. Με τραμπούκικο τρόπο οι πρωτεργάτες της καφρίλας ανακοίνωσαν πως αυτοί ξέρουν να λύνουν τις διαφορές τους με τη βία και το ξύλο, κι αυτό για…. 3 αφίσες. 30 μέλη της Πανσπουδαστικής όρμησαν, σπάζοντας τζάμια πάνω στα κεφάλια μελών της ΑΡΕΝ, και με μπουνιές επέλεξαν να τους απομακρύνουν.

Είναι δεδομένο πως τις ημέρες διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών κάποιοι επιλέγουν να επιλύουν τις πολιτικές τους διαφωνίες με ξύλο και τσαμπουκά. Η ΠΚΣ επιλέγει να δυσφημεί και να τραμπουκίζει την Αριστερή Ενότητα ενώ την ίδια στιγμή η ΔΑΠ και οι πολιτικοί εκφραστές του Μνημονίου μένουν ανενόχλητοι. Είναι εκείνη η παράταξη που από τη μία μιλάει για δημοκρατική ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων και από την άλλη εκδίδεται σε πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Ως Αριστερή Ενότητα καταγγέλλουμε την τραμπούκικη επίθεση της ΠΚΣ σε βάρος της Αριστερής Ενότητας. Καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να αποδοκιμάσουν τέτοιου είδους πρακτικές που στρέφονται σε βάρος αγωνιστών της αριστεράς.

Με τη ριζοσπαστική αριστερά στην κοινωνία και το Πανεπιστήμιο αλλάζουμε τις ζωές μας.

Στις 17 Απρίλη στηρίζουμε-ψηφίζουμε Αριστερή Ενότητα

Με τους αγώνες και την αριστερά, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός!





ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ?


ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ?

·       Επειδή δεν είσαι παραιτημένος και δεν πιστεύεις σε αδιέξοδα.

·       Επειδή η αποχή σου αφήνει στις κάλπες τα κομματόσκυλα και στο Πάντειο αφεντικό την ΔΑΠ.

·       Επειδή ένα κερασμένο ποτό, μια βόλτα στη Μύκονο και το κονέ στη γραμματεία δεν είναι αρκετά για το πανεπιστήμιό σου.

·       Επειδή το “όλοι ίδιοι είναι” είναι το καλύτερο υπνωτικό και έτσι γκρινιάζεις χωρίς ενοχές από τον καναπέ σου.

·       Επειδή υπάρχουν και αυτοί που ζητάν την ψήφο σου για να κατοχυρώσουν θεσμικά αυτά που μαζί θα αποφασίσετε.

·       Επειδή δυο-τρεις “πρόεδροι” δεν έχουνε εσένα στο νου τους όταν κάνουν κομπρεμί και ένα κομματικό μάζεμα δεν λέγεται Γενική Συνέλευση.


Δεν θα αλλάξουμε τον κόσμο με την ψήφο σου.
Θα αλλάξουμε μαζί σου αυτά που μας πνίγουν!




Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (Απρίλιος 2013)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ!



Ποιοί είμαστε,

Η Αριστερή Ενότητα είναι μία αριστερή, αυτόνομη, πλατιά δημοκρατική συλλογικότητα που γεννήθηκε μέσα από το φοιτητικό κίνημα, στις μάχες ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου 16, κάνοντας πράξη την απαίτηση της πλειοψηφίας των φοιτητών για μαζικούς ενωτικούς αποτελεσματικούς αγώνες. Γεννήθηκε μέσα από τη συνεργασία σχημάτων και ανένταχτων αγωνιστών που τάσσονται ενάντια στη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση στην Παιδεία. Παρ΄ όλα αυτ, φιλοδοξεί να δυναμώσει και μέσα από τη συνεργασία με άλλες δυνάμεις της αριστεράς, αλλά κυρίως μέσα από τη συμμετοχή και τη στήριξη του κάθε φοιτητή και της κάθε φοιτήτριας.

Στόχος μας είναι:

  • ·         Να αλλάξουμε το τοπίο μέσα στους συλλόγους με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, με την ανάδειξη της αριστεράς σε πρωταγωνιστική δύναμη, με το να σπάσουμε το τέλμα του φοιτητικού συνδικαλισμού και να ανασυγκροτήσουμε το φοιτητικό κίνημα σε μία νέα αγωνιστική, κινηματική βάση.

  • ·         η ανατροπή των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που διαλύουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • ·         ένα διαφορετικό Πανεπιστήμιο από αυτό που εκείνοι θέλουν: Ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό στους αγώνες των φοιτητών, του Πανεπιστημιακού κινήματος και της κοινωνίας. Ανοιχτό στην πολιτική και κοινωνική δράση και στη διάδοση ιδεών. Με ενιαία πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα, με αποκλειστική και αυξημένη χρηματοδότηση από το κράτος, με ακαδημαϊκή ελευθερία.

  • ·         να εκφραστούμε και να αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές λιτότητας. Στόχος μας είναι ένα αυτόνομο ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα, που θα συνδέεται με τα κοινωνικά κινήματα και θα στοχεύει στη συνολική ανατροπή.

Κόντρα στις μνημονιακές πολιτικές και ενάντια στις λογικές της ήττας και της υποταγής!
Με τους αγώνες και την αριστερά για το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας!

Σχέδιο Αθηνά: Όταν η «θεά της σοφίας» χρίζεται υπεύθυνη για το ξήλωμα της δημόσιας παιδείας,

Σε μια εποχή που η νεολαία, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία συνολικά ασφυκτιούν υπό το βάρος των σκληρών μέτρων λιτότητας, η επίθεση από την κυβέρνηση και τα ιδιωτικά συμφέροντα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, σαρώνοντας στο πέρασμα τους κατακτήσεις και δικαιώματα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα εφευρίσκεται και ένας νέος αδύναμος κρίκος ο οποίος στοχοποιείται, τέμνεται από μνημονιακά μέτρα και  ‘’δέχεται’’ άγρια κρατική καταστολή αν τολμήσει να αντιδράσει ενώ παράλληλα οι διεκδικήσεις και οι αντιστάσεις του γίνονται καρικατούρα στα δελτία των 8.                                                                          
Αυτή η τακτική είναι γνώριμη στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους των πανεπιστημίων που τα τελευταία 2,5 χρόνια αντιστέκονται μπροστά στη απαξίωση του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου, κινητοποιήθηκαν ενάντια στους νόμους Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου και τώρα στο σχέδιο Αθηνά, το οποίο έρχεται πραγματικά να ολοκληρώσει την επιβολή της βίαιης προσαρμογής της εκπαίδευσης στα μέτρα και τις επιταγές της αγοράς.                                                 
Συγκεκριμένα το σχέδιο Αθηνά προβλέπει μία σειρά καταργήσεων, συγχωνεύσεων και ίδρυση νέων ιδρυμάτων, σχολών και τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μειώνει τον αριθμό των εισακτέων (κυρίως από τις κοινωνικές επιστήμες), εισάγει το υπέρ-πανεπιστήμιο ‘’Αδαμάντιος Κοραής’’ για το οποίο ανοίγει το δρόμο η σύμπραξη μεταξύ των διοικήσεων των πανεπιστημίων  του Παντείου, του Πα.Πει., της  ΑΣΟΕΕ, του Γεωπονικού και του Χαροκοπείου.                                                                                                  
Επιπλέον, στις 28/3 υπερψηφίστηκε τροπολογία στη Βουλή, που ορίζει ως μόνο αρμόδιο για να ιδρύει, συγχωνεύει και να καταργεί όχι μόνο τμήματα αλλά και κατευθύνσεις τον Υπουργό Παιδείας, καθώς επίσης προβλέπει την δυνατότητα (σε μόνιμη βάση) να περνάνε μεταρρυθμίσεις μέσα από Προεδρικά Διατάγματα χωρίς να μεσολαβεί διαδικασία στη Βουλή. Με αυτόν τον τρόπο, προωθείται η κατάργηση των ενιαίων πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Γίνεται σαφές ότι επιχειρείται μια αλλαγή της συνολικής αντίληψης για την παιδεία. Το σχέδιο Αθηνά ειδικά είναι στο πυρήνα του μια δημοσιονομική προσαρμογή των πανεπιστημίων στο μνημόνιο. Τα οικονομικά κριτήρια, η εναρμόνιση με τις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς θα παίζουν πρωταρχικό ρόλο, εκτοπίζοντας τελείως από το τοπίο την γνώση και την επιστήμη. Η ενιαία διοίκηση και οι ενιαίοι προϋπολογισμοί αποτελούν όχημα για περικοπές εις βάρος των λιγότερο «ανταγωνιστικών» και «παραγωγικών» τμημάτων, χωρίς να εγγυώνται την λειτουργία τους, με κυριότερα τα τμήματα κοινωνικών επιστημών όπως και το δικό μας πανεπιστήμιο. Η εκπαίδευση και η γνώση θα αντιμετωπίζονται ως δεξιότητες και τα πανεπιστήμια ως κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης. που θα παράγουν και θα εκπαιδεύουν «δια βίου», εξειδικευμένους, ευέλικτους εργαζόμενους και με εξατομικευμένα πτυχία.
Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όσο κι αν χρησιμοποιούν ως μοχλό προώθησης το ιδεολόγημα της εξυγίανσης και του εξορθολογισμού καθώς και τις σημερινές πραγματικές παθογένειες των δημοσίων Πανεπιστημίων, δεν έχουν καμία σχέση με τον εξορθολογισμό ή με την ακαδημαϊκών κριτηρίων βελτίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην ουσία είναι η δημιουργία μιας νέας αγοράς εργασίας σύγχρονου κανιβαλισμού, πλήρους εξατομίκευσης, χωρίς διεκδικήσεις και συλλογική κατοχύρωση, συνεχούς κυνηγιού προσόντων και επανακατάρτισης που εγκαθιδρύεται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και σίγουρα όχι με ακαδημαϊκά και παιδαγωγικά κριτήρια.
Απέναντι στη λογική που θέλει τη παιδεία εμπόρευμα αντιτάσσουμε την παιδεία ως δημόσιο αγαθό. Διεκδικούμε ένα δωρεάν πανεπιστήμιο που θα εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες, τις δικές μας ανάγκες και θα γεννάει τις ιδέες του αύριο. Όχι ένα πανεπιστήμιο στείρο κέντρο κατάρτισης - προθάλαμο για την παραγωγή εντατικοποιημένων και πειθήνιων εργαζομένων, χωρίς εργατικά δικαιώματα. Μια εκπαίδευση με πλατιά επιστημονική μόρφωση και έρευνα για τις ανάγκες της κοινωνίας.  Πρέπει μέσα στον αγώνα να βάλουμε το όραμα ενός άλλου πανεπιστημίου σε μια άλλη κοινωνία που δεν θα λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους και δεν θα αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία, αλλά θα είναι ανοιχτό για όλους και όλες, και η γνώση και η έρευνα που θα παράγεται θα καθορίζεται από την κοινωνία και για την κοινωνία.


Όσο περισσότερο μας κλέβουν τη ζωή, τόσο μας ποτίζουν με έθνος και φυλή.
            
        Η εκλογική άνοδος της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του Ιουνίου αποτέλεσε τομή στη μεταπολιτευτική εκλογική ιστορία. Ένα κόμμα με νεοναζιστικές αντιλήψεις εισέρχεται στην βουλή για να εισαγάγει ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών. Η εκλογική όμως αυτή άνοδος δεν επήλθε ως θαύμα εξ ουρανού αλλά οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.
Ένας από αυτούς έγκειται στο γεγονός της αποδοκιμασίας των υπόλοιπων κομμάτων και της γενικότερης αμφισβήτησης του πολιτικού φαινομένου. Ως απότοκο, λοιπόν της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθούσαν τα κόμματα που εναλλάσονταν στην εξουσία. Ωστόσο, η ανάδειξη της ανόδου της Χρυσής Αυγής ως αποτέλεσμα μόνο των μνημονιακών πολιτικών καθώς και της κατάρρευσης του δικομματισμού δε διαφωτίζουν πλήρως το φαινόμενο αυτό.
           Το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής εκμεταλλευόμενο την οικονομική δυσπραγία του μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας, δημιούργησε πρωτοβουλίες «αλληλεγγύης» μόνο για Έλληνες που έχουν στόχο την προώθηση ρατσιστικών και φυλετικών αντιλήψεων όπως ορίζει το ιδεολογικό της πλαίσιο.
Μια άλλη διάσταση που αναδεικνύει την άνοδο αυτή, παρατηρείται στο γεγονός της συνολικότερης αυταρχικοποίησης του κρατικού μηχανισμού. Οι πρακτικές της κυβέρνησης σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν πρόσφορο έδαφος για τη συγκρότηση και συσπείρωση του ακροδεξιού στοιχείου. Το αντιμεταναστευτικό πογκρόμ που συγκρότησε η κυβέρνηση εφαρμόζει μια ακραία πολιτική δημιουργώντας έτσι  δύσκολες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της εν λόγω πολιτικής αποτελούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα ανθρωποκυνηγητά των επιχειρήσεων «Ξένιος Δίας». Επίσης οι πρόσφατες επιθέσεις  και εκκενώσεις των καταλήψεων και των κοινωνικών χώρων(Λέ­λας Κα­ρα­γιάν­νη, Villa Amalias κ.α)  από την ΕΛΑΣ  αποδεικνύουν την ακροδεξιά κατεύθυνση που κινείται η κυβέρνηση. Οι συγκεκριμένοι χώροι λειτουργούσαν επι σειρά ετών αποτελώντας το αντιπαράδειγμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής καθώς επίσης διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο σε αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές δράσεις.
            Η αυταρχικοποίηση του κράτους εντείνεται ακόμη περισσότερο και μέσα από την προώθηση ενός νέου νόμου περί ιθαγένειας. Συγκεκριμένα, η ελληνική ιθαγένεια θα δίνεται ακόμα πιο δύσκολα σε παιδιά μεταναστών προωθώντας έτσι το ‘δίκαιο του αίματος’. Από την άλλη, η ιθαγένεια θα προσφέρεται απλόχερα σε ξένους επιχειρηματίες και επενδυτές με το πρόσχημα της ανάπτυξης της χώρας.                                                                                             
            Ο φασισμός όμως έρχεται να αγγίξει και το χώρο του πανεπιστημίου. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επιθέσεις φασιστών σε φοιτητές, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές όπου παρατηρείται ότι μέσα στα σπλάχνα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, υπάρχουν ακροδεξιά στοιχεία. Πρόσφατα, μέλος της συγκεκριμένης παράταξης κατά την διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης στο πανεπιστήμιο της Κομοτηνής χαιρέτησε ναζιστικά.
Σε μια  περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης όπου το ίδιο το κράτος γέννησε, τα φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας και οι επιθέσεις σε μετανάστες πολλαπλασιάζονται. Χρέος μας λοιπόν αποτελεί ο αγώνας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και η ανάδειξη των προβλημάτων τους ως κομμάτι όλης της εργατικής τάξης. Ο χώρος του πανεπιστημίου, ως κομμάτι της κοινωνίας, θα πρέπει να αποτελέσει πυρήνα αντίστασης και αντιφασιστικού αγώνα προβάλλοντας  αξίες  όπως αλληλεγγύη, σεβασμό στη διαφορετικότητα, Δημοκρατία!

Επαναφέροντας τη συλλογικότητα

Στη σημερινή συγκυρία το δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο βρίσκεται αντιμέτωπο με μεγάλες αναδιαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες επιχειρούν να μετασχηματίσουν ριζικά το Πανεπιστήμιο όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Μπροστά σε αυτά, το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται μουδιασμένο, οι συλλογικές διαδικασίες και οι γενικές συνελεύσεις σταδιακά απονεκρώνονται και η έννοια του φοιτητικού συνδικαλισμού απαξιώνεται τόσο από την αναπαραγωγή των πρακτικών από μεριάς των παρατάξεων του πρώην δικομματισμού, όσο και από την απομάκρυνση των φοιτητών από την πολιτική και τους χώρους διαλόγου μέσα στα Πανεπιστήμια. Σε όλα αυτά προστίθεται η κατάργηση των οργάνων συνδιοίκησης και της συμμετοχής των φοιτητών στη λήψη αποφάσεων που θεσμοθετούνται από τους νόμους Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου και στην ουσία συρρικνώνουν τη δημοκρατία εντός των σχολών.               
 Οι ευθύνες είναι πολύπλευρες όμως δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τον καθοριστικό ρόλο που έχουν παίξει οι παρατάξεις του δικομματισμού ΠΑΣΠ-ΔΑΠ, στην αποπολιτικοποίηση των διαδικασιών και την αδράνεια που επικρατεί στα Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ απέχει συστηματικά από τις διαδικασίες του συλλόγου, κατασυκοφαντεί και σαμποτάρει την όποια προσπάθεια διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης σε μία προσπάθεια να συντρίψει όποιες αντιστάσεις γεννιούνται αλλά και να αποφύγει τη δημόσια έκφραση των πολιτικών θέσεών της.  
Τι εννοεί όμως όταν ζητάει «μεταρρυθμίσεις τώρα ή ποτέ»;   
α) προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς
β) χρηματοδότηση βάσει αξιολόγησης, 
γ) Συμβούλια Διοίκησης με ανθρώπους της αγοράς και τοπικούς παράγοντες
δ) Ομάδες φύλαξης των Πανεπιστημίων συνδεδεμένες με την ΕΛ.ΑΣ., ε) φοιτητικές εστίες με ενοίκιο
Το Πανεπιστήμιο που θέλει η ΔΑΠ λοιπόν, είναι ένα Πανεπιστήμιο της αγοράς, με μοναδικό σκοπό να παράγει φτηνούς και ευέλικτους εργαζομένους, μακριά από κάθε έννοια ακαδημαϊκότητας. Ένα Πανεπιστήμιο για λίγους, όπου η γνώση θα είναι εμπόρευμα, η Πανεπιστημιακή κοινότητα δεν θα έχει λόγο στη λήψη αποφάσεων, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό αφού δε θα επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών (με την κατάργηση του ασύλου).
Απέναντι λοιπόν σε ένα πανεπιστήμιο που χάνει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του, απορρίπτοντας μια αντίληψη όπου η πολιτική λειτουργεί με πελατειακά δίκτυα, σημειώσεις και προσωπικές χάρες και αντικατοπτρίζεται σε σκληρούς εκλογικούς μηχανισμούς, εμείς απαντάμε το αυτονόητο: απαντάμε ότι δε μας χωράει και αντιλαμβανόμαστε ότι σήμερα χρειαζόμαστε και κάτι πολύ παραπάνω.
Ενάντια σε κάθε προσπάθεια απονέκρωσης των συλλογικών διαδικασιών και στην απαξίωση της έννοιας της δημοκρατίας μέσα στα πανεπιστήμια έχουμε χρέος να επανασυγκροτήσουμε και να αναζωογονήσουμε τις συλλογικές διαδικασίες, να επαναφέρουμε τη δημοκρατία στους συλλόγους, να δημιουργήσουμε χώρους διαλόγου όπου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα μπορούν ισότιμα να συμμετέχουν, να συνδιαμορφώνουν, να συναποφασίζουν. Το στοίχημα να κάνουμε τις σχολές μας χώρους πολιτιστικού και κοινωνικού αντιπαραδείγματος δείχνοντας πως μέσα από την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη μπορούμε εμείς οι ίδιοι και οι ίδιες να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, να προσφέρουμε λύσεις στα προβλήματά μας στο σήμερα να επανανοηματοδοτήσουμε τελικά την έννοια της πολιτικής και την αξία της συλλογικότητας μέσα στις σχολές.

Το ζητούμενο για εμάς λοιπόν είναι οι φοιτητικές εκλογές να σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή, ένα πρώτο σημαντικό βήμα στον ορίζοντα της δημιουργίας ενεργών και δημοκρατικών φοιτητικών συλλόγων που θα επαναφέρουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στις συλλογικές διαδικασίες. Μια απάντηση που θα σπάει την κυρίαρχη αντίληψη, τα πελατειακά δίκτυα και τους μηχανισμούς και  θα δημιουργεί τους όρους για ένα ζωντανό φοιτητικό κίνημα που θα αντιστέκεται στη διάλυση της δημόσιας/δωρεάν παιδείας και θα απαντά στην κρίση με εφευρετικότητα και συλλογική δημιουργία. Μια ευκαιρία να βγούμε από τη στασιμότητα που βρίσκεται γύρω μας, ένα πρόταγμα για να επαναφέρουμε τη δημοκρατία στις σχολές, μια πρόκληση για να αρχίσουμε να ασκούμε την πολιτική ως αυτό που πραγματικά είναι: μια διαδικασία που ασκούν συλλογικά οι φοιτητές. 


ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ-ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ:

Ανακοίνωση της Αριστερής Ενότητας σχετικά με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την αφίσα των σχημάτων της στο ΕΜΠ

Με έκπληξη είδαμε την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας να καταπιάνεται με την αφίσα των σχημάτων της Αριστερής Ενότητας στο ΕΜΠ.
Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η συγκεκριμένη αφίσα δεν δείχνει ούτε αιμοδιψείς κουκουλοφόρους, ούτε εγκληματίες, όπως καταγγέλλουν οι φωστήρες της Ομάδας Αλήθειας της ΝΔ. Είναι μια εικόνα από ένα κίνημα-σύμβολο ενάντια στην νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Το κίνημα της εξεγερμένης αξιοπρέπειας των ιθαγενών της Τσιάπας στο Μεξικό, οι οποίοι αντιστέκονται εδώ και μια εικοσαετία, απέναντι στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και τα σχέδια των αμερικάνικων πολυεθνικών.
Ας ξεκαθαρίσουμε όμως και κάτι άλλο. Δεν θα δεχτούμε καμία υπόδειξη από τη Νέα Δημοκρατία, η παράταξη της οποίας στα Πανεπιστήμια, η ΔΑΠ, έχει αναγάγει το ρουσφέτι, το απολιτίκ, το χουλιγκανισμό, τους τραμπουκισμούς και την υπεράσπιση, με κάθε μέσο, των κυβερνητικών πολιτικών σε βασικές «αρχές» της παρουσίας της μέσα στις σχολές. Πολύ περισσότερο,  δε θα δεχτούμε υποδείξεις από την παράταξη που έχει αναγάγει τον σεξισμό σε μείζον σημείο αναφοράς της «διασκέδασής» της και που τα μέλη της δεν ντρέπονται να χαιρετούν φασιστικά σε συνελεύσεις, δήθεν «για πλάκα», κάτι για το οποίο η Ομάδα Αλήθειας δεν έχει να πει τίποτα…
Στις 17 Απρίλη η μόνη απάντηση απέναντι στον ακροδεξιό συρφετό είναι η ενίσχυση των σχημάτων της Αριστερής Ενότητας σε κάθε σχολή, και η συγκρότηση ενός μαζικού, ριζοσπαστικού κινήματος νεολαίας που θα βάλει τις βάσεις για να σαρώσει τις μνημονιακές πολιτικές στην εκπαίδευση και την εργασία.
Η ΝΔ κρίνει σκόπιμο να ασχοληθεί με μία αφίσα φοιτητικού πάρτυ αλλά όχι  με τους εκατομμύρια ανέργους, τις χιλιάδες αυτοκτονίες ανθρώπων που οδηγούνται στην εξαθλίωση, τους νέους που μεταναστεύουν γιατί δεν τους χωράει ο τόπος, τα ανήλικα παιδιά στην Ιερισσό που βλέπουν την Αστυνομία να εισβάλει στα σπίτια τους θυμίζοντας άλλες εποχές, τους μαθητές που λιποθυμάνε στα σχολεία από την ασιτία… κι ο κατάλογος κάθε άλλο παρά κλείνει εδώ.
Κατα τ’ άλλα, αφού ασχολείται τόσο πολύ η Νέα Δημοκρατία με την Αριστερή Ενότητα, καλούμε τον πρωθυπουργό, αυτοπροσώπως, να έρθει στο πάρτυ μας να δει αν τα ποτά είναι «μπόμπες»…
Κοίτα ποιοι και γιατί μιλάνε:
dap1 dap2

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Φεστιβάλ Αριστερής Ενότητας Παντείου 10 και 11 Απριλίου!


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ 10-11/4!



Τετάρτη 10/4, 16:00 «Ο ρόλος της νεολαίας στην κρίση- Οικοδομώντας τη συνολική απάντηση»
Βερναρδάκης Χριστόφορος –επ. καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΑΠΘ                                
Αδάμος Ζαχαριάδης-απόφοιτος Παντείου

Θα ακολουθήσει προβολή της τανίας "Το λιμάνι της Χάβρης"

 Πέμπτη 11/4, 16:00 «Σχέδιο Αθηνά: o Δούρειος Ίππος για τη διάλυση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών.»
Νοταράς Αντρέας  λέκτορας κοινωνικής Ανθρωπολογίας                  
Πετρόπουλος Γιώργος- διοικητικός Υπάλληλος            

Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας "ΝΟ"

Αμφιθέατρο ΣΚ2

Στο χώρο θα υπάρχουν και εκθέσεις

Αριστερή Ενότητα

Μανιφέστο μεταπτυχιακών

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ 5-6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΘΗΣΕΙΟ!

 afisa_festival


Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το 1ο κεντρικό Φεστιβάλ των Σχημάτων της Αριστερής Ενότητας Αθήνας στο χώρο πλησίον του σταθμού ΗΣΑΠ στο Θησείο. 


Ένα φεστιβάλ ευκαιρία να συζητήσουμε για το Πανεπιστήμιο, την κοινωνία και τη νεολαία και να βγάλουμε χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα στη μάχη για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής λιτότητας, όπως αυτή εκφράζεται και μέσα στο Πανεπιστήμιο. 

Ένα φεστιβάλ ευκαιρία να αναδειχθεί ένα διαφορετικό πολιτιστικό αντιπαράδειγμα κόντρα στη κυρίαρχη κουλτούρα μέσα και έξω από τις σχολές, μια πολιτιστική αντιπρόταση βασισμένη στη δημιουργικότητά μας και τη συλλογική μας δράση.

Ένα φεστιβάλ ευκαιρία να προβληματιστούμε για το πως το Πανεπιστήμιο θα γίνει ξανά ένας ζωντανός κοινωνικός χώρος, με δομές αλληλεγγύης, αυτό-οργάνωσης, ζωντανές και δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες.

Ένα φεστιβάλ ευκαιρία να οργανωθεί από όλο τον κόσμο των σχημάτων της ΑΡΕΝ αλλά και από κόσμο των φοιτητικών συλλόγων με ανοιχτές θεματικές ομάδες εργασίας.

Με τους αγώνες και την Αριστερά για ένα δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο σε μια κοινωνία χωρίς Μνημόνια...

Πρόγραμμα Φεστιβάλ:

Παρασκευή 5 Απριλίου

19:00: Εκδήλωση-Συζήτηση: "Το πανεπιστήμιο της κρίσης και η δική μας απάντηση"

22:00: Ρεμπέτικο Γλέντι

Σάββατο 6 Απριλίου

16:00: Workshops Σχημάτων

19:00: Εκδήλωση-Συζήτηση: "Οι κοινωνικές αντιστάσεις και η αριστερά απέναντι στην κρίση"

22:00: Συναυλία με τους:
Harmony Chain // What thw Funk // Δημήτρης Καρράς // Zebra Tracks // Limpin' Express // Penny & Swinging Cats
Θα ακολουθήσει party

Και τις 2 μέρες θα υπάρχουν προβολές ταινιών, εκθέσεις των σχημάτων και μεταναστευτικές πεντανόστιμες κουζίνες...