Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Κάλεσμα


Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με το Υπουργείο να εξαπολύει επίθεση σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ακολουθώντας την πολιτική του μνημονίου που επιτάσσει η Ε.Ε. και η ένταξη στο ΔΝΤ. Η διάλυση του κάθε εργασιακού κεκτημένου που προωθείται μέσω της αλλαγής του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ασφυκτικό που δεν αφήνει απ' έξω την εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας μέσω της Άννας Διαμαντόπουλου εξήγγειλε ριζικές αλλαγές που έρχονται να αναδιατάξουν συνολικά την εκπαίδευση στη χώρα μας. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:
1)           Αλλαγές στην διοίκηση του Παντείου μέσω της εκχώρησης μέρους της διοίκησης σε οικονομικό διαχειριστή (manager), στελέχη της αγοράς και επιχειρηματίες, αποκλείοντας έτσι την συμμετοχή και παρέμβαση των φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων. Επίσης μέσω του Καλλικράτη στα πανεπιστήμια είναι πολύ πιθανόν να κλείσουν τμήματα στο ΠΑΝΤΕΙΟ, μειώνοντας δραματικά τον αριθμό των εισακτέων και αφήνοντας πολλούς αποφοίτους στην αβεβαιότητα.
2)           Την ήδη χαμηλή χρηματοδότηση έρχεται να ακολουθήσει η εισαγωγή κάρτας φοιτητή (κουπόνια) που θα καθορίζει την χρηματοδότηση του Παντείου ανάλογα με τους πόσους φοιτητές θα προσελκύει με αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια να βλέπουν τους φοιτητές σαν πελάτες, καταργώντας τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Επίσης μέσω της οικονομικής αυτοτέλειας των ιδρυμάτων, το Πάντειο οδηγείται να στραφεί στην αναζήτηση πόρων εκτός της κρατικής χρηματοδότησης όπως είναι τα δίδακτρα ή χορηγοί και εταιρίες. Η Εκπαίδευση παύει να αποτελεί δημόσιο αγαθό και το πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε επιχείρηση που θα λειτουργεί με βάση το κέρδος.
3)           Διαλύεται η έννοια του πτυχίου ως γνωστικό αντικείμενο που κατοχυρώνει την επιστημονική επάρκεια και τα εργασιακά δικαιώματα. Το πτυχίο αντικαθίσταται από τον ατομικό φάκελο προσόντων του οποίου το περιεχόμενο θα περιλαμβάνει ''γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες και πιστοποιήσεις'' τις οποίες προκειμένου να είσαι ανταγωνιστικός θα αναγκάζεσαι να συγκεντρώνεις σε όλο τον εργάσιμο βίο σου.
Στόχος είναι :
·        να αναιρέσουν κάθε δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας και να τη μετατρέψουν σε εμπόρευμα-υπηρεσία.
·        Να εντείνουν την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου
·        να αλλάξουν το χαρακτήρα των σπουδών στην κατεύθυνση του κατακερματισμού του φοιτητικού σώματος, της εντατικοποίησης και πειθάρχησής του.
·        Την προσαρμογή του φοιτητή στη νέα κοινωνική πραγματικότητα όπου η αγορά παίζει καθοριστικό ρόλο
·        Την αποδέσμευση του κράτους από την οικονομική στήριξη των πανεπιστημίων.
·        Την μετατροπή του πανεπιστημίου σε μεταλυκειακή εκπαίδευση.

Κόντρα σε όλα αυτά δημιουργείται η ανάγκη συλλογικής αντίστασης της νεολαίας και των εργαζομένων μέσα από διαδικασίες συνελεύσεων με σκοπό την συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου. Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε σε συντονισμό αλλά και κοινή δράση όλους τους φοιτητές/τριες, τους αγωνιζόμενους καθηγητές/τριες και τους εργαζόμενους/ες στο ΠΑΝΤΕΙΟ, καθώς επίσης και όποιες συλλογικότητες αντιτίθενται στα νέα μέτρα.

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού ενημερωτικού δελτίου, όλων των πληττόμενων μερίδων του Παντείου και η λήψη κεντρικών πρωτοβουλιών για να αναδείξουν τα παραπάνω προβλήματα. Οι κινητοποιήσεις του 2006-2007 για το άρθρο 16 απέδειξαν τη δυνατότητα του φοιτητικού και ευρύτερα εκπαιδευτικού κινήματος να μπορεί να νικάει μέσα από την συστράτευση όλων όσων πλήττονται.

Όλοι εμείς που υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου καλούμε τους φοιτητές καθηγητές και εργαζόμενους στο Πάντειο σε μια κοινή συνάντηση την Τρίτη 18/10/2010 στις 13.00 μπροστά στο Αμφ. Καράγιωργα 1 για να συζητήσουμε την δυνατότητα συντονισμού και κοινής δράσης.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

"Όταν εκείνοι δίκαζαν ενάντια στο ρατσισμό, εμείς βλέπαμε εκπομπές μαγειρικής."

Αυτές τις μέρες έγινε γνωστή η καθόλου ασυνήθιστη είδηση ότι δικάζεται ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της Ολλανδίας, το οποίο ήρθε και τρίτο στις πρόσφατες εκλογές, Γκερτ Βίλντερς. Όχι για κάποιο πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο, σε αυτή την περίπτωση θα είχε άλλωστε παραιτηθεί ο ίδιος και όλοι του οι συνεργάτες. Αντίθετα ο κ. Βίλντερς δικάζεται για φυλετικές διακρίσεις και ειδικότερα αντι-ισλαμισμό! Θεωρήθηκε ότι τόσο οι κατά καιρούς δηλώσεις του όσο και η δραστηριότητά του δημιουργούν κλίμα απειλής και ανασφάλειας για τους Ολλανδούς μουσουλμάνους, καθώς και ότι προσβάλλουν την παράδοση πολυ-πολιτισμικότητας και ανοχής στη χώρα! Για περισσότερες πληροφορίες παραπέμπουμε στο άρθρο του tvxs.gr εδώ

Πίσω στη χώρα της φιλοξενίας και της μεγάλης ελληνικής ψυχής μεγάλο ιδιωτικό κανάλι θα προβάλλει σε αυτό το έτος μια εκπομπή διαγωνισμού μαγειρικής (καθώς πρώτον, πλέον λόγω οικονομικής κρίσης θα βλέπουμε το φαγητό στις τηλεοπτικές μας οθόνες, παρά θα το τρώμε και δεύτερον, τα μεγάλα κανάλια παράγουν λιγότερες σειρές ελλείψει χρημάτων για να πληρώσουν ηθοποιούς κτλ. και καταφεύγουν στα reality shows). Πέρα από την εκπομπή, πιο απαράδεκτο ήταν το διαφημιστικό της σποτ.


Φαινόμαστε υπερβολικοί; Κι όμως, η διαφήμιση αυτή μέσα από το υποτιθέμενο χιούμορ της προσπαθεί να ενισχύσει ορισμένα στερεότυπα. Ξεκινά από κάποιες "εξ' ορισμού αλήθειες" (ότι το καλό φαγητό βρίσκεται σε ακριβά πολυτελή εστιατόρια, δη τέτοια όπου τα γαλλικά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως η γλώσσα της φινέτσας και του καλού γούστου) και καταλήγει σε μια σκηνή που έχει τον αέρα του κωμικού "αυτονόητου" (φυσικά ένα τόσο απλοϊκό και φτωχό πιάτο θα ήταν φτιαγμένο από έναν ασιάτη μετανάστη). Είναι λάθος να θεωρήσει κανείς ότι το χιούμορ είναι απενδεδυμένο από πολιτική ή κοινωνική χροιά, αντίθετα αποτελεί αποτελεσματικότατο μέσο για τη μετάδοση μηνυμάτων και ιδεών με έμμεσο τρόπο.

Είναι λίγο πολύ αναμενόμενες οι λανθασμένες εντυπώσεις και τα στερεότυπα που δημιουργούνται όταν μεγάλα μέσα επικοινωνίας και "ενημέρωσης" επιτρέπουν την προβολή τέτοιων προτύπων, γι' αυτό δε θα τα αναλύσουμε εδώ.

Αξίζει όμως να σχολιάσουμε τη μόνιμα αντιφατική επιμονή της ελληνικής κοινωνίας να ζει με το "ευρωπαϊκό όνειρο" (καθαρές πόλεις, καλές συγκοινωνίες, ανθρώπινο επίπεδο διαβίωσης κτλ), ενώ από την άλλη κάνει ό,τι μπορεί για να μην ενδώσει σε "ξενέρωτους" ευρωπαϊκούς νόμους (βλέπε αντι-καπνιστικούς νόμους, οικολογία, γάμους ομοφυλοφίλων, εξάλειψη μειονοτικών διακρίσεων). Χαρακτηριστικό είναι ότι κανένας δεν αντέδρασε σε αυτή τη διαφήμιση τόσο το κοινό όσο και το ΕΣΡ που εδώ και δεκαετίες άλλωστε έχει λησμονήσει το ρόλο του.

Υ.Γ. Ίσως τις κρύες μέρες του χειμώνα όταν δε θα έχουμε όλοι λεφτά για θέρμανση ή για ακριβό φαγητό να θέλουμε να δοκιμάσουμε απ' αυτό το "μη γκουρμέ" καυτερό ινδικό φαγητό στη γειτονιά μας.

ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ 

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΖΑΡΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ NABI SALEH

Παζάρι μεταχειρισμένων αντικειμένων
για την οικονομική στήριξη των κρατουμένων αγωνιστών κατοίκων του Παλαιστινιακού χωριού Νάμπι Σάλεχ

Σάββατο 2 Οκτωβρίου
(από το πρωί)
κεντρική Πλατεία Καισαριανής

Συγκέντρωση μεταχειρισμένων αντικειμένων σε καλή κατάσταση (βιβλία, CD, DVD, είδη δώρων, παιχνίδια κ.λπ.) τα απογεύματα 6-8 μ.μ. στο Στέκι των Μεταναστών, Τσαμαδού 13, Εξάρχεια

 



Σύλλογος Αλληλεγγύης
στον Παλαιστινιακό Λαό
ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ