Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

(Αντι)μιλώντας στις βεβαιότητες: φύλα, αναπαραστάσεις, υποκειμενικότητες


Ημερίδα του Ομίλου για τη Μελέτη της Ιστορίας και της Κοινωνίας (ΟΜΙΚ). Νέο αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια)

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

11.00
Εισαγωγική ομιλία

11.30-13.30
Ταυτότητες και διαδικασίες συγκρότησης υποκειμενικότητας
                
Συντονίστρια: Φλώρα Τσίλαγα

Θανάσης Λάγιος, Ecce Homo? Ο Foucault και το ερώτημα της Ταυτότητας

Μαρία Πρέκα, Αρσακειάδες δασκάλες: λόγοι και πρακτικές διαπραγμάτευσης/ αναδιαπραγμάτευσης εαυτού, 1880-1913

Μαρία Σαρρή, Οι σύγχρονοι αθλητές και αθλήτριες στίβου στην μεταολυμπιακή Ελλάδα: μια κοινωνιολογική προσέγγιση

Γιώργος Διακουμάκος, Η στερεοτυπική πρόσληψη του φύλου στην ελληνική κοινωνία: «παραδοσιακή γυναικεία» και «παραδοσιακή ανδρική» υποκουλτούρα

Συζήτηση

13.30-15.00
Μεσημεριανό διάλλειμα

15.00-17.00
Έμφυλες αναπαραστάσεις και κοινωνικές πρακτικές
         
Συντονίστρια: Ευγενία Αδαμοπούλου

Δήμητρα Βασιλειάδου, Ύβρις και αποκάθαρση. Ανδρικές μονομαχίες στο πεδίο της τιμής, 1870-1930

Αντώνης Αντωνίου, Νατάσα Κεφαλληνού, Κομμουνιστικές ρητορικές για τη γυναικεία εργασία: οι καπνεργάτριες στην απεργία του 1936 μέσα από τον Ριζοσπάστη

Κώστας Παλούκης, «Το μυθιστόρημα της Ωραιοζήλης Λεβί»: η άρνηση της αστικής θηλυκότητας χάριν του κομμουνισμού και το τραύμα του αστικού τύπου

Παναγιώτης Ζεστανάκης, «Γκάζια στο τακούνι»: «Ατίθασες» θηλυκότητες και στιγμιότυπα (μετα)κίνησης στην Αθήνα της δεκαετίας του 1980

Συζήτηση

17.00-17.30
Διάλλειμα

17.30-19.15
Σώματα, σεξουαλικότητες:  εννοιολογήσεις του «μη κανονικού»
          
Συντονίστρια: Κωνσταντίνα Ανδριανοπούλου

Δέσπω Κριτσωτάκη, Ιατρική και ερμαφροδιτισμός στην Ελλάδα, 1885-1970

Μαρία Κεφαλά, Κατονομάζοντας το ακατονόμαστο: οι coming out αφηγήσεις ως «απελευθέρωση» του σεξουαλικού εαυτού

Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Όψεις της λεσβιακής λογοτεχνίας στην Ελλάδα των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα

Συζήτηση

Ευχαριστούμε το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την παραχώρηση της αίθουσας.

Ακόμη, ευχαριστούμε τη φωτογράφο Κατερίνα Καμπίτη για την παρουσίαση τμήματος της δουλειάς της Πορτρέτα δρόμου, Νέα Υόρκη (2003-2007) και τους Μάκη Σεραφειμίδη και Γιάννη Περδίκη για τις μουσικές επιλογές…

ΟΜΙΚ

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Στον αέρα η διανομή συγγραμμάτων

Στεφανάκου Π.

Στο κίνημα "Δεν πληρώνω" προσχώρησε και η υπουργός Παιδείας τινάζοντας στον αέρα το σύστημα διανομής δωρεάν συγγραμμάτων. Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων έχει προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή της έναρξης διανομής των συγγραμμάτων στους φοιτητές διεκδικώντας οφειλές ύψους 65 εκ. ευρώ καθώς και την κοστολόγηση περίπου 2.500 συγγραμμάτων. Την ίδια ώρα, φοιτητικοί σύλλογοι του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών προχώρησαν σε μονοήμερες καταλήψεις των σχολών προκειμένου να ανακληθεί η εγκύκλιος περικοπής των συγγραμμάτων ή και κατάργησής τους στα μαθήματα σύνθεσης.

Η επαναφορά στο καθεστώς του ενός και μοναδικού συγγράμματος, ανεβάζει το θερμόμετρο στα πανεπιστήμια, καθώς η δαπάνη που περικόπτει η κ. Διαμαντοπούλου για λόγους... οικονομίας μετακυλίεται στους φοιτητές, οι οποίοι θα κληθούν να αγοράσουν συγγράμματα αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Για παράδειγμα, το μαχαίρι που έπεσε στα συγγράμματα της Νομικής θα αδειάσει τα πορτοφόλια των φοιτητών κατά 412 ευρώ, αφού μόνο για τα τρία πρώτα έτη σπουδών κόβονται 14 συγγράμματα από υποχρεωτικά μαθήματα! Η περικοπή συγγραμμάτων και μάλιστα από υποχρεωτικά μαθήματα προλειαίνει το έδαφος για την πλήρη κατάργησή τους, την αντικατάστασή τους, σύμφωνα με την ορολογία του υπουργείου Παιδείας, από το ηλεκτρονικό βιβλίο.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τόνισαν ότι η απόφασή τους για αναστολή της έναρξης διανομής συγγραμμάτων "δεν είναι ζήτημα πολιτικής", αλλά "θέμα βιωσιμότητας". Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, το υπουργείο Παιδείας χρωστάει στις εκδοτικές επιχειρήσεις περίπου 30 εκ. ευρώ για συγγράμματα από το 2005. Επιπλέον, χρωστάει 35 εκατομμύρια από τη διανομή των συγγραμμάτων του χειμερινού εξαμήνου μέσω του συστήματος «Εύδοξος». Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν απλήρωτες οφειλές παλαιότερων ετών, δεν μπορεί να ξεκινήσει πληρωμή του χειμερινού εξαμήνου 2010-2011. Στα παραπάνω δεν συνυπολογίζονται οι οφειλές για τα συγγράμματα των ΤΕΙ και των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, που ανέρχονται στα 10 εκατομμύρια, και τα ακοστολόγητα συγγράμματα, που φτάνουν τα 2.500.

Παράλληλα, σοβαρά ερωτήματα για το ηλεκτρονικό εγχείρημα του "Εύδοξου" προκαλούνται από τα στοιχεία των εκδοτών, σύμφωνα με τα οποία το κόστος για τα συγγράμματα μόνο για το χειμερινό εξάμηνο ανέρχεται στα 35 εκ. ευρώ, όταν προ συστήματος τα πανεπιστημιακά βιβλία κόστιζαν ετησίως 55-60 εκ. ευρώ.

Οι εκδότες ανέφεραν ότι δεν αναγνωρίστηκε η καλή τους διάθεση παρ' ότι υπέστησαν το πάγωμα των αυξήσεων των ήδη κοστολογημένων συγγραμμάτων για πέμπτη χρονιά, απορρόφησαν τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των πρώτων υλών και σήκωσαν το πρόσθετο κόστος των διανομών μέσω "Εύδοξου", που είναι περίπου 10%. Παρά ταύτα, χαρακτηρίστηκαν υπαίτιοι οικονομικών σκανδάλων, ενώ αγνοήθηκε η συμβολή τους στην επιτυχία του εγχειρήματος της ηλεκτρονικής διανομής.

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των εκδοτών, η οικονομική κατάσταση στον εκδοτικό χώρο είναι τραγική! Η αναστολή διανομής επιστημονικών συγγραμμάτων, τόνισαν, "δεν πρέπει να εκληφθεί ως απεργιακή κινητοποίηση, αλλά ως τρόπος κοινοποίησης των προβλημάτων και ευγενική αντίδραση σε όσα μας καταλογίζονται". Οι εκδότες δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να προκαλέσουν αναστάτωση στον χώρο της παιδείας και ζήτησαν συνάντηση με την Α. Διαμαντοπούλου.

Πηγή: Αυγή

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

H αρχή του τέλους της δημόσιας παιδείας


To Υπουργείο Παιδείας στην ηρωική του αποστολή να βελτιώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση έκοψε από αυτό το μήνα τη χρηματοδότηση από 20 ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα μεταξύ των οποίων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το επιχείρημα που προέβαλε για αυτή την «ποινή» είναι ότι αυτά τα ιδρύματα δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα οικονομικά στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, τα ελλείμματα και τις υποχρεώσεις τους. Αυτό βέβαια ήταν μόνο η αφορμή που αναζητούσε η υπουργός για να κόψει κάθε χρηματοδότηση και να αφήσει τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα να βρουν μόνα τους τρόπους να χρηματοδοτηθούν (άρα τα φοιτητικά δίδακτρα και οι χορηγοί δε φαντάζουν και τόσο μακρινή λύση…).

Τι σημαίνει μη κρατική χρηματοδότηση σε πρακτικό επίπεδο; Οι υπάλληλοι και το προσωπικό του παν/μιου θα αντιμετωπίσουν προβλήματα μισθοδοσίας, η λειτουργία της βιβλιοθήκης θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο, η συνδρομή σε επιστημονικά περιοδικά θα είναι ουτοπική, το ίδιο και οποιαδήποτε βελτίωση στις υλικοτεχνικές υποδομές του πανεπιστημίου ή ερευνητική δραστηριότητα!

Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς τα θεμέλια που βάζει η κ. Διαμαντοπούλου για το νομοσχέδιό της. Ήδη όμως έχει δημιουργηθεί κίνημα αντίστασης στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία.

Ποιον άλλον αφορούν τα θέματα των φοιτητικών διδάκτρων, το ένα και μοναδικό βιβλίο για κάθε μάθημα, η μη δυνατότητα έρευνας και πρακτικής άσκησης, η έλλειψη αξιοπρεπών συνθηκών στις υποδομές αν όχι τους φοιτητές;

Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δε δίνεται!
Όλοι-ες στη Γενική Συνέλευση Τρίτη 29/3 στη 1μμ!
ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ- Αυτόνομη Δημιουργία για το Πάντειο

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ- Capitalism: A love story



Η ταινία του Michael Moore Capitalism: A love story εξετάζει την επίδραση της επιχειρηματικής κυριαρχίας στις καθημερινές ζωές των Αμερικανών (και κατά επέκταση του υπόλοιπου κόσμου). Με χιούμορ και οργή η ταινία διερευνά το ερώτημα: ποιο είναι το τίμημα που πληρώνει η Αμερική για την αγάπη της στον καπιταλισμό;

Τρίτη 22/3 στις 18.00 Αιθ. Α1

ΑΝΤΙ ΤHΣ ΣΙΩΠΗΣ – Αυτόνομη Δημιουργία για το Πάντειο

Τα σούπερ μάρκετ και η εκπαίδευση

Του Δημήτρη Παπαγιαννάκου

Το ότι το Μνημόνιο επιταχύνει, εξαιτίας της ύφεσης, τις διαδικασίες συγκεντροποίησης του κεφαλαίου αποδεικνύεται από στατιστικά στοιχεία ακόμη και σε κλάδους όπου η ύφεση δεν είναι τόσο βαθιά όσο σε άλλους κλάδους. Για παράδειγμα, πρόσφατα δημοσιεύματα στον διαδικτυακό οικονομικό Τύπο παρουσίασαν αποτελέσματα ιδιωτικής έρευνας σύμφωνα με τα οποία η κάμψη της αξίας των πωλήσεων σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ το 2010 περιορίστηκε μόλις στο 1,76%. Το ενδιαφέρον στα αποτελέσματα είναι το πώς προκύπτει η κάμψη αυτή: Η πτώση στις πωλήσεις στα μικρά σούπερ μάρκετ (μικρότερα από 400 τ.μ.) ήταν 9,7%, η πτώση στα μικρομεσαία (400-1.000 τ.μ.) ήταν 4,1%, ενώ τα πολύ μεγάλα σούπερ μάρκετ (πάνω από 2.500 τ.μ.) δεν είχαν πτώση αλλά άνοδο 5,44%! Πόσο μπορούν να αντέξουν τα μικρότερα; Πολλά από αυτά θα κλείσουν, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τα μερίδια για τα μεγαλύτερα. Έτσι, δημιουργούνται ή ενισχύονται οι ολιγοπωλιακές δομές της ελληνικής οικονομίας.

Τι συμπεράσματα μπορούν να βγουν από τα παραπάνω στοιχεία; Πολλά, από τα οποία αξίζει να σταθούμε σε δύο. Το πρώτο είναι ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης και των συμμάχων της ότι το Μνημόνιο συνιστά μια πατριωτική, εθνική προσπάθεια που απαιτεί απʼ όλους θυσίες προκειμένου «να σωθεί η χώρα» είναι κουραφέξαλα. Όπως καταδεικνύουν τα παραπάνω στοιχεία, υπάρχουν κοινωνικές τάξεις (ή ορθότερα μερίδες τάξεων) οι οποίες, ακριβώς λόγω της ύφεσης (που επιταχύνει τις διαδικασίες συγκεντροποίησης) όχι μόνο κερδίζουν, αλλά κερδίζουν περισσότερο απʼ ό,τι πριν. Η αύξηση των κερδών επιχειρήσεων, όπως τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, είναι μεγαλύτερη απʼ όσο υπαινίσσονται τα παραπάνω στοιχεία, διότι η αύξηση αυτή συνοδεύεται τόσο από μείωση του εργασιακού κόστους (μείωση πραγματικών μισθών, μισθοί νέων εργαζομένων χαμηλότεροι από τον κατώτατο μισθό της ΣΣΕ, χάρισμα ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ.) όσο και από μείωση της φορολογίας των αδιανέμητων κερδών (και αδράνεια για τη δυνατότητα είσπραξης των διανεμόμενων σε φορολογικούς παραδείσους ή ημιπαραδείσους). Το πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι δεν πρόκειται για μια πατριωτική πολιτική, αλλά για μια ταξική πολιτική άγριας αναδιανομής.

Το δεύτερο συμπέρασμα έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση ότι οι εν λόγω διαδικασίες επιθετικής συγκεντροποίησης του κεφαλαίου τροποποιούν τις ανάγκες της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας για εργαζόμενους με υψηλή επιστημονική και τεχνολογική επάρκεια. Οι ανάγκες αυτές μειώνονται δραστικά. Μειώνονται, όχι μόνο (ούτε κυρίως) εξαιτίας της ύφεσης, δηλαδή της μικρότερης παραγωγής. Η παραγωγή κάποια στιγμή ενδεχομένως θα επανέλθει στα προ ύφεσης επίπεδα, ίσως και μεγαλύτερα. Μειώνονται εξαιτίας των ολιγοπωλιακών δομών που επιφέρουν οι βίαιες (λόγω ύφεσης) διαδικασίες συγκεντροποίησης. Όταν η παραγωγή που χθες διεκπεραίωναν 100 επιχειρήσεις αύριο διεκπεραιώνεται από 5 επιχειρήσεις, στο μεταξύ έχει καταργηθεί πλήθος θέσεων υψηλής επιστημονικής και τεχνολογικής εξειδίκευσης. Ενώ στην πρώτη περίπτωση θα χρειάζονταν, για παράδειγμα, 100 οικονομολόγοι, υπεύθυνοι λογιστηρίου, στη δεύτερη περίπτωση χρειάζονται μόνο 5 μαζί με κάμποσους βοηθούς χαμηλής επιστημονικής επάρκειας. Το ίδιο θα επιφέρουν και οι αλλαγές στα υποτιθέμενα «κλειστά» επαγγέλματα: συγκέντρωση της παραγωγής των αντίστοιχων υπηρεσιών σε πολύ μεγάλες εταιρείες, όπου θα απαιτούνται ελάχιστοι (σε σχέση με σήμερα) άρτια εκπαιδευμένοι επιστήμονες και πληθώρα ημι-εκπαιδευμένων βοηθών.

Αν η παραπάνω συλλογιστική ευσταθεί, τότε έπονται ορισμένες διαπιστώσεις στις οποίες χρειάζεται να εμβαθύνουμε και να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη στη συγκρότηση της πολιτικής μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής:

- Οι κυβερνητικές περικοπές στην Παιδεία δεν γίνονται απλώς για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά επιπλέον συνιστούν συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης για προσαρμογή της εκπαίδευσης στις μειωμένες ανάγκες για άρτια μορφωμένο επιστημονικό προσωπικό. Πρόκειται δηλαδή για προσχεδιασμένη υποβάθμιση της εκπαίδευσης, κυρίως της τριτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας. Εξ ου τα «κέντρα αριστείας», εξ ου και το μαζικό κλείσιμο δημόσιων σχολείων.

- Η μείωση των επιστημονικών αναγκών της ολιγοπωλιακά δομημένης παραγωγής καταστρέφει σήμερα το εργασιακό μέλλον πλήθους νέων και επιστημόνων που αργά ή γρήγορα θα καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Πηγή: Συναντήσεις της Αυγής

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

2 χρόνια από τον θάνατο της Κατερίνας Γκουλιώνη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ



Πέρασαν δύο χρόνια από τον τραγικό και «περίεργο» θάνατο της αγωνίστριας κρατούμενης και μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Κατερίνας Γκουλιώνη. 
Η Πρωτοβουλία διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση για τις συνθήκες κράτησης των γυναικών κρατουμένων, προς τιμή της την Πέμτπη 17 Μαρτίου, στις 8μμ, στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 32).  
Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο από τις γυναικείες φυλακές, που μιλά και η Κατερίνα και θα μιλήσουν πρώην συγκρατούμενες της. 

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Η δικαίωση των 300 μεταναστών, ελπίδα για όλη την κοινωνία


Η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει μέρος των αιτημάτων των 300 μεταναστών απεργών πείνας, απέδειξε ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται. Επίσης, έδειξε σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ότι η κυβέρνηση του Μνημονίου δεν είναι ανίκητη. Το άκαμπτο αγωνιστικό φρόνημα και πλατιά κοινωνική αλληλεγγύη μπορούν να φέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα.
Είναι προφανές ότι θα χρειαστούν μακροχρόνιοι σκληροί αγώνες για να αρθεί το απρατχάιντ σε βάρος των ξένων εργατών που ζουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν πρέπει να χωρεί αμφιβολία ότι η αυταπάρνηση των 300 άνοιξε έναν καινούργιο δρόμο ελπίδας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι (και ήταν πολλοί…) στήριξαν αυτόν το δύσκολο αγώνα από τη Νομική έως τα νοσοκομεία. Μα πάνω απ’ όλα, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε με σεβασμό  τους 300 αγωνιστές για τους οποίους μπορεί να περηφανεύεται όλη η εργατική τάξη.

Αθήνα 9/3/11
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας

http://hungerstrike300.espivblogs.net/