Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΒΓΑΛΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΕ ΓΛΥΦΟΥΝ

Καλώς ήρθες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο…

Σύντομα θα έρθεις αντιμέτωπος-η με προβλήματα όπως έλλειψη αιθουσών, υλικού εξοπλισμού, ουρές στις γραμματείες, έλλειψη δωρεάν στέγασης, μια βιβλιοθήκη που υπολειτουργεί και άλλα.

Όλα τα παραπάνω οφείλονται στις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες υποχρηματοδοτούν το πανεπιστήμιο, εντατικοποιούν τις σπουδές και με πλάγιο τρόπο προωθούν την ιδιωτική εκπαίδευση.

Οι παρατάξεις μέσα στο πανεπιστήμιο που εκπροσωπούν τα κόμματα αυτά και τις πολιτικές τους, δηλαδή η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ αντίστοιχα, εκμεταλλεύονται τα προβλήματα που δημιουργούν οι παραπάνω πολιτικές εγκαθιστώντας συστήματα πελατειακών σχέσεων αδιαφορώντας για τα συμφέροντα του φοιτητή. Ένα τρανταχτό παράδειγμα που θα βιώσεις σύντομα, αν δεν το έχεις ήδη βιώσει, είναι η «ανιδιοτελής» βοήθεια που σου επιβάλλουν κατά την εγγραφή σου οι παραπάνω παρατάξεις, οι οποίες σε αντιμετωπίζουν σαν ανίκανο και άβουλο.

Εμείς ως Αριστερή Ενότητα είμαστε ένα ενωτικό εγχείρημα της ριζοσπαστικής αριστεράς το οποίο δημιουργήθηκε με αφορμή το κίνημα του άρθρου 16 για δημόσια δωρεάν παιδεία. Λειτουργούμε αυτόνομα από κομματικές γραμμές και χωρίς ιεραρχικές δομές. Επιδιώκουμε την ενεργοποίηση του φοιτητικού συλλόγου, προκειμένου να υπερασπιστούμε τις ανθρώπινες συνθήκες σπουδών, τη μη εμπορευματοποίησή τους, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, καθώς και τη συμμετοχή των φοιτητών στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

Τα δύο κυρίαρχα προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο φοιτητικός σύλλογος είναι αυτά της στέγασης και της βιβλιοθήκης. Σήμερα οι φοιτητές του Παντείου «στεγάζονται» σε ξενοδοχεία υπό άθλιες συνθήκες αντί σε ένα σύγχρονο κτηριακό πανεπιστημιακό συγκρότημα. Επιπλέον, πρέπει να διευρυνθεί ο αριθμός των φοιτητών που δικαιούνται στέγαση, για αξιοπρεπή φοιτητική ζωή. Όσον αφορά τη βιβλιοθήκη, η υποχρηματοδότηση οδηγεί στις συνεχείς απολύσεις των εργαζομένων και στην έλλειψη βιβλίων με αποτέλεσμα την υπολειτουργία της.

Διεκδικούμε την ισχυροποίηση του φοιτητικού κινήματος που σε συνεργασία με το εργατικό κίνημα και την υπόλοιπη κοινωνία θα ανατρέψει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές παλεύοντας για τα δικαιώματα των πολλών και όχι των λίγων με τελικό στόχο ένα κόσμο χωρίς ρατσισμό, κοινωνικές ανισότητες, χωρίς επισφαλή εργασία, με οικολογική συνείδηση, με αλληλεγγύη και χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: