Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΡΗΞΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Η δικτατορία της 21ης Απριλίου επέβαλε την κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών και θεσμών σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας. Στο χώρο του πανεπιστημίου, οι δημοκρατικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων είχαν καταλυθεί θεσμικά ενώ η χούντα προσπαθούσε να μεταβάλει τη σπουδάζουσα νεολαία σε καθαρό εξάρτημα της αυταρχικής πολιτικής του καθεστώτος.

Στην προσπάθεια εφαρμογής της πολιτικής της η Χούντα έχοντας δει την έντονη αντίθεση του λαού προσπάθησε να προβάλλει ένα πιο φιλελεύθερο πρόσωπο. Έτσι προέβη στην διακήρυξη φοιτητικών εκλογών οι οποίες ήταν στημένες και επικράτησε βία και νοθεία. Το φοιτητικό κίνημα άρχισε να μαζικοποιείται. Γίνεται η πρώτη κατάληψη στη Νομική και δίνονται οι πρώτοι αγώνες για να πάρει το φοιτητικό κίνημα τους φοιτητικούς συλλόγους στα χέρια του. Οι φοιτητές κατάλαβαν πως δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τους στόχους τους στην εκπαίδευση αν δεν συνέδεαν την πάλη τους με τις γενικότερες επιδιώξεις του λαού που εκείνη την περίοδο ήταν η ανατροπή της Χούντας ,η εγκαθίδρυση μιας πραγματικής δημοκρατίας και το διώξιμο των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα. Αποκορύφωμα αυτής της σύνδεσης των επιδιώξεων η μεγαλειώδη εξέγερση του Νοέμβρη του 73’ με την κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων προσέλαβαν ριζοσπαστικό χαρακτήρα. Αυτό εκφράστηκε με συνθήματα όπως «Κάτω η Χούντα» , «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία». Ενδεικτικό της σύνδεσης των φοιτητών με τους εργαζόμενους η Εργατική Συνέλευση μέσα στο Πολυτεχνείο. Αυτή η αιματηρή εξέγερση αποτέλεσε την βάση για να πέσει η Χούντα αλλά και για σημαντικές νίκες στα χρόνια που ακολούθησαν σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Σήμερα 36 χρόνια μετά την πτώση της Χούντας αγαθά όπως η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, το 8ωρο, η δημόσια και δωρεάν υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, η ελευθερία του λόγου έφτασαν να θεωρούνται αυτονόητα αν και δεν είναι. Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου επίθεση  σε κοινωνικά κεκτημένα, ελευθερίες και δικαιώματα σε όλους τους τομείς της ζωής. Το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» παραμένει τρομακτικά επίκαιρο ,δείχνοντας τον δρόμο για την καθημερινή μας πάλη, ενάντια στην επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.

Όπως έχει δείξει η ιστορία κάθε γενιά μπορεί να αντιστέκεται και να φτάνει σε μικρές η μεγάλες νίκες. Έτσι και τον περασμένο Δεκέμβρη η κοινωνική οργή έβαλε την βάση για ένα μαχητικό νεολαιίστικο κίνημα που πρόβαλε τις διεκδικήσεις του σε όλα τα πεδία της ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας. Ο επερχόμενος Δεκέμβρης, με τις κινητοποιήσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, αναδεικνύει τις ευθύνες της Αριστεράς, όπως και τότε στο πολυτεχνείο, να οργανώσει και να αναδείξει τα αιτήματα των εξεγερμένων ώστε να κλιμακωθούν οι αγώνες μας.   


Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως το πολυτεχνείο δεν έχει απλά έναν μνημειακό χαρακτήρα αλλά αποτελεί υπόδειγμα έμπνευσης και οργάνωσης νικηφόρων πολιτικών αγώνων από τα κάτω. Με αυτή την έννοια, το πολυτεχνείο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και θα συνεχίσει να είναι όσο περιστέλλονται τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματά μας δείχνοντάς μας τον δρόμο για νέους αγώνες. Γι’αυτό: 


·        Καλούμε σε Γενική Συνέλευση για να παρθούν αποφάσεις για την συμμετοχή του Φοιτητικού Συλλόγου στις εκδηλώσεις και την πορεία του Πολυτεχνείου.
·        Καλούμε  στις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου














Δεν υπάρχουν σχόλια: