Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΕΣ – Η τελευταία πράξη του δράματος;

Εν μέσω διακοπών Πάσχα, την Παρασκευή 9/4 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα (που συνυπογράφουν Διαμαντοπούλου και Παπανδρέου) που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 36/05 η οποία αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των ΚΕΣ.
Ουσιαστικά πρόκειται για την, από την πίσω πόρτα, καταπάτηση του αρ.16 και του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η πρόσφατη ακαδημαική υποτίμηση των ΚΕΣ (τοποθέτηση στις βαθμίδες 4-5 της οκταβάθμιας κλίμακας προσόντων) από το Υπουργείο Παιδείας, δεν ήταν παρά το άλλοθι για την επικείμενη αναγνώριση των τίτλων σπουδών που χορηγούν τα κέντρα αυτά. Με απλά λόγια, αν και ακαδημαικά πολύ κατώτερα των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα ΚΕΣ θα μπορούν να βλέπουν τους αποφοίτους τους να εγγράφονται στα επιμελητήρια(Τεχνικό και Οικονομικό), στους συλλόγους(δικηγορικό ή ιατρικό), ακόμα και να δίνουν εξετάσεις στο ΑΣΕΠ.

Ολ’ αυτά, αν και δε μοιάζουν καινούργια στους φοιτητές που έχουν δώσει σθεναρή μάχη το προηγούμενο διάστημα για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου, αποκτούν αυξημένη βαρύτητα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Πέρα από το ότι δημιουργείται ένας χώρος ιδωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών (κι άρα περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας), κάτι που από μόνο του εντείνει περαιτέρω τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες, δημιουργείται κι ένα νέο φθηνό, υπερεξειδικευμένο κι ευέλικτο εργατικό δυναμικό που εν μέσω μαζικής επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους, θα χρησιμεύσει στο πρώτο ως ο καταλύτης της προς τα κάτω συμπίεσης των πτυχίων των ελληνικών ΑΕΙ κ ΤΕΙ, κι άρα της ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης των επαγγελματικών κι εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Τη στιγμή που οι αγορές καταρρέουν διεθνώς, τη στιγμή που τα θέσφατα του νεοφιλελευθερισμού απορρίπτονται από τους ίδιους που τα υιοθέτησαν, τη στιγμή που η συνθήκη της Μπολόνια δέκα χρόνια μετά την υπογραφή της βρίσκεται στον αέρα πανευρωπαικά, η ελληνική κυβέρνηση, σα να μην τρέχει τίποτα προχωρά στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, πιστή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε παιδεία και εργασία.
Απαιτούμε την άμεση κατάργηση των αδειών λειτουργίας των κολεγίων και των κέντρων ελευθέρων σπουδών με νομοθετική ρύθμιση. Η λειτουργία τους παραβιάζει το Σύνταγμα, ακυρώνει το τετραετές ή πενταετές των βασικών σπουδών και των πτυχίων, θρυμματίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων μας, υποβαθμίζει και αποδιαρθρώνει τον ενιαίο εθνικό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης.

Η απόφαση του ΣτΕ της 9/4 δε θα ναι η τελευταία πράξη του δράματος. Οι φοιτητές στο πλάι των εργαζομένων δίνουν και θα δώσουν τον αγώνα για να μην πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα, να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση τους, κάτι που περιλαμβάνει και τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: