Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΤΙ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΟΣ


''Μόχθησες αλλά τα κατάφερες!''

Η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι το υποσχόμενο και πολυπόθητο “τρόπαιο” στο τέλος του αγώνα δρόμου των πανελληνίων εξετάσεων. Εισερχόμενος στο πανεπιστήμιο καλείται κανείς να παρακολουθήσει τόσο τις ακαδημαϊκές διαλέξεις όσο και τις εξελίξεις του φοιτητικού κινήματος. Από τη πρώτη κιόλας επαφή με το ίδρυμα είναι αναπόφευκτη η συνάντηση με τους καλοθελητές των δύο μεγάλων παρατάξεων, της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ που θα σπεύσουν να βοηθήσουν ότι έχει πόδια και κινείται προς τις γραμματείες, με το αζημίωτο φυσικά! Η μέθοδός τους γνωστή και ο στόχος τους ψηφοθηρικός: υποκαθιστούν τη γραμματεία (για να ξεκουράσουν τους φουκαριάρηδες τους υπαλλήλους, όχι για κανέναν άλλο λόγο...) επιχειρώντας να εγγράψουν στη σχολή τους νέους φοιτητές, μοιράζουν σημειώσεις και περιμένουν στις εκλογές την εύνοιά τους. Υπονομεύουν το φοιτητικό κίνημα στο σύνολό του και τάσσονται υπέρ των διατάξεων που προωθούν οι κυβερνήσεις τους.

Για τους περισσότερους από μας είναι γνωστό το φοιτητικό κίνημα που είχε ξεσπάσει το 2006 και αντιμαχόταν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με συλλογικούς αγώνες, συνελεύσεις (το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων των φοιτητών), μαζικές διαδηλώσεις και κοινή δράση μπλοκάραμε κομμάτια της αντισυνταγματικής και αντι-εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που επεδίωκε να προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (αναθεώρηση άρθρου 16 του συντάγματος) και την εφαρμογή του νόμου πλαισίου.
  
Όμως ακόμη και σήμερα έπειτα από 4 χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σειρά της προσπαθεί να επιχειρήσει το ίδιο. Οι διαφημίσεις για τα κολέγια και την “μεταλυκειακή” εκπαίδευση που έχουν εμφανιστεί παντού από τα μέσα του καλοκαιριού φέτος δεν είναι τυχαίες. Είναι αποτέλεσμα της αναγνώρισης των πτυχίων αυτών των ιδρυμάτων ως ισάξια με των πανεπιστημίων. Σήμερα που η αντι-εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ξανάρχεται στο προσκήνιο ο φοιτητικός κόσμος συνολικά οφείλει να κινητοποιηθεί, να δραστηριοποιηθεί και να δράσει συντεταγμένα, ώστε να παρεμποδίσει τις αδηφάγες βλέψεις των επιχειρηματικών ομίλων και των πειθήνιων οργάνων τους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που έχουν ως σκοπό να μετατρέψουν την παιδεία από ελεύθερο αγαθό παρεχόμενο από το κράτος σε αγαθό πολυτελείας και να εξισώσουν τα πτυχία των ακαδημαϊκών τμημάτων με εκείνα των κολεγίων.

Τέλος, επειδή ακόμη κι αν δεν ασχολείται κανείς με την πολιτική, σε κάθε περίπτωση ασχολείται η πολιτική μαζί του, και να θέλαμε, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την κοινωνική και οικονομική κατάσταση που ζούμε. Δηλαδή εν μέσω μίας κρίσης που σε καμία περίπτωση δεν ευθυνόμαστε για την δημιουργία της αλλά καλούμαστε να την πληρώσουμε γιατί «έτσι πρέπει». Δεν είναι κάτι το μακρινό και ξένο, το ζούμε μέσα στα σπίτια μας, το βλέπουμε στις αίθουσες οι οποίες αδειάζουν γιατί οι συμφοιτητές μας αναγκάζονται να πιάσουν δουλειά, το νιώθουμε στο πετσί μας όταν σύμφωνα με τα νέα μέτρα οι νέοι από 18 έως 25 θα λαμβάνουν το 84% της συλλογικής σύμβασης εργασίας, δηλαδή 621 ευρώ μικτά (και με το κράτος να πληρώνει όλα τα ένσημα για να μην «επιβαρύνει» την κακόμοιρη εργοδοσία).               

Όλοι μαζί μπορούμε να πούμε ένα βροντερό όχι σε ότι ετοιμάζουν για εμάς χωρίς εμάς και να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο με την ενεργό συμμετοχή μας στους συλλογικούς φοιτητικούς αγώνες.

ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: