Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ, 30.08.11


Τρία χρόνια μετά την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης η φετινή χρονιά βρίσκει την κοινωνία σε οριακό σημείο. Με τη σύμπραξη της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ, κεκτημένα χρόνων έχουν καταργηθεί, εργασιακά δικαιώματα έχουν διαλυθεί, η ανεργία ολοένα και αυξάνεται και ο εργαζόμενος κόσμος και η νεολαία εξαναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες ανέχειας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον. Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου τον Ιούνιο αποτέλεσε σημείο τομής σε όλη αυτή την πολιτική. Ο νέος νόμος για την παιδεία αποτελεί συνέχειά του και έρχεται να διαμορφώσει τους αυριανούς εργαζόμενους που θα είναι ιδανικοί να επωμιστούν τα βάρη της κρίσης. Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπει:
α) Την κατάργηση κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης: Επιβάλλοντας δίδακτρα σε κάθε σχεδόν βήμα της εκπαίδευσης. Ο φοιτητής πρέπει να πληρώνει για να ενταχθεί στον 2ο κύκλο σπουδών καθώς και να αναλάβει ο ίδιος το κόστος της επανακατάρτισής του. Επίσης θα πρέπει να πληρώσει 4 εργατικά ημερομίσθια για να εγγραφεί σε κάθε εξάμηνο πέρα από το προβλεπόμενο.

β) Την πλήρη διάλυση των πτυχίων: Μέσα απο την διάσπαση σε 2 κύκλους σπουδών και την αντιστοίχισή τους σε ένα απλό άθροισμα πιστωτικών μονάδων διασπάται η ενιαιότητα του πτυχίου. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στο Υπουργείο να υποτιμά τους τίτλους σπουδών, σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς νομιμοποιώντας έτσι την δια βίου επανεκπαίδευση-επανακατάρτιση των αποφοίτων ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν ξανά στην εργασία.


γ) Την εντατικοποίηση των σπουδών και την πειθάρχηση του φοιτητικού σώματος: Επαναφέροντας τις διαγραφές των φοιτητών, αλλά και με την εισαγωγή υποχρεωτικών παρακολουθήσεων καθώς και πιστωτικών μονάδων στο κυνήγι των οποίων πρέπει να υποταχθεί ο φοιτητής για να ολοκληρώσει το εξάμηνο.


δ) Την κατάργηση του ασύλου: Ως κεκτημένο αγώνων, αλλά και μέσο υπεράσπισής τους, έρχεται να καταλυθεί από μια κυβέρνηση που επιδιώκει την καταστολή κάθε ριζοσπαστικής φωνής, η οποία βρίσκεται ενάντια στα σχέδιά της.


ε) Την λειτουργία βάσει ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων: Μέσα από την θέσπιση ενός αυταρχικού πλαισίου διοίκησης και της εισαγωγής προσώπων από τον επιχειρηματικό κόσμο επιχειρείται η δημιουργία ενός πανεπιστημίου που θα λειτουργεί, αλλά και θα προσαρμόζεται με γνώμονα τα κριτήρια της αγοράς.



Μέσα από αυτές τις τομές ο νέος νόμος επιχειρεί να δημιουργήσει το νέο μοντέλο εργαζομένου ο οποίος α) θα είναι πειθήνιος στις απαιτήσεις του κάθε εργοδότη, β) θα είναι ευέλικτος, θα έχει δηλαδή την ευθύνη και το κόστος για την συνεχή επανακατάρτισή του, προκειμένου να έχει δουλειά, γ) θα είναι εξατομικευμένος και χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις, δηλαδή δεν θα είναι σε θέση να παλέψει με τους υπόλοιπους εργαζόμενους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, προσπαθώντας να εξασφαλίσει την ατομική του επιβίωση.



Το Πάντειο είναι ένα πανεπιστήμιο που υποχρηματοδοτείται και οι πτυχιούχοι του πλήττονται εδώ και χρόνια από την ανεργία. Βρίσκεται τώρα, ως σχολή κοινωνικών και πολιτικών επιστημών ανάμεσα στα πρώτα θύματα του νέου νόμου. Ως Σύλλογος Φοιτητών, αποφασίσαμε την κατάληψη της σχολής μας. Βρισκόμαστε αλληλέγγυοι σε αγώνες καθηγητών και εργαζομένων, μαθητών, μεταναστών και προσφύγων, συμπορευόμενοι με τις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων πανελλαδικά. Εμπνεόμαστε από το κίνημα των πλατειών, της Κερατέας, των μεταναστών και του Δεν Πληρώνω γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από αλληλέγγυους και ανυποχώρητους συλλογικούς αγώνες μπορούμε να νικήσουμε.



ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΑΝΕΜΟΥΣ....ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΘΕΡΙΣΟΥΝ ΘΥΕΛΛΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: