Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΈΜΒΡΗ ΤΟΥ ’08 ΣΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ’11: H ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό οδήγησε σε μία πρωτοφανή κοινωνική εξέγερση. Αμέσως ξεκίνησε μια αυθόρμητη και μαζική αντίδραση ενάντια στην κρατική καταστολή με τη συμμετοχή κυρίως της νεολαίας αλλά και συνολικά της κοινωνίας,  η οποία γρήγορα ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Αυτή η παρατεταμένη  και μαζική έκρηξη οργής – που διήρκεσε παραπάνω από 1 μήνα – δυστυχώς δεν κατάφερε μέσα από τη δυναμική που είχε να διαμορφώσει συγκεκριμένα αιτήματα και να πετύχει απτές και σημαντικές κοινωνικές νίκες.                                                                                                  
Κάποιους μήνες μετά, η χρεοκοπημένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό το βάρος  σκανδάλων (Siemens, Βατοπέδι, υπόθεση Ζαχόπουλου), της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και 5 χρόνων εγχώριας διαφθοράς, διαπλοκής και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος παρέδωσε τη σκυτάλη στο ΠΑΣΟΚ. Και η κυβέρνηση Παπανδρέου ήρθε να ολοκληρώσει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων εντάσσοντας τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επιβάλλοντας νέα σκληρά μέτρα λιτότητας.                                                                                         
 Από το Δεκέμβρη του ’08 μέχρι σήμερα, τα κοινωνικά κινήματα εξελίχθηκαν και μέσα από τις διακυμάνσεις τους κατάφεραν να εμπλέξουν περισσότερο κόσμο, να αποκτήσουν αιτήματα και σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά με αποκορύφωμα το Σύνταγμα και τις γενικές απεργίες που ακολούθησαν και έτσι να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις στις αποφάσεις των κυρίαρχων.                                             
 Σήμερα, 3 χρόνια μετά, ο Δεκέμβρης μας βρίσκει σε ένα κράτος «έκτακτης ανάγκης», όπου οι κυβερνώντες, έχοντας παρακάμψει τη λαϊκή βούληση και τις εκλογές και αγνοώντας τη γενικευμένη δυσαρέσκεια του κόσμου και της κοινωνίας, συγκρότησαν κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας». Με πρωθυπουργό έναν τεχνοκράτη και τα κόμματα του δικομματισμού να συνεργάζονται με την ακροδεξιά είναι σαφές πια ότι αυτή η κυβέρνηση κινείται στα όρια της νομιμότητας και πως οι ελευθερίες του λαού περιορίζονται. Έτσι εγκαθιδρύεται ένα καθεστώς δημοκρατικής εκτροπής όπου η προσφυγή στις κάλπες καθίσταται απαγορευτική, ενώ εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα καταπατώνται και κάθε προσπάθεια αντίστασης καταστέλλεται βάναυσα με παράλληλη όξυνση της αστυνομικής καταστολής( ένας νεκρός διαδηλωτής στο Σύνταγμα από χημικά).                                                                                                                                                       
Το αντικατασταλτικό – μεταξύ άλλων - νόημα του Δεκέμβρη του 2008 παραμένει επίκαιρο καθώς σε εποχές που η ανεργία, η εφεδρεία και η υποβάθμιση αποτελούν τις μόνες προοπτικές του κόσμου και τα κινήματα ανυπακοής και αντίστασης πληθαίνουν είναι χρέος όλων μας να αντισταθούμε στον αυταρχικό και κατασταλτικό χαρακτήρα του κράτους, στις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας και να ζητήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια.         
                
Καλούμε όλους και όλες  να συμμετέχουν στην πορεία μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Προπύλαια στις 5. ώρα Adobe Systems
Adobe Systems       



ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ                       

Αυτόνομη δημιουργία για το Πάντειο
                                                                 
                                                    Συμμετέχουμε στην




Δεν υπάρχουν σχόλια: