Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Πρόγραμμα Εργοτάξιου Ιδεών Δεκεμβρίου 2011 - Ιανουαρίου 2012

Β. Μπένγιαμιν, Χ. Άρεντ, Γκ. Φρέγκε, Λ. Αλτουσέρ, Ζ. Λακάν
 

Συντονιστής: Μίλτος Ν. Θεοδοσίου 


Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου, 19.00-21.00


Περί βίας: Βάλτερ Μπένγιαμιν και Χάνα Άρεντ

Ποια είναι η σχέση της βίας με το νόμο, της δύναμης με το δίκαιο; Η βία δικαιώνεται από το σκοπό της ή από την ιστορία; Ποιος ο ρόλος της μέσα σε κοινωνικές αναταραχές ή σε μια πολιτική επανάσταση; Αναλώνεται σε αυτόν του μέσου και του εργαλείου ή μήπως, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελεί η ίδια αυτοσκοπό; Στη συνάντηση αυτή, θα προσεγγίσουμε τα ερωτήματα αυτά μέσα από δύο φιλοσοφικά έργα γνωστών φιλόσοφων και πολιτικών στοχαστών του 20ου αιώνα: το Για μια κριτική της βίας, το οποίο συνέγραψε το 1921 ο Βάλτερ Μπένγιαμιν (1892-1940), και το Περί βίας της Χάνα Άρεντ (1906-1975), έργο το οποίο κυκλοφόρησε το 1969.


Μιλούν οι:


Γιώργος Καράμπελας (Δρ Τμ. Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Παν/μίου, μεταφραστής)

Βίκυ Ιακώβου (Λέκτορας Πολιτικής Φιλοσοφίας (υπό διορισμό), Παν/μιο Αιγαίου)


Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου, 19.00-21.00


Γκότλομπ Φρέγκε: ο πρώτος αναλυτικός φιλόσοφος

Ο Γκότλομπ Φρέγκε (1848-1925) θεωρείται ο «πατέρας» της αναλυτικής φιλοσοφίας του 20ου αιώνα. Ο Φρέγκε, μαθηματικός, θεωρητικός της λογικής και φιλόσοφος, επανίδρυσε τον κλάδο της θεωρητικής λογικής αναμορφώνοντας ριζικά και αμετάκλητα τα αριστοτελικά του θεμέλια. Με τον τρόπο αυτό άνοιξε το δρόμο για την «αναλυτική» προσέγγιση στη φιλοσοφία. Στη συνάντηση αυτή, θα δούμε πώς τοποθετείται το φρεγκεανό φιλοσοφικό εγχείρημα αφενός στο ιστορικό πλαίσιο του ίδιου του Φρέγκε, αφετέρου στο σύγχρονο αναλυτικό πεδίο του Νεοφρεγκεανισμού, όπου οι ιδέες του Φρέγκε αναδιατυπώνονται και εν μέρει αναθεωρούνται σε συνάφεια με σύγχρονες φιλοσοφικές μέριμνες.


Μιλούν οι:


Μίλτος Θεοδοσίου (συγγραφέας, μεταφραστής)

Δήμητρα Χριστοπούλου (διδάσκουσα στο Τμ. Φιλοσοφίας Παν/μίου Πατρών)



Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, 19.00-21.00


Η ιδεολογία στον Λουί Αλτουσέρ
Ο Λουί Αλτουσέρ (1918-1990) αποτελεί έναν από τους γνωστότερους μαρξιστές φιλόσοφους του 20ου αιώνα. Η κατανόησή του της ιδεολογίας, όπως την ανέπτυξε τη δεκαετία του 1970, περιστρέφεται γύρω από την έννοια της «ιδεολογικής έγκλησης». Στη συνάντηση αυτή, θα δούμε πώς αυτή η αλτουσεριανή θεωρία της ιδεολογίας παρέχει τις βάσεις για μια μαρξιστικά εμπνευσμένη εννόηση του ανθρώπινου όντος ως κοινωνικού υποκειμένου, αλλά και πώς στηρίζονται σε αυτήν ορισμένες από τις σύγχρονες μεταμαρξιστικές φιλοσοφίες.

Μιλούν οι:


Χρήστος Σίμος (υποψ. διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, μέλος της συντακτικής ομάδας του rednotebook.gr, μέλος της μεταφραστικής ομάδας του περιοδικού transform!)

Δημήτρης Τσίρκας (μεταφραστής)



Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 19.00-21.00


Ζακ Λακάν: το υποκείμενο και η επιθυμία

Το έργο του Ζακ Λακάν (1901-1981), του επονομαζόμενου «Γάλλου Φρόυντ», θεωρείται σήμερα μία από τις κεντρικότερες συμβολές τόσο στην κλινική παράδοση της ψυχανάλυσης όσο και στη σύγχρονη ηπειρωτική πολιτική φιλοσοφία. Εντούτοις, το νόημα και η σκοπιμότητα του λακανικού αναθεωρητικού εγχειρήματος αντλούνται πρωτευόντως από μέριμνες της ψυχαναλυτικής θεραπείας. Στη συνάντηση αυτή, θα δούμε πώς νοούνται δύο χαρακτηριστικές λακανικές έννοιες, η «επιθυμία» και το «υποκείμενο», στο πλαίσιο της κλινικής ανάγνωσης του Λακάν.  


Μιλούν οι:


Βασιάννα Κωνσταντοπούλου (υποψ. διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια)

Βίκυ Μαλινόβα-Χατζοπούλου (κλινική ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια)

Καφέ Floral
Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων
 
 
Πηγή: Red Notebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: