Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Τα συμβούλια διοίκησης έρχονται. Οι φάκελοι σημειώσεων φεύγουν…


Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επίθεση σε κοινωνικά και εργασιακά κεκτημένα. Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ μαζί με τους διεθνείς συμμάχους της προσπαθούν να πάρουν πίσω πολλά απ τα δικαιώματα που με αγώνες κατακτήθηκαν στο παρελθόν.

Το πάζλ όμως των αλλαγών προς τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση δε θα μπορούσε να συμπληρωθεί χωρίς το κομμάτι που λέγεται πανεπιστήμιο. Με το νέο νόμο πλαίσιο φέρνουν τη διάλυση των πτυχίων μας και την είσοδο των επιχειρήσεων στις σχολές, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, της σίτισης και της στέγασης, την εισαγωγή διδάκτρων και τις διαγραφές φοιτητών. Τα πτυχία-κουρελόχαρτα θα εξασφαλίσουν μισθό 500 ευρώ για τους μισούς από μας που δε θα μείνουμε στην ανεργία. Η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα και θα μειωθεί και άλλο με τον προϋπολογισμό του 2012. Φέτος για πρώτη φορά δεν θα δοθούν φάκελοι σημειώσεων! Για την ακρίβεια θα εκτυπωθούν μερικά κομμάτια τα οποία θα πάνε στη βιβλιοθήκη, οι φοιτητές θα τα δανείζονται από εκεί και ‘’όποιος προλάβει πρόλαβε..’’. Έτσι η πλειοψηφία των φοιτητών θα αναγκαστεί να τα εκτυπώσει (με το κόστος να πέφτει στις πλάτες τους φυσικά!) ή δεν θα έχει καθόλου πρόσβαση στους φακέλους σημειώσεων… Αυτό σε συνδυασμό με την καθιέρωση ενός μόνο συγγράμματος για κάθε μάθημα   στοχεύει απ ευθείας στην υποβάθμιση της ακαδημαϊκότητας των σπουδών μας, στην αναπαραγωγή του καθεστώτος καθηγητικής αυθεντίας και στην κατάργηση της επιστημονικής πολυφωνίας.

Μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση προτάσσει στα σχέδιά της την αυταρχικοποίηση στην διοίκηση των πανεπιστημίων με την συγκρότηση ενός Συμβουλίου Διοίκησης το οποίο στερείται παντελώς δημοκρατικής νομιμοποίησης. Συγκεκριμένα, θα απαρτίζεται από 15 μέλη, 8 καθηγητές, 6 εξωπανεπιστημιακούς και 1 φοιτητή. Και όταν μιλάμε για εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες εννοούμε τοπικούς άρχοντες, εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο, εκλεγμένα όργανα όπως η Συνέλευση Τμήματος και η Σύγκλητος θα έχουν διακοσμητικό ρόλο. Στην ουσία, τόσο οι φοιτητές όσο και τα μέλη ΔΕΠ αποκλείονται από τη συνδιοίκηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αυτό το αντιδημοκρατικό σχήμα διοίκησης θα αποφασίζει για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού, ο προϋπολογισμός, η κατανομή πόρων, το άσυλο, η εκλογή πρύτανη.

Στο Πάντειο συγκροτήθηκε πριν λίγες μέρες η εφορευτική επιτροπή που θα εκλέξει το συμβούλιο διοίκησης σφραγίζοντας έτσι την πλήρη εφαρμογή του νόμου που διαλύει το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.

Η μάχη που μας περιμένει είναι μεγάλη. Δε θα αφήσουμε να εκλεγούν τα συμβούλια διοίκησης! Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να οργανώσουμε την πάλη μας, κόντρα σε λογικές εκφυλισμού, διάλυσης και «ομαλότητας» μέσα στα πανεπιστήμια. Καλούμε τους καθηγητές που έχουν δεχτεί να συμμετέχουν σε αυτά τα όργανα να αποσύρουν τη συμμετοχή τους και να παλέψουν μαζί μας για την ανατροπή αυτού του νόμου.    

 Ή ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ  Ή ΘΑ ΧΑΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!



                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια: