Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Κείμενο της Πρωτοβουλίας Καθηγητών, Φοιτητών και Εργαζομένων Παντείου για τα Συμβούλια Διοίκησης



Στις 6 Φεβρουαρίου προκηρυχθηκαν οι εκλογές στο Πάντειο για τα Συμβούλια Διοίκησης, μια εφαρμογή του νόμου 4009. Ως Πρωτοβουλία Φοιτητών, Καθηγητών και Εργαζομένων στο Πάντειο για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδειας καλούμε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα του Παντείου να μη συμμετέχει με κανέναν τρόπο (είτε ώς υποψήφιος ή ψηφοφόρος) αλλά να παρεμποδίσει τις εκλογές αυτού του συμβουλίου.

Η Υπ. Παιδείας Διαμαντοπούλου, προσπαθώντας να εφαρμόσει όσα δεν κατάφεραν λόγω των πανεκπαιδευτικών αγώνων οι προκάτοχοί της, ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι το νόμο 4009 που έχει χαρακτηριστεί έκτρωμα και θεσμική εκτροπή από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας στο Πάντειο και σε όλη της Ελλάδα. Ο φοιτ. σύλλογος Παντείου στην αρχή της χρονιάς με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων εξέφρασε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την εναντίωσή του σε οποιαδήποτε κίνηση εφαρμογής του νόμου. Αντίστοιχες αποφάσεις πήραν και οι σύλλογοι μελών ΔΕΠ και διοικητικών υπαλλήλων, παγωνοντας την εφαρμογη του νομου. Παρόλη την αντίθεσή μας και την προσφυγή του Παντείου στο Συμβούλιο Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου, η διορισμένη από το Υπουργείο οργανωτική επιτροπή όρισε τις εκλογές προκειμένου το υπουργείο να εφαρμόσει δια πυρός και σιδήρου το νόμο.
Το Συμβούλιο Διοίκησης είναι κρίσιμος κόμβος για να εμπεδωθούν πολύ πιο εύκολα οι νέες κατευθύνσεις για τη συρρίκνωση, επιχειρηματοποίηση και αυταρχικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσηςαταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων καθώς τα μισά του μέλη είναι από ανθρώπους εκτός πανεπιστημίου (όπως και ο πρόεδρός του), πολιτικούς και επιχειρηματίες. Το Συμβούλιο θα αποφασίζει  χωρίς να λογοδοτεί πουθενά. Κανένα κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας (και κυρίως οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι) δεν θα αντιπροσωπεύεται.  Το Συμβούλιο θα διορίζει τους κοσμήτορες,  με δικαίωμα να καθορίζουν ακόμα και το πρόγραμμα σπουδών και θα εφαρμόσει το νόμο σε όλες τις πτυχές του. Η περιουσία του πανεπιστημίου και η φοιτητική μέριμνα (σίτιση/στέγαση)  θα μεταφερθεί σε Ανώνυμη Εταιρεία.Τα τμήματα θα συγχωνευτούν σε σχολές και τα πτυχία θα υποβαθμιστούν σε κατάρτιση χωρίς αντίκρυσμα. Καθώς δεν θα λογοδοτεί σε κανέναν, το Συμβούλιο θα μπορεί ευκολότερα να πάρει αποφάσεις για κατάργηση τμημάτων, για απολύσεις διοικητικού προσωπικού, για επιβολή διδάκτρων που θα μετακυλύουν τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας για χρηματοδότηση των πανεπιστημίων στο φοιτητή και την οικογένειά του όπως ηδη γίνεται και με τα συγγράμματα και το πάσο και άλλων μορφών κατάργησης του δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα συγγράμματα και το πάσο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της κατάργησης του δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης Μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου δεν θα μιλάμε πια για πανεπιστήμιο.
 Θα παραδώσουμε το Πάντειο στις αχόρταγες δυνάμεις της αγοράς που τα τελευταία 2 χρόνια μνημονιακής πολιτικής ληστεύουν τις ζωές μας σπρώχνοντας την κοινωνία στην εξαθλίωση; Είμαστε και μεις κομμάτι της κοινωνίας στο οποίο επιτίθενται  βάρβαρα οι εκαστοτε κυβερνήσεις που υπό τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ διαλύουν κάθε στοιχείο κοινωνικής πρόνοιας και δημοσίων αγαθών που είχε απομείνει. Δεν θα τους χαρίσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Δεν θα τους αφήσουμε να το διαλύσουν.
Απαιτούμε την ματαίωση των εκλογών και καλούμε όλα τα μέλη της Παντειακής Κοινότητας, φοιτητές, καθηγητές εργαζόμενους καθώς και τους συλλόγους τους, να συνδράμουν ώστε οι εκλογές στο Πάντειο να μην γίνουν.Να διασφαλίσουμε ότι κανενα συμβούλιο δε θα έρθει να συρρικνώσει το διοικητικό και καθηγητικό προσωπικό και να απολύσει τους εργαζόμενους του ιδρύματος, κανένας φοιτητής δεν θα πληρώσει για τους φακέλους και τα βιβλία του, κανένας δεν θα διωχθεί από τις εστίες, κανένας δεν θα βρεθεί αυριο χωρίς τμήμα και πτυχίο, κανένας δεν θα ζήσει άνεργος και ανασφάλιστος.


ΜΑΖΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/01/12 ΣΤΙΣ 13.00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ

 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ/ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: