Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι ματαίωσαν ξανά τιςεκλογές για το συμβούλιο διοίκησης του ΑΠΘ


Ματαιώθηκαν προς το παρόν οι εξ αναβολής προγραμματισμένες για σήμερα εκλογές για το συμβούλιο διοίκησης του ΑΠΘ. Από τις 7 το πρωί προπτυχιακοί φοιτητές, μεταπτυχιακοί, καθηγητές μέλη του συλλόγου διδασκόντων συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Νομικής Σχολής και παρεμπόδισαν την διαδικασία. Η οργανωτική επιτροπή  των εκλογών κήρξε  "βιαίως διαλυθείσα" την επαναληπτική ψηφοφορία, αν και σύμφωνα με όσα διαδραματίσθηκαν δεν ασκήθηκε καμιάς μορφής βία.

Στην πραγματικότητα το φοιτητικό κίνημα και οι καθηγητές  πολλοί από τους οποίος εκλεγμένα μέλη των συλλογικών οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας και εργαζόμενοι του ΑΠΘ εξέφρασαν την κοινή στην πλειοψηφία της πεποίθηση ότι τα συμβούλια διοίκησης αποτελούν το πρώτο βήμα για την  εφαρμογή του νέου νόμου που θα λειτουργήσει διαλυτικά για το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Για το θέμα αυτό ο κοσμήτορας της Νομικής σχολής Γ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι "οι εκλογές ματαιώθηκαν χωρία βία, λόγω της πυκνής παρουσίας κόσμου, δεν υπήρχε κατάληψη από το βράδυ και οι εξετάσεις διεξάγονται κανονικά". Αναφορικά με τον νέο νόμο δήλωσε ότι "είναι πολύ προβληματικός και ειδικά τα θεμελιακά του άρθρα" σχολιάζοντας τον  μεταρρυθμιστικό του χαρακτήρα ως εξής:"Όταν θέλεις να αλλάξεις ή να διορθώσεις έναν χώρο δεν καταστρέφεις τα θεμέλια. Εξ΄άλλου οι διαφωνίες των οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας (η σύγκλητος, οι φοιτητικοί σύλλογοί κα) σε σχέση με τον νέο νόμο δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα θέματα διοίκησης του πανεπιστημίου αλλά συνολικά με το επιστημονικό και ερευνητικό έργο και τον τρόπο που παράγεται ". 

Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής των αναβληθέντων εκλογών δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.
Η κατάληψη προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, Άννα Καραμόσχογλου, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της παράνομης βίας και της διατάραξης υπηρεσιακής ειρήνης.

Είχε προηγηθεί σχετική εντολή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Μπακέλα.

Στο θέμα παρενέβη και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρης, ο οποίος έκανε λόγο για «δείγμα κατάλυσης των θεσμικών διαδικασιών και της νομιμότητας».


Πηγή: alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια: