Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

146 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΜΠΕΚ

Μήνυμα αλληλεγγύης από την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα στους φοιτητές στο Κεμπέκ


Εμείς, εκπαιδευτικοί στα ελληνικά πανεπιστήμια, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην εξαιρετική κινητοποίηση των φοιτητών στο Κεμπέκ: η πιο μεγάλη και μαζική φοιτητική απεργία στην ιστορία της Βόρειας Αμερικής που τείνει να γίνει μία από τις πιο σημαντικές εκστρατείες στον κόσμο ενάντια στη λιτότητα.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα στην Ελλάδα παρακολουθεί με αγανάκτηση, αλλά και με ελπίδα επίσης, τον αγώνα των φοιτητών για να εμποδίσουν την αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων και να αντισταθούν σε μια πρωτοφανή νεοφιλελεύθερη επίθεση στις κοινωνικές επιβαρύνσεις.

Παρακολουθούμε με αγανάκτηση, επειδή η δρακόντεια καταστολή που ασκείται από την κυβέρνηση απείλησε όχι μόνο την ελεύθερη έκφραση και τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά επίσης και την ίδια τη ζωή των φοιτητών που αγωνίζονται, καθώς και των εκπαιδευτικών, του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων και των άλλων αλληλέγγυων πολιτών. Οι νόμοι, που περιορίζουν απόλυτα το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, απειλούν τη δημοκρατία και προσπαθούν να φιμώσουν κάθε φωνή που αντιστέκεται στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της εκπαίδευσης. Όταν η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο, η ανυπακοή γίνεται υποχρέωση.

Και παρακολουθούμε με ελπίδα, επειδή η φωνή του φοιτητικού κινήματος του Κεμπέκ δίνει σε ολόκληρο τον κόσμο πολύτιμα μαθήματα μαχητικότητας και επιμονής ενάντια στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και υπέρ της υπεράσπισης μιας δημόσιας και δημοκρατικής παιδείας.

Σε αυτό τον αγώνα, είμαστε πολλοί. Η κινητοποίηση μας είναι πολύ ισχυρή για να αντέξει. Από το Κεμπέκ στο Λονδίνο και τη Ρώμη, από το Σαντιάγο στη Βιέννη και την Αθήνα, η ακαδημαϊκή κοινότητα δίνει τον ίδιο αγώνα. Στην Ελλάδα, έχουμε ήδη καταφέρει το 2006 να εμποδίσουμε μια συνταγματική τροπολογία που απέβλεπε στην κατάργηση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Επιπλέον, το 2011-2012, πετύχαμε να απονομιμοποιήσουμε  και να αδρανοποιήσουμε ένα νόμο που απέβλεπε στη νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης. Είμαστε πολλοί και ως εκ τούτου είμαστε αισιόδοξοι και έχουμε αυτοπεποίθηση. Όλοι μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε η εκπαίδευση να ξαναγίνει ένα δημόσιο αγαθό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εμείς, οι έλληνες πανεπιστημιακοί, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον υπέροχο αγώνα σας, ο οποίος είναι και δικός μας αγώνας.
Ανάμεσα στους καθηγητές υπογράφουν και οι καθηγητές του Παντείου: Λεωνίδας Οικονόμου, Γιώργος Τσιμούρης, Μαρία Καραμεσσίνη, Αντρέας Νοταράς, Ράνια Αστρινάκη, Άλκης Ρήγος, Κάτια Φωτεινοπούλου, Ηρακλής Μαυρίδης, Τάκης Γέρος, Νίκος Κοταρίδης, Ξένια Χρυσοχόου, Σταύρος Κωσταντακόπουλος, Σπύρος Μπενετάτος, Αλίκη Αγγελίδου, Γιώργος Φουρτούνης, Μανώλης Αγγελίδης, Αλεξάνδρα Κορωναίου, Σοφία Κανελλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: