Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤΙ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


   

        ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤΙ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ 

(δείτε το στην κανονική του μορφή κάνοντας κλικ εδώ!)

                        
Αντί της Σιωπής-Αυτόνομη Δημιουργία για το Πάντειο



    “ Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις. Να μην τις παίρνει ο άνεμος.”
  Μ. Αναγνωστάκης            


Το Αντί της Σιωπής είναι μια αυτόνομη συλλογικότητα, χωρίς κομματικές ταυτότητες και κάρτες μέλους. Γεννήθηκε ακριβώς 20 χρόνια πριν, εδώ στο Πάντειο, από νέους και νέες, που αποφάσισαν να χαράξουν έναν δικό τους δρόμο προς το μέλλον για το οποίο όλοι μας μιλάνε, σπάζοντας κάθε εξουσιαστική και καταπιεστική σχέση από τον σεξισμό ως τον ρατσισμό. Σταθμός στην πορεία μας το 2007, όπου επιλέξαμε να αλληλεπιδράσουμε και να συντονιστούμε με άλλα αριστερά σχήματα στο πλαίσιο της Αριστερής Ενότητας.
Δεν έχουμε ιεραρχικές δομές γιατί δεν πιστεύουμε σε αυτές. Συμμετέχουμε με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, έτσι όπως μας μάθανε χνάρια συλλογικότητας χρόνια τώρα. Όπως κι εμείς με την σειρά μας συναντιόμαστε· στο Σύνταγμα ένα καλοκαίρι, σε δάση πάνω σε βουνά με απέναντι μπουλντόζες, στο χέρι που θα σου δώσει μαλόξ στην επόμενη πορεία.
Βρισκόμαστε στον χώρο του πανεπιστημίου γιατί νιώθουμε πως αυτό είναι το δικό μας εφαλτήριο, δεν είναι όμως το κλουβί μας. Τολμάμε να ονειρευόμαστε και να παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Πάμε όμως ένα βήμα πέρα από την απλή λειτουργικότητά της, γιατί πιστεύουμε πως χρωστάμε στους εαυτούς μας το να μάθουμε πολύ περισσότερα από όσα μαθαίνουμε μόνο μέσα στα αμφιθέατρα.
Για μας το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος που θα μάθουμε να σκεφτόμαστε έξω από κουτάκια και παπαγαλίες. Θα γνωρίσουμε και θα ερωτευτούμε παράφορα κάποιον συγγραφέα. Θα γνωρίσουμε και θα ερωτευτούμε παράφορα την διπλανή μας! Θα υψώσουμε το ανάστημά μας εκεί που μας θέλουν μικρούς και σκυμμένους. Θα βρεθούμε να διαβάζουμε μέσα στην βιβλιοθήκη και να φωνάζουμε έξω από αυτή όταν απειλείται με λουκέτο. Θα βρεθούμε να μαθαίνουμε από τον καθηγητή σε μια διάλεξη και να τον διδάσκουμε όταν πιστεύει πως “δεν υπάρχει εναλλακτική”.
Θα φάμε μαζί ένα μεσημέρι στην λέσχη και μπορεί ένα άλλο να μαγειρέψουμε με σφραγισμένο το ταμείο, παλεύοντας για δωρεάν σίτιση, σε καιρούς που ο διπλανός μας κινδυνεύει να κρύβει ένα “πεινάω”.
Μας περιμένουν απογεύματα με καφέ στον κήπο, βαρετές διαλέξεις και άλλες που θα μας συγκλονίσουν, ακατανόητα βιβλία, όμορφες συναδελφικές σημειώσεις, καθηγητές δίπλα μας και καθηγητές απέναντί μας.
Επιπλεόν όμως, μας περιμένει ένα μέλλον, που μας υποσχέθηκαν και το παίρνουν μέρα με τη μέρα πίσω, κόβοντας κονδύλια, κλέβοντας τα βιβλία μας, την δουλειά των γονιών μας και την δικιά μας, το περιβάλλον ακόμη και των δικών μας παιδιών, την γη και τον αέρα μας, τα φάρμακα και τις συντάξεις των παπούδων μας, την αξιοπρέπεια όλων.
Μας περιμένει γιατί θα είμαστε εκεί να το διεκδικήσουμε.
Μαζί.
Και θα μάθουμε πως το μάθημα αρχίζει με “α” :   Αντίσταση,  Αλληλεγγύη,  Αξιοπρέπεια.



 Οι πιο πολλοί είναι της άποψης ότι το Πανεπιστήμιο περιορίζεται μόνο στα μαθήματα και τις ατελείωτες ώρες μέσα στα αμφιθέατρα. Ιδιαίτερα με τις νέες μεταρρυθμίσεις και οι φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν για τις σπουδές τους (περικοπή σίτισης, στέγασης, συγγραμμάτων) ενώ η διάρκεια σπουδών οριοθετείται στα έξι χρόνια. Έτσι, η πίεση για τους φοιτητές γίνεται ακόμη μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να επικεντρώνονται στο να πάρουν το πτυχίο τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.


  Για εμάς το μάθημα δεν είναι μόνο μέσα στα αμφιθέατρα.
Το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι χώρος επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με ίδιους ή   και          διαφορετικούς από εμάς ανθρώπους, χώρος έκφρασης και διεύρυνσης των   σκέψεων και των προβληματισμών μας. Να μπορεί να γεννά και να φιλοξενεί αντιστάσεις και κινήματα. Θα πρέπει να είναι δημόσιο και δωρεάν αγαθό και να προσφέρεται στον κάθε ένα που το επιθυμεί.
Το Αντί της Σιωπής μέσα από το δρόμο της αυτοοργάνωσης και της συλλογικότητας οραματίζεται και     παλεύει για ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο.



Στο Πάντειο, όπως και σε όλες τις σχολές, οι εγγραφές των φοιτητών διεξάγονται υπό τους όρους των παρατάξεων. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες των γραμματειών του κάθε τμήματος και η κακή τους οργάνωση δίνουν πάτημα, κυρίως στις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ,να κάνουν μαζικές εγγραφές πρωτοετών στις τάξεις τους από τη πρώτη μέρα. Παρακάμπτοντας την κοινή διαδικασία, ΄΄διευκολύνουν΄΄ τον φοιτητή με άμεση εγγραφή στο τμήμα του,  με σημειώσεις, προγράμματα κλπ, υποκαθιστώντας στην ουσία τη δουλεία που θα έπρεπε να κάνει η γραμματεία και τη βοήθεια που θα έπρεπε να παρέχει το ίδιο το πανεπιστήμιο . Βέβαια, αφού το υπουργείο απειλεί με διακοπή δωρεάν συγγραμμάτων μέσα στο χειμώνα, καλό είναι να έχεις σημειώσεις ,θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος.. Καλύτερο θα ήταν επίσης όμως, αν έπαιρνες τη ζωή στα χέρια σου και πάλευες με τους συμφοιτητές σου  για ένα αξιοπρεπές, δωρεάν και δημόσιο πανεπιστήμιο (στο οποίο δεν θα χρειαζόσουνα τις σημειώσεις της δαπ και ούτε θα υποχρεωνόσουνα να την ψηφίσεις στις εκλογές).
Η ανάγκη των φοιτητών να ανήκουν σε ένα δίκτυο το οποίο θα τους παρέχει σημειώσεις, και βοήθεια με τα μαθήματα στη σχολή και η ανάγκη τους για κοινωνικοποίηση μπορεί να καλυφθεί με πολύ πιο παραγωγικό και δημιουργικό τρόπο. Με την αυτόοργάνωση των φοιτητών, με δίκτυα αλληλεγγύης και με τη συμμετοχή τους στις συλλογικές διαδικασίες.

        ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
                αυτόνομη δημιουργία για το πάντειο           

                           
                             


                                    συμμετέχουμε στην






                                                                                         Αντί Της Σιωπής, Σεπτέμβριος 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: