Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ 4076!


Ανακοίνωση της ανοιχτής πρωτοβουλίας φοιτητών, καθηγητών, εργαζομένων Παντείου για την υπεράσπιση του δημόσιου/δωρεάν/δημοκρατικού Πανεπιστημίου

Την προηγούμενη χρονιά οι αγώνες των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων ακύρωσαν στην πράξη το νόμο 4009 της Διαμαντοπούλου, ένα νόμο που στόχευε να διαλύσει ότι είχε απομείνει από τον δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Συνεχίζοντας την προσπάθεια για την οριστική διάλυση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επανάφερε το νόμο «φορώντας» του τροποποιήσεις,  που δεν αλλάζουν την ουσία των αλλαγών, μετονομάζοντάς τον σε 4076.
Και η νέα εκδοχή συμπυκνώνει την ιστορία όλων των προσπαθειών για μια ριζική αποσάθρωση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Μειώνει κατακόρυφα τον προυπολογισμό για την παιδεία, συρρρικνώνει το καθηγητικό και διοικητικό προσωπικό των σχολών, καταργεί τις παροχές της φοιτητκής μέριμνας και τη διανομή δωρεάν συγγραμμάτων, ρευστοποιεί τους τίτλους σπουδών, εφαρμόζει το σχέδιο Καλλικράτη στην Παιδεία και όλα αυτά μέσα από τη συγκρότηση Συμβουλίων Διοίκησης. Ενα νέο, αυταρχικό μοντέλο διοίκησης, που θα απαρτίζεται και από εξωπανεπιστημιακά μέλη, καταργεί κάθε εννοια διεκδίκησης και συμμετοχής. Οι εκλογές αυτές αποτελούν κομβο για την εμπέδωση του επιχειρηματικού και αυταρχικού Πανεπιστημίου.
Απέναντι στην επίθεση που εξαπολύει το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση στο δημόσιο δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, θεωρούμε αναγκαία τη συνεύρεση και συντονισμό όλων των κομματιών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα πλατύ μέτωπο φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων για να αντιμετωπίσουμε και να μπλοκάρουμε ένα νόμο που γυρνάει χρόνια πίσω το ρολόι της ανώτατης εκπαίδευσης. Με αποφάσεις και κινητοποιήσεις των συλλόγων μας, με συντονισμό και κοινή δράση! Ο αγώνας απέναντι στην εφαρμογή αυτού του νόμου είναι αγώνας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την τρόικα που διαλύουν κάθε δημόσιο και δωρεάν αγαθό, προκαλώντας κοινωνική ερήμωση. Η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στην εκπαίδευση δεν θα περάσει!
Καλούμε τους φοιτητές, καθηγητές και εργαζομένους του Παντείου σε αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου.
Κανείς να μην συμμετέχει στη διαδικασία της συγκρότησης Συμβουλίων Ιδρύματος.
Καλούμε τους συλλόγους και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στις 22 Οκτωβρίου 2012, ημέρα των εκλογών για το Συμβούλιο Διοίκησης, να είναι εκεί για να προστατεύσουμε το Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ/ ΔΩΡΕΑΝ/ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: