Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Συν "Αθηνά" και χείρα κίνει


Συν «Αθηνά» και χείρα κίνει*

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, στην οποία το πανεπιστήμιο όπως το γνωρίζουμε δεν μεταρρυθμίζει απλώς ορισμένες παραμέτρους του, αλλά μετασχηματίζεται ριζικά.
Η παιδεία μπαίνει εξάλλου συνολικά στο στόχαστρο, ως μέρος αλλά και ως πτυχή της κοινωνίας αυτής, που δέχεται αλλεπάλληλες βολές. Φαίνεται σχεδόν κάθε εβδομάδα η κυβέρνηση να επιλέγει τον αδύναμο κρίκο:  δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, πανεπιστημιακοί – ήρθε και η σειρά μας λοιπόν με το σχέδιο «Αθηνά», που εξήγγειλε το υπουργείο στις 31.01.
Τι είναι όμως το σχέδιο «Αθηνά»; 
Σε πλήρη συμφωνία και ως επιστέγασμα των νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου (ναι, του δικού μας) προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων (147 τμήματα λιγότερα) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Φέρνει επίσης αλλαγές στον αριθμό και την κατανομή των εισακτέων –μείωση στις ανθρωπιστικές σπουδές και παράλληλη πριμοδότηση των θετικών και οικονομικών επιστημών. Γεννά ακόμη το περίφημο ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής» (που θα περιλαμβάνει το Πάντειο, το Πα.Πει., το Οικονομικό, το Γεωπονικό και το Χαροκόπειο) καθώς κι ένα ομοσπονδιακό ΤΕΙ (συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και της ΑΣΠΑΙΤΕ) 


Ας βάλουμε μια άνω τελεία εδώ. Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Μιλάμε για μια αλλαγή του συνολικού προσανατολισμού για την παιδεία –επηρεάζονται τόσο οι μαθητές (με τα μηχανογραφικά τους ήδη από φέτος να τους καλούν να επιλέξουν σχολές - και ας δούνε έπειτα τι θα τους κάνουνε εκείνες!) όσο και οι πτυχιούχοι πανεπιστημίων που θα πάψουν να υφίστανται.

Δημιουργούνται νέοι εργαζόμενοι ικανοί για παραγωγή αλλά όχι για κριτική σκέψη - οι πολιτικές και ανθρωπιστικές επιστήμες είναι άλλωστε για τους «από κάτω» επικίνδυνα εργαλεία. 


Μεγαλύτερό τους όπλο είναι η οικονομική παράμετρος. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος που είναι σαφές ότι δεν έχει λεφτά και είναι εξίσου σαφές από πού επιδιώκει να τα βρει – το κοινωνικό κράτος φαντάζει περιττό προνόμιο. Η παιδεία οφείλει έτσι να αποδεικνύει πως αξίζει την όποια χρηματοδότηση – πως είναι παραγωγική με όρους αγοράς.
Για να το πούμε απλά: στο υπερ-πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής» τα λεφτά ποιος θα τα πάρει;  -  η ΑΣΟΕΕ ή το Πάντειο;
Ή ακόμη περισσότερο: με την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ - κολεγίων και ΤΕΙ – ΙΕΚ που προβλέπεται, η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ που θα πρέπει τώρα να μοιράζεται, πιστεύουμε πως θα φτάσει, εκεί που ήδη η υποχρηματοδότηση στραγγαλίζει τις σχολές μας;
Ας θυμηθούμε πχ την Αρχιτεκτονική, το ΤΕΙ Αθήνας αλλά και άλλα ιδρύματα να αναστέλλουν πέρυσι για κάποιον καιρό την λειτουργία τους!
Δεν είναι μακρύς ο δρόμος, για να οδηγηθούμε με ασφάλεια στο συμπέρασμα, πως αυτό που μας περιμένει – και εκεί που δεν έχει ακόμη εξαγγελθεί- είναι καταργήσεις/συγχωνεύσεις τμημάτων που «δεν πουλάνε» και επιβολή διδάκτρων.  Και γιατί να μην επιλέξει κανείς να φοιτήσει κατευθείαν σε κολέγιο;
Όλες αυτές οι προβλεπόμενες (ή μη) συγχωνεύσεις και καταργήσεις δεν ακολουθούν κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο. Ο εξορθολογισμός που εξαγγέλλουν, δεν είναι παρά η υποβάθμιση, συρρίκνωση και εξαφάνιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Ένα δικαίωμα που γίνεται προϊόν 
πολυτελείας.

Έχει κριθεί η μάχη; Εμείς λέμε όχι.Δεν μας ρώτησαν – δεν το δεχόμαστε!
Το ‘06-‘07 στο κίνημα για το άρθρο 16 αγωνιστήκαμε για δημόσια δωρεάν παιδεία – για πολλούς από εμάς αγωνίστηκαν κάποιοι μεγαλύτεροι. Και νικήσαμε.
Τολμάμε τώρα κι εμείς να αγωνιζόμαστε – τολμάμε να νικάμε. Και δίνουμε την μάχη κοιτάζοντας όχι μόνο εμάς τους ίδιους, αλλά και τον διπλανό και την διπλανή μας, τους συναδέλφους μας, την επόμενη γενιά που έχει εξίσου δικαίωμα να σπουδάσει.
Δίνουμε όμως και την μάχη αυτή έχοντας κατά νου, πως τα μέτωπα που ανοίγονται κάθε μέρα δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα.
Χτυπάνε κάθε τόσο κι άλλους για να μας βρουν μόνους.
Εμείς αποφασίζουμε πως δεν θα τους περάσει!


Καλούμε σε Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου
Τετάρτη 06.03.2013, στην αίθουσα 108


§  -Για το σχέδιο «Αθηνά» και τι κάνουμε για αυτό.
§  -Για τον ίδιο τον τρόπο διεξαγωγής Γ.Σ. με την συμμετοχή των φοιτητών/τριών.*Εμείς,
καθένας από μας,

κρατάμε μέσα στη γροθιά μας

τους κινητήριους ιμάντες του Σύμπαντος
              Βλαντίμιρ Μαγιακόβσκι - Σύγνεφο με Παντελόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια: