Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Προεκλογικό δελτίο Αντί-πληροφόρησης


Το νέο ακαδημαικό εξάμηνο τοποθετείται σε ένα νέο κεντρικοπολιτικό σκηνικό. Η ανάδειξη της ριζοσπαστικής αριστεράς ως κορμού της κυβέρνησης αποτυπώνει την καταδίκη της κοινωνίας απέναντι στις πολιτικές λιτότητας και στην οικονομική εξαθλίωση των τελευταίων ετών. Ωστόσο, η συγκεκριμένη αλλαγή δεν θα πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητη, αλλά αλληλοσυνδεόμενη με μια σειρά κινηματικών διεργασιών του προηγούμενου διαστήματος που αμφισβήτησαν έμπρακτα τις κυρίαρχες πολιτικές. Με αυτό τον τρόπο, τόσο οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όσο και η αλληλεπίδραση με τα κοινωνικά κινήματα ενσωματώνουν αρκετά από τα αιτήματα των υποτελών τάξεων και αναδεικνύουν πως αυτά μπορούν να καταστούν νικηφόρα.


Με βάση τα παραπάνω είναι εμφανές ότι ανοίγονται νέες δυνατότητες, τόσο επί του συνόλου για τα κινήματα, όσο και συγκεκριμένα για το φοιτητικό κίνημα. Οι δυνατότητες αυτές δεν πρέπει να βρίσκουν το κίνημα σε μια κατάσταση αμηχανίας, ούτε απλώς να το τοποθετούν σε ένα πλαίσιο υπεράσπισης κεκτημένων δικαιωμάτων. Καθώς μέσω της νέας συγκυρίας διανοίγονται νέα πεδία, το κίνημα οφείλει να αντιληφθεί τις αυξημένες υποχρεώσεις του και να επεκτείνει τα οράματα και τις διεκδικήσεις του, τοποθετώντας τους ίδιους τους ανθρώπους συμμέτοχους στην οργάνωση των ζωών τους. Συνεπώς, τα κινήματα που τα προηγούμενα χρόνια είχαν στηθεί σε μια βάση αντίστασης πρέπει να επαναπροσδιοριστούν στη βάση της διεκδίκησης. Τώρα, περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη από κινήματα στραμμένα στο μέλλον, χειραφετητικά και αποτελεσματικά.


Δημιουργούμε το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας!

Μέσα σε αυτή τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη επανέρχεται ως δυνατότητα το να φτιάξουμε το Πανεπιστήμιο με βάση τις δικές μας επιθυμίες και ανάγκες. Η δημιουργία ενός τέτοιου Πανεπιστημίου μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο σήμερα. Στο Πανεπιστήμιο των αναγκών μας λοιπόν βασικό χαρακτηριστικό είναι η δημοκρατία μέσα από τη συμμετοχή όλων των κομματιών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Εμείς ως Αριστερή Ενότητα παλεύουμε για την επαναφορά του δικαιώματος της συλλογικής συμμετοχής όλων των φοιτητών/τριών στις αποφάσεις του Πανεπιστημίου. Αναγνωρίζουμε ότι η δύναμη των φοιτητικών συλλόγων βρίσκεται στις Γενικές Συνελεύσεις και στις συλλογικές διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να είναι το πεδίο διεκδίκησης αιτημάτων για τη διαρκή βελτίωση του Πανεπιστημίου. Όπως είναι φυσικό, αναγνωρίζουμε και τις προβληματικές που γεννιούνται σε τέτοιες διαδικασίες. Είναι ανάγκη λοιπόν η δομή των Γενικών Συνελεύσεων να αλλάξει ώστε περισσότεροι φοιτητές/-τριες να παρακολουθούν και να τοποθετούνται στις συλλογικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα αυτές να είναι πολιτικές διαδικασίες όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κομματιού του φοιτητικού συλλόγου.
Ακόμα, παλεύουμε ώστε οι φοιτητές/-τριες να έχουν λόγο στη διοίκηση του Πανεπιστημίου, από τη συνδιαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών μας και την πανεπιστημιακή έρευνα, μέχρι τα ζητήματα σίτισης και στέγασης.
Ως Αριστερή Ενότητα αγωνιζόμαστε επίσης για την ανασυγκρότηση τριτοβάθμιου φοιτητικού οργάνου στα πρότυπα της Ε.Φ.Ε.Ε. (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος), καθώς αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση του φοιτητικού κινήματος, την επαναφορά της πολιτικής και την αποδυνάμωση της κυριαρχίας των δυνάμεων της ΔΑΠ-ΠΑΣΠ.




















Κοινωνικές Επιστήμες στην υπηρεσία της κοινωνίας!

Τα τελευταία χρόνια συντελέστηκε ένας βίαιος μετασχηματισμός του Πανεπιστημίου μέσω μεταρρυθμίσεων με όρους επιβίωσης και ανταγωνισμού έναντι των συμφερόντων της παγκόσμιας αγοράς, που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Η υποβάθμιση των παραπάνω επιστημών ήρθε στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού, εξαιτίας της μη σύνδεσής τους με την αγορά εργασίας και της αντίληψης πως το οικονομικό οφείλει να ορίζει τις κοινωνικές σχέσεις και όχι το αντίστροφο. Αυτό οδηγεί πολλούς φοιτητές/-τριες και απόφοιτους στο να μην έχουν ευκαιρίες διαθέσιμες σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών τους. Συνεπώς, η κοινωνική έρευνα, μη έχοντας οικονομική αποτελεσματικότητα, παραγκωνίζεται και εξαιτίας της υποχρηματοδότησής της τα ερευνητικά προγράμματα στα τμήματα κοινωνικών επιστημών όλο και μειώνονται.
Για εμάς οι κοινωνικές επιστήμες είναι κριτικές επιστήμες που πρέπει να προτείνουν και να παρεμβαίνουν με προτάσεις σε κοινωνικά ζητήματα, στην υπηρεσία της ίδιας της κοινωνίας και να επιδρούν στη διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης. Τι κι αν η μελέτη των κοινωνιών και των ανθρώπων που τις απαρτίζουν είναι κομμάτι της πολιτικής συγκυρίας και φαίνεται να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ; Φαίνεται πως μία τέτοια μελέτη ίσως να προσέδιδε χειραφετητικά χαρακτηριστικά στο λαό και γι’ αυτό να μη συμφέρει να διεξάγεται.
Έχουμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε το πανεπιστήμιο της κοινωνικής συμβολής και όχι του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού, του κριτικού μελετητή των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων και όχι το πρότυπο της ιδιωτικοποιημένης εκπαίδευσης.
Αυτή ακριβώς η χρήση του Πανεπιστημίου, ως μέρος και κομμάτι του κινήματος και της κοινωνίας, οφείλει να αναπαράγεται και στην καθημερινή πρακτική του επιστημονικού μας αντικειμένου. Οφείλουμε να διεκδικούμε την κοινωνική έρευνα σε ακαδημαϊκά πλαίσια, που θα προσπαθεί να καταλάβει τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι την υποταγή της στην ελεύθερη αγορά.
















Για ένα διαφορετικό Πολιτιστικό Αντιπαράδειγμα!

Απέναντι στις πρακτικές εντατικοποίησης των σπουδών και της απονέκρωσης των συλλογικών διαδικασιών και του Πανεπιστημίου ως κοινωνικός χώρος προαγωγής γνώσης και καλλιέργειας της συλλογικής και ατομικής συνείδησης του φοιτητή/-τριας, ως Αριστερή Ενότητα (κατά κόσμον Αντί της Σιωπής στο Πάντειο) αντιλαμβανόμαστε την πολιτιστική καλλιέργεια ως ένα οργανικό κομμάτι της ύπαρξης του ατόμου, που λειτουργεί ποικιλοτρόπως στην συλλογική ζωή εντός και εκτός του Πανεπιστημίου. Στον αντίποδα των νυχτερινών κέντρων και του κυρίαρχου lifestyle (που τόσο προωθείται από τις δυνάμεις της ΔΑΠ-ΠΑΣΠ), αντιτάσσουμε τον πολιτισμό, έτσι όπως αυτός αποτυπώνεται μέσα από την Τέχνη. Στο πλαίσιο αυτό, σε μια πρωτόλεια μορφή, υπάρχει η σκέψη της δημιουργίας ενός πολιτιστικού στεκιού εντός του Παντείου, που θα προσανατολίζεται σε μια διαφορετική ανάγνωση της καθημερινότητας υπό πολιτισμικό πρίσμα. Σε αυτή την κατεύθυνση, ως Αρ.Εν. τα τελευταία δύο χρόνια διοργανώνουμε προβολές ταινιών ποικίλης θεματολογίας, με σκοπό την πολιτιστική αλληλοζύμωση.
Εν συνεχεία οραματιζόμαστε ένα Πανεπιστήμιο, παλλόμενο-ζωντανό κοινωνικό χώρο, που θα καλλιεργεί αισθητήρια σε κάθε φοιτητή/-τρια. Χωρίς ταξικούς φραγμούς, με άμεση πρόσβαση σε πολιτιστικές δραστηριότητες και που θα καταργεί κάθε είδους ανισότητα. Παλεύουμε για την επανοικειοποίηση του Πανεπιστημίου ως κοινωνικό χώρο, δηλαδή την ανάπτυξη ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των φοιτητών/-τριων.

















Φυσιογνωμία του σχήματος:

Το Αντί της Σιωπής είναι μια αυτόνομη αριστερή συλλογικότητα, χωρίς ιεραρχικές δομές (σχήμα-όχι παράταξη), και όλα τα μέλη συμμετέχουμε με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Στο σχήμα μας συμμετέχουμε άτομα από διάφορες πολιτικές οργανώσεις αλλά και ανένταχτοι/-ες. Η αυτονομία μας, έγκειται στο ότι δεν κατευθυνόμαστε από κόμμα ή οργανισμό και παράγουμε τις πολιτικές αποφάσεις οι ίδιοι/-ες.
Η πολιτική μας ταυτότητα ως ΑΡ.ΕΝ. (Αντί της Σιωπής), συγκροτείται γύρω από την αλληλεγγύη και τον αγώνα για την επίτευξη μιας κοινωνίας ίσης για όλους και όλες, χωρίς ταξικούς φραγμούς και αντιθέσεις, παλεύοντας για την κατάργηση κάθε εξουσιαστικής σχέσης, από την ταξική μέχρι αυτή του φύλου, της φυλής κλπ. Συμμετέχουμε ενεργά στους κοινωνικούς αγώνες και τα κινήματα, με πιο άμεσες τις καθημερινές παρεμβάσεις στο Πάντειο για την κατάκτηση καλύτερων συνθηκών παιδείας. Προτάγματά μας είναι η αλληλεγγύη, ο αντιφασισμός, ο αντισεξισμός και η αντιομοφοβία, με πλείστες δράσεις στην παρέμβασή μας γύρω από αυτά τα αντανακλαστικά, όπου προτάσσουμε το δικό μας πολιτιστικό αντιπαράδειγμα (εκδηλώσεις με αντιρατσιστική και αντιφασιστική θεματολογία, πάνω σε έμφυλα ζητήματα, προβολές ταινιών και διοργανώσεις φεστιβάλ), απέναντι στις πρακτικές της κυρίαρχης κουλτούρας που διαχέεται στα πανεπιστήμια μέσω της Δ.Α.Π και της Π.Α.Σ.Π.




Δημιουργούμε το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας, Οργανώνουμε την κοινωνική αντεπίθεση!


Στις 13 Μαϊου συμμετέχουμε, στηρίζουμε, ψηφίζουμε Αριστερή Ενότητα!



Δεν υπάρχουν σχόλια: