Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Καταγγελία Αριστερής Ενότητας για τις φοιτητικές εκλογές στην ΑΣΟΕΕ

Την Τετάρτη 13 Μαΐου, είδαμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται στην ΑΣΟΕΕ. Για άλλη μια χρονιά ζήσαμε τη διακοπή της εκλογικής διαδικασίας έπειτα από τη βίαιη εισβολή  κουκουλοφόρων και την αρπαγή και εμπρησμό κάλπεων. Παρόλο που κανέναν δεν ξάφνιασε η εισβολή αυτή, οι μεγάλες δυνάμεις της σχολής (ΠΑΣΠ-ΔΑΠ) φάνηκαν πάλι ανάξιες να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Μπορεί ο μηχανισμός τους να λειτουργεί στην εντέλεια όταν πρόκειται για νοθείες, τραμπουκισμούς  και πελατειακά συστήματα αλλά όχι για την προφύλαξη της εκλογικής διαδικασίας.
Εμείς από την πλευρά μας θα υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους το δικαίωμα κάθε φοιτητικού συλλόγου να διεξάγει τις δημοκρατικές του διαδικασίες, ακόμα και με τις παθογένειες τους. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να τρομοκρατεί έναν ολόκληρο σύλλογο και να στέκεται εμπόδιο στις διαδικασίες του.
Θεωρούμε απαραίτητο να διεξαχθούν από την αρχή οι εκλογές στην ΑΣΟΕΕ. Ο σύλλογος έχει ανάγκη την ύπαρξη οργάνων και ειδικά εν όψει της επαναφοράς της συνδιοίκησης. Θεωρούμε πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν απ’ την αρχή, ως ενιαία διαδικασία και όχι απλώς να συνεχιστούν, όπως επιμένει η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ. Είναι αδιανόητο με 3 κάλπες να λείπουν και με τις υπόλοιπες να είναι όλες υπό τον έλεγχο και την κατοχή της να συνεχιστεί η διαδικασία. Πως εξασφαλίζεται ότι δεν θα γίνει (ή δεν έχει ήδη γίνει) νοθεία, ειδικά όταν η ίδια η ΠΑΣΠ διαθέτει και τις λίστες; Μιλάμε για την ίδια δύναμη που κάποτε ήταν κατά της τοποθέτησης παραβάν στις αίθουσες ψηφοφορίας και την πρώτη χρονιά που αυτά τοποθετήθηκαν, τα έσκισε και τα πέταξε από τα παράθυρα.
Ακόμη θεωρούμε πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν είτε στην ΑΣΟΕΕ είτε σε χώρο με ακαδημαϊκό άσυλο. Δεν νοείται διαδικασία φοιτητικού συλλόγου μακριά από τον κοινωνικό χώρο των φοιτητών. Δεν γίνεται οι σύλλογοι να φοβούνται να δράσουν στο Πανεπιστήμιό τους με δημοκρατικό τρόπο.
Τέσσερις στις έξι δυνάμεις του συλλόγου (ΑΡΕΝ, ΠΚΣ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΔΑΠ)  συμφώνησαν στην εκ νέου διεξαγωγή των εκλογών στην ΑΣΟΕΕ και η διαφύλαξη της διαδικασίας εναπόκειται πλέον σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις των συλλόγων της Αθήνας. Η ΠΑΣΠ επέλεξε να επιμείνει στην πρόταση της να διεξαχθούν στον Πανελλήνιο και να συνεχιστεί από εκεί που είχε μείνει, γεγονός που δεν μας ξάφνιασε ιδιαίτερα. Αυτό που μας ξαφνιάζει ωστόσο είναι η στάση των συναγωνιστών της ΡΑΣ – ΕΑΑΚ  που είναι προσκείμενοι στην άποψη της ΠΑΣΠ. Κρίνουμε πως η στάση αυτή είναι αδιανόητη για μια δύναμη με αναφορά στην αριστερά με την οποία έχουμε δώσει από κοινού πολλούς κρίσιμους αγώνες όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, των μνημονίων, της καταστολής. Η στάση τους δεν προσβάλει μόνο το σύλλογο και τις διαδικασίες του αλλά και το ίδιο το σχήμα τους και τη μέχρι στιγμής πορεία του.
Την προηγούμενη εβδομάδα, πριν τη διαδικασία της 13ης Μάη, οι αριστερές δυνάμεις του Φοιτητικού Συλλόγου συγκρούστηκαν με τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, προκειμένου οι φοιτητικές εκλογές να μην διεξαχθούν στον Πανελλήνιο με εγγυητή τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά στον χώρο του ασύλου υπ’ ευθύνη του συλλόγου φοιτητών. Η τωρινή τοποθέτηση της ΡΑΣ – ΕΑΑΚ λειτουργεί μηδενιστικά απέναντι στον αγώνα που όλοι μαζί δώσαμε! Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ. Απευθυνόμενοι στο σχήμα της ΡΑΣ – ΕΑΑΚ και στην ΕΑΑΚ συνολικά, θεωρούμε αυτονόητη την αλλαγή της θέσης του προκειμένου να επαναληφθούν οι εκλογές της ΑΣΟΕΕ την επόμενη βδομάδα, με το αυτονόητο σκεπτικό που κάθε αριστερή δύναμη θα έθετε!
Πανελλαδικό Συντονιστικό Αριστερής Ενότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια: