Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Ενωτικό κάλεσμα στις αριστερές δυνάμεις του Παντείου.

Η υπογραφή του Μνημονίου το καλοκαίρι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η επακόλουθη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η πλήρης ενσωμάτωση του στο μονόδρομο της λιτότητας άλλαξαν άρδην τις κοινωνικές συνθήκες. Το θετικό κλίμα των προηγούμενων μηνών αντικαταστάθηκε από κλίμα συλλογικής ήττας, οι κοινωνικές δυναμικές που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ανακόπηκαν βίαια ενώ και τα κόμματα της Αριστεράς (ή τελος πάντων της Αριστεράς πλην ΚΚ) βρέθηκαν εκτός κοινοβουλίου. Η συνθήκη αυτή όμως επηρέασε συνολικά την εικόνα της Αριστεράς. Είναι φανερό ότι συνολικά όλες οι πτυχές του χώρου επηρεάστηκαν αρνητικά από την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ είτε συμφωνούσαν είτε όχι με το εγχείρημα του. Η απομαζικοποίηση, η δυσκολία διατύπωσης εναλλακτικής ή έστω εναλλακτικού προτάγματος είναι στοιχεία που απαντώνται σε όλο το φάσμα των αριστερών συλλογικοτήτων.

Στο χώρο της Παιδείας η νομιμοποίηση του καθεστώτος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου από την τωρινή ηγεσία Φίλη παγιώνει την πολιτική περικοπών και υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι μέχρι τώρα πληροφορίες για το νόμο Φίλη δείχνουν ότι θα πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Την ίδια στιγμή, η απουσία μαζικού και έντονα πολιτικού φοιτητικού κινήματος τα προηγούμενα χρόνια δεν μας προκαταβάλει ιδιαίτερα θετικά. Ειδικότερα στο Πάντειο, ο φοιτητικός σύλλογος είναι σε αδράνεια: οι γενικές συνελεύσεις δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη απαρτία, το ΔΣ του συλλόγου, στο οποίο έχει η ΔΑΠ την απόλυτη πλειοψηφία, συνεδριάζει σπάνια, κλπ.


Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, ως Αντί της Σιωπής, αναγνωρίζουμε ότι καμία αριστερή συλλογικότητα στις παραπάνω συνθήκες, δεν μπορεί να πετύχει υλικές νίκες στο σήμερα από μόνη της, γι αυτό το λόγο προκρίνουμε τις μετωπικές ενωτικές πρωτοβουλίες ως τη μόνη απάντηση στη βίαιη πολιτική των κυρίαρχων. Καλούμε λοιπόν τις αριστερές δυνάμεις της σχολής σε κοινό συντονισμό σε πρώτη φάση γύρω απ τα ζητήματα της σχολής αλλά και σε συζήτηση σχετικά με τα κεντρικά πολιτικά ερωτήματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: