Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Ανακοίνωση της Ενωτικής Αριστερής Πρωτοβουλίας Παντείου για τα γεγονότα των εκλογών της 18ης Μαΐου και την ακύρωση τους.

Tην Τετάρτη 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε απρόκλητη επίθεση από αγνώστους στο χώρο του Παντείου κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών. Περίπου 15-20 άτομα εισέβαλαν βίαια στο χώρο του πανεπιστημίου, με κράνη, κουκούλες, καδρόνια, πυροσβεστήρες και αλλά αντικείμενα, κατέστρεψαν υλικά της ΔΑΠ, έκαψαν μία κάλπη και έσπειραν ένα κλίμα φόβου και ταραχής στους φοιτητές. Ως φυσικό αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα των φοιτητών και μελών σχημάτων και παρατάξεων αποχώρησε, υπό την πίεση της απειλής και του κινδύνου, με αποτέλεσμα η διαδικασία να διακοπεί.
Τέτοιου είδους πρακτικές φυσικά θα ήταν λάθος να αναλυθούν ως αυτόνομα φαινόμενα και αυτό γιατί λαμβάνουν χώρο υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Τη στιγμή που οι κυρίαρχοι περιγράφουν την νεολαία ως τον πιο αδύναμο κρίκο της κοινωνίας, τη στιγμή που ο φοιτητικός σύλλογος αποσυσπειρώνεται και οι πολιτικές του διαδικασίας απομαζικοποιούνται, τη στιγμή που η δυνάμεις του παλιού δικομματισμού καταρρέουν εκλογικά, μια ομάδα αυτόκλητων τιμωρών αποφασίζει να επιβάλλει τον δικό της νόμο και τάξη στο όνομα της κοινωνικής απελευθέρωσης μέσω συγκεκριμένων πρακτικών.
Πρόκειται για πρακτικές ωμής- τυφλής βίας, από ομάδες που αποστρέφονται τον φοιτητικό συνδικαλισμό, που στοχεύουν στη διάλυση των διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος και που εν τέλει καταλήγουν να παρέχουν πολιτικό χώρο στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και τους εγγυητές της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής να ορθώνουν τον αντιδραστικό τους λόγο γύρω από την κατάργηση του ασύλου, την εμφάνιση πανεπιστημιακής αστυνομίας κ.τ.λ.
Τέτοιου είδους πρακτικές, ειδικά σε συλλόγους πως αυτός του Παντείου, ενισχύουν την τάση που έχει έντονα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να περιθωριοποιεί τις συλλογικές διαδικασίες, πράγμα που υπογραμμίστηκε από την άμεση αντίδρασή της, που ήταν να αποχωρήσει και να πιέσει σε κατεύθυνση ακύρωσης των εκλογών.
Η βίαιη παρεμπόδιση της εκλογικής διαδικασίας στο Πάντειο, μαζί με την επίσης αναίτια επίθεση που ακολούθησε στη σχολή της Νομικής αλλά και σε άλλες σχολές και τον τραυματισμό δυο αριστερών συναγωνιστών, δεν έχουν να συνεισφέρουν σε τίποτα στην προσπάθεια αναζωογόνησης των φοιτητικών μας συλλόγων, στην επαναφορά της συμμετοχής των φοιτητών στις συλλογικές διαδικασίες και στην ανατροπή των συσχετισμών σε μια σειρά σχολών που φέτος φαίνεται πιο εφικτή από ποτέ μέσα από τα αριστερά ενωτικά ψηφοδέλτια και την διαφαινόμενη πτώση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με τις διασπαστικές τάσεις που υπάρχουν εντός της. Είναι πράξεις που ενισχύουν την συνειδητή αποχή από τις συλλογικές διαδικασίες, την απομαζικοποίηση και την περαιτέρω υπονόμευση των πολιτικών διαδικασιών.
Εμείς από την μεριά μας στεκόμαστε και θα σταθούμε ξεκάθαρα απέναντι σε τέτοιου είδους αυταρχικές, ματσό, επιθετικές συμπεριφορές ωμής- αντικοινωνικής επιβολής, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν πρακτικές με σοβαρό πολιτικό στίγμα. Πρόκειται για πράξεις που επί της ουσίας σαμποτάρουν την ελεύθερη εκλογική και πολιτική έκφραση των φοιτητών και των φοιτητριών μέσα στις σχολές. Οι πρακτικές ενός ιδιότυπου κοινωνικού κανιβαλισμού, είναι ξένες προς τους αγώνες και τις κατακτήσεις του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος και ως τέτοιες καλούμε τον φοιτητικό σύλλογο να τις αποδοκιμάσει. Αντίθετα αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό μιας βαθιά καταπιεστικής κουλτούρας που βλέπουμε να ανθίζει γύρω μας, μέσα στο έδαφος της οικονομικής κρίσης, της έντασης της επίθεσης προς δικαιώματα και ελευθερίες, μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργούνται για τη νέα γενιά. Καλούμε τους φοιτητές τώρα όσο ποτέ άλλοτε να μη τρομοκρατηθούν, να στηρίξουν την εκλογική διαδικασία, να πάρουν τη κατάσταση στα χέρια τους κόντρα σε κάθε προσπάθεια κατατρομοκράτησης τους. 
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΦΟΒΟ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

(Αντί της Σιωπής-αρεν/ΑΝΑΣΑ-ΕΑΑΚ/ΑΡΔΙΝ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: