Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ, Ο ΖΑΚ ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΕΙ

Πέρασαν ήδη δύο μήνες από τότε που ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε στην οδό Γλάδστωνος, μέρα μεσημέρι, σε δημόσια θέα. Δύο μήνες αργότερα, όποιοι και όσοι αποφάσισαν ότι ο Ζακ δεν έχει θέση ανάμεσά μας και πως δεν αξίζει να ζει, δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Ήταν ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου που δεν δίστασε να προστατεύσει την ιδιοκτησία του; Ήταν ο χρυσαυγίτης φίλος του που έσπευσε στον χώρο του εγκλήματος για να αποτρέψει έναν αδύναμο και πανικόβλητο άνθρωπο από το να ληστέψει; Ή μήπως τελικά ήταν οι αστυνομικοί που εφάρμοσαν τη συνηθισμένη «πρακτική και σε όποιον αρέσει» και χειροπέδησαν με άγριο τρόπο το αιμόφυρτο σώμα του Ζακ Κωστόπουλου για να αποκαταστήσουν τη δημόσια τάξη; Δύο μήνες αργότερα, δεν χρειαζόμαστε καμία ταυτοποίηση των δολοφόνων του Ζακ. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ήταν όλοι όσοι προαναφέρθηκαν μαζί και ξεχωριστά. Ξέρουμε επίσης ότι τεράστια ευθύνη φέρνουν και τα κυρίαρχα ΜΜΕ που δε δίστασαν να αναπαράγουν το αφήγημα του «επίδοξου ληστή και χρήστη ουσιών με το μαχαίρι» και να χαϊδέψουν τα πιο ταπεινά αντανακλαστικά της φασίζουσας κοινωνίας μας σε μια προσπάθεια συγκάλυψης της δολοφονίας. Είναι υπεύθυνοι όσοι «σκότωναν» τον Ζακ, ξανά και ξανά, ακόμα και μετά τον θάνατό του, αφήνοντας τη ζωή του στην κρίση του κάθε φιλήσυχου πολίτη και νοικοκυραίου μέσω τηλεοπτικών γκάλοπ. 

Η δολοφονία του Ζακ δεν είναι μεμονωμένο γεγονός αλλά άλλη μια έκφανση του κοινωνικού κανιβαλισμού που βιώνουμε. Και έχουμε τέτοιες εκφάνσεις πολλές και είναι καθήκον μας να βρούμε τον κοινό παρονομαστή για να δώσουμε μια συνολική απάντηση στην συνολικότερη επίθεση που βιώνουμε καθημερινά. Από τις σφαίρες του Κορκονέα στο σώμα του 15χρονου Αλέξη, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ενώπιον αστυνομικών από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά μέχρι τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από 2 χρυσαυγίτες - δεν είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία και τα ΜΜΕ συμμετέχουν και στη συνέχεια συγκαλύπτουν και νομιμοποιούν στην κοινή γνώμη ένα έγκλημα. 
Τόσο η δολοφονία του Ζακ όσο και οι περιπτώσεις Γρηγορόπουλου, Φύσσα, Λουκμάν κ.ο.κ. αποτέλεσαν παραδείγματα εξουδετέρωσης όσων καθιστούσαν απειλή της δημόσιας τάξης. Το τι, δε, απειλεί τη δημόσια τάξη είναι ό,τι παρεκκλίνει από το «κανονικό» (cis άνδρας, λευκός, ετεροφυλόφιλος, ευκατάστατος, πατριώτης). Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η δημόσια τάξη όχι μόνο δεν μας συμπεριλαμβάνει, αλλά δομείται πάνω στις σορούς μας και η απουσία μας είναι ο μόνος εγγυητής διασφάλισής της. 

Για να φωνάξουμε μέχρι να καταλάβουν πως θα ζήσουμε όπως θέλουμε, για να αποδοθεί η ελάχιστη δικαιοσύνη, για να μην χαθούν και άλλοι Ζακ, για όλες τις Zackie Oh του κόσμου καλούμε σε συγκέντρωση-πορεία στη ΓΑΔΑ το Σάββατο 1 Δεκέμβρη, στις 12ΜΜ με αφετηρία τη γωνία Λεωφ. Αλεξάνδρας και Κηφισίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: