Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ...

Με άλλα ελπίζαμε να ξεκινήσουμε αυτή τη χρονιά και αλλά μας βρήκανε. Η «θριαμβευτική» νίκη του ΠΑΣΟΚ έφερε κάποιες αλλαγές και μια από αυτές ήταν η μετονομασία του υπουργείου «Δημοσίας Τάξης» σε «Προστασίας του Πολίτη». Το όνομα μπορεί να άλλαξε αλλά τα πρόσωπα και οι πρακτικές καθόλου. Στο τιμόνι λοιπόν του υπουργείου βλέπουμε έναν παλιό γνώριμο τον Μ. Χρυσοχοϊδη , ο οποίος έσπευσε από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας του να συνεχίσει το έργο της ΝΔ.

Στις 9/10 τα ξημερώματα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατακλύσουν το κέντρο των Εξαρχείων. Οι δυνάμεις αυτές αποτελούνται από ΜΑΤ, απλούς αστυνομικούς και φυσικά από ασφαλίτες . Στις 01:30 περίπου, ΜΑΤ και Αστυνομία έφτασαν στο πάρκο επί της Χαριλάου Τρικούπη με φακούς για έλεγχο. Μερικοί πήγαν προς κοντινό μαγαζί. Αστυνομικοί ακολούθησαν και μπήκαν μέσα στο χώρο για ... υγειονομικό έλεγχο. Αφού ολοκλήρωσαν την διαδικασία κατευθύνθηκαν προς Μεσολογγίου και Μάνης όπου έγιναν προσαγωγές στην είσοδο πολυκατοικίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις διαχύθηκαν σε όλα τα Εξάρχεια και μέχρι το τέλος τις επιχείρησης συνέλαβαν περίπου 80 άτομα. Από αυτά τα 76 αφέθηκαν ελεύθερα νωρίς το πρωί ενώ τα υπόλοιπα κρατηθήκαν γιατί στην κατοχή τους βρέθηκαν ναρκωτικά.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικές δυνάμεις, που έβριζαν ότι κινείτο, προχωρούσαν κανονικά σε προσαγωγές αν και οι συλληφθέντες τους έδειχναν τα στοιχεία τους

Αφορμή για την επιχείρηση σκούπα της αστυνομίας στάθηκε η επίθεση κουκουλοφόρων την προηγούμενη μέρα σε υποκατάστημα τράπεζας και στο γνωστό πλέον βιβλιοπωλείο Γεωργιάδη. Η πραγματική αιτία φυσικά είναι άλλη γιατί κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι 12 ώρες μετά το περιστατικό η αστυνομία αρχίζει ξαφνικά να κάνει «ελέγχους» σε μέρος άσχετο από εκεί που συνέβη το περιστατικό. Απόδειξη είναι ότι φυσικά δεν πιάστηκε κανένας από αυτούς που έσπασαν την τράπεζα ή το βιβλιοπωλείο. Η επιχείρηση λοιπόν αυτή είχε πιο πολύ τον χαρακτήρα των αντιποίνων. Στην ουσία δηλαδή το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τον χώρο των Εξαρχείων ως απειλή, ακριβώς όπως και η ΝΔ.

Το θέμα θα μπορούσε να είναι γελοίο αν δεν ήταν επικίνδυνο αφού το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να σταματήσει την καταστολή, αλλά σκοπεύει να την διευρύνει προφανώς προς πάσα εστία κοινωνικών αγώνων. Ταυτόχρονα συνεχίζει την συκοφάντηση του ευρύτερου χώρου των Εξαρχείων ως φωλιά εγκληματικότητας, τρομοκρατίας κλπ. Στην ουσία το ΠΑΣΟΚ φοβάται τους κοινωνικούς αγώνες τόσο όσο και η ΝΔ ιδιαίτερα αφού γνωρίζει ότι το βάθος της πολιτικής του δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είμαι μα δικαιώσουμε τους φόβους τους.

Το παραπάνω γεγονός όμως δεν είναι το μοναδικό αστυνομικής βίας τον τελευταίο καιρό. Στις 9/10 υπέκυψε στα τραύματα του 25χρονος μετανάστης που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από την ΕΛ.ΑΣ.

Στις 26 Σεπτέμβρη, 01.30 το βράδυ, 15 αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του νεαρού μετανάστη Ηλιουπόλεως 82, στη Νίκαια, φωνάζοντας και ξυλοκοπώντας τόσο τον ίδιο όσο και την οικογένεια του. Οι μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι τον έβγαλαν σερνόμενο, σχεδόν λιπόθυμο, έξω από το σπίτι του με αποτέλεσμα το κεφάλι να χτυπάει στα σκαλοπάτια. Εναντίον του υπήρχε κατηγορία για ξυλοδαρμό ανηλίκου.

Μεταφέρθηκε στο ΑΤ Νικαίας, το οποίο μετατράπηκε σε χώρο βασανιστηρίων. Ο Καμράν κρατήθηκε δύο μέρες στο τμήμα, και καθώς οι κατηγορίες δεν ευσταθούσαν με τον μηνυτή να τις αποσύρει, αφέθηκε ελεύθερος για να περιγράψει ο ίδιος στην οικογένεια του, τις φρικιαστικές στιγμές που βίωσε. «Τον έδεσαν χειροπόδαρα και τον χτυπούσαν με ρόπαλα, ενώ στη συνέχεια του έκαναν ηλεκτροσόκ, με καλώδια στα χέρια και στα γόνατα», μαρτυράει η οικογένεια του Καμράν.

Τόσο η οικογένεια όσο και οι γείτονες γνώριζαν την κακοποίηση που υπέστη ο Καμράν. Ο φόβος τον κράτησε μακριά από το νοσοκομείο καθώς ο Καμράν δεν είχε χαρτιά. Η αστυνομία προσπάθησε να συγκαλύψει το περιστατικό. Ο αδερφός του Καμράν, πιέστηκε και παραπλανήθηκε ώστε να καταθέσει ότι ο αδερφός του δεν έφερε μώλωπες όταν αποχώρησε από το αστυνομικό τμήμα.

Την Κυριακή 12/10 πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας για το περιστατικό και αντιπροσωπία αυτής έφτασε ως το αστυνομικό τμήμα Νίκαιας. Σε ερώτηση της αντιπροσωπίας για το περιστατικό ο διοικητής του τμήματος απάντησε ότι «ασκήθηκε η απαραίτητη βία που ασκείται για σύλληψη».

Εμείς απλά θα κλείσουμε με ένα απόφθεγμα του Μπερτόλ Μπρεχτ το οποίο το τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να γίνεται ξανά επίκαιρο, ειδικά με μερικές παραλλαγές: «Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει.»

ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: