Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Όταν παραποιούν την αλήθεια, παίρνουμε την ενημέρωση στα χέρια μας

Ο χρόνος από το πολυτεχνείο μέχρι και την «επέτειο» του Δεκέμβρη ήταν αρκετά συμπυκνωμένος με πολλά και διάφορα να συμβαίνουν τόσο στο Πάντειο όσο και στην κοινωνία συνολικότερα. Έχοντας την εμπειρία του άρθρου 16 και του περσινού Δεκέμβρη, γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα γεγονότα, αν δεν αποκρύπτονται, φιλτράρονται και παραποιούνται από τα αστικά κατεστημένα ΜΜΕ. Τα παρακάτω λοιπόν προσπαθούν να παρουσιάσουν, σε όσο γίνεται μεγαλύτερο βαθμό, την αλήθεια για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

13/11/09
Το ΔΣ φοιτητών έχει αποφασίσει να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση με κύριο αντικείμενο συζήτησης της συμμετοχή του συλλόγου μας στις εκδηλώσεις του πολυτεχνείου. Η γενική συνέλευση συνήθως πραγματοποιείται Τετάρτη ή Πέμπτη αλλά η ΔΑΠ (έχει αυτοδυναμία άρα συγκαλεί ΔΣ όποτε θέλει και παίρνει όποιες αποφάσεις θέλει) αποφάσισε να γίνει την Παρασκευή. Οι υπόλοιπες παρατάξεις και σχήματα αναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε αν και η πρόταση μας ήταν για Πέμπτη. Την Πέμπτη 12/11 μαθαίνουμε ότι ο Πρύτανης θα κλείσει την σχολή την Παρασκευή φοβούμενος επεισόδια (!). Σε συζήτηση με φοιτητές διαβεβαιώνει ότι η αυριανή γενική συνέλευση θα γίνει κανονικά. Ταυτόχρονα η ΔΑΠ βγάζει ανακοινώσεις όπου ενημερώνει τους φοιτητές ότι την Παρασκευή δεν θα γίνουν μαθήματα, ξεχνώντας όμως να αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση. Η προπαγάνδα της φτάνει μέχρι και στο facebook όπου καλεί τους φοιτητές να μην κατέβουν.
Την Παρασκευή το πρωί η αστυνομία έχει αποκλείσει το Πάντειο διώχνοντας όσους φοιτητές καταφθάνουν. Αυτή η πρακτική φαίνεται πως είναι η αγαπημένη του ΠΑΣΟΚ και στην ουσία πρόκειται για κατάφορη παραβίαση του ασύλου. Δηλαδή, αφού συμφωνά με τον νόμο η αστυνομία δεν μπορεί να εισέρθει στη σχολή, εμποδίζει τους φοιτητές να εισέρθουν. Μερικοί φοιτητές της ΑΡΕΝ διαπληκτίζονται με την αστυνομία και καταφέρνουν να περάσουν στον πεζόδρομο του Παντείου (είναι άσυλο). Την ίδια ώρα τα μέλη της ΔΑΠ κάθονται στα everest και γελάνε προκλητικά ενώ τα μέλη της ΠΚΣ ειδοποιούν τον κόσμο τους να μην κατέβει στην σχολή αφού είναι αποκλεισμένη κάνοντας στην ουσία ένα δώρο σε όσους δεν ήθελαν να γίνει η γενική συνέλευση. Ενώ όλο και περισσότερος κόσμος καταφθάνει και καταφέρνει να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό, ο πρύτανης είναι άφαντος. Αρνείται ακόμα και να μιλήσει τηλεφωνικά με μέλος της ΑΡΕΝ. Κατά τις 10:30 η αστυνομία αναγκάζεται να αποχωρήσει υπό το βάρος των φοιτητών που όλο και καταφθάνουν. Παραταύτα έχει πετύχει τον σκοπό της (σκοπό που συμμεριζόταν και η ΔΑΠ), δηλαδή να μην γίνει γενική συνέλευση λόγω μικρής προσέλευσης.

18/11/09
Πραγματοποιείται διήμερη κατάληψη της πρυτανείας από φοιτητές που την Παρασκευή είχαν προσέλθει για την γενική συνέλευση (περίπου 60 άτομα, η ΑΡΕΝ συμμετείχε). Ο στόχος του είναι διπλός. Πρώτον να καταδείξουν τις ευθύνες του πρύτανη για την παραβίαση του ασύλου την Παρασκευή 13/11 και την μη πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης. Δεύτερον, να καλέσουν σε γενική συνέλευση την Παρασκευή 20/11. Παρόλες όμως της προσπάθειες η γενική συνέλευση δεν πραγματοποιείται λόγω ανεπαρκούς προσέλευσης.

1/12/09
Η ΑΡΕΝ η ΠΚΣ και τα ΕΑΑΚ καλούν σε γενική συνέλευση βάζοντας ως θέματα την επέτειο του Δεκέμβρη, τον εργασιακό μεσαίωνα, τις επιθέσεις ενάντια στην δημόσια παιδεία κ.α. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η ΑΡΕΝ καλούσε σε ΔΣ φοιτητών ώστε αυτό να αποφασίσει για την γενική συνέλευση. Η ΔΑΠ όμως αρνιόταν με την δικαιολογία ότι έχουν τα εσωκομματικά τους και δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν (!). ΔΣ πραγματοποιείται τελικά την Τρίτη 30/11. Εκεί η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ καταγγέλλουν τις ΑΡΕΝ, ΠΚΣ και ΕΑΑΚ ότι καλούσαν από μόνοι τους γενική συνέλευση πράγμα που είναι παράνομο. Γι’αυτό τον λόγο αρνούνται να καλέσουν σε γενική συνέλευση την Τετάρτη μέσω ΔΣ. Η ΔΑΠ προτίθεται να γίνει ΔΣ την επόμενη μέρα ώστε να αποφασιστεί εκ νέου γενική συνέλευση, αλλά το συγκεκριμένο ΔΣ δεν πραγματοποιείται αφού δεν προσήλθε. Για να μην ξεχνιόμαστε, η γενική συνέλευση είναι νομιμοποιημένη όταν α) έχει αποφασιστεί από ΔΣ ή β) καλεί κάποια συλλογικότητα και μαζεύεται ικανοποιητικός αριθμός ατόμων. Άρα το επιχείρημα των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ δεν ευσταθεί . Η γενική συνέλευση δεν πραγματοποιείται τελικά λόγω ανεπαρκούς προσέλευσης.
Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη «άγνωστοι» έριξαν καυστικό υγρό στο προσωπικό ΙΧ συνδικαλίστριας καθαρίστριας που εργάζεται στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Πριν λίγες μέρες οι καθαρίστριες που εργάζονται στο αεροδρόμιο είχαν προσχωρήσει μαζικά σε σωμάτιο καθαριστριών. Η υπόθεση θυμίζει πάρα πολύ αυτή της Κούνεβα και αποδεικνύει τις τρομοκρατικές μεθόδους που χρησιμοποιεί πολλές φορές η εργοδοσία.

3/12/09
Ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ κλείνει την σχολή με την δικαιολογία της γρίπης των χοίρων την μέρα που έχει αποφασιστεί γενική συνέλευση για την συμμετοχή του συλλόγου στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη (θυμίζει πολύ Πάντειο). Πλήθος φοιτητών της ΑΣΟΕΕ μαζεύεται έξω από την σχολή και προσπαθεί να μπει μέσα ώστε να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση. Όταν καταφέρνουν να ανοίξουν την πόρτα παρεμβαίνουν τα ΜΑΤ (τα είχε καλέσει ο πρύτανης μάλλον για να μας προστατέψουν από την γρίπη) και με χημικά και γκλοπιές απωθούν τους φοιτητές και δεν τους επιτρέπουν να εισέλθουν στην σχολή. Η αναίτια επίθεση των ΜΑΤ και η παραβίαση του ασύλου μαθαίνεται και ως εκ τούτου κόσμος από την ΑΣΟΕΕ και από άλλες σχολές αρχίζει να καταφθάνει στο χώρο. Οι φοιτητές κλείνουν ένα μέρος της Πατησίων και φωνάζοντας συγκροτημένα συνθήματα απαιτούν να ανοίξει η σχολή. Μετά από 2 ώρες και αφού οι φοιτητές δεν αποχωρούν, αναγκάζονται να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ. Οι φοιτητές μπαίνουν στην σχολή αλλά η γενική συνέλευση δεν πραγματοποιείται αφού δεν υπήρχε αρκετός κόσμος. Καλείται όμως για την επόμενη μέρα.

5/12/09
Πραγματοποιείται εισβολή της αστυνομίας στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Ρεσάλτο» και προσάγονται 22 άτομα . . Οι 22 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα με βάση τις διατάξεις του "τρομονόμου", καθώς "εντοπίστηκαν" μπουκάλια μπύρας, δύο μπιντονάκια πετρελαίου, μάσκες και μέσα αυτοπροστασίας για τα δακρυγόνα, σφυριά και άλλα εργαλεία. Η παραπομπή πραγματοποιήθηκε παρ' ότι τα μπουκάλια μπύρας ήταν άδεια, τα 2 μπιτονάκια πετρελαίου χρησιμοποιούνταν για τη λειτουργία της σόμπας πετρελαίου που διέθετε προς θέρμανση ο χώρος, ενώ η περίφημη χειροβομβίδα κρότου - λάμψης -την οποία χρησιμοποίησε επικοινωνιακά και ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης (βλ. δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το ίδιο βράδυ)- ήταν χρησιμοποιημένη και δεν συμπεριελήφθη καν στην έκθεση ευρημάτων της δικογραφίας! Η σημαντικότερη, ωστόσο, διαπίστωση, που καταδεικνύει τη μεθόδευση της αστυνομίας, είναι ότι το συγκεκριμένο στέκι αποτελεί εδώ και χρόνια χώρο συνάντησης και ζύμωσης πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών, με συζητήσεις, εκδηλώσεις, προβολές, στις οποίες λαμβάνει μέρος και η τοπική κοινωνία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου εξέδωσε (κατά πλειοψηφία, μιας και διαφώνησαν οι σύμβουλοι του ΚΚΕ) ψήφισμα συμπαράστασης, στο οποίο αναφέρεται επί λέξει πως: "1ον/ Δηλώνουμε ότι δεν ανεχόμαστε στην πόλη μας την κρατική καταστολή για πολιτικές πράξεις και ενέργειες. 2ον/ Καταγγέλλουμε την επίθεση της αστυνομίας στον πολιτικό χώρο "Ρεσάλτο" του Κερατσινίου και το Δημαρχιακό Μέγαρο. 3ον/ Η πολιτική κίνηση "Ρεσάλτο" λειτουργεί και δραστηριοποιείται στην πόλη μας με πολιτικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις". Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός από την απελευθέρωση των 22, ζήτησε να αφεθούν και οι 42 συλληφθέντες, οι οποίοι, σε ένδειξη αντίστασης και αλληλεγγύης, προχώρησαν στην κατάληψη του δημαρχείου Κερατσινίου την ίδια μέρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την πράξη αυτή "μια καθαρά πολιτική πράξη, την οποία αποδεχόμαστε".

6/12/09
Ένας χρόνος από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Παρά το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που τα ΜΜΕ προωθούσαν όλες τις προηγούμενες μέρες οι πορείες ήταν μαζικότατες. Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους αποδεικνύοντας πως ένα χρόνο μετά τα αίτια τη εξέγερσης συνεχίζουν να υπάρχουν. Η καταστολή της αστυνομίας ήταν σκληρή και πολλές φορές αναίτια όπως προβλεπόταν με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις 318 προληπτικές προσαγωγές, τα δεκάδες δακρυγόνα και τους μηχανόβιους αστυνομικούς που έπεφταν πάνω σε διαδηλωτές και μπλοκ προσπαθώντας να τα διαλύσουν . Από την άλλη δεν έλειψαν αυτοί που φετιχοποίησαν την βία όπως με την περίπτωση τραυματισμού του πρύτανη του ΕΚΠΑ. Η Ριζοσπαστική Αριστερά και οι διάφορες συλλογικότιτες που συμμετείχαν στην πορεία μπόρεσαν σε μεγάλο βαθμό να περιφρουρήσουν τα μπλοκ τους και να δώσουν το πολιτικό παράδειγμα του πως η οργή μετατρέπεται σε οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση.

7/12/09
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα προπύλαια με την συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, σχολείων, της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ. Το μαθητικό στοιχείο ήταν πολύ πιο αυξημένο λόγω της ημέρας αλλά αυτό δεν εμπόδισε την αστυνομία να ρίξει πρώτα σε μαθητές δακρυγόνα σπάζοντας τα μπλοκ τους. Γενικότερα η στάση της αστυνομίας ήταν κάτι παραπάνω από προκλητική προσπαθώντας συνεχώς να βρει αφορμές για να διαλύσει την πορεία, όμως η αυτοσυγκράτηση των διαδηλωτών και η περιφρούρηση τους εμπόδισαν. Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας ήταν η καταπάτηση του ασύλου των Προπυλαίων από ΜΑΤ τα οποία εμπόδιζαν την είσοδο των διαδηλωτών σε αυτά με εντολή του πρύτανη (θυμίζει Πάντειο και ΑΣΟΕΕ). Η πορεία μετά τα προπύλαια κατευθύνθηκε προς το πολυτεχνείο όπου πραγματοποιήθηκε πανεκπαιδευτικό συντονιστικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: