Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


Μαζί με τα τόσα κοινωνικά κεκτημένα ετών που καταστρατηγούνται, οι αγώνες των γυναικών και τα δικαιώματά τους υφίστανται ένα μεγάλο χτύπημα.
Στην περίοδο της κρίσης, οι αντιθέσεις οξύνονται. Έτσι και οι αντιθέσεις ανάμεσα στα φύλα βαθαίνουν.
Το ποσοστό της ανεργίας στις γυναίκες είναι πάρα πολύ υψηλό. Οι ίδιες είναι ανεπιθύμητες από τους εργοδότες και είναι οι πρώτες που απολύονται λόγω της άδειας μητρότητας που υποχρεωτικά λαμβάνουν όταν μένουν έγκυες. Επιπλέον, αναγκάζονται να υπομένουν πολύ μεγάλα ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις κλπ υπό το φόβο της απόλυσης.
Μία σειρά από κοινωνικές παροχές που προσφέρονταν μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (πχ επίδομα τοκετού, επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, επίδομα παιδικής μέριμνας κλπ) καταργούνται δίνοντας άλλο ένα χτύπημα στην ισότητα των φύλων.
Οι πατριαρχικές αντιλήψεις δεν έχουν εξαλειφθεί από την κοινωνία, ενώ ο ρόλος της γυναίκας είναι πολλαπλός: είναι μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη, νοικοκυρά γεγονός που την καθιστά κοινωνικά αποκλεισμένη και βαθιά καταπιεσμένη.
Ακόμη, η εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος εξακολουθεί να είναι πηγή πλουτισμού μέσω της πορνείας και του trafficking.
Η συμμετοχή των γυναικών στις λαϊκές κινητοποιήσεις είναι μεγάλη και δίνει ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης των γυναικών, ανατρέποντας τα στερεότυπα για το δημόσιο χώρο, την πολιτική και τους πρωταγωνιστές της.

Η σημερινή ημέρα, αναδεικνύει την αναγκαιότητα των αγώνων για ελευθερία, ισότητα, δικαιώματα. Ενάντια στην καταπίεση και την κοινωνική ισοπέδωση.





Συμμετέχουμε στην:



Δεν υπάρχουν σχόλια: