Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Aνακοίνωση μανιφέστο μεταπτυχιακών‏

            Την Τετάρτη 21 Μαρτίου, από τις 7 το πρωί είχε συγκεντρωθεί στο Πάντειο κόσμος από όλα τα τμήματα της κοινότητας του Πανεπιστημίου μας, με σκοπό το μπλοκάρισμα των εκλογών για την ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης, στη βάση του νόμου Διαμαντοπούλου. Φοιτητές, μεταπτυχιακοί, καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι ήταν εκεί. Σε λίγο ο κόσμος αυξήθηκε και την ώρα που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί η ψηφοφορία υπήρχαν εκατοντάδες άτομα μρποστά από το Γυάλινο Κτήριο όπου θα διεξάγονταν οι εκλογές, μαζί με φοιτητές/τριες άλλων σχολών που ήρθαν ως έκφραση αλληλεγγύης. Σημειώνουμε πως ΟΛΟΙ οι προαναφερθέντες χώροι είχαν έρθει να υλοποιήσουν επίσημες αποφάσεις των αναγνωρισμένων συλλογικών τους εκφράσεων, δηλαδή των Συλλόγων Φοιτητών, Μεταπτυχιακών, ΔΕΠ και Υπαλλήλων.
Κάποια στιγμή στο χώρο του Παντείου εμφανίστηκαν τα τέσσερα από τα πέντε μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, οι κ. Ιωαννίδης (Πολιτική Επιστήμη), Ζέρη (ΕΜΠΟ), Λυξουρειώτης (Τμήμα Δικαίου) και Περεντίδης (Δημόσια Διοίκηση). Η Σύγκλητος, που είχε ξεκινήσει τις 8:00 διαρκή συνεδρίαση, συνήλθε ξανά για να συζητήσει με τα μέλη της Επιτροπής. Εκεί διαπιστώθηκε η αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής των εκλογών. Όταν όμως ο πρύτανης ζήτησε να αποφασίσει επισήμως η Επιτροπή για την τύχη των εκλογών, ο πρόεδρός της, κ. Ιωαννίδης, επιφυλάχθηκε δηλώνοντας πως η Επιτροπή δεν είχε λόγο να κάνει κάτι τέτοιο, αφού είναι προφανές πως «η διεξαγωγή των εκλογών παρεμποδίστηκε βιαίως από κάποιες ομάδες, μέλη των οποίων είχαν έρθει και με πούλμαν». Η φράση αυτή προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από τα μέλη της Συγκλήτου. Ο πρύτανης αρνήθηκε πως ασκήθηκε βία (και πράγματι, δεν έγινε το παραμικρό αφού ο κόσμος απλώς στεκόταν έξω από το Γυάλινο Κτήριο) ενώ ο αντιπρύτανης ζήτησε διευκρινήσεις για τον όρο «ομάδες» που χρησιμοποίησε ο κ. Ιωαννίδης.

Εκ μέρους του Συλλόγου Μεταπτυχιακών είπαμε τα εξής:
1. Ο νόμος έχει φροντίσει να θωρακίσει την Οργανωτική Επιτροπή απολύτως από το όποιο ενδεχόμενο παρέμβασης στο έργο της από την πλευρά της Συγκλήτου και κάθε άλλου οργάνου του πανεπιστημίου. Ακόμη και όταν η Σύγκλητος διαπίστωσε δεδομένες χτυπητές παρατυπίες της Επιτροπής πριν από τις εκλογές, προέκυψε πως με βάση τον νόμο δεν είχε κανένα δικαίωμα να παρέμβει. Επομένως δεν γίνεται τώρα η Επιτροπή να αρνείται την υποχρέωση της να αποφανθεί για την τύχη των εκλογών, ρίχνοντας την ευθύνη στη Σύγκλητο.
2. Η Επιτροπή πρέπει να ξεκαθαρίσει αν αποδέχεται πως οι διαμαρτυρόμενοι ήταν «ομάδες» (δηλαδή μειοψηφίες) ή μέλη των συλλογικών φορέων του πανεπιστημίου, άρα και πως η συντριπτική πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας αποδοκιμάζει τον νόμο και τους ίδιους.
3. Δεν υπήρξε καμία άσκηση βίας από μέρους του συγκεντρωμένου κόσμου. Ακόμη και όταν ανακοινώθηκε η παρουσία των μελών της Επιτροπής στο χώρο, κανένας δεν κινήθηκε εναντίον τους. Οι αναφορές σε «πούλμαν» είχαν ως σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων για την ύπαρξη «μεταφερόμενων» διαδηλωτών. Προφανώς είχαν έρθει στο Πάντειο φοιτητές και καθηγητές από άλλες σχολές, για να συμβάλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων των Συλλόγων του Παντείου. Αλλά από πότε ποποινικοποιείται η έκφραση αλληλεγγύης;

Δεχθήκαμε, επίσης, προσβλητικά σχόλια με ειρωνικό ύφος από τον κ. Λυξουρειώτη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, ο οποίος μεταξύ άλλων μας ρώτησε αν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές γνωρίζουν την ύπαρξη του Συλλόγου και αμφισβήτησε την εκλογή των εκπροσώπων του. Προφανώς, τον κ. Λυξουρειώτη δεν τον ενοχλεί το ότι τον ίδιο δεν τον γνωρίζει το πανεπιστήμιο του και ότι την πρώτη φορά που εμείς ακούσαμε το όνομά του ήταν όταν εμφανίστηκε στην εκπομπή του Πρετεντέρη ως εργατολόγος για να μας πει πόσο καλό είναι το Μνημόνιο και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και όπου είχε κατηγορηθεί από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ πως είναι συνεργάτης της Τρόικας!

Μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου η Επιτροπή αποχώρησε για να συνεδριάσει στο ξενοδοχείο Ledra Mariot(!) και να βγάλει απόφαση σχετικά με την τύχη των εκλογών.
Την απόφαση και την τελική παραίτηση των μελών της Επιτροπής η διοίκηση του Πανεπιστημίου την πληροφορήθηκε χτες από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ (η οποία, τι σύμπτωση, έχει κρατήσει την πιο εχθρική στάση απέναντι στις κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας!!!), ενώ αργότερα έφτασε και η επιστολή της παραίτησης.

Στην επιστολή τους, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής επιμένουν πως οι εκλογές ματαιώθηκαν μέσω της άσκησης «βίας» από «ομάδες» που βρέθηκαν στο Πάντειο και κατακρίνει τη Σύγκλητο για το ότι δεν έκανε ότι μπορούσε για να μην ματαιωθούν οι εκλογές, εννοώντας προφανώς ότι δεν κάλεσε τα ΜΑΤ! Η Σύγκλητος, μετά από συνεδρίασή της το πρωί της Παρασκευής, εξέδωσε απάντηση όπου αναφέρει πως δεν ασκήθηκε κατά κανέναν τρόπο βία, σωματική ή λεκτική, στο Πάντειο και πως με τον νόμο 4009 (νόμος Διαμαντοπούλου) πλέον ο καθένας που θεωρεί πως μέσα στο Πανεπιστήμιο τελείται αξιόποινη πράξη μπορεί να καλέσει την αστυνομία και άρα η ίδια δεν είχε καμία σχετική αρμοδιότητα. Προσέθετε όμως πως η παρουσία της αστυνομίας στο χώρο του Πανεπιστημίου δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα, αντιθέτως θα δημιουργούσε συνθήκες υψηλής έντασης.

Για το κλείσιμο, δύο ακόμη στοιχεία, ενδεικτικά του τι Πανεπιστήμιο κατασκευάζουν:
·         Στο ΤΕΙ Σερρών, το νεοεκλεγέν Συμβούλιο Διοίκησης όρισε τον νέο πρόεδρο του ΤΕΙ. Έναν… τοπικό επιχειρηματία!!!
·         Το Πάντειο είχε αποθεματικά 17,5 εκατομμυρίων ευρώ, που ως τώρα δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Χωρίς την έγκριση του (όπως και σε όλα τα υπόλοιπα πανεπιστήμια) τα αποθεματικά μετατράπηκαν σε ομόλογα και η αξία τους πήγε στα 9 εκατομμύρια. Με το PSI τα ομόλογα «κουρεύτηκαν» και η αξία τους έπεσε στα 5 εκατομμύρια! Και τον Μάιο τελειώνουν τα κονδύλια για τη σίτιση…

Υ.Γ.
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Ιωαννίδης, είπε στη Σύγκλητο να μην χαιρόμαστε για την ακύρωση των εκλογών, γιατί μετά από αυτό, το πανεπιστήμιο δεν θα είναι πια το ίδιο, εννοώντας πως καταλύθηκε η Δημοκρατία και τώρα θα κυριαρχήσει η ανομία. Ξέρουμε όμως πως η Δημοκρατία δεν είναι ένα παιχνίδι αριθμών, δεν είναι μόνο ο τύπος και η διαδικασία της, δεν είναι η ψήφιση ενός νόμου χωρίς κοινωνική διαβούλευση και αποδοχή. Συμφωνούμε όμως σε κάτι: Το πανεπιστήμιο μετά την Τετάρτη δεν θα είναι πια το ίδιο. Γιατί τίποτα δεν μένει ίδιο μετά από μια νίκη…

Ένα αρθράκι του Σταύρου Κωνσταντακόπουλου, καθηγητή του Παντείου, για τον κ. Λυξουρειώτη και τις φήμες που διαρρέουν τα μέλη της εφορευτικής σε ΣΚΆΙ και Καθημερινή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: