Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ένας χρόνος από την απεργία πείνας των 300 μεταναστών εργατών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ένας χρόνος από την απεργία πείνας των 300 μεταναστών εργατών.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Ένα χρόνο μετά την απεργία πείνας που ξεκινήσαμε στις 25 Γενάρη 2011, ο αγώνας μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια, δουλειά και δικαιώματα συνεχίζεται. Είναι ένας αγώνας κοινός όλων των μεταναστών και μεταναστριών που ζουν σε όλο και σκληρότερες συνθήκες. Όλων εκείνων που χωρίς χαρτιά και χωρίς δικαιώματα αντιμετωπίζουν σήμερα όχι μόνο τις συνέπειες κρίσης, αλλά και την ραγδαία ανάπτυξη του ρατσισμού, τις φασιστικές συμμορίες και τις επιχειρήσεις «σκούπα» της αστυνομίας.

Ένα χρόνο μετά την απεργία πείνας, το αίτημά μας για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μεταναστριών εργαζομένων βρίσκεται στο κέντρο του αγώνα και γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό τη στιγμή που η κοινωνία κλονίζεται από τη φτώχια και την ανεργία και χιλιάδες μετανάστες και ντόπιοι ωθούνται στην εξαθλίωση και τη στέρηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων στη σίτιση, τη στέγη και την ιατρική περίθαλψη.

Ένα χρόνο μετά την απεργία πείνας, οι κατακτήσεις μας για το ανανεώσιμο καθεστώς «ανοχής» και το δικαίωμα ταξιδιού στις χώρες καταγωγής έχουν υλοποιηθεί, με συνεχή όμως προβλήματα και συχνά ταλαιπωρία για εμάς. Ο απαιτούμενος χρόνος παραμονής για τη νομιμοποίηση χωρίς προϋποθέσεις μειώθηκε από 12ετία σε 10ετία, παρότι η συμφωνία με την κυβέρνηση αφορούσε 8ετία. Αποτέλεσμα του αγώνα μας ήταν επίσης η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων από 100 σε 60 για την έκδοση βιβλιάριου ασθενείας για όλους τους εργαζόμενους και από 200 σε 120 για την ετήσια ανανέωση της άδειας παραμονής των μεταναστών.

Ωστόσο, παρά την ρητή δέσμευση της κυβέρνησης στη συμφωνία του Μαρτίου, η χορήγηση Άδειας Εργασίας εξακολουθεί να εκκρεμεί για τους 300 πρώην απεργούς πείνας. Την ίδια στιγμή, η έκδοση νέων άδειών εργασίας έχει ουσιαστικά διακοπεί για όλους τους αιτούντες άσυλο, για χιλιάδες ανθρώπους που μαζί με εμάς αποκλείονται από την κανονική εργασία με ασφάλιση. 

Το κίνημα αλληλεγγύης, που πέρσι άγγιξε πολλές χιλιάδες συμπολιτών μας και ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, είναι ο μόνος δρόμος για να προασπίσουμε τις κατακτήσεις του αγώνα μας. Ενημερώνουμε προς πάσα κατεύθυνση πως ο αγώνας που ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη θα συνεχιστεί μέχρι τόσο εμείς όσο και κάθε μετανάστης που ζει σ' αυτή τη χώρα να αποκτήσει αυτονόητα δικαιώματα. Την ώρα που κάθε εργαζόμενος, άνεργος, νέος και συνταξιούχος πλήττεται από τα μνημόνια, τις απολύσεις και τα χαράτσια, ενώνουμε τη φωνή μας με κάθε ντόπιο και μετανάστη που αγωνίζεται για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Γι’ αυτό, πρώην απεργοί πείνας μαζί με οργανώσεις αλληλεγγύης που τότε μας στήριξαν και συνεχίζουν να μας στηρίζουν, σας καλούμε:

- Την Παρασκευή 27 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Εσωτερικών, Β. Σοφίας 15, με βασικό αίτημα τη χορήγηση άδειας εργασίας στους πρώην απεργούς πείνας μετανάστες και σε όλους και όλες τους μετανάστες και πρόσφυγες


Πρωτοβουλία μεταναστών εργατών πρώην απεργών πείνας και οργανώσεων αλληλεγγύης

Συναυλία Συμπαράστασης στον Αγώνα των Εργαζομένων στον Τύπο

 Αγώνας – Αλληλεγγύη – Αξιοπρέπεια
Συναυλία Συμπαράστασης στον Αγώνα των Εργαζομένων στον Τύπο
ALTER / ΔΟΛ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / ΕΡΤ / Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 - Κλειστό γήπεδο μπάσκετ Περιστερίου 

Γιαννιτσών 81 & Τζ.Κέννεντυ, έναρξη στις 7 μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
 
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Σπ. Γραμμένος – Π. Δουρδουμπάκης – Αλ. Εμμανουηλίδης & Μ. Παπαγεωργίου – Μ. Ζαμάνη & The Angry Birds – Π. Θαλασσινός – Χρ. Θηβαίος – Κ. Θωμαΐδης – Illegal Operation – Alexis K. & Θ. Αναστόπουλος – Ε. Κουνενή – Γ. Κούτρας – Γ. Λεκόπουλος & Μ. Μεναχέμ – Lolek – Δ. Μητσοτάκης & Οι Ευδαίμονες – Θ. Μικρούτσικος – Mode Plagal – Π. Μουζουράκης – Λ. Παπαδόπουλος – Radiosol – Σπυριδούλα – Υπεραστικοί
 
 
Πρόσβαση στο κλειστό Περιστερίου:
Βρίσκεται κοντά στην διασταύρωση της Λεωφόρου Καβάλας (Αθηνών-Κορίνθου) και Θηβών. ΧΑΡΤΗΣ
  1. Από Αθήνα – Γραμμή ΜΕΤΡΟ Αγ. Δημήτριος – Αγ. Αντώνιος – στο  Τέρμα Αγ. Αντώνιος Περιστερίου παίρνουμε το λεωφορείο 821 (Αγ. Αντώνιος – Αγ. Αναστασία) και κατεβαίνουμε στη στάση ΓΗΠΕΔΟ ή εναλλακτικά από τον Αγ. Αντώνιο περπατάμε 10 λεπτά μέσω Σοφοκλή Βενιζέλου προς Αγ. Τριάδα και γήπεδο.
  2. Όσοι έρχονται από Δυτικές συνοικίες και Πειραιά – Λεωφοριακή γραμμή 703 (Μέσω Θηβών– Στάση Κέννεντυ, επί της Θηβών www.oasa.gr

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Κείμενο της Πρωτοβουλίας Καθηγητών, Φοιτητών και Εργαζομένων Παντείου για τα Συμβούλια Διοίκησης



Στις 6 Φεβρουαρίου προκηρυχθηκαν οι εκλογές στο Πάντειο για τα Συμβούλια Διοίκησης, μια εφαρμογή του νόμου 4009. Ως Πρωτοβουλία Φοιτητών, Καθηγητών και Εργαζομένων στο Πάντειο για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδειας καλούμε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα του Παντείου να μη συμμετέχει με κανέναν τρόπο (είτε ώς υποψήφιος ή ψηφοφόρος) αλλά να παρεμποδίσει τις εκλογές αυτού του συμβουλίου.

Η Υπ. Παιδείας Διαμαντοπούλου, προσπαθώντας να εφαρμόσει όσα δεν κατάφεραν λόγω των πανεκπαιδευτικών αγώνων οι προκάτοχοί της, ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι το νόμο 4009 που έχει χαρακτηριστεί έκτρωμα και θεσμική εκτροπή από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας στο Πάντειο και σε όλη της Ελλάδα. Ο φοιτ. σύλλογος Παντείου στην αρχή της χρονιάς με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων εξέφρασε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την εναντίωσή του σε οποιαδήποτε κίνηση εφαρμογής του νόμου. Αντίστοιχες αποφάσεις πήραν και οι σύλλογοι μελών ΔΕΠ και διοικητικών υπαλλήλων, παγωνοντας την εφαρμογη του νομου. Παρόλη την αντίθεσή μας και την προσφυγή του Παντείου στο Συμβούλιο Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου, η διορισμένη από το Υπουργείο οργανωτική επιτροπή όρισε τις εκλογές προκειμένου το υπουργείο να εφαρμόσει δια πυρός και σιδήρου το νόμο.
Το Συμβούλιο Διοίκησης είναι κρίσιμος κόμβος για να εμπεδωθούν πολύ πιο εύκολα οι νέες κατευθύνσεις για τη συρρίκνωση, επιχειρηματοποίηση και αυταρχικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσηςαταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων καθώς τα μισά του μέλη είναι από ανθρώπους εκτός πανεπιστημίου (όπως και ο πρόεδρός του), πολιτικούς και επιχειρηματίες. Το Συμβούλιο θα αποφασίζει  χωρίς να λογοδοτεί πουθενά. Κανένα κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας (και κυρίως οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι) δεν θα αντιπροσωπεύεται.  Το Συμβούλιο θα διορίζει τους κοσμήτορες,  με δικαίωμα να καθορίζουν ακόμα και το πρόγραμμα σπουδών και θα εφαρμόσει το νόμο σε όλες τις πτυχές του. Η περιουσία του πανεπιστημίου και η φοιτητική μέριμνα (σίτιση/στέγαση)  θα μεταφερθεί σε Ανώνυμη Εταιρεία.Τα τμήματα θα συγχωνευτούν σε σχολές και τα πτυχία θα υποβαθμιστούν σε κατάρτιση χωρίς αντίκρυσμα. Καθώς δεν θα λογοδοτεί σε κανέναν, το Συμβούλιο θα μπορεί ευκολότερα να πάρει αποφάσεις για κατάργηση τμημάτων, για απολύσεις διοικητικού προσωπικού, για επιβολή διδάκτρων που θα μετακυλύουν τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας για χρηματοδότηση των πανεπιστημίων στο φοιτητή και την οικογένειά του όπως ηδη γίνεται και με τα συγγράμματα και το πάσο και άλλων μορφών κατάργησης του δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα συγγράμματα και το πάσο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της κατάργησης του δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης Μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου δεν θα μιλάμε πια για πανεπιστήμιο.
 Θα παραδώσουμε το Πάντειο στις αχόρταγες δυνάμεις της αγοράς που τα τελευταία 2 χρόνια μνημονιακής πολιτικής ληστεύουν τις ζωές μας σπρώχνοντας την κοινωνία στην εξαθλίωση; Είμαστε και μεις κομμάτι της κοινωνίας στο οποίο επιτίθενται  βάρβαρα οι εκαστοτε κυβερνήσεις που υπό τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ διαλύουν κάθε στοιχείο κοινωνικής πρόνοιας και δημοσίων αγαθών που είχε απομείνει. Δεν θα τους χαρίσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Δεν θα τους αφήσουμε να το διαλύσουν.
Απαιτούμε την ματαίωση των εκλογών και καλούμε όλα τα μέλη της Παντειακής Κοινότητας, φοιτητές, καθηγητές εργαζόμενους καθώς και τους συλλόγους τους, να συνδράμουν ώστε οι εκλογές στο Πάντειο να μην γίνουν.Να διασφαλίσουμε ότι κανενα συμβούλιο δε θα έρθει να συρρικνώσει το διοικητικό και καθηγητικό προσωπικό και να απολύσει τους εργαζόμενους του ιδρύματος, κανένας φοιτητής δεν θα πληρώσει για τους φακέλους και τα βιβλία του, κανένας δεν θα διωχθεί από τις εστίες, κανένας δεν θα βρεθεί αυριο χωρίς τμήμα και πτυχίο, κανένας δεν θα ζήσει άνεργος και ανασφάλιστος.


ΜΑΖΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/01/12 ΣΤΙΣ 13.00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ

 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ/ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Όχι, δεν θα σας χαρίσουμε το Πανεπιστήμιο…


Τ
Τ
Τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης. Το όργανο που προορίζεται για να αντικαταστήσει τη Σύγκλητο και να αναλάβει τη διοίκηση του Παντείου. Εδώ και δύο χρόνια λέμε πως η συγκεντρωτική αυτή δομή έχει όλες τις προϋποθέσεις για να φτιάξει ένα πανεπιστήμιο πιο διεφθαρμένο, με μεγαλύτερες εξαρτήσεις και πολύ χειρότερη ποιότητα.
Το Συμβούλιο δεν είναι απλώς το όργανο που θα εφαρμόσει τον Νόμο της Διαμαντοπούλου. Είναι το όργανο που φτιάχνεται για να δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο του Μνημονίου. Με ελάχιστη χρηματοδότηση, με μεγάλα έξοδα για τους φοιτητές, με μικρές απολαβές για τους καθηγητές που δεν θα έχουν νταραβέρια με την αγορά και τους επιχειρηματίες και με πτυχιούχους που θα γίνονται όχι επιστήμονες, όχι εργαζόμενοι με δικαιώματα, αλλά γρανάζια στην αγορά εργασίας προς όφελος της «ανταγωνιστικότητας».
Ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα διαφωνεί με τον νόμο. Κοινωνικοί και θετικοί επιστήμονες, νέοι και μεγαλύτεροι, αριστεροί, δεξιοί και κεντρώοι πανεπιστημιακοί, με κριτήριο την ακεραιότητα και την ποιότητα της επιστήμης και την αξία του θεσμού του πανεπιστημιακού δασκάλου. Όλοι οι πρυτάνεις και όλες οι Σύγκλητοι τον απορρίπτουν ΟΜΟΦΩΝΑ! Η συνταγματική επιτροπή της Βουλής λέει πως είναι αντισυνταγματικός!
Αλλά και πάλι, μικρές ομάδες καθηγητών, διορισμένες απευθείας από τη Διαμαντοπούλου, αδιαφορώντας για τις πλειοψηφίες και τους θεσμούς – που όταν τους συμφέρει, υπερασπίζονται με πάθος! - αναλαμβάνουν ως Κυβερνητικοί Επίτροποι να οργανώσουν τις σχετικές εκλογές.
Κύριοι και κυρίες της δοτής Εκλογικής Επιτροπής:
Σας λέγαμε πως με το Συμβούλιο Διοίκησης θέλετε να φέρετε στα πανεπιστήμια τους επιχειρηματίες για να χρηματοδοτούν αποκλειστικά αυτοί την έρευνα και να μπορούν μετά να εκβιάζουν με την απόσυρση της χρηματοδότησης. Και είστε τόσο έξυπνοι που για να μας «διαψεύσετε» βάλατε πρόεδρο της δοτής Επιτροπής σας τον καθηγητή Στ. Ιωαννίδη, στέλεχος του ΙΟΒΕ, του ερευνητικού «μαγαζιού» των Ελλήνων Βιομηχάνων!!! Και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, «στο πόδι του», στο ΔΣ του Συλλόγου των Καθηγητών αφήνει τον καθηγητή Καραβίτη, Γενικό Γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την περίοδο Σημίτη, όταν η Ελλάδα εμφάνιζε μαγειρεμένα στοιχεία για την ανάπτυξη και το χρέος και επίσης μέλος του ΙΟΒΕ!
Σας λέγαμε πως θέλετε να εξαρτάται η επιστημονική διδασκαλία, η έρευνα και η παραγωγή πτυχιούχων από τις ανάγκες της αγοράς και για να μας «διαψεύσουν» οι ομοτράπεζοι σας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης φωνάζουν για την ανάγκη να ιδρυθεί «Έδρα Κόκκαλη»!!!
Εμείς λοιπόν, δεν θα σας χαρίσουμε το πανεπιστήμιο. Γιατί αυτό δεν ανήκει καν σε εμάς. Ανήκει στην κοινότητα του, στο κοινωνικό και επιστημονικό συμφέρον, στην αξία της γνώσης και όχι στην αξία του επιχειρηματικού κέρδους. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στη γενιά μας, το χρωστάμε και σε αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς.
Θα σας μπλοκάρουμε. Όποιος θέλει να φέρει μέσα στο πανεπιστήμιο τους Βιομήχανους και τους Τραπεζίτες για να κάνουν μαζί κουμάντο, θα πρέπει να φέρει μαζί του και τα ΜΑΤ! Άλλωστε, με την νομική κατάργηση του Ασύλου, για την οποία τόσο χαρήκατε, μπορείτε να το κάνετε. Τολμήστε το!
 MANIFESTO
Αυτόνομη Κίνηση Μεταπτυχιακών

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΡΤΥ Αριστερής Ενότητας Παντείου & MANIFESTO μεταπτυχιακών



Σάββατο 21.01.12, από τις 23.00

Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού 15

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡO




Τα τελευταία δύο χρόνια οι εργαζόμενοι και τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα έχουν δεχτεί ολομέτωπα την πιο απροκάλυπτη και σκληρή επίθεση στα εισοδήματα και τα δικαιώματά τους. Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ μαζί με τους διεθνείς συμμάχους της συνεχίζει στο ίδιο αντιδραστικό μοτίβο εκβιάζοντας την κοινωνία στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας την ώρα που η πραγματική ανεργία έχει φτάσει στο 25% , και ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας αναγκάζεται να μεταναστεύσει για να βρεί δουλειά. Παράλληλα ο νεοφιλελεύθερος παραλογισμός συνεχίζεται, με την πρόθεση του κυρίαρχου μπλοκ συμφερόντων να μειώσει το βασικό μισθό και να καταργήσει τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα (στον δημόσιο έχει ήδη μειωθεί και καταργηθεί αντίστοιχα) σπρώχνοντας τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση.

Η επίθεση στο δημόσιο, δωρεάν, ακαδημαϊκό πανεπιστήμιο συνδέεται ακριβώς με το σχέδιο τους να δημιουργήσουν φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις. Ο μοχλός εφαρμογής της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας στα Πανεπιστήμια έχει και όνομα και θεσμικό περιτύλιγμα: πρόκειται για τα λεγόμενα Συμβούλια Διοίκησης που προβλέπει ο νέος νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σκοπεύουν να αντικαταστήσουν τη Σύγκλητο με επιχειρηματίες, τοπικούς άρχοντες και πάσης φύσεως εγκάθετους των εταιριών και να καταργήσουν ,αντισυνταγματικά, το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Δημιουργεί ένα ολιγαρχικού χαρακτήρα όργανο που θα τελεί κάτω από τον ασφυκτικό κρατικό και επιχειρηματικό έλεγχο, διαλύοντας με τον τρόπο αυτό κάθε ίχνος δημοκρατίας στα ΑΕΙ. Ανοίγει το δρόμο σε καταργήσεις-συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών με αγοραία κριτήρια καθώς και σε  απολύσεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Διασπά τα πτυχία σε δυο κύκλους με στόχο την εισαγωγή διδάκτρων και την « αυτοχρηματοδότηση» των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Στο Πάντειο έχει συγκροτηθεί η οργανωτική επιτροπή που θα εκλέξει το συμβούλιο διοίκησης, σφραγίζοντας έτσι την πλήρη εφαρμογή του νόμου που διαλύει το δημόσιο, δωρεάν πανεπιστήμιο, και έχει ορίσει ημερομηνία εκλογών στις 6 Φλεβάρη.

Η μάχη που μας περιμένει είναι μεγάλη. Δε θα αφήσουμε να εκλεγούν τα συμβούλια διοίκησης! Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να οργανώσουμε την πάλη μας, κόντρα σε λογικές εκφυλισμού, διάλυσης και «ομαλότητας» μέσα στα πανεπιστήμια. Καλούμε τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής (ΣΤΑΥΡΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΖΕΡΗ, ΣΤΑΥΡΟ ΠΕΡΕΝΤΙΔΗ, ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΑΣΑΚΟ, ΙΩΑΝΝΗ ΛΗΞΟΥΡΙΩΤΗ) και τους καθηγητές που έχουν δεχτεί να συμμετέχουν στο συμβούλιο διοίκησης  να αποσύρουν τη συμμετοχή τους και να παλέψουν μαζί μας για την ανατροπή αυτού του νόμου.
  
 Ή ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ  Ή ΘΑ ΧΑΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!

                                                       

Κατάληψη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από εκπαιδευτικούς και φοιτητές


ΚΑΤΑΛΗΨΗ

του χώρου όπου τηρείται το Ειδικό Πρωτόκολλο της πενταμελούς Οργανωτικής Επιτροπής για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων,
Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 14:00.


Με το Σύνταγμα παρά πόδα, δεν θα επιτρέψουμε την ολοκλήρωση της θεσμικής εκτροπής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ακυρώνουμε έμπρακτα την υποβολή υποψηφιοτήτων ερήμην των Συλλογικών Οργάνων, χωρίς νόμιμα επικυρωμένους εκλογικούς καταλόγους και με πλήρη απουσία προγραμματικών δεσμεύσεων εκ μέρους των υποψηφίων. Δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν το πανεπιστήμιο, την παράδοσή του και τις προοπτικές του.  

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ,  MANIFESTO,  ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

«ΤΟ 2012 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»


Αυτή ήταν η δήλωση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου και φαίνεται ότι το εννοεί καθώς ο νέος νόμος έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται με τις περικοπές, την υποχρηματοδότηση και κυρίως με τη συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών που θα εκλέξουν τα συμβούλια διοίκησης.

Στο Πάντειο λίγο πριν τα Χριστούγεννα συστάθηκε η εφορευτική επιτροπή που θα εκλέξει το Συμβούλιο Διοίκησης το οποίο θα έρθει για να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και να εισάγει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτό.

Παρακάτω τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής όπως δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στο φύλλο της 17ης Δεκεμβρίου 2011:

α. ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ του ΓΕΝΝΑΙΟΥ με ΑΔΤ Λ 139033,Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
β. ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΖΕΡΗ του ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ με ΑΔΤ ΑΚ054092, Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
γ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΡΕΝΤΙΔΗΣ του ΑΝΔΡΕΑ με ΑΔΤ ΑΑ 007124,Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
δ. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΑΣΑΚΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ με ΑΔΤ Χ191501, Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
ε. ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΗΞΟΥΡΙΩΤΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ με ΑΔΤ Χ626262, Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Η  εφορευτική επιτροπή στην συνεδρίασή της, στις 28 Δεκεμβρίου 2011, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του Παντείου ότι ‘’ οι εκλογές για την ανάδειξη των καθηγητών-εσωτερικών μελών του πρώτου Συμβουλίου του Παντείου Πανεπιστημίου, θα διεξαχθούν την  Πέμπτη 26  Ιανουαρίου 2012.’’


Καλούμε: 
·        τους καθηγητές να παραιτηθούν από την εφορευτική επιτροπή και να εμποδίσουν την εφαρμογή του νόμου που διαλύει το δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο, το υποτάσσει στους κανόνες της αγοράς και επιχειρεί να παράγει νέους ευέλικτους και επισφαλείς εργαζόμενους.

·        Τους καθηγητές που σκέφτονται να θέσουν υποψηφιότητα για το συμβούλιο διοίκησης να μην το κάνουν και να παλέψουν μαζί μας για την ανατροπή αυτού του νόμου υπερασπίζοντας το δικαίωμά μας στο δημόσιο και δωρεάν αγαθό της Παιδείας.





   

Το ζήτημα πια έχει τεθεί:
ή θα εξακολουθούμε να γονατίζουμε,
ή θα σηκώσουμε άλλο πύργο ατίθασο
                        απέναντί τους!
Μιχάλης Κατσαρός

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Συναυλία αλληλεγγύης στην απεργία των χαλυβουργών

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

 
Από τις 31 Οκτωβρίου οι εργάτες της Χαλυβουργίας ξεκίνησαν έναν εμβληματικό αγώνα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθεί να επιβάλλει η πολιτική συγκυβέρνησης-ΕΕ-εργοδοσίας, με την οποία δρομολογούνται νέες μειώσεις μισθών, περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τσάκισμα κάθε ίχνους της κατ’ επίφασης δημοκρατίας τους. Ο μεγάλος αυτός αγώνας ξεκίνησε όταν η εργοδοσία απέλυσε εκβιαστικά 35 συναδέλφους τους, με στόχο να επιβάλλει αμοιβές της τάξεως των 500 ευρώ το μήνα, εκ περιτροπής εργασία, το 5ωρο, απλήρωτες υπερωρίες και την κατάργηση στην πράξη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Και όλα αυτά παρά τη σκληρή φύση της δουλειάς τους και τα εργατικά ατυχήματα που ορισμένες φορές είναι και θανάσιμα.

Στόχος της κυβέρνησης, των τραπεζιτών, του ΔΝΤ και της ΕΕ είναι η μόνιμη εδραίωση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου ως μια νέα κοινωνική πραγματικότητα. Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική που έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται ξεσπούν αγώνες και σε άλλους εργασιακούς χώρους, όπως στο Alter, στην Ελευθεροτυπία, στη Λουκίσα στο Περιστέρι, στα Notos Gallery, στην Alex Pack, στο ΙΓΜΕ και στη Γερολυμάτος Cosmetics. Ήδη και κάτω από τη μεγάλη πίεση των εργαζομένων τα Εργατικά Κέντρα Αττικής κήρυξαν παναττική-πανεργατική απεργία στις 17 Γενάρη, σε αντίθεση στις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που σκοπίμως παίζουν το ρόλο του πυροσβέστη στις εργατικές κινητοποιήσεις.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της απεργίας, ένα δυναμικό κίνημα αλληλεγγύης αναπτύχθηκε γύρω από των αγώνα των χαλυβουργών. Σε αυτήν την κατεύθυνση και οι φοιτητικοί σύλλογοι Αθήνας πήραν την πρωτοβουλία για την διοργάνωση μιας συναυλίας αλληλεγγύης για την οικονομική και πολιτική στήριξη των απεργών την Παρασκευή 13/01/2012 στις 18:00 στα Προπύλαια.

Η απεργία των Χαλυβουργών, όπως και οι υπόλοιπες κινητοποιήσεις σε εργασιακούς χώρους, δεν είναι συντεχνιακά ζητήματα, αλλά αγώνας όλης της εργατικής τάξης. Ως φοιτητές και συνολικά ως νεολαία δεν συναινούμε στη διάλυση του μέλλοντός μας που επιχειρείται από τα μέτρα λιτότητας, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και το νόμο-πλαίσιο που διαλύει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Απαιτείται η συγκρότηση ενός μετώπου που θα ενοποιεί όλους τους επιμέρους αγώνες, θα βασίζεται στην ταξική ενότητα των εργαζομένων και θα προωθεί την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την ανατροπή της κυβέρνησης και των μέτρων της.


Οι απεργοί εργάτες μπορούν και πρέπει να νικήσουν, γιατί ο αγώνας τους είναι δίκαιος, είναι αγώνας για τη ζωή και την αξιοπρέπεια!


  • ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ-Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΥΣΗ/ ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΕ ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ



Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην συναυλία αλληλεγγύης:
Στάθης Δρογώσης, Σπύρος Γραμμένος, Ζακ Στεφάνου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Joanna Drigo, Ισμήνη Πέπε, Trendy Hooligans, Skanontropo, Klein Mein, Karma, Vinyl Suicide