Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΔΕ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ, ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ!


          Χθες το πρωί 30 περίπου ακροδεξιά-νεοφασιστικά στοιχεία εισέβαλαν στη σχολή της Φυσικομαθηματικής, οπλισμένα με ρόπαλα, τσεκούρια, βαριοπούλες, λοστούς και κράνη προφανώς με μοναδικό στόχο να επιτεθούν σε φοιτητές και να τρομοκρατήσουν κόσμο. Αυτά τα φασιστοειδή στοιχειά, που πρόσκεινται στην παράταξη Νέοι Ορίζοντες και χρησιμοποίησαν ακροδεξιές πρακτικές ,προπηλάκισαν φοιτητές με αποκορύφωμα τον τραυματισμό δυο συναγωνιστών μελών της ΑΕΠ-ΕΑΑΚ του Μαθηματικού.
Εμείς ως Αριστερή Ενότητα καταγγέλλουμε απερίφραστα και καταδικάζουμε αυτές τις εγκληματικές ενέργειες που υιοθετούν ακροδεξιές οργανώσεις και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Είναι προφανές πως οι επιθέσεις αυτές έχουν ως στόχο να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν την αγωνιζόμενη νεολαία, αλλά και να «νομιμοποιήσουν» την αστυνομική παρουσία στις σχολές. Καμία ανοχή στο παρακράτος και το νεοφασισμό. Το φοιτητικό κίνημα θα δώσει τη δική του απάντηση απέναντι σε όλους εκείνους που υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον της νεολαίας.



2πρ Μαθηματικού

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ:η πληροφορία στον καιρό του μνημονίου





Εκδήλωση Αριστερής Ενότητας Παντείου και Μανιφέστου μεταπτυχιακών





Τρίτη 3/4 , αιθ. 301 στο γυάλινο κτήριο στο Πάντειο, ώρα 13:00


Θα μιλήσουν:


Κώστας Αρβανίτης- δημοσιογράφος στην ΕΡΤ

Άγγελος Τσέκερης- δημοσιογράφος στην εφημερίδα Αυγή και στον ρ/φ σταθμό Κόκκινο

Μαριάννα Ψύλλα- αν.καθηγήτρια ΕΜΠΟ
Σπύρος Αντωνίου- άνεργος δημοσιογράφος


στην αίθουσα 301 του γυάλινου κτηρίου στο Πάντειο


Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Aνακοίνωση μανιφέστο μεταπτυχιακών‏

            Την Τετάρτη 21 Μαρτίου, από τις 7 το πρωί είχε συγκεντρωθεί στο Πάντειο κόσμος από όλα τα τμήματα της κοινότητας του Πανεπιστημίου μας, με σκοπό το μπλοκάρισμα των εκλογών για την ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης, στη βάση του νόμου Διαμαντοπούλου. Φοιτητές, μεταπτυχιακοί, καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι ήταν εκεί. Σε λίγο ο κόσμος αυξήθηκε και την ώρα που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί η ψηφοφορία υπήρχαν εκατοντάδες άτομα μρποστά από το Γυάλινο Κτήριο όπου θα διεξάγονταν οι εκλογές, μαζί με φοιτητές/τριες άλλων σχολών που ήρθαν ως έκφραση αλληλεγγύης. Σημειώνουμε πως ΟΛΟΙ οι προαναφερθέντες χώροι είχαν έρθει να υλοποιήσουν επίσημες αποφάσεις των αναγνωρισμένων συλλογικών τους εκφράσεων, δηλαδή των Συλλόγων Φοιτητών, Μεταπτυχιακών, ΔΕΠ και Υπαλλήλων.
Κάποια στιγμή στο χώρο του Παντείου εμφανίστηκαν τα τέσσερα από τα πέντε μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, οι κ. Ιωαννίδης (Πολιτική Επιστήμη), Ζέρη (ΕΜΠΟ), Λυξουρειώτης (Τμήμα Δικαίου) και Περεντίδης (Δημόσια Διοίκηση). Η Σύγκλητος, που είχε ξεκινήσει τις 8:00 διαρκή συνεδρίαση, συνήλθε ξανά για να συζητήσει με τα μέλη της Επιτροπής. Εκεί διαπιστώθηκε η αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής των εκλογών. Όταν όμως ο πρύτανης ζήτησε να αποφασίσει επισήμως η Επιτροπή για την τύχη των εκλογών, ο πρόεδρός της, κ. Ιωαννίδης, επιφυλάχθηκε δηλώνοντας πως η Επιτροπή δεν είχε λόγο να κάνει κάτι τέτοιο, αφού είναι προφανές πως «η διεξαγωγή των εκλογών παρεμποδίστηκε βιαίως από κάποιες ομάδες, μέλη των οποίων είχαν έρθει και με πούλμαν». Η φράση αυτή προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από τα μέλη της Συγκλήτου. Ο πρύτανης αρνήθηκε πως ασκήθηκε βία (και πράγματι, δεν έγινε το παραμικρό αφού ο κόσμος απλώς στεκόταν έξω από το Γυάλινο Κτήριο) ενώ ο αντιπρύτανης ζήτησε διευκρινήσεις για τον όρο «ομάδες» που χρησιμοποίησε ο κ. Ιωαννίδης.

Εκ μέρους του Συλλόγου Μεταπτυχιακών είπαμε τα εξής:
1. Ο νόμος έχει φροντίσει να θωρακίσει την Οργανωτική Επιτροπή απολύτως από το όποιο ενδεχόμενο παρέμβασης στο έργο της από την πλευρά της Συγκλήτου και κάθε άλλου οργάνου του πανεπιστημίου. Ακόμη και όταν η Σύγκλητος διαπίστωσε δεδομένες χτυπητές παρατυπίες της Επιτροπής πριν από τις εκλογές, προέκυψε πως με βάση τον νόμο δεν είχε κανένα δικαίωμα να παρέμβει. Επομένως δεν γίνεται τώρα η Επιτροπή να αρνείται την υποχρέωση της να αποφανθεί για την τύχη των εκλογών, ρίχνοντας την ευθύνη στη Σύγκλητο.
2. Η Επιτροπή πρέπει να ξεκαθαρίσει αν αποδέχεται πως οι διαμαρτυρόμενοι ήταν «ομάδες» (δηλαδή μειοψηφίες) ή μέλη των συλλογικών φορέων του πανεπιστημίου, άρα και πως η συντριπτική πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας αποδοκιμάζει τον νόμο και τους ίδιους.
3. Δεν υπήρξε καμία άσκηση βίας από μέρους του συγκεντρωμένου κόσμου. Ακόμη και όταν ανακοινώθηκε η παρουσία των μελών της Επιτροπής στο χώρο, κανένας δεν κινήθηκε εναντίον τους. Οι αναφορές σε «πούλμαν» είχαν ως σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων για την ύπαρξη «μεταφερόμενων» διαδηλωτών. Προφανώς είχαν έρθει στο Πάντειο φοιτητές και καθηγητές από άλλες σχολές, για να συμβάλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων των Συλλόγων του Παντείου. Αλλά από πότε ποποινικοποιείται η έκφραση αλληλεγγύης;

Δεχθήκαμε, επίσης, προσβλητικά σχόλια με ειρωνικό ύφος από τον κ. Λυξουρειώτη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, ο οποίος μεταξύ άλλων μας ρώτησε αν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές γνωρίζουν την ύπαρξη του Συλλόγου και αμφισβήτησε την εκλογή των εκπροσώπων του. Προφανώς, τον κ. Λυξουρειώτη δεν τον ενοχλεί το ότι τον ίδιο δεν τον γνωρίζει το πανεπιστήμιο του και ότι την πρώτη φορά που εμείς ακούσαμε το όνομά του ήταν όταν εμφανίστηκε στην εκπομπή του Πρετεντέρη ως εργατολόγος για να μας πει πόσο καλό είναι το Μνημόνιο και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και όπου είχε κατηγορηθεί από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ πως είναι συνεργάτης της Τρόικας!

Μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου η Επιτροπή αποχώρησε για να συνεδριάσει στο ξενοδοχείο Ledra Mariot(!) και να βγάλει απόφαση σχετικά με την τύχη των εκλογών.
Την απόφαση και την τελική παραίτηση των μελών της Επιτροπής η διοίκηση του Πανεπιστημίου την πληροφορήθηκε χτες από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ (η οποία, τι σύμπτωση, έχει κρατήσει την πιο εχθρική στάση απέναντι στις κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας!!!), ενώ αργότερα έφτασε και η επιστολή της παραίτησης.

Στην επιστολή τους, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής επιμένουν πως οι εκλογές ματαιώθηκαν μέσω της άσκησης «βίας» από «ομάδες» που βρέθηκαν στο Πάντειο και κατακρίνει τη Σύγκλητο για το ότι δεν έκανε ότι μπορούσε για να μην ματαιωθούν οι εκλογές, εννοώντας προφανώς ότι δεν κάλεσε τα ΜΑΤ! Η Σύγκλητος, μετά από συνεδρίασή της το πρωί της Παρασκευής, εξέδωσε απάντηση όπου αναφέρει πως δεν ασκήθηκε κατά κανέναν τρόπο βία, σωματική ή λεκτική, στο Πάντειο και πως με τον νόμο 4009 (νόμος Διαμαντοπούλου) πλέον ο καθένας που θεωρεί πως μέσα στο Πανεπιστήμιο τελείται αξιόποινη πράξη μπορεί να καλέσει την αστυνομία και άρα η ίδια δεν είχε καμία σχετική αρμοδιότητα. Προσέθετε όμως πως η παρουσία της αστυνομίας στο χώρο του Πανεπιστημίου δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα, αντιθέτως θα δημιουργούσε συνθήκες υψηλής έντασης.

Για το κλείσιμο, δύο ακόμη στοιχεία, ενδεικτικά του τι Πανεπιστήμιο κατασκευάζουν:
·         Στο ΤΕΙ Σερρών, το νεοεκλεγέν Συμβούλιο Διοίκησης όρισε τον νέο πρόεδρο του ΤΕΙ. Έναν… τοπικό επιχειρηματία!!!
·         Το Πάντειο είχε αποθεματικά 17,5 εκατομμυρίων ευρώ, που ως τώρα δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Χωρίς την έγκριση του (όπως και σε όλα τα υπόλοιπα πανεπιστήμια) τα αποθεματικά μετατράπηκαν σε ομόλογα και η αξία τους πήγε στα 9 εκατομμύρια. Με το PSI τα ομόλογα «κουρεύτηκαν» και η αξία τους έπεσε στα 5 εκατομμύρια! Και τον Μάιο τελειώνουν τα κονδύλια για τη σίτιση…

Υ.Γ.
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Ιωαννίδης, είπε στη Σύγκλητο να μην χαιρόμαστε για την ακύρωση των εκλογών, γιατί μετά από αυτό, το πανεπιστήμιο δεν θα είναι πια το ίδιο, εννοώντας πως καταλύθηκε η Δημοκρατία και τώρα θα κυριαρχήσει η ανομία. Ξέρουμε όμως πως η Δημοκρατία δεν είναι ένα παιχνίδι αριθμών, δεν είναι μόνο ο τύπος και η διαδικασία της, δεν είναι η ψήφιση ενός νόμου χωρίς κοινωνική διαβούλευση και αποδοχή. Συμφωνούμε όμως σε κάτι: Το πανεπιστήμιο μετά την Τετάρτη δεν θα είναι πια το ίδιο. Γιατί τίποτα δεν μένει ίδιο μετά από μια νίκη…

Ένα αρθράκι του Σταύρου Κωνσταντακόπουλου, καθηγητή του Παντείου, για τον κ. Λυξουρειώτη και τις φήμες που διαρρέουν τα μέλη της εφορευτικής σε ΣΚΆΙ και Καθημερινή...

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ


Την Τετάρτη 21/3 αναβλήθηκαν μετά από τη μαζικότατη παρέμβαση της Πανεπιστημιακής κοινότητας, οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πάντειο. Φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι βρέθηκαν στο Πάντειο από νωρίς, φώναξαν συνθήματα και εμπόδισαν ειρηνικά τη διεξαγωγή των εκλογών δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Λίγο αργότερα η σύγκλητος ανακοίνωσε ότι οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν «για αντικειμενικούς λόγους» αποσιωπώντας ότι οι εκλογές ματαιώθηκαν μετά την παρέμβασή μας.

Στο πλευρό μας στάθηκε και η τοπική κοινωνία αναρτώντας πανό της λαϊκής συνέλευσης Καλλιθέας, αποδεικνύοντας έτσι, ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου δεν αφορά μόνο τους φοιτητές αλλά αφορά και την κοινωνία ευρύτερα, καθώς η δημόσια παιδεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής και καθώς οι κοινωνικές παροχές περικόπτονται η μία μετά την άλλη, δεν θα μπορούσε να μην μπει και η παιδεία στο στόχαστρο.

Τα συμβούλια διοίκησης είναι το νέο διοικητικό όργανο του Πανεπιστημίου που κλειδώνει στην ουσία την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου ο οποίος εισάγει τις επιχειρήσεις σε αυτό, διαλύει τα πτυχία μας, επιβάλλει δίδακτρα, διακόπτει την παροχή δωρεάν συγγραμμάτων, σίτισης και στέγασης και εντατικοποιεί (με την εφαρμογή του ορίου φοίτησης- ν+2)  τις σπουδές μας.

Ήδη σε όποιο ίδρυμα επιχειρήθηκαν οι εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης έχουν μπλοκαριστεί, ενώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα πανεπιστήμια Κρήτης και Πατρών παραιτήθηκαν, μετά τις ανάλογες κινητοποιήσεις, τα μέλη των οργανωτικών επιτροπών. 

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποθηκεύσει το μέλλον μας!
Θα είμαστε εδώ όπως την 21η  Μαρτίου έτσι και κάθε φορά που θα ξαναεπιχειρήσουν να εφαρμόσουν αυτόν τον αντιδημοκρατικό νόμο μέσω των εκλογών του Συμβουλίου Διοίκησης!

Το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου είναι στα χέρια μας. 
 Οφείλουμε να το υπερασπιστούμε!
ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!


Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Αύριο Τετάρτη 21/3 δίνουμε τη μεγαλύτερη μάχη ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν το πανεπιστήμιο και τα πτυχία μας!
Εμποδίζουμε την εφαρμογή του Νόμου 4009 μπλοκάροντας τις εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης!

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 8 Η ΩΡΑ ΣΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ!

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΜΕΡΕΣ
ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!
 

Συμμετέχουμε στην:




Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η κοινωνία οργανώνεται για να αντιμετωπίσει την κρίση: Νέες απαντήσεις σε παλιά προβλήματα

1η Εκδήλωση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Παντείου


Η οικονομική κρίση και η αδυναμία – απροθυμία του κράτους να συνδράμει τους πολίτες γεννάει κινητοποιήσεις που καταλήγουν σε διάφορες μορφές κοινωνικών δικτυώσεων, που έχουν όλες ως κοινό στοιχείο την αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική, το αίτημα για δημοκρατία και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και των κυρίαρχων πολιτικών επιλογών. Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Λαϊκές Συνελεύσεις και άλλες διαδικασίες που έχουν τη ρίζα τους στις ανάγκες του κόσμου και αναβιώνουν, προσδίδοντας τους νέα στοιχεία, παραδόσεις και πρακτικές αγωνιστικών περιόδων.


Παράλληλα, ακόμη και οι παραδοσιακές μορφές αγώνα, όπως η απεργία, αποκτούν νέα χαρακτηριστικά, συνδέονται με τις παραπάνω πρωτοβουλίες, συγκροτούν νέες μορφές αλληλεγγύης και διάδοσης πολιτικών μηνυμάτων και αναδεικνύουν εκ των πραγμάτων το ζήτημα του ελέγχου των επιχειρήσεων από τους εργαζόμενους.

Μαθαίνουμε για τις μεθόδους, τα προβλήματα και τις λύσεις που εμφανίζουν όλα τα παραπάνω με εκπροσώπους από:

· Χαλυβουργία
· Ελευθεροτυπία
· Βοτανικό Κήπο Πετρούπολης (Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
· Λαϊκή Συνέλευση Πετραλώνων
· Δικηγόρους Ενάντια στα Χαράτσια της ΔΕΗ
 
Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012
Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αίθουσα Τελετών (ισόγειο νεοκλασικού κτηρίου)
Ώρα 18:00

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ



πηγή: rednotebook.gr

ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ


Μία ημέρα πριν τις προγραμματισμένες εκλογές για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πάντειο, η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε την απόφασή της από κοινού με τους υποψηφίους και την πρυτανεία για αναβολή των εκλογών και επανακαθορισμό τους  για την Τετάρτη 21/3
 
Ο λόγος που επικαλέστηκε ήταν «πληροφορίες από διάφορες πηγές για το ενδεχόμενο σοβαρών επεισοδίων, με σκοπό την παρεμπόδιση των εκλογών της 14ης Μαρτίου».  Καλώντας μάλιστα τις πρυτανικές αρχές να λάβουν «όλα τα δέοντα και νόμιμα μέτρα» για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, τα οποία μπορεί να είναι η παρουσία εισαγγελέα ή αστυνομίας όπως έγινε και στο ΤΕΙ Λαμίας. 
Για ακόμη μία φορά προσπαθούν να παρουσιάσουν το σύνολο της Πανεπιστημιακής κοινότητας που αντιστέκεται σαν οργανωμένες μειοψηφίες που δρουν βίαια και να τρομοκρατήσουν υπό το φόβο των σοβαρών επεισοδίων και της καταστολής.
Δεν μας τρομοκρατούν! Μας εξοργίζουν!
Στις 21 Μαρτίου θα είμαστε εκεί! 
Ενάντια:  
  •  Στην διάλυση των πτυχίων μας
  • Την εισαγωγή των επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιό μας
  • Την κατάργηση των φοιτητικών παροχών(σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, φάκελοι σημειώσεων)
  • Την κατάργηση του αυτοδιοίκητου και του ασύλου   
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ!

ΣΤΙΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ!

«Εμείς το δίκιο
το έχουμε μαζί μας                                                                                                        
και το ξέρουμε.»
Γ.Ρίτσος

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

Υπό το βάρος της αταλάντευτης και σταθερής αντίδρασης όλων των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας (Φοιτητών, εργαζόμενων και μελών ΔΕΠ), η Οργανωτική Επιτροπή εκλογών για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πάντειο οδηγηθηκε σε νέα αναβολή των εκλογών για την 21η Μαρτίου.
Η αναβολή με  πρόσχημα το φόβο "σοβαρών επεισοδίων" επιχειρεί να τρομοκρατήσει όσους υπερασπίζονται το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο.
Ο νόμος του μνημονίου για την Ανώτατη Παιδεία που ψηφίστηκε από μια μεγάλη πλειοψηφία της πολιτικά, ηθικά, κοινοβουλευτικά απονομιμοποιημένης βουλής δεν θα περάσει και θα καταργηθεί .
Όσοι βοηθούν με τη συμμετοχή τους στην εφαρμογή του νόμου 4009/11 συντάσσονται κατ'ουσίαν με τις μνημονιακές πολιτικές των απολύσεων, των μειώσεων μισθών και συντάξεων, την κατάργηση της Δημόσιας Παιδείας και Υγείας και τη γενικότερη εξαθλίωση του λαού.
Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε απέναντί τους.

Θα ματαιώσουμε τις εκλογές στο Πάντειο και την 21η Μαρτίου

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Ανακοίνωση πρωτοβουλίας φοιτητών-καθηγητών-εργαζομένων Παντείου για τις εκλογές του Σ.Δ.

Η Πρωτοβουλία φοιτητών καθηγητών εργαζομένων στο Πάντειο για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου

Διεκδικεί ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο

Δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της με τον αντιδραστικό νόμο 4009 που διαλύει το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο και ζητά την κατάργησή του. 


Θα παρεμποδίσουμε τις εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης στις 14/3/2012 (και όποτε γίνουν) καθώς τα συμβούλια διοίκησης παραδίδουν το πανεπιστήμιο στην αδηφάγα αγορά και αποτελούν κομβικό σημείο για την παραπέρα συρρίκνωση εμπορευματοποίηση και αυταρχικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης
 


Καλούμε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα του Παντείου (φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενους) να στηρίξουν έμπρακτα τις αποφάσεις των ΓΣ των συλλόγων τους και να κατέβουν στις 14 Μαρτίου για να μπλοκάρουν τις εκλογές. 


Καλούμε τους φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους των άλλων δημόσιων πανεπιστημίων να συμπορευτούν μαζί μας εκείνη τη μέρα 


Καλούμε την ελληνική κοινωνία που πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας να μην επιτρέψει να εφαρμοστεί η πολιτική του μνημονίου στην ανώτατη εκπαίδευση και να υπερασπίσει το Δημόσιο πανεπιστήμιο


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΣΤΙΣ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 9.00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 8.00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου από το πρωί μπλοκάρουμε τις εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης για το Πάντειο!
Δεν θα τους επιτρέψουμε να φτιάξουν το Πανεπιστήμιο του Μνημονίου!
Τα Συμβούλια Διοίκηση είναι τα βασικά εργαλεία για την εφαρμογή του αντιπανεπιστημιακού νόμου της Διαμαντοπούλου, η οποία προσφάτως απέδρασε από το Υπουργείο Παιδείας. Τα Συμβούλια αντικαθιστούν τη Σύγκλητο, που ουσιαστικά καταργείται, και εισάγουν στη διοίκηση των ΑΕΙ παράγοντες της Αγοράς αλλά και πολιτικά στελέχη, δηλαδή παραδίδουν τα Πανεπιστήμια σε αυτούς που προκάλεσαν την Κρίση. Θέλουν να καταργήσουν τα Τμήματα και την αυτόνομη διδασκαλία των επιστημών και να μετατρέψουν τις σπουδές μας σε μία αποσπασματική συλλογή αντικειμένων, μαθημάτων και δεξιοτήτων, χωρίς επαρκή επιστημονική συνοχή, ώστε τελικά να είμαστε ακόμη περισσότερο αναλώσιμοι εργαζόμενοι, έχοντας περιορισμένες δυνατότητες επαγγελματικής εφαρμογής της επιστήμης και τα πτυχία μας να είναι εξατομικευμένα για να μην έχουμε δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης, όπως ήδη επιβάλει η κυβέρνηση. Προετοιμάζουν έτσι όχι απλώς το Πανεπιστήμιο του Μνημονίου αλλά τον εργαζόμενο και τον άνθρωπο του Μνημονίου!
 Παρά τη ρητή αποδοκιμασία του νόμου από κάθε συλλογικό όργανο των πανεπιστημίων και τη συντριπτική πλειονότητα των μελών του, μικρές ομάδες καθηγητών, διορισμένες απευθείας από τη Διαμαντοπούλου, αδιαφορώντας για τις πλειοψηφίες και τους θεσμούς – που όταν τους συμφέρει, υπερασπίζονται με πάθος! - αναλαμβάνουν ως Κυβερνητικοί Επίτροποι να οργανώσουν τις εκλογές.
Την Τετάρτη 21 Μαρτίου μπλοκάρουμε τις εκλογές Συμβουλίου Διοίκησης στο Πάντειο. Είμαστε στο Πανεπιστήμιο μας από το πρωί και δεν επιτρέπουμε να στηθούν οι κάλπες. Ακολουθούμε τον αγώνα των συναδέλφων μας των άλλων Πανεπιστημίων που δεν έχουν επιτρέψει να διεξαχθούν πουθενά οι εκλογές. Δεν μας πτοεί η προπαγάνδα των ΜΜΕ που παρουσιάζουν τις αποφάσεις και τις ενέργειες Φοιτητικών Συλλόγων ως τραμπούκικες και μη νομιμοποιημένες ενέργειες μειοψηφιών. Απαντάμε σε αυτούς που θέλουν να ιδρύσουν στα Πανεπιστήμια μας «έδρα Κόκκαλη», απαντάμε στους Συμβούλους του ΣΕΒ και του Αλαφούζου που θέλουν να διοικήσουν το Πάντειο! Προστατεύουμε το Πανεπιστήμιο από την κυβέρνηση, την Τρόικα και τους φίλους και συνεργάτες της.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

Στις 21 Μάρτη θα μας βρουν απέναντί τους!



Με άλλοθι τον κίνδυνο της χρεωκοπίας της χώρας, η συγκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) μαζί με τους φίλους τους (ΛΑΟΣ, ΕΕ και Τρόικα) μας εκβιάζουν για να περάσουν όλα τα αντιδραστικά μέτρα που επιβάλλουν κοινωνική ισοπέδωση και εργασιακή σκλαβιά. Καταδικάζουν τον λαό στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Ανεργία που όλο και αυξάνεται, σε εμάς τους νέους ξεπέρασε πια το 50%, δουλειές που μοιάζουν εθελοντισμός, ανύπαρκτα ωράρια και παροχές, με έναν μισθό των 500?. Το κοινωνικό κράτος φαντάζει πολυτέλεια.
Η άγρια επίθεση στην παιδεία μόνο εντύπωση δεν μας κάνει. Δεν τους χρειάζεται μια γενιά σκεπτόμενη, τους βγήκαμε πολλοί. Δεν τους χρειάζεται μια γενιά που ξέρει και διεκδικεί τα δικαιώματά της, που απαιτεί μια αξιοπρεπή διαβίωση, που παλεύει για το μέλλον της. Μια συνεχής κατάρτιση αρκεί για να είμαστε αποτελεσματικοί και ευέλικτοι, εργάτες πολυτελείας.

Αρνούμαστε το μέλλον που σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς!

Ο νέος νόμος 4009 είναι ό,τι αντιδραστικότερο έχει περάσει από το Υπουργείο Παιδείας. Δεν θα επιτρέψουμε να φτάσει και στις σχολές μας.
Ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με τους  εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες στα Συμβούλια Διοίκησης, την χρηματοδότηση που όλο και μας κόβουν και ποιος θα την αναπληρώσει άραγε; Κατευθυνόμενη έρευνα, όπου τους χρειάζεται για την αγορά τους. Πόσο χρήσιμες τους είναι οι πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες; Συγχώνευση και ίσως και οριστικό κλείσιμο Πανεπιστημίων  (ναι, και το Πάντειο). Μια αντίληψη του Πανεπιστημίου ως τεχνοκρατικά εκπαιδευτικό κέντρο, που καταλήγει να δίνει βεβαιώσεις καταλληλότητας για εργασία.

Το Συμβούλιο Διοίκησης είναι κρίσιμος κόμβος για να εμπεδωθούν πολύ πιο εύκολα οι νέες κατευθύνσεις για τη συρρίκνωση, επιχειρηματοποίηση και αυταρχικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Καταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων καθώς τα μισά του μέλη είναι από ανθρώπους εκτός πανεπιστημίου (όπως και ο πρόεδρός του), πολιτικούς και επιχειρηματίες. Το Συμβούλιο θα αποφασίζει χωρίς να λογοδοτεί πουθενά. Κανένα κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας (και κυρίως οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι) δεν θα αντιπροσωπεύεται. Το Συμβούλιο θα διορίζει τους κοσμήτορες, με δικαίωμα να καθορίζουν ακόμα και το πρόγραμμα σπουδών και θα εφαρμόσει το νόμο σε όλες τις πτυχές του. Η περιουσία του πανεπιστημίου και η φοιτητική μέριμνα (σίτιση/στέγαση) θα μεταφερθεί σε Ανώνυμη Εταιρεία. Τα τμήματα θα συγχωνευτούν σε σχολές και οι σπουδές θα υποβαθμιστούν σε κατάρτιση χωρίς αντίκρισμα. Κάθε φοιτητής και φοιτήτρια θα συλλέγει πιστωτικές μονάδες ανάλογα με τα μαθήματα που επιλέγει κι όσα βέβαια ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς, θα πριμοδοτούνται με περισσότερες μονάδες. Το σύνολο αυτό θα αποτελεί τον ατομικό φάκελο προσόντων με τον οποίο καλούμαστε να διαπραγματευτούμε ατομικά πλέον με τον εργοδότη τις συμβάσεις εργασίας.
Καταργώντας επομένως το ενιαίο πτυχίο και κατακερματίζοντας το γνωστικό μας αντικείμενο, καταργείται και η δυνατότητα συλλογικών συμβάσεων.  Μας θέλουν μόνους και φοβισμένους.

Καθώς δεν θα λογοδοτεί σε κανέναν, το Συμβούλιο θα μπορεί ευκολότερα να πάρει αποφάσεις για κατάργηση τμημάτων, για απολύσεις διοικητικού προσωπικού, για επιβολή διδάκτρων που θα μετακυλύουν τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας για χρηματοδότηση των πανεπιστημίων στο φοιτητή και την οικογένειά του, όπως ήδη γίνεται και με τα συγγράμματα και το πάσο και άλλων μορφών κατάργησης του δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα συγγράμματα, οι φάκελοι σημειώσεων που δίνονταν μέχρι πέρυσι δωρεάν, και το πάσο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της κατάργησης του δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου δεν θα μιλάμε πια για πανεπιστήμιο.

Θα παραδώσουμε το Πάντειο στις αχόρταγες δυνάμεις της αγοράς που τα τελευταία 2 χρόνια μνημονιακής πολιτικής ληστεύουν τις ζωές μας σπρώχνοντας την κοινωνία στην εξαθλίωση; Είμαστε και ‘μεις κομμάτι της κοινωνίας, στη οποία επιτίθενται βάρβαρα οι εκάστοτε κυβερνήσεις, που υπό τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ διαλύουν κάθε στοιχείο κοινωνικής πρόνοιας και δημοσίων αγαθών που είχε απομείνει. Δεν θα τους χαρίσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Δεν θα τους αφήσουμε να το διαλύσουν.

Να διασφαλίσουμε ότι κανένα συμβούλιο δε θα έρθει να συρρικνώσει το διοικητικό και καθηγητικό προσωπικό και να απολύσει τους εργαζόμενους του ιδρύματος, κανένας φοιτητής δεν θα πληρώσει για τους φακέλους και τα βιβλία του, κανένας δεν θα διωχθεί από τις εστίες, κανένας δεν θα βρεθεί αύριο χωρίς τμήμα και πτυχίο, κανένας δεν θα ζήσει άνεργος και ανασφάλιστος.
Δεν θα υποταχθούμε στην προσπάθεια τρομοκράτησης και καταστολής  του αγώνα μας, όπως φάνηκε από το μπλοκάρισμα των εκλογών στο ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Πάτρας μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις, τις διαδοχικές αναβολές σε πλήθος άλλων ιδρυμάτων και τις εκλογές με την παρουσία εισαγγελέα και αστυνομίας στο ΤΕΙ Λαμίας, όπου έγιναν και 4 προσαγωγές.
Στο Πάντειο, οι εκλογές είχαν οριστεί για τις 14 Μαρτίου και αναβλήθηκαν μετά από απόφαση της οργανωτικής επιτροπής λόγω πληροφοριών που δέχτηκαν όπως υποστηρίζουν για ενδεχόμενο σοβαρών επεισοδίων με σκοπό την παρεμπόδιση των εκλογών της 14ης Μαρτίου. Κάλεσε, μάλιστα, τις πρυτανικές αρχές να λάβουν «όλα τα δέοντα και νόμιμα μέτρα» για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, πράγμα που σημαίνει πιθανώς την παρέμβαση εισαγγελέα ή αστυνομίας. Δεν μας τρομοκρατούν!

Απαιτούμε την ματαίωση των εκλογών της 21ης Μαρτίου και καλούμε όλα τα μέλη της Παντειακής Κοινότητας, φοιτητές, καθηγητές εργαζόμενους και τους συλλόγους τους, να συνδράμουν ώστε οι εκλογές στο Πάντειο να μην γίνουν, συμμετέχοντας σε παρασταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 21/3 στις 9:00 στο Παντειο. 

Καταγγέλλουμε την στάση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που διαλαλεί προς κάθε κατεύθυνση την αντίθεσή της στο νόμο ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει με πλήρως αντιδημοκρατικό τρόπο και εκμεταλλευόμενη την αυτοδυναμία της, την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης.

Στις 21 Μάρτη θα μας βρουν απέναντί  τους!