Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Με αφορμή τη μικρή εξεταστική περίοδο

Με αφορμή την μικρή χρονική διάρκεια της εξεταστικής περιόδου του εαρινού εξαμήνου, τίθεται και πάλι το ζήτημα της εντατικοποίησης των σπουδών και του πανεπιστημίου ως στείρος χώρος μάθησης. Σε μια περίοδο που οι φοιτητές/τριες μπορεί να έχουν πολλαπλές ταυτότητες (παράλληλα εργαζόμενοι/νες κτλπ), οι ρυθμοί σπουδών πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και να μην δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα εντατικοποίησης που μπορεί να οδηγήσει στην εγκατάλειψη των σπουδών τους.Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο οι φοιτητές/τριες είναι αναγκασμένοι να ασχολούνται αποκλειστικά με τις σπουδές τους ,αποξενώνοντάς τους στην ουσία από τη συλλογική ζωή και τη συμμετοχή τους στο πανεπιστήμιο ως κοινωνικό χώρο. Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι αναγκαίο το πανεπιστήμιο να αποτελεί έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο με ανθρώπινους, υγιείς ρυθμούς σπουδών που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών τους. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να αποτελεί χώρο προαγωγής γνώσης και καλλιέργειας της συλλογικής και ατομικής συνείδησης του φοιτητή/-τριας. Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη οι σπουδές να παρέχουν μια ολοκληρωμένη και ολόπλευρη μόρφωση που θα ανάγει τις κοινωνικές επιστήμες σε αναπόσπαστο και αλληλένδετο κομμάτι της κοινωνίας και που δεν θα συνδέονται με την αγορά εργασίας.

Ως Αριστερή Ενότητα θεωρούμε πως τα συγκεκριμένα ζητήματα, καθότι αφορούν όλους και όλες τους/τις φοιτητές/τριες, είναι αναγκαίο να αποτελούν πεδίο διεκδίκησης από όλους ανεξαιρέτως, μέσω συλλογικών διαδικασιών. Μέσα στις συλλογικές διαδικασίες εντάσσονται η Γενική Συνέλευση και οι τμηματικές συνελεύσεις, μέσω των οποίων οφείλουν να ανοίγονται και να συζητούνται τα ζητήματα που μας αφορούν και με δημοκρατικές διαδικασίες ο Φοιτητικός Σύλλογος να συζητά και να αποφασίζει. Αναφορικά στις τμηματικές συνελεύσεις και καθώς έχουν διαμορφωθεί ευνοικότερες συνθήκες για την θεσμική τους επαναφορά είναι αναγκαίο να ανοίξει μια διαδικασία διεξαγωγής τους. Ο φοιτητικός σύλλογος οφείλει να διεκδικήσει την επαναφορά του συνδιοίκητου όπου μέσω αυτού οι φοιτητές/τριες θα έχουν λόγω στα όργανα του πανεπιστημίου. Σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των τμηματικών συνελεύσεων και στην ανάγκη της θεσμικής τους επαναφοράς καθώς και στην θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής των φοιτητών/τριων είναι αναγκαίο να έχουν λόγο όλοι/ες οι φοιτητές/τριες για τα ζητήματα που ανοίγονται και αφορούν τα τμήματα, θέτοντας παράλληλα και ένα πιο συνολικό πλαίσιο.

Οι διεκδικήσεις των φοιτητών/τριών και η δημιουργία ενός πανεπιστημίου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εμπλοκής όλων των φοιτητών/τριών, μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του συλλόγου.

Διεκδικούμε η εξεταστική περίοδος να διευρυνθεί καλύπτοντας μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Διεκδικούμε ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, σε ρήξη με την εντατικοποίηση.Διεκδικούμε ένα πανεπιστήμιο όπου οι φοιτητές/τριες θα αποφασίζουν για τις σπουδές τους. Επιδιώκουμε λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων τις επόμενες μέρες να διεξαχθούν τμηματικές συνελεύσεις με σκοπό οι φοιτητές/τριες να ασκήσουν πίεση με σκοπό την αλλαγή του προγράμματος και να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. 

Υ.Γ. Αντιλαμβανόμενοι/ες την ανάγκη τα ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές/τριες να ανοίγονται σε όλη τη φοιτητική κοινότητα μέσω συλλογικών διαδικασιών και των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου,σήμερα Δευτέρα 25/5 ως Αριστερή Ενότητα καλέσαμε Δ.Σ με σκοπό ο φοιτητικός σύλλογος να τοποθετηθεί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η ΄΄υπεύθυνη δύναμη΄΄  ΔΑΠ ΝΔΦΚ αρνήθηκε να παρευρεθεί και κατέχοντας την πλειοψηφία κατέστει αδύνατη  η διεξαγωγή του.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οταν εγινε η εποθεση στην Παντειο και μαχαιρωθηκαν 3 κοπελες πριν καμια 8 χρονια
επικεφαλης ητανε ο Ζαφειροπουλος.
Ο οποιος μαλιστα δεν φορουσε κρανος.
Νο2 της οργανωσης