Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες...


Η συμπλήρωση ενός χρόνου σε λίγες μέρες από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μας βρίσκει σε μια συγκυρία όπου τα προβλήματα του κόσμου της νεολαίας και της εργασίας ολοένα και οξύνονται. Ένα χρόνο μετά το Δεκέμβρη οι λόγοι της εξέγερσης συνεχίζουν να υπάρχουν.
           
Καθώς η οικονομική κρίση επιδεινώνεται, οι εργαζόμενοι βρίσκονται διαρκώς και σε χειρότερη θέση, φορτώνονται τα οικονομικά αδιέξοδα που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων κατά τις τελευταίες δεκαετίες δημιούργησε. Με χιλιάδες απολύσεις, με καμία ουσιαστική αύξηση μισθών. Τα εργασιακά δικαιώματα αποδιαρθρώνονται (και ονομάζονται ευελιξία). Το κοινωνικό κράτος και η ασφάλιση είτε συρρικνώνονται είτε ιδιωτικοποιούνται. Έτσι η τωρινή και οι επόμενη γενιά (η δική μας) αναλαμβάνει το εργασιακό κόστος που θέλουν να γλιτώσουν οι επιχειρήσεις.
          
 Η ανώτατη εκπαίδευση υποβαθμίζεται διαρκώς λόγω της χαμηλής χρηματοδότησής της, ενώ εξισώνεται με αυτήν των Κολεγίων μέσω της εξίσωσης των πτυχίων τους με αυτά των ΑΕΙ. Τα εργασιακά δικαιώματα αναγνωρίζονται σαν ισότιμα και η γνώση του πανεπιστημίου ταυτίζεται με την γνώση-εμπόρευμα των Κολεγίων.
          
 Ταυτόχρονα, τα δημοκρατικά δικαιώματα δέχονται όλο και πιο σκληρή επίθεση. Η καταστολή που αντιμετωπίσαμε από τις πορείες του άρθρου 16 συνεχίζεται και εντείνεται (πορεία Πολυτεχνείου: χτυπήματα,290 προσαγωγές). Η αστυνομική αυθαιρεσία που οδήγησε στον θάνατο του Γρηγορόπουλου τότε, παίρνει χαρακτήρα συντονισμένης πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ (αστυνομοκρατία στα Εξάρχεια, επιχειρήσεις σκούπα, περικύκλωση των πανεπιστημίων από την αστυνομία όπως στο  Πάντειο πριν 2 εβδομάδες). 
          
 Για όλους αυτούς τους λόγους που διατηρούν επίκαιρα τα περσινά συνθήματα, καλούμε σε συνέλευση για να συζητήσουμε τα ζητήματα που ο περσινός Δεκέμβρης ανέδειξε και να παρθούν αποφάσεις για συμμετοχή  του Παντείου στις μαζικές κινητοποιήσεις στις 6 και το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 7 του μήνα, μαζί με τους μαθητές και τους εργαζόμενους. Γιατί ο Δεκέμβρης δεν πρέπει να είναι ένα επετειακό μνημόσυνο αλλά η αφορμή για συλλογικές κινητοποιήσεις που θα αναδείξουν τα προβλήματα της νεολαίας και των εργαζομένων.
                                                                 
l        Όλοι/ες στην Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 2/12 στην αίθουσα 108 




Δεν υπάρχουν σχόλια: