Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Τα συμβούλια διοίκησης έρχονται. Οι φάκελοι σημειώσεων φεύγουν…


Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επίθεση σε κοινωνικά και εργασιακά κεκτημένα. Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ μαζί με τους διεθνείς συμμάχους της προσπαθούν να πάρουν πίσω πολλά απ τα δικαιώματα που με αγώνες κατακτήθηκαν στο παρελθόν.

Το πάζλ όμως των αλλαγών προς τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση δε θα μπορούσε να συμπληρωθεί χωρίς το κομμάτι που λέγεται πανεπιστήμιο. Με το νέο νόμο πλαίσιο φέρνουν τη διάλυση των πτυχίων μας και την είσοδο των επιχειρήσεων στις σχολές, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, της σίτισης και της στέγασης, την εισαγωγή διδάκτρων και τις διαγραφές φοιτητών. Τα πτυχία-κουρελόχαρτα θα εξασφαλίσουν μισθό 500 ευρώ για τους μισούς από μας που δε θα μείνουμε στην ανεργία. Η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα και θα μειωθεί και άλλο με τον προϋπολογισμό του 2012. Φέτος για πρώτη φορά δεν θα δοθούν φάκελοι σημειώσεων! Για την ακρίβεια θα εκτυπωθούν μερικά κομμάτια τα οποία θα πάνε στη βιβλιοθήκη, οι φοιτητές θα τα δανείζονται από εκεί και ‘’όποιος προλάβει πρόλαβε..’’. Έτσι η πλειοψηφία των φοιτητών θα αναγκαστεί να τα εκτυπώσει (με το κόστος να πέφτει στις πλάτες τους φυσικά!) ή δεν θα έχει καθόλου πρόσβαση στους φακέλους σημειώσεων… Αυτό σε συνδυασμό με την καθιέρωση ενός μόνο συγγράμματος για κάθε μάθημα   στοχεύει απ ευθείας στην υποβάθμιση της ακαδημαϊκότητας των σπουδών μας, στην αναπαραγωγή του καθεστώτος καθηγητικής αυθεντίας και στην κατάργηση της επιστημονικής πολυφωνίας.

Μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση προτάσσει στα σχέδιά της την αυταρχικοποίηση στην διοίκηση των πανεπιστημίων με την συγκρότηση ενός Συμβουλίου Διοίκησης το οποίο στερείται παντελώς δημοκρατικής νομιμοποίησης. Συγκεκριμένα, θα απαρτίζεται από 15 μέλη, 8 καθηγητές, 6 εξωπανεπιστημιακούς και 1 φοιτητή. Και όταν μιλάμε για εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες εννοούμε τοπικούς άρχοντες, εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο, εκλεγμένα όργανα όπως η Συνέλευση Τμήματος και η Σύγκλητος θα έχουν διακοσμητικό ρόλο. Στην ουσία, τόσο οι φοιτητές όσο και τα μέλη ΔΕΠ αποκλείονται από τη συνδιοίκηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αυτό το αντιδημοκρατικό σχήμα διοίκησης θα αποφασίζει για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού, ο προϋπολογισμός, η κατανομή πόρων, το άσυλο, η εκλογή πρύτανη.

Στο Πάντειο συγκροτήθηκε πριν λίγες μέρες η εφορευτική επιτροπή που θα εκλέξει το συμβούλιο διοίκησης σφραγίζοντας έτσι την πλήρη εφαρμογή του νόμου που διαλύει το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.

Η μάχη που μας περιμένει είναι μεγάλη. Δε θα αφήσουμε να εκλεγούν τα συμβούλια διοίκησης! Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να οργανώσουμε την πάλη μας, κόντρα σε λογικές εκφυλισμού, διάλυσης και «ομαλότητας» μέσα στα πανεπιστήμια. Καλούμε τους καθηγητές που έχουν δεχτεί να συμμετέχουν σε αυτά τα όργανα να αποσύρουν τη συμμετοχή τους και να παλέψουν μαζί μας για την ανατροπή αυτού του νόμου.    

 Ή ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ  Ή ΘΑ ΧΑΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!



                                                    

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Η ζωή χωρίς εμένα. 'Εμφυλα υποκείμενα εντός και εκτός κινηματικών χώρων.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Η ομάδα φύλου του ΟΜΙΚ οργανώνει σειρά διαλέξεων με γενικό τίτλο «Το φύλο στις (νέες) έρευνες». Στις συναντήσεις αυτές θα παρουσιάζονται ερευνητικές συμβολές, οι οποίες αξιοποιούν την αναλυτική κατηγορία του φύλου σε ποικίλες θεματικές/επιστημολογικές περιοχές και χρονικές περιόδους. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους τρόπους με τους οποίους το φύλο ως εννοιολογικό εργαλείο μας επιτρέπει να αντιληφθούμε την ιεραρχική διάσταση των κοινωνικών σχέσεων σε όλα τα πεδία της ζωής. Σταθερό ζητούμενο είναι η συνομιλία με νέους/ες ερευνητές/τριες από ένα ευρύ φάσμα πεδίων.

Η ζωή χωρίς εμένα. 'Εμφυλα υποκείμενα εντός και εκτός κινηματικών χώρων.
                                                                              
Σούλα Μαρινούδη, Ανθρωπολόγος
                                                                                       
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στις 20.00
                                                                                                       
Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού 13-15, Εξάρχεια

Η ομιλήτρια θα αναφερθεί στις ζωές των φεμινιστών συνομιλητών και φεμινιστριών συνομιλητριών της που βρέθηκαν εντός και εκτός του λεγόμενου ανταγωνιστικού κινήματος. Με τον όρο αυτό περιγράφει τον αντιεξουσιαστικό χώρο και τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης σε δομές οριζόντιες και μη ιεραρχημένες. Στην πλειοψηφία τους έδρασαν σε ομάδες για τα φύλα και τις σεξουαλικότητες. Πολλές από αυτές τις φεμινιστικές και queer δομές, ωστόσο, υπήρξαν βραχύβιες και προβληματικές. Ο προβληματισμός αυτής παρουσίασης αρθρώνεται στη βάση των φύλων και των σεξουαλικοτήτων που ως ιδιώματα ξενότητας δεν επέτρεπαν την οικείωση ενός τόπου και της κοινωνικότητας που ευνοούσε στο εσωτερικό του.
    

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Πρόγραμμα Εργοτάξιου Ιδεών Δεκεμβρίου 2011 - Ιανουαρίου 2012

Β. Μπένγιαμιν, Χ. Άρεντ, Γκ. Φρέγκε, Λ. Αλτουσέρ, Ζ. Λακάν
 

Συντονιστής: Μίλτος Ν. Θεοδοσίου 


Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου, 19.00-21.00


Περί βίας: Βάλτερ Μπένγιαμιν και Χάνα Άρεντ

Ποια είναι η σχέση της βίας με το νόμο, της δύναμης με το δίκαιο; Η βία δικαιώνεται από το σκοπό της ή από την ιστορία; Ποιος ο ρόλος της μέσα σε κοινωνικές αναταραχές ή σε μια πολιτική επανάσταση; Αναλώνεται σε αυτόν του μέσου και του εργαλείου ή μήπως, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελεί η ίδια αυτοσκοπό; Στη συνάντηση αυτή, θα προσεγγίσουμε τα ερωτήματα αυτά μέσα από δύο φιλοσοφικά έργα γνωστών φιλόσοφων και πολιτικών στοχαστών του 20ου αιώνα: το Για μια κριτική της βίας, το οποίο συνέγραψε το 1921 ο Βάλτερ Μπένγιαμιν (1892-1940), και το Περί βίας της Χάνα Άρεντ (1906-1975), έργο το οποίο κυκλοφόρησε το 1969.


Μιλούν οι:


Γιώργος Καράμπελας (Δρ Τμ. Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Παν/μίου, μεταφραστής)

Βίκυ Ιακώβου (Λέκτορας Πολιτικής Φιλοσοφίας (υπό διορισμό), Παν/μιο Αιγαίου)


Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου, 19.00-21.00


Γκότλομπ Φρέγκε: ο πρώτος αναλυτικός φιλόσοφος

Ο Γκότλομπ Φρέγκε (1848-1925) θεωρείται ο «πατέρας» της αναλυτικής φιλοσοφίας του 20ου αιώνα. Ο Φρέγκε, μαθηματικός, θεωρητικός της λογικής και φιλόσοφος, επανίδρυσε τον κλάδο της θεωρητικής λογικής αναμορφώνοντας ριζικά και αμετάκλητα τα αριστοτελικά του θεμέλια. Με τον τρόπο αυτό άνοιξε το δρόμο για την «αναλυτική» προσέγγιση στη φιλοσοφία. Στη συνάντηση αυτή, θα δούμε πώς τοποθετείται το φρεγκεανό φιλοσοφικό εγχείρημα αφενός στο ιστορικό πλαίσιο του ίδιου του Φρέγκε, αφετέρου στο σύγχρονο αναλυτικό πεδίο του Νεοφρεγκεανισμού, όπου οι ιδέες του Φρέγκε αναδιατυπώνονται και εν μέρει αναθεωρούνται σε συνάφεια με σύγχρονες φιλοσοφικές μέριμνες.


Μιλούν οι:


Μίλτος Θεοδοσίου (συγγραφέας, μεταφραστής)

Δήμητρα Χριστοπούλου (διδάσκουσα στο Τμ. Φιλοσοφίας Παν/μίου Πατρών)



Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, 19.00-21.00


Η ιδεολογία στον Λουί Αλτουσέρ
Ο Λουί Αλτουσέρ (1918-1990) αποτελεί έναν από τους γνωστότερους μαρξιστές φιλόσοφους του 20ου αιώνα. Η κατανόησή του της ιδεολογίας, όπως την ανέπτυξε τη δεκαετία του 1970, περιστρέφεται γύρω από την έννοια της «ιδεολογικής έγκλησης». Στη συνάντηση αυτή, θα δούμε πώς αυτή η αλτουσεριανή θεωρία της ιδεολογίας παρέχει τις βάσεις για μια μαρξιστικά εμπνευσμένη εννόηση του ανθρώπινου όντος ως κοινωνικού υποκειμένου, αλλά και πώς στηρίζονται σε αυτήν ορισμένες από τις σύγχρονες μεταμαρξιστικές φιλοσοφίες.

Μιλούν οι:


Χρήστος Σίμος (υποψ. διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, μέλος της συντακτικής ομάδας του rednotebook.gr, μέλος της μεταφραστικής ομάδας του περιοδικού transform!)

Δημήτρης Τσίρκας (μεταφραστής)



Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 19.00-21.00


Ζακ Λακάν: το υποκείμενο και η επιθυμία

Το έργο του Ζακ Λακάν (1901-1981), του επονομαζόμενου «Γάλλου Φρόυντ», θεωρείται σήμερα μία από τις κεντρικότερες συμβολές τόσο στην κλινική παράδοση της ψυχανάλυσης όσο και στη σύγχρονη ηπειρωτική πολιτική φιλοσοφία. Εντούτοις, το νόημα και η σκοπιμότητα του λακανικού αναθεωρητικού εγχειρήματος αντλούνται πρωτευόντως από μέριμνες της ψυχαναλυτικής θεραπείας. Στη συνάντηση αυτή, θα δούμε πώς νοούνται δύο χαρακτηριστικές λακανικές έννοιες, η «επιθυμία» και το «υποκείμενο», στο πλαίσιο της κλινικής ανάγνωσης του Λακάν.  


Μιλούν οι:


Βασιάννα Κωνσταντοπούλου (υποψ. διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια)

Βίκυ Μαλινόβα-Χατζοπούλου (κλινική ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια)

Καφέ Floral
Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων
 
 
Πηγή: Red Notebook

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

5η Ετήσια Διάλεξη στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά

5η Ετήσια Διάλεξη στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά

Πραγματικές ουτοπίες στον καπιταλισμό και πέρα από αυτόν
Παίρνοντας στα σοβαρά το κοινωνικό στοιχείο στο σοσιαλισμό

Ομιλητής

Έρικ Όλιν Ράιτ
Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουινσκόνσιν, ΗΠΑ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 19.00, αίθουσα εκδηλώσεων Ινστιτούτου GOETHE, Αθήνα (Ομήρου 14-16)

Τον ομιλητή και το έργο του θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση

Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΈΜΒΡΗ ΤΟΥ ’08 ΣΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ’11: H ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό οδήγησε σε μία πρωτοφανή κοινωνική εξέγερση. Αμέσως ξεκίνησε μια αυθόρμητη και μαζική αντίδραση ενάντια στην κρατική καταστολή με τη συμμετοχή κυρίως της νεολαίας αλλά και συνολικά της κοινωνίας,  η οποία γρήγορα ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Αυτή η παρατεταμένη  και μαζική έκρηξη οργής – που διήρκεσε παραπάνω από 1 μήνα – δυστυχώς δεν κατάφερε μέσα από τη δυναμική που είχε να διαμορφώσει συγκεκριμένα αιτήματα και να πετύχει απτές και σημαντικές κοινωνικές νίκες.                                                                                                  
Κάποιους μήνες μετά, η χρεοκοπημένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό το βάρος  σκανδάλων (Siemens, Βατοπέδι, υπόθεση Ζαχόπουλου), της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και 5 χρόνων εγχώριας διαφθοράς, διαπλοκής και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος παρέδωσε τη σκυτάλη στο ΠΑΣΟΚ. Και η κυβέρνηση Παπανδρέου ήρθε να ολοκληρώσει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων εντάσσοντας τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επιβάλλοντας νέα σκληρά μέτρα λιτότητας.                                                                                         
 Από το Δεκέμβρη του ’08 μέχρι σήμερα, τα κοινωνικά κινήματα εξελίχθηκαν και μέσα από τις διακυμάνσεις τους κατάφεραν να εμπλέξουν περισσότερο κόσμο, να αποκτήσουν αιτήματα και σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά με αποκορύφωμα το Σύνταγμα και τις γενικές απεργίες που ακολούθησαν και έτσι να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις στις αποφάσεις των κυρίαρχων.                                             
 Σήμερα, 3 χρόνια μετά, ο Δεκέμβρης μας βρίσκει σε ένα κράτος «έκτακτης ανάγκης», όπου οι κυβερνώντες, έχοντας παρακάμψει τη λαϊκή βούληση και τις εκλογές και αγνοώντας τη γενικευμένη δυσαρέσκεια του κόσμου και της κοινωνίας, συγκρότησαν κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας». Με πρωθυπουργό έναν τεχνοκράτη και τα κόμματα του δικομματισμού να συνεργάζονται με την ακροδεξιά είναι σαφές πια ότι αυτή η κυβέρνηση κινείται στα όρια της νομιμότητας και πως οι ελευθερίες του λαού περιορίζονται. Έτσι εγκαθιδρύεται ένα καθεστώς δημοκρατικής εκτροπής όπου η προσφυγή στις κάλπες καθίσταται απαγορευτική, ενώ εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα καταπατώνται και κάθε προσπάθεια αντίστασης καταστέλλεται βάναυσα με παράλληλη όξυνση της αστυνομικής καταστολής( ένας νεκρός διαδηλωτής στο Σύνταγμα από χημικά).                                                                                                                                                       
Το αντικατασταλτικό – μεταξύ άλλων - νόημα του Δεκέμβρη του 2008 παραμένει επίκαιρο καθώς σε εποχές που η ανεργία, η εφεδρεία και η υποβάθμιση αποτελούν τις μόνες προοπτικές του κόσμου και τα κινήματα ανυπακοής και αντίστασης πληθαίνουν είναι χρέος όλων μας να αντισταθούμε στον αυταρχικό και κατασταλτικό χαρακτήρα του κράτους, στις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας και να ζητήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια.         
                
Καλούμε όλους και όλες  να συμμετέχουν στην πορεία μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Προπύλαια στις 5. ώρα Adobe Systems
Adobe Systems       



ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ                       

Αυτόνομη δημιουργία για το Πάντειο
                                                                 
                                                    Συμμετέχουμε στην