Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

ΚΑΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Με το σύνθημα «Ψηφίζεις Ελλάδα Φέτος ψηφίζεις Φ.Ο.Σ.» η ακροδεξιά κάνει την εμφάνιση της στα ελληνικά πανεπιστήμια. Στο Πάντειο συγκεκριμένα τους προηγούμενους μήνες μέλη της παράταξης Φ.Ο.Σ. (το φοιτητικό αντίστοιχο του ΛΑΟΣ με την ανεπίσημη και πάντα κρυφή υποστήριξη της Χρυσής Αυγής) δειλά-δειλά εμφανίστηκαν πετώντας φυλλάδια στους διαδρόμους τα ξημερώματα και προαναγγέλλοντας το κατέβασμά τους στις φοιτητικές εκλογές.

Τι είναι η Φ.Ο.Σ;
Πρόκειται για μια παράταξη εμφανώς ακροδεξιά η οποία τάσσεται, όπως η ίδια υποστηρίζει στις σχετικές ιστοσελίδες, υπέρ της δημοκρατίας. Αλλά ποιας δημοκρατίας; Η δημοκρατία χωρίς κάποιον άλλον προσδιορισμό είναι κάτι που δεν λέει και πολλά πράγματα. Άρα ας δούμε πώς οι ίδιοι, μέσα από τα δικά τους κείμενα προσδιορίζουν αυτόν τον όρο: «Η Φ.Ο.Σ. επιζητά την πραγματική δημοκρατία εντός του πανεπιστημίου ενώ δεν πρόκειται να ανεχθεί μονότονους μονολόγους συγκεκριμένων ιδεολογιών-ιδεοληψιών, χωρίς τεκμηρίωση.». βλέπουμε ότι η πολιτική του τοποθέτηση εν δυνάμει σβήνει την πολιτική τοποθέτηση άλλων- ιδίως όταν λένε αυτό το «δεν θα ανεχθούμε». Αυτές οι «ιδεολογίες» βέβαια φωτογραφίζονται με φράσεις όπως «Την βία την γεννά η Αριστερά», «έξω οι ανθέλληνες καθηγητές» κτλ. Το φάσμα αυτών των ιδεολογιών εκτείνεται πέραν της άκρας αριστεράς σε πιο μετριοπαθείς χώρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «ανθέλληνας» καθηγητής Πεσματζόγλου και ο «με περίεργες απόψεις» καθηγητής Χριστόπουλος. Είναι άλλωστε ξεκάθαρο ότι η δράση μιας οργάνωσης που φέρει το όνομα Συναγερμός κουβαλώντας όλο το αμαρτωλό παρελθόν των ακροδεξιών οργανώσεων της Ελλάδας που σχεδόν πάντα κατέληγαν στο όνομα αυτό, δυνάμει καταργεί κάθε έκφραση αντίθετη προς τις απόψεις της.

Στο δια ταύτα…
Σκεφτείτε μόνον ότι αρκετοί συμφοιτητές μας προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι οικονομικοί μετανάστες που το ελληνικό κράτος τους αρνείται τα πολιτικά τους δικαιώματα. Σε ένα πανεπιστήμιο όπου οι ξένοι συμφοιτητές μας είναι οι μόνοι που πληρώνουν δίδακτρα, έρχονται τώρα κάποιοι και φωνάζουν «δωρεάν ελληνική εκπαίδευση». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι αν δεν είσαι Έλληνας δεν δικαιούσαι ούτε αυτής της παροχής. Επίσης η Φ.Ο.Σ. υποστηρίζει μεταξύ άλλων και την κατάργηση του ασύλου προτείνοντας την «καθιέρωση θεσμού φύλαξης των σχολών από πανεπιστημιακό σώμα ασφαλείας (απαρτιζόμενο εν ανάγκη και από φοιτητές)». Αυτό θυμίζει τους «αγανακτισμένους πολίτες» της Πάτραςπου μαζί με την αστυνομία δέρνανε Αφγανούς πρόσφυγες στο καταυλισμό αλλά και την συνέργεια «παλικαριών» και ΜΑΤ στις πορείες τον περασμένο Δεκέμβριο και όχι μόνο. Αυτοί παίρνουν την δικαιοσύνη στα χέρια τους και βάφουν τα χέρια τους με αίμα- με το αίμα μεταναστών/τριών, ομοφυλόφιλων και λεσβιών, αγωνιζόμενων συνδικαλιστών και πάει λέγοντας. Επίσης η κατάργηση του ασύλου προτείνεται με το επιχείρημα ότι το άσυλο ήταν ένα μέτρο σε καιρούς περιορισμένης ελευθερίας έκφρασης. «Αλλά τώρα που κανένας δεν αποκλείει κανέναν δεν υπάρχει λόγος διατήρησης του»- λένε οι ίδιοι άνθρωποι που δεν «ανέχονται του μονολόγους ιδεολογιών και ιδεοληψιών».

Γιατί όχι και αυτή η φωνή;
Πολλοί θα σκέφτεστε ότι ακόμα και έτσι η δημοκρατία οφείλει να τους παρέχει βήμα έκφρασης απόψεων. Ωστόσο η ιστορία έχει αποδείξει ότι όπου ακολουθήθηκε αυτή η τακτική η ακροδεξιά όχι μόνο ενισχύθηκε αλλά έφτασε σε σημείο να πραγματοποιεί ακρότητες.
Πριν τρία χρόνια οι ομοϊδεάτες της Φ.Ο.Σ με επιχείρηση στρατιωτικού τύπου προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν συναγωνιστή τους που πιάστηκε να οπλοφορεί μέσα στο Πάντειο. Η επιχείρηση κατέληξε με δύο φοιτητές και μία φοιτήτρια στο νοσοκομείο με σοβαρές και επικίνδυνες μαχαιριές.
Η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος επαναλήφθηκε πριν ορισμένες εβδομάδες και πάλι στο Πάντειο όταν μέλη της Φ.Ο.Σ ήρθαν με κράνη και καδρόνια και με την προστασία μπράβων για να πετάξουν φυλλάδια στο πανεπιστήμιο.
Αυτά είναι μόνο δύο από τα πολλά δείγματα που έχει να επιδείξει αυτός ο χώρος για το πώς εννοεί τη δημοκρατία και την παρέμβαση σε ένα χώρο όπως είναι το πανεπιστήμιο. Φανταστείτε ακόμα τι θα γίνει αν τους δοθεί βήμα μέσα στον σύλλογο: θα γίνει σε μεγάλη έκταση αυτό που το 2006 έγινε σε μάθημα της καθηγήτριας Λούβη όπου εθνικιστές-ακροδεξιοί φοιτητές της απαγόρευσαν να διδάξει επειδή το μάθημα της δεν συμπλέει λένε με τα συμφέροντα του έθνους. Ήδη στο site τους αποκαλούν τον καθηγητή Ηρακλείδη ντροπή του Παντείου ενώ προειδοποιούν και για άλλους καθηγητές που εκφράζουν όπως λένε «ανθελληνικές απόψεις». Τέλος, μιλώντας και θεωρητικά, η δημοκρατία δέχεται μόνο όσους δεν είναι εχθροί της.
Άλλωστε δεν είναι τυχαία η διάταξη που υπάρχει στο καταστατικό της ΕΦΕΕ και απαγορεύει το εκλογικό κατέβασμα τέτοιων πολιτικών χώρων.

Εμείς σε όλους τους τόνους θα επιμένουμε ότι καμία Φ.Ο.Σ δεν μπορεί να έχει χώρο μέσα στα πανεπιστήμιο. Τασσόμαστε ενάντια στο εκλογικό κατέβασμα τέτοιων μορφωμάτων στις φοιτητικές εκλογές και καλούμε όλες τις παρατάξεις να πάρουν θέση στο συγκεκριμένο θέμα μακριά από μικροπολιτικά και εκλογικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: