Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ! ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΠΙΣΩ

• Εργασιακά

Όλοι-ες γνωρίζουμε τις εργασιακή πραγματικότητα που μας έχουν «εξασφαλίσει» οι κυβερνήσεις αυτών και των προηγουμένων ετών σε συνεργασία με τους βιομήχανους και τους υπόλοιπους μεγαλοεργοδότες: Μισθοί που μετά βίας φτάνουν τα 700 ευρώ και στην ουσία δεν έχουν πραγματικό οικονομικό αντίκρισμα στους σημερινούς καιρούς. Ανασφάλιστη εργασία με την σύμφωνη γνώμη του κράτους και εργοδοτών με σκοπό να μας αναγκάσουν να δουλεύουμε σχεδόν μέχρι να πεθάνουμε, για να μην αναφέρουμε πόσο καταστροφική είναι η ανασφάλιστη εργασία για τα ταμία κοινωνικής ασφάλισης. Το 8ωρο έχει καταργηθεί προ πολλού και οι περισσότεροι-ες εργαζόμενοι-ες δουλεύουν 10-12 ώρες χωρίς καν καταβολή υπερωριών. Τρομοκράτηση των εργαζομένων με την συνεχή απειλή της απόλυσης αλλά και της ανθρώπινης ζωής (συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα) ώστε να μην διαμαρτύρονται και διεκδικούν εργασιακά δικαιώματα. Η ανεργία αυξάνεται διαρκώς παρά τις έντεχνες προσπάθειες του κράτους και των εργοδοτών να την καλύψουν μέσω προγραμμάτων stage και part-time δουλειές. Πλέον με την οικονομική κρίση, βρίσκουν την αφορμή να επιβάλουν στους εργαζόμενους νέα, ακόμα χειρότερα, εργασιακά καθεστώτα όπως το πάγωμα μισθών, η μείωση μερών και ωρών εργασίας κλπ. Σε όλα αυτά, νυν και μελλοντικοί εργαζόμενοι-ες οφείλουμε να απαντήσουμε με κοινωνικούς αγώνες όπως η επερχόμενη πανελλαδική απεργία στις 2 Απρίλη. Διεκδικούμε διάνθιση των εργασιακών δικαιωμάτων, αύξηση μισθών και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες!

• Άσυλο

Τον τελευταίο καιρό η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, φυσικά σε συνεργασία με τα ΜΜΕ, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η χώρα υφίσταται μείζων θέμα ασφάλειας. Σαφέστατα σκοπός τους, πέρα από την τρομοκράτηση του κόσμου, είναι να απονομιμοποιήσουν ηθικά στην κοινωνία και στην συνέχεια να καταργήσουν το άσυλο στα πανεπιστήμια. Ειδικά μετά της καταστροφές στο κολωνάκι η προπαγάνδα κατά του ασύλου διογκώθηκε: «Το άσυλο φταίει για τις σπασμένες βιτρίνες, το άσυλο φταίει για τις κουκούλες» και ούτω καθεξής. Η στοχοποίηση του άσυλου έχει ως πραγματικό σκοπό την καταστολή του φοιτητικού και πανεπιστημιακό κινήματος που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων. Το άσυλο δεν είναι απλά ζήτημα διακίνησης ιδεών. Σε δημοκρατία ζούμε και ο καθένας μπορεί να διακινεί τις ιδέες του όπου και αν βρίσκεται. Το πρόβλημα τους είναι ότι με το παρόν καθεστώς οι δυνάμεις καταστολής δεν έχουν την δυνατότητα για δυναμική αντιμετώπιση μιας φοιτητικής κινητοποίησης ακριβώς όπως έχουν με κάθε άλλη μορφή κοινωνικής διαμαρτυρίας ή εργατικής απεργίας. Αυτό που θέλουν είναι την κρίσιμη στιγμή τα ΜΑΤ να μπορούν να επαναφέρουν την «τάξη» στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως μπορούν να κάνουν με οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό χώρο. Η δυνατότητα που δίνει το πανεπιστημιακό άσυλο για την ανάπτυξη μαχητικών κινημάτων αντιπολίτευσης, ειδικά τώρα σε περίοδο κρίση, πρέπει να ακυρωθεί. Να το πούμε ακόμα πιο απλά: αυτό που πραγματικά ενοχλεί την κυβέρνηση και είναι επικίνδυνο για την πολιτική της δεν είναι μικρές «ορδές» που προκαλούν φθορές στο κέντρο της Αθήνας αλλά ένα μαζικό μαχητικό φοιτητικό κίνημα που θα μπορεί να συνεισφέρει στους συνολικότερους κοινωνικούς αγώνες, χρησιμοποιώντας ως μία μέθοδο πάλης αυτή της κατάληψης.


• Κρίση

Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, κυβερνήσεις και κεφάλαιο προσπαθούν να μας πείσουν ότι εμείς πρέπει να πληρώσουμε τα σπασμένα ενώ στην πραγματικότητα οι μόνοι υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι. Αντί να υιοθετηθούν μέτρα κοινωνικής πολιτικής και ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας, χαρίζουν λεφτά των φορολογούμενων στις τράπεζες με σκοπό αυτές να ξαναρχίσουν να δανείζουν τους φορολογούμενους με τα ίδια λεφτά. Πρόκειται δηλαδή για νόμιμη ληστεία εις βάρος των εργαζομένων. Τα αίτια της οικονομικής κρίσης είναι γνωστά αν και αποκρύπτονται επιμελώς. Η υπερσυσσώρευση πλούτου σε λίγους και ο δανεισμός των εργαζομένων με απεχθείς όρους από τις τράπεζες είναι οι κύριοι λόγοι της οικονομικής κρίσης. Με άλλα λόγια η συγκεκριμένη κρίση, όπως και οι προηγούμενες αλλά και αυτές που θα έρθουν, είναι δομικό πρόβλημα του καπιταλιστικού συστήματος. Άρα πέρα από τις πρόσκαιρες αλλά ουσιώδες λύσεις όπως πχ η αύξηση μισθών, η ολοκληρωτική ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και ο επανασχηματισμός μίας πραγματικά δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας όπου η οικονομία δεν θα βασίζεται στο κέρδος αλλά στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων είναι αυτό που ονειρευόμαστε και για το οποίο αγωνιζόμαστε

•Εκπαιδευτικά


.Η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έχει επιλέξει να μην ανοίγει εκπαιδευτικά θέματα σε κεντρικό επίπεδο. Μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη πάγωσε την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΚΕΣ φοβούμενη ένα νέο ξέσπασμα των φοιτητών. Εγκαινίασε παράλληλα έναν διάλογο παρωδία από «μηδενική βάση» προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο και να κρατήσει τα πράγματα ήρεμα. Ταυτόχρονα όμως, ο αντιδραστικός νόμος-πλαίσιο και το προεδρικό διάταγμα για τα συγγράμματα συνεχίζουν να εφαρμόζονται. Σκοπός τους δεν είναι άλλος από την εντατικοποίηση των σπουδών μας και την βίαιη εισαγωγή της αγοράς και των σκεπτικών της μέσα στα πανεπιστήμια. Στην ουσία οι συγκεκριμένες πολιτικές είναι μέρος του σχεδίου της Μπολόνιας που ως στόχο του έχει την γρήγορη παραγωγή αναλώσιμου και φθηνού εργατικού δυναμικού. Εάν κάτι μας δίδαξαν το κίνημα του άρθρου 16 και η εξέγερση του Δεκέμβρη είναι ότι όταν τολμάμε να αγωνιζόμαστε μπορούμε και νικάμε. Κινούμενοι λοιπόν με το ίδιο σκεπτικό δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της παιδείας και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.

Για όλα αυτά και ακόμη περισσότερα θέματα το ΔΣ Φοιτητών αποφάσισε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 1 Απρίλη στην αίθουσα 108 στις 13:00.

Συμμετέχουμε όλοι και όλες και παίρνουμε τις αποφάσεις μας συλλογικά γιατί τα συλλογικά προβλήματα δεν έχουν ατομικές λύσεις!


Δεν υπάρχουν σχόλια: