Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Με τρύπα στον πνεύμονα από ξυλοδαρμό ΕΛ.ΑΣ.

    
     Με σπασμένο πλευρό και τρύπα στον πνεύμονα, νοσηλεύεται εδώ και τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ένας νεαρός που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από αστυνομικούς το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στο κέντρο της Αθήνας.
Ο 27χρονος, που μίλησε από το νοσοκομείο στην «Ε», έχει μώλωπες και κακώσεις σε όλο σχεδόν το σώμα του. Οπως είπε, αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα, τον συνέλαβαν και άρχισαν να τον χτυπούν και να τον βρίζουν. Κάποιος τον έπιασε από τον λαιμό, τον σήκωσε στον αέρα και τον πέταξε στο έδαφος ενώ άλλοι τον χτυπούσαν με κλοτσιές στο στήθος και τα πλευρά.
      Μόλις εκτονώθηκαν, τον έδεσαν σ'ένα δένδρο και μαζί με άλλους 4 συλληφθέντες, τους οδήγησαν με βαν στη ΓΑΔΑ. Εκεί, όταν διαπίστωσαν τη σοβαρότητα του τραυματισμού του, τον μετέφεραν στον Ευαγγελισμό. Ο νεαρός νοσηλεύεται στη θωρακοχειρουργική μονάδα του Ευαγγελισμού, αφού του τοποθετήθηκε σωληνάκι για την παροχέτευση των υγρών από τη πληγή που προκάλεσε στον πνεύμονά του, το σπασμένο πλευρό.
      Η σύλληψη στο σωρό και ο άγριος ξυλοδαρμός του από αστυνομικούς έγινε στην οδό Τζαβέλλα και Μπενάκη. Οπως υποστηρίζει ο συνήγορός του, Κ. Παπαδάκης, ο 27χρονος δεν είχε καμία σχέση με τα επεισόδια μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων που εκτυλίχθηκαν εκείνο το βράδυ στα Εξάρχεια, γύρω από τα παλαιά γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ομως σε βάρος του, (όπως και των υπολοίπων 4 συγκατηγορουμένων του), ασκήθηκαν εξοντωτικές κακουργηματικές διώξεις για κατοχή εκρηκτικών, πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και αντίσταση κατά της αρχής, αν και, όπως λένε όλοι, δεν έπεσαν στα επεισόδια αυτά βόμβες μολότοφ!
      Πρόκειται για πάγια τακτική της Αστυνομίας, όταν βρίσκεται έκθετη για απαράδεκτη βίαιη συμπεριφορά, λένε νομικές πηγές. Αποδίδει στους συλληφθέντες ανύπαρκτες κατηγορίες και αλλοιώνει τα πραγματικά περιστατικά, προκειμένου να αποφύγει τον ποινικό έλεγχο των στελεχών της. Κάτι ανάλογο είχε επιχειρήσει άλλωστε να κάνει στην υπόθεση της ζαρντινιέρας και τον άγριο ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή. Ομως εκεί την εξέθεσαν οι κάμερες.
      Το κρίσιμο ερώτημα προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (τους κ. Πρ. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη) είναι εάν κινήθηκαν οι μηχανισμοί ελέγχου των αστυνομικών που εμπλέκονται στο περιστατικό. Οπως θα γνωρίζουν πολύ καλά, η Αστυνομία υποχρεούται να δίνει εξηγήσεις για κάθε περιστατικό κρατούμενου, που φεύγει από τα χέρια της χτυπημένος. Το ίδιο οφείλει να πράξει και ο ανακριτής της υπόθεσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: