Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

«ΛΕΞΙΚΟ» ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΛΗΜΑΤΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Προσπάθεια της κυβέρνησης για εντατικοποίηση των σπουδών, εισαγωγή της αγοράς μέσα στα πανεπιστήμια και κατάργηση του αυτοδιοίκητου.  

ΑΡΘΡΟ 16 Το άρθρο του συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Η προσπάθεια της ΝΔ, με την σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, να το αναθεωρήσει το 2005-06 συνάντησε την μαζική αγωνιστική αντίσταση των φοιτητών-τριων. Το αποτέλεσμα ήταν η νίκη του φοιτητικού κινήματος  για δημόσια δωρεάν παιδεία σε όλους και όλες, τουλάχιστον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!

ΑΣΥΛΟ Λαϊκή κατάκτηση που διασφαλίζει την ελεύθερη έκφραση ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια. Μεταξύ άλλων, απαγορεύει την επέμβαση σωμάτων ασφαλείας μέσα στα πανεπιστήμια. 
 
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Το ανώτατο, τουλάχιστον για εμάς, όργανο του φοιτητικού συλλόγου του πανεπιστημίου. Παρά την πρώτη αρνητική εντύπωση που δημιουργεί (φωνές, καπνοί κλπ) πρόκειται στην ουσία για την μόνη αμεσοδημοκρατική διαδικασία του φοιτητικού συλλόγου. Ο καθένας-μια μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του, είτε είναι μέλος κάποιας συλλογικότητας είτε όχι, και να κατεβάσει προτάσεις για ψήφισμα. Ψηφίζουν όλοι και όλες. Πραγματοποιείται μετά από απόφαση του ΔΣ φοιτητών ή εάν συγκεντρωθεί αρκετός αριθμός φοιτητών-τριων. 
 
ΔΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Ο Διοικητικός Σύλλογος Φοιτητών είναι ένα 15μελές όργανο του οποίου η σύσταση προκύπτει από τις φοιτητικές εκλογές. Αποφασίζει για την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης ή παίρνει αποφάσεις μέσω ψηφισμάτων αν κάποιο θέμα επείγει. Επίσης «επικυρώνει» τους εκπροσώπους των φοιτητών στις Τμηματικές Συνελεύσεις και την Σύγκλητο μετά τις Φοιτητικές Εκλογές. Φέτος η σύσταση του ΔΣ είναι η εξής: ΔΑΠ:8, ΠΑΣΠ:4, ΠΚΣ:2, ΑΡ.ΕΝ:1 ΚΑΤΑΛΗΨΗ Μέσο πάλης στα χέρια των φοιτητών-τριων για την διεκδίκηση αιτημάτων τους. Αντίθετα με την αντίληψη που προάγεται, το πανεπιστήμιο υπό κατάληψη δεν είναι κλειστό αλλά  λειτουργεί και διοικείται από τα μέλη της κοινότητάς του σύμφωνα με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.  

ΚΕΣ Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών ή Κολέγια, με λίγα λόγια εκεί που θα μπορούσαμε να καταλήξουμε όλοι-ες αν «αποτυγχάναμε» στην παρωδία των πανελλαδικών, φυσικά με το αζημίωτο. Είναι στην ουσία η έμμεση προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει το άρθρο 16, μετά την ήτα της το 2006, μέσω της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΚΕΣ.. Διεκδικούμε κλείσιμο των ΚΕΣ με ταυτόχρονη μέριμνα για τους απόφοιτούς τους.

ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ Νομοθετική απόπειρα κυβερνητικού ελέγχου της επιστημονικής γνώσης, περιστολής του πανεπιστημιακού ασύλου, κατάργησης του αυτοδιοικήτου του πανεπιστημίου και εισαγωγής ιδιωτικών κριτηρίων στην λειτουργία του. Προσθέστε σε αυτά την κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων και τα πειθαρχικά εναντίον των φοιτητών που «δεν κάθονται καλά».   

 
ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ Το ανώτατο διοικητικό όργανο του πανεπιστημίου. Συμμετέχει ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις , εκπρόσωποι  των καθηγητών, των εργαζομένων, των προπτυχιακών  και μεταπτυχιακών φοιτητών (ανάλογα των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών).  Για φέτος οι εκπρόσωποι των φοιτητών είναι: ΔΑΠ:5, ΠΑΣΠ:3 ΠΚΣ:1

ΤΜΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ Κάθε τμήμα στο Πάντειο έχει μια ορισμένη αυτονομία. Στις τμηματικές συνελεύσεις συζητιούνται προβλήματα του τμήματος και παίρνονται αποφάσεις που τα αφορούν. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών ανά τμηματική συνέλευση προκύπτουν από τις φοιτητικές εκλογές.   

ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ  Σπασμένες καρέκλες, έλλειψη αιθουσών, αμφιθέατρα «Σιβηρίας», ουρές στις γραμματείες, ανοργάνωτες και ελλιπείς βιβλιοθήκες, απουσία εργαστηρίων και πειραματικών μαθημάτων, βιβλία που πληρώνουμε από την τσέπη μας, δίδακτρα στα μεταπτυχιακά κλπ κλπ.  

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Διεξάγονται κάθε χρόνο την Άνοιξη. Δυστυχώς οι πελατειακές (και όχι οι πολιτικές) σχέσεις κυριαρχούν. Στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές στο Πάντειο τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: ΔΑΠ: 50.54%, ΠΑΣΠ: 26.35%, ΠΚΣ: 14.13%, ΑΡ.ΕΝ.: 3.78%, ΕΑΑΚ: 3.65% , ΛΕΥΚΑ: 0.91%

Δεν υπάρχουν σχόλια: