Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Φ.Ε.Ε.


Η ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας) ιδρύθηκε το 1963 με σκοπό να υπάρχει ένα όργανο το οποίο θα εκφράζει όλους τους φοιτητές.Από τις εκλογές στους Φοιτητικούς Συλλόγους (εκτός από την περίοδο της δικτατορίας) προέκυπταν οι αντιπρόσωποι για το Πανσπουδαστικό Συνέδριο, στο οποίο συζητούνταν τα ζητήματα των φοιτητών και στο τέλος κάθε συνεδρίου εκλεγόταν το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ. Η ΕΦΕΕ έπαιζε από τότε κομβικό ρόλο στην πολιτική ζωή παρεμβαίνοντας για να προβάλλει τα φοιτητικά αιτήματα και με θεσμικό ρόλο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 η ΔΑΠ κυριαρχεί στις φοιτητικές εκλογές, και η λειτουργία της ΕΦΕΕ αρχίζει να απονεκρώνεται.Το 1995 διεξήχθη το τελευταίο Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Από εκεί και πέρα με ευθύνη κυρίως της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, την οποία δεν ευνοούσαν τα εκλογικά αποτελέσματα, σταμάτησαν να συγκαλούνται Πανσπουδαστικά Συνέδρια και η ΕΦΕΕ δεν ξαναλειτούργησε. Η μόνη «λειτουργία» της από τότε είναι ο καθορισμός της ημερομηνίας των φοιτητικών εκλογών κάθε χρόνο, λειτουργώντας όχι ως όργανο αλλά ως διαπαραταξιακή συνάντηση.
Το πανεπιστήμιο είναι ένας ζωντανός πολιτικός-κοινωνικός χώρος ο οποίος επηρεάζεται και επηρεάζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε μια εσκεμμένη υποβάθμιση της πολιτικής ταυτότητας του φοιτητή προκαλούμενη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τις παρατάξεις τους μέσα στις σχόλες. Σκοπός αυτής  της υποβάθμισης είναι η σιωπηρή αποδοχή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που με τη σειρά τους υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας. Από την μεριά τους, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ εκμεταλλεύονται και συμβάλλουν στην αποπολιτικοποίηση των φοιτητών λειτουργώντας πελατειακά και όχι πολιτικά.
Για αυτό τον λόγο η επανασύσταση της ΕΦΕΕ θα βοηθήσει σημαντικά στην πολιτικοποίηση των φοιτητών στους πανεπιστημιακούς καθώς και στους κοινωνικούς χώρους. Οι παρατάξεις οι οποίες λειτουργούν πελατειακά ( ΠΑΣΠ και ΔΑΠ ) θα αναγκαστούν να τοποθετηθούν πολιτικά σε κεντρικό επίπεδο για θέματα που αφορούν την φοιτητική κοινότητα καθώς και θα έχουν ενιαία θέση πάνω σε αυτά και δεν θα την αλλάζουν σύμφωνα με το συμφέρον τους σε κάθε σχολή. Επιπλέον η ύπαρξη κεντρικού έλεγχου θα εμποδίζει τους «ισχυρούς» στους συλλόγους να ποδοπατούν την δημοκρατία ακόμα και των εκλογικών αναμετρήσεων ( έλλειψη παραβάν στην ΑΣΟΕΕ, δικτατορία ΔΑΠ στα ΤΕΦΑΑ).
Πολλοί, δικαιολογημένα, στέκονται κριτικά απέναντι στην ανασύσταση της ΕΦΕΕ καθώς θεωρούν πως μία μελλοντική έξαρση του φοιτητικού κινήματος ίσως αποδοκιμαστεί από αυτήν. ‘Όμως, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την ΕΦΕΕ ,αν και έχουν πολιτική βαρύτητα, δεν είναι δεσμευτικές προς τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Για εμάς οι γενικές συνελεύσεις και οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες κατά την διάρκεια του φοιτητικού κινήματος ήταν και θα είναι πάνω από οποιαδήποτε απόφαση της ΕΦΕΕ.
Τις τελευταίες μέρες είμαστε πολύ κοντά στην διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ μετά από 14 χρόνια. Δεν έχουμε αυταπάτες για τον τρόπο που η ΔΑΠ  και η ΠΑΣΠ θέλουν να λειτουργήσει η ΕΦΕΕ, δηλαδή ως ένα όργανο που θα δίνει λευκή επιταγή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.Επομένως οι δομές από μόνες τους δεν επαρκούν και για αυτό θα καταβάλουμε μεγάλο αγώνα για την αλλαγή των συσχετισμών στους Φοιτητικούς Συλλόγους, αυτή είναι η στόχευση της Αριστεράς.






Δεν υπάρχουν σχόλια: