Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

ΕΜΠΟ-ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΜΑΣ

Άλλη μια χρονιά (ή η πρώτη για κάποιους)για τους φοιτητές και φοιτήτριες των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και Πολιτισμού κι όλοι-ες ευχόμαστε να είναι μια χρονιά ενδιαφέροντων και χρήσιμων μαθημάτων που θα μας δώσουν τα εφόδια να βγούμε από αυτή τη σχολή έτοιμοι-ες να ριχτούμε στην «κόλαση» που λέγεται αγορά εργασίας.

Αλλά ας μιλήσουμε λίγο για το τμήμα. Αν διαβάσει κάποιος-α τον οδηγό σπουδών νομίζει πως θα βρει στη σχολή έναν παράδεισο. Όταν όμως ξεκινούν τα μαθήματα διαπιστώνουμε ξανά και ξανά τα ίδια προβλήματα. Σπασμένα έδρανα και καρέκλες στις αίθουσες και στα αμφιθέατρα που συχνά δεν έχουν καν κλιματισμό και θέρμανση. Μέσα σ’ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί κι η έλλειψη χώρου στις αίθουσες που μας αναγκάζει να στοιβαζόμαστε και να καθόμαστε στα πρεβάζια και στο πάτωμα για να παρακολουθήσουμε ένα μάθημα. Πόσοι και πόσες άραγε από εμάς δεν έχουμε γίνει μάρτυρες αυτών των κωμικοτραγικών σκηνών;

Οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική δομή είναι επίσης τραγικές. Μόνο ως αστείο θα μπορούσε κανείς να εκλάβει τον ισχυρισμό του οδηγού σπουδών πως «δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικείωση των φοιτητών με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές».Παρότι οι καθηγητές πληροφορικής προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα την δουλειά τους η άθλια κατάσταση των υπολογιστών στο εργαστήριο πληροφορικής δεν τους το επιτρέπει.

Παράλληλα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η έλλειψη οργάνωσης της σχολής σε στοιχειώδη ζητήματα όπως το πρόγραμμα και οι ύλες τα οποία δημοσιεύονται τελευταία στιγμή.Τα φαινόμενα αυτά βέβαια δεν δείχνουν μονο έλλειψη οργάνωσης αλλά και αδιαφορίας ενός μέρους των καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού. Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ αντί να πιέσουν προς μια κατεύθυνση σωστής οργάνωσης παριστάνουν τους διαμεσολαβητές και τα «καλά παιδιά» εξυπηρετώντας και δήθεν καλύπτοντας τις αδυναμίες. Είναι προφανές πως η διατήρηση αυτής της κατάστασης τους εξυπηρετεί.

Αυτή τη χρονιά ως τμήμα αλλά και ως σχολή γενικότερα θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα με τη λειτουργία της βιβλιοθήκης. Όπως έχει γίνει γνωστό το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ε.Ε. από το οποίο πληρωνόταν ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων της βιβλιοθήκης έπαψε να ισχύει από φέτος. Αν η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν αντιδράσει αυτό σημαίνει πως κατά συνέπεια η βιβλιοθήκη θα υπολειτουργεί. Ο πρύτανης του Παντείου αρνείται να προσλάβει ως προσωπικό της σχολής τους υπαλλήλους που πληρώνονταν μέχρι τώρα από αυτό το πρόγραμμα. Πως θα μπορέσει ένα τμήμα σαν το Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Πολιτισμού όπου διδάσκονται μαθήματα ιστορίας, κοινωνικής θεωρίας, λογοτεχνίας κλπ να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο όταν θα διαθέτει μια υποβαθμισμένη βιβλιοθήκη;

Φέτος η πανεπιστημιακή κοινότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το θέμα των κέντρων ελευθέρων σπουδών (ΚΕΣ). Η κυβέρνηση της ΝΔ επι 5 χρόνια προσπαθούσε να μετατρέψει την παιδεία σε εμπόρευμα παραδίνοντας την στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Τα σχεδιά της αποκρούστηκαν με τη αποτροπή της αναθεώρησης του άρθρου 16 και την μη εφαρμογή των διατάξεων του ψηφισμένου νόμου-πλαίσιο. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος προσπάθησαν τελείως πραξικοπηματικά να παρακάμψουν το σύνταγμα μέσω της ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας που εξισώνει τα πτυχία των ΚΕΣ με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων. Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η παραχώρηση άδειας σε 33 κολέγια δύο μέρες πριν τις εκλογές. Από την πλευρά της η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ανοίγει τα χαρτιά της ξεκάθαρα για την παιδεία και από ότι δείχνουν τα πράγματα θα συνεχίσει την ίδια πολιτική. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ άνοιξε την πόρτα στην παραπαιδεία και στα ΚΕΣ με τις παραχωρήσεις αδειών λειτουργίας.

Γι’αυτό τον λόγο θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι τους μαζί με το φοιτητικό κίνημα να απαιτούμε την τόνωση της δημόσιας παιδείας, την αναγωγή της σε δημόσιο αγαθό και την πάταξη της παραπαιδείας. Απαιτούμε το κλείσιμο των ΚΕΣ, μέριμνα για τους αποφοίτους τους και γενναία αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ για την παιδεία τουλάχιστον στο 5%(σήμερα είναι στο 3%).

ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: