Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 2/3 Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Η πρώτη Γενική Συνέλευση της χρονιάς θα γίνει τελικά την Τρίτη που μας έρχεται μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ φοιτητών.  Χρειάστηκε να περάσουν 5 μήνες με την ΔΑΠ, έχοντας την αυτοδυναμία, να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια Γενικής Συνέλευσης και όταν δεν μπορούσε αυτή να επιστρατεύονται ακόμα και αστυνομικές δυνάμεις.

Για του «καινούργιους», η Γενική συνέλευση είναι το ανώτατο και αμεσοδημοκρατικό όργανο του φοιτητικού συλλόγου. Κάθε φοιτητής έχει το δικαίωμα να μιλήσει, να κατεβάσει προτάσεις και φυσικά να ψηφίσει. Συζητιούνται θέματα από το κεντρικό πολιτικό ως  τα πολύ υλικά θέματα της σχολής. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Θυμίζουμε ότι την περίοδο του άρθρου 16 η Γενική Συνέλευση αποφάσιζε για κατάληψη και για τις υπόλοιπες κινητοποιήσεις που τελικά απέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα γενική συνέλευση. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι το συγκεκριμένο όργανο όταν λειτουργεί συχνά μπορεί να παίρνει αποφάσεις που δεν συμφέρουν την καθιστικία τάξη. Αυτό συμβαίνει γιατί στην Γενική Συνέλευση δεν επικρατούν κυρίως οι πελατειακές σχέσεις ή η λάσπη αλλά τα επιχειρήματα με τον πιο άμεσο τρόπο. Η Γενική Συνέλευση δίνει την δυνατότητα της επιστροφής στην ατόφια ιδέα της πολιτικής, δηλαδή ότι ένα κοινωνικό σύνολο μαζεύεται, συζητά και αποφασίζει για αυτά που το αφορούν.

Δεν εθελοτυφλούμε. Είναι αυτονόητο ότι η διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης απέχει πολύ από αυτό που θεωρούμε ιδανικό και σίγουρα χωρούν προσπάθειες εκδημοκρατισμού της. Παραταύτα  συνεχίζει να αποτελεί το μόνο όργανο όπου η φωνή και άποψη του φοιτητή εκφράζεται χωρίς διαμεσολαβητές.

Με βάση τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο  καιρό σε κεντρικό και πανεπιστημιακό επίπεδο αλλά και με βάση τις προσπάθειες κάποιων να απονεκρώσουν την διαδικασία για ευνόητους λόγους, πρέπει η Γενική Συνέλευση να είναι πιο μαζική από ποτέ.

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 2/3 ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ 108 ΣΤΙΣ 13:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: