Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ο «ΠΙΛΑΤΟΣ» ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ


Για να είμαστε ειλικρινείς δεν ξαφνιαστήκαμε. Οι συμβουλάτορες του ΔΝΤ δεν ξημεροβραδιάζονταν στο Μαξίμου τυχαία μαζί με τον πρωθυπουργό ούτε φυσικά ήρθαν για τουρισμό. Αυτό που γινόταν όλες τις προηγούμενες μέρες ήταν διαπραγματεύσεις νέων μέτρων ώστε να «εξυγιανθεί» η οικονομία και το αποτέλεσμα το μάθαμε όλοι την Παρασκευή: Προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
           
Το πιο εξοργιστικό στην όλη ιστορία και ταυτόχρονα απότοκο της εποχής που ζούμε είναι το γεγονός ότι κάθε νέο μέτρο που πλήττει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους παρουσιάζεται ως μονόδρομος. Η πολιτική με την έννοια της επιλογής κατεύθυνσης της κοινωνίας έχει εξαφανιστεί. Οι πολιτικοί αντικαταστάθηκαν με τεχνοκράτες. Όμως η αλήθεια είναι ότι η πολιτική ζει και βασιλεύει άσχετα αν κάποιοι το αποκρύπτουν. Γιατί ο δρόμος που βαδίζουμε όλοι μας είναι η πολιτική επιλογή κάποιων εις βάρος κάποιων άλλων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μόνοι που φαίνεται να βγαίνουν αλώβητοι από την κρίση είναι αυτοί που κέρδιζαν (βιομήχανοι, τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές) και θα συνεχίσουν να κερδίζουν. Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν καλύτερους τεχνοκράτες, χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης 180 μοιρών.
             
Αν αυτή τη στιγμή οι κυρίαρχες πολιτικές κατευθύνσεις επιβάλουν μείωση μισθών, ανεργία, σύνταξη στα 70, αποκρατικοποίηση μέχρι και των δημόσιων WC, αύξηση έμμεσων φόρων κλπ εμείς ζητάμε αύξηση μισθών, δουλειά για όλους, σύνταξη στα 55, 7ωρο-πενθήμερο, επανακρατικοποίηση των βασικών πυλώνων της οικονομίας, φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν είναι ουτοπία, είναι πολιτική επιλογή.
             
Υπό το πρίσμα όλως των παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι ο ερχομός του ΔΝΤ και η οικονομική επιτήρηση που μπαίνει η χώρα είναι ξεκάθαρα πολιτικές επιλογές. Οι «λύσεις» του ΔΝΤ έρχονται να συμβάλουν στις «λύσεις» που η Ελληνική κυβέρνηση έδωσε για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και είναι αρκετά γνωστές από άλλες χώρες:

Αργεντινή: Ιδιωτικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας της, κατάργηση όλων των κοινωνικών προγραμμάτων, μείωση των μισθών κατά 20%

Ρουμανία: 100.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα, το ΑΕΠ της χώρας έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά 8%

Λετονία: Περικοπές του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 40% κλείνοντας τεράστιο αριθμό νοσοκομείων, έκλεισαν εκατοντάδες σχολεία, οι μισθοί των εκπαιδευτικών μειώθηκαν κατά 60% και των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20%,συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 17,5% το 2009,η ανεργία εκτινάχθηκε στο 22,8% από το ποσοστό μόλις 5,6% του 2007.
  
Ουγγαρία: περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων για μισθωτούς και συνταξιούχους, στην αύξηση του ΦΠΑ κατά 5% και στην άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης κατά τρία χρόνια, ακολούθησε ύφεση με συρρίκνωση του ουγγρικού ΑΕΠ κατά 7%

Η απάντηση στα μέτρα της κυβέρνησης και σε αυτά που πρόκειται να έρθουν αποτελούν ταυτόχρονα και μέρος της δικής μας λύσης που βάζει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη. Τέρμα πια στις λογικές ανάθεσης, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Οι μάχες και οι νίκες του εργατικού κινήματος μας δείχνουν τον δρόμο. Πρώτος σταθμός η ανατροπή των μέτρων που μας επιβλήθηκαν και πρόκειται να μας επιβληθούν. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τα εργασιακά δικαιώματα που χρειάστηκαν αιώνες και αίμα (κυριολεκτικά) για να κατακτηθούν.  ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!!!!

Ταυτόχρονα ενόψει φοιτητικών εκλογών στις 19 ΜΑΗ δεν στηρίζουμε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που προσφέρουν πολιτική στήριξη στα μέτρα της κυβέρνησης (ΠΑΣΠ-ΔΑΠ). Μια ενδεχόμενη αύξηση των ποσοστών αυτών των δυνάμεων θα σήμαινε αποδοχή, εκ μέρους των φοιτητών, των κυβερνητικών μέτρων.
Λίγος καιρός έχει περάσει από τότε που ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ και στη Γενική Συνέλευση αλλά και στο ΔΣ έλεγε ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι αναγκαία.   

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27/4 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΜΑΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΣΤΙΣ 11:00 

Δεν υπάρχουν σχόλια: