Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Δυναμικές φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Ιταλία


Σε φοιτητικό κλοιό βρίσκεται ολόκληρη την Ιταλία καθώς οι φοιτητές αντιδρούν στην αμφιλεγόμενη πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και η οποία σήμερα βρίσκεται στην τελική της ευθεία καθώς επίκειται η επικύρωσή της από τη Γερουσία. Υπάρχει πάντως το ενδεχόμενο η ψηφοφορία να καθυστερήσει μέχρι την Πέμπτη.
Τουλάχιστον δέκα χιλιάδες φοιτητές βρέθηκαν να διαδηλώνουν στους δρόμους της Ρώμης μακριά από την κόκκινη ζώνη που επιβλήθηκε στο κέντρο, περιμετρικά των κτιρίων της Βουλής, της Γερουσίας και του κυβερνητικού και προεδρικού μεγάρου. Ισχυρή αστυνομική δύναμη περιφρουρεί την περιοχή, απαγορεύοντας την πρόσβαση στους διαδηλωτές. Το κέντρο είναι θωρακισμένο και έρημο, αναφέρει η ιταλική Repubblica. Όλα αυτά υπό τον φόβο της επανάληψης των επεισοδίων που ακολούθησαν την οριακή ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, όταν σε συγκρούσεις της αστυνομίας με τους διαδηλωτές τραυματίστηκαν περισσότερα από 40 άτομα. Τα επεισόδια ακολούθησαν εκκλήσεις μελών της κυβερνώσας κεντροδεξιάς για καταστολή.
Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της Ιταλίας, όπως στο Μιλάνο, τη Βενετία, το Τορίνο και την Περούτζια. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί εντάσεις στο Μιλάνο και το Παλέρμο.
Οι Ιταλοί φοιτητές διαδηλώνουν εδώ και εβδομάδες κόντρα στο επίμαχο νομοσχέδιο που επιφέρει περικοπές ύψους 9 δις ευρώ στο χώρο της Παιδείας. «Ζητούμε το πάγωμα του νομοσχεδίου και την επαναχρηματοδότηση ολόκληρου του συστήματος δημόσιας εκπαίδευσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Φοιτητών που εκπροσωπεί διάφορες φοιτητικές ενώσεις. Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο θα ενισχύσει και θα εξυγιάνει το πανεπιστημιακό σύστημα της χώρας. Πάντως, ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αποδέχθηκε πρόταση να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των φοιτητών.
Η υπουργός Εκπαίδευσης Μαριαστέλλα Τζελμίνι, που έχει προωθήσει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι τα μέτρα χρειάζονται επειγόντως για να προετοιμαστούν οι Ιταλοί φοιτητές για τη μελλοντική τους εργασιακή απασχόληση.
«Είναι απαραίτητο να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια και την χρηστικότητα στα πανεπιστημιακά πτυχία», αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή της προς την εφημερίδα Corriere della Sera.
Η μεταρρύθμιση Τζελμίνι
Η μεταρρύθμιση που υπογράφει η υπουργός Παιδείας Μαρία Στέλλα Τζελμίνι προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των μόνιμων θέσεων των ερευνητών, την αλλαγή του τρόπου πρόσληψης των καθηγητών (μέσω λίστας κατάλληλων διδασκόντων) και την αναθεώρηση της παροχής υποτροφιών, που θα δίδονται πλέον βάσει και του μέσου όρου των βαθμών και όχι μόνο του οικογενειακού εισοδήματος.
Η κυβέρνηση, η οποία δέχεται πιέσεις να μειώσει το διογκωμένο δημόσιο έλλειμμα της χώρας, υποστηρίζει ότι ενώ οι περικοπές των δαπανών είναι απαραίτητες, η μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει ένα περισσότερο αξιοκρατικό σύστημα το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στις ανάγκες των εργοδοτών.
Με το επίσημο ποσοστό ανεργίας στους νέους να φθάνει περίπου στο 25% σε ολόκληρη τη χώρα και στο 35% στις φτωχότερες περιοχές του νότου, η μάχη για την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση έχει εντείνει την δυσαρέσκεια για το μέλλον της ιταλικής νεολαίας.
Οι υπέρμαχοι του νόμου υποστηρίζουν ότι τα υπερπληθή πανεπιστήμια της χώρας δεν κάνουν πολλά περισσότερα από το να παράγουν 30χρονους απόφοιτους Κοινωνιολογίας με ανεπαρκή εφόδια για τις ανάγκες του εργασιακού τομέα σε μία σύγχρονη οικονομία και ότι το σύστημα χρειάζεται ριζική αναθεώρηση.
Οι επικριτές του, πολλοί εκ των οποίων υποστηρίζουν επί της αρχής την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση, διατείνονται ότι το σύστημα υποχρηματοδοτείται και ότι οι περαιτέρω περικοπές θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ερευνητική ικανότητα της Ιταλίας.
Πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: