Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ψήφισμα για την περικοπή Κρατικών Υποτροφιών για το Ακαδημαϊκό Έτος 2011-2012

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Παντείου, για την περικοπή Κρατικών Υποτροφιών για το Ακαδημαϊκό Έτος 2011-2012

Στις 11 Ιανουαρίου του 2011 το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) ενημέρωσε την ακαδημαϊκή κοινότητα για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να μην χρηματοδοτήσει τα προγράμματα υποτροφιών που απευθύνονται σε ερευνητές, οι οποίοι σκοπεύουν να εκπονήσουν τις διδακτορικές και μεταδιδακτορικές διατριβές τους στα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας, καθώς περιλαμβάνονται στις «αλόγιστες σπατάλες» του Ελληνικού Δημοσίου που η κυβέρνηση προτίθεται να περικόψει.
Είναι γνωστό πως το ποσό που χορηγεί το ΙΚΥ είναι πολύ χαμηλό και δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση μία τέτοια εξέλιξη, ειδικά εφόσον το Ελληνικό Κράτος εξακολουθεί την χρηματοδότηση του ιδιωτικού Ιδρύματος Υποτροφιών Fullbright με το ποσό των 150।000€ για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η απόφαση αυτή στρέφεται ανοιχτά εναντίον των ελληνικών πανεπιστημίων, αφού τα απογυμνώνει από ερευνητές, τη στιγμή που η κυβέρνηση υποκριτικά υποστηρίζει πως επιδιώκει τη διεξαγωγή έρευνας υψηλής ποιότητας στα δημόσια πανεπιστήμια και την αποφυγή της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. Είναι προφανές ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι μεν να διεξάγεται έρευνα η οποία όμως δεν θα χρηματοδοτείται από το κράτος αλλά από τον ιδιωτικό τομέα και θα είναι προς όφελος του και μόνο.

Η επιστημονική έρευνα πρέπει να έχει ως κριτήριο το μέγιστο δυνατό επιστημονικό και κοινωνικό συμφέρον. Το ερευνητικό δυναμικό της Ελλάδας είναι πλούσιο και ήδη προσφέρει εξαιρετικό έργο - και μάλιστα συχνά μέσα σε αντίξοες συνθήκες – το οποίο δεν αναδεικνύεται από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Ο πλήρης προσανατολισμός της έρευνας στους τομείς επιχειρηματικής αιχμής και η μετατροπή των ερευνητών σε χαμηλόμισθο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, με την ταυτόχρονη αποβολή ενός μεγάλου μέρους τους, συνιστά μία εξέλιξη που δεν στρέφεται μόνο εναντίον μας αλλά και εναντίον της ελληνικής κοινωνίας και των προοπτικών της.

Για τους λόγους αυτούς εμείς, ερευνητές/τριες των ελληνικών πανεπιστημίων ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να αναιρέσει αυτή την άδικη απόφαση που θέτει σε κίνδυνο την επιστημονική έρευνα στη χώρα και να επαναφέρει τα προγράμματα υποτροφιών του ΙΚΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: