Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

H αρχή του τέλους της δημόσιας παιδείας


To Υπουργείο Παιδείας στην ηρωική του αποστολή να βελτιώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση έκοψε από αυτό το μήνα τη χρηματοδότηση από 20 ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα μεταξύ των οποίων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το επιχείρημα που προέβαλε για αυτή την «ποινή» είναι ότι αυτά τα ιδρύματα δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα οικονομικά στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, τα ελλείμματα και τις υποχρεώσεις τους. Αυτό βέβαια ήταν μόνο η αφορμή που αναζητούσε η υπουργός για να κόψει κάθε χρηματοδότηση και να αφήσει τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα να βρουν μόνα τους τρόπους να χρηματοδοτηθούν (άρα τα φοιτητικά δίδακτρα και οι χορηγοί δε φαντάζουν και τόσο μακρινή λύση…).

Τι σημαίνει μη κρατική χρηματοδότηση σε πρακτικό επίπεδο; Οι υπάλληλοι και το προσωπικό του παν/μιου θα αντιμετωπίσουν προβλήματα μισθοδοσίας, η λειτουργία της βιβλιοθήκης θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο, η συνδρομή σε επιστημονικά περιοδικά θα είναι ουτοπική, το ίδιο και οποιαδήποτε βελτίωση στις υλικοτεχνικές υποδομές του πανεπιστημίου ή ερευνητική δραστηριότητα!

Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς τα θεμέλια που βάζει η κ. Διαμαντοπούλου για το νομοσχέδιό της. Ήδη όμως έχει δημιουργηθεί κίνημα αντίστασης στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία.

Ποιον άλλον αφορούν τα θέματα των φοιτητικών διδάκτρων, το ένα και μοναδικό βιβλίο για κάθε μάθημα, η μη δυνατότητα έρευνας και πρακτικής άσκησης, η έλλειψη αξιοπρεπών συνθηκών στις υποδομές αν όχι τους φοιτητές;

Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δε δίνεται!
Όλοι-ες στη Γενική Συνέλευση Τρίτη 29/3 στη 1μμ!
ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ- Αυτόνομη Δημιουργία για το Πάντειο

Δεν υπάρχουν σχόλια: