Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ (ψηφίστηκε από 181, στις 05.09.11)

 
Βρισκόμαστε εδώ ,την στιγμή που πάνω από 200 σχολές σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις . Βρισκόμαστε εδώ, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση και οι συνεργάτες τους ΝΔ και ΛΑΟΣ, όπως και το μαύρο μέτωπο ΕΕ και ΔΝΤ ,ήταν γελασμένοι που νόμιζαν ότι μας βρήκαν απροετοίμαστους .
Στις 24 Αυγούστου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την άγαστη σύμπραξη της Ν.Δ. και τους ΛΑΟΣ κήρυξε τον πόλεμο στην σπουδάζουσα νεολαία. Σε συνέχεια της προκλητικής της στάσης κατά την διάρκεια της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προχώρησε σε ένα ακόμα πρωτοφανές πραξικόπημα .Αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ σε εκπαίδευση- εργασία –δημοκρατία και τις επιταγές του Δ.Ν.Τ. που θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης τους στον λαό ,ενώ ταυτόχρονα δίνουν «αγώνα» για την αύξηση της κερδοφορία; του κεφαλαίου. Παρά την κάθετη εναντίωση σύσσωμου του φοιτητικού κινήματος και ολόκληρο του εκπαιδευτικού κινήματος ,προσπαθεί να διαλύσει την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ψηφίζοντας τον νέο νόμο πλαίσιο ,μέσα στο καλοκαίρι, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την απουσία των φοιτητών λόγω εξεταστικής
Για μας η πολιτική αυτή δεν έχει σε καμία περίπτωση την συναίνεση του λαού Δεν μπορούν αυτοί που έχουν οδηγήσει τον λαό στην χρεοκοπία να ορίζουν τον τρόπο που θα σπουδάζουμε και θα δουλεύουμε ,να αποφασίζουν για το μέλλον μας .

24 Αυγούστου, ημερομηνία λήξης για την εκπαίδευση

Στην περίπτωση της κρίσης καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ η ριζική αλλαγή των χαρακτηριστικών του μοντέλου εργαζομένου αλλά και την βίαιη αλλαγή του εκπαιδευτικού υποδείγματος
Αυτό σημαίνει την προσπάθεια για την διαμόρφωση ενός νέου εργαζόμενου φθηνού ,ευέλικτου άμεσα παραγωγικού, ειδικευμένου ,πειθήνιου και παράλληλα χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις .Ενός εργαζόμενου ,δηλαδή πολύ πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμου από την εργοδοσία σε μία προσπάθεια συμπίεσης των δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων .Η άδικη και αντιδραστική κυρίαρχη πολιτική , προστάζει μια γενιά πιο καταρτισμένη και ειδικευμένη από κάθε άλλη σε κοινωνίες πιο πλούσιες από ποτέ ,να είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από κάθε προηγούμενη.
Η σφιχτή δημοσιονομική λιτότητα του μνημονίου και η πολιτική κατεδάφισης των κοινωνικών παροχών ,δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το πανεπιστήμιο.
Πιο συγκεκριμένα:
Το νομοσχέδιο ορίζει την  κατάργηση της έννοιας του πτυχίου. Όσο κι αν ακούγεται εξωπραγματικό, κάθε έννοια του πτυχίου όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα θα διαλυθεί! Ο κάθε φοιτητής θα συλλέγει από' δω κι από κει πιστωτικές μονάδες για να «γεμίσει» έναν Ατομικό Φάκελο Προσόντων . Το πτυχίο, δηλαδή, δεν θα ανταποκρίνεται πια σε ένα ενιαίο πρόγραμμα σπουδών. Αυτό συνδέεται άμεσα με την κατάσταση που θα επικρατήσει στην εργασία καθώς δεν θα μπορούμε να έχουμε καμία συλλογική κατοχύρωση επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα στη σχολή μας, είναι σίγουρο ότι θα μιλάμε πλέον για μονοετή ή διετή προγράμματα σπουδών, σεμιναριακού τύπου, πλήρως εξειδικευμένα και κατακερματισμένα, χωρίς καμία επαγγελματική προοπτική καθώς θα χάνεται η ισχύ τους μέσα σε μία πενταετία.
Ταυτόχρονα  η απειλή της υποχρηματοδότησης  (ξέρουμε καλά στο Πάντειο από αυτή) βάσει αξιολόγησης θα πιέζει για όλο και πιο υποβαθμισμένα ιδρύματα καθώς αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Το υπουργείο Παιδείας λοιπόν δεν θα ασχολείται με την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και το κάθε ίδρυμα θα ψάχνει αυτοτελώς τους οικονομικούς πόρους του ακόμα και για την μισθοδοσία των υπαλλήλων .Ταυτόχρονα με την πρόφαση της κρίσης εφεύραμε και  το κουπόνι φοιτητή. Ένα κουπόνι  με το οποίο θα ορίζεται ποιες παροχές(σίτιση, στέγαση) δικαιούται ο καθένας. Η αλλαγή αυτή είναι μια διαδικασία πληρωμής από πλευράς των φοιτητών ενός κομματιού σε πρώτη φάση των εκπαιδευτικών παροχών που θα έπρεπε να αναλαμβάνει το κράτος .Οξύνονται λοιπόν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα πανεπιστήμια και δημιουργείται το λεγόμενο «Πανεπιστήμιο της Αγοράς» που ορίζει «άχρηστα» και «χρήσιμα» τμήματα τα οποία θα διαγράφει από τον εκπαιδευτικό χάρτη.
 Ένα πανεπιστήμιο που στην διοίκησή του θα παρεμβαίνουν εξωπανεπιστημιακοί managers από εταιρίες αλλά και εγκάθετοι του Υπουργείου Παιδείας παρεμβαίνοντας και αξιολογώντας τα προγράμματα σπουδών και τη λειτουργία των τμημάτων χωρίς οι φοιτητές να μπορούν να παρεμβαίνουν σε αυτό.
Επόμενο casus belli για τους φοιτητές η κατάργηση του ασύλου και η βίαιη πειθάρχηση του φοιτητικού σώματος. Η μη αναγνώριση των εξεταστικών , η διαγραφές φοιτητών, οι αλυσίδες μαθημάτων , τα προαπαιτούμενα , οι απουσίες καθώς και η καταπάτηση του ασύλου που δεν χρησίμευε μόνο για να αγκαλιάζει και να προστατεύει τους λαϊκούς και φοιτητικούς αγώνες αλλά και για να  δίνεται η ελευθερία στους φοιτητές να. συνεδριάζουν να αποφασίζουν και να αγωνίζονται ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές που πάνε αντίθετα από τις αποφάσεις και τα συμφέροντα των φοιτητών.

Ευθύνες φυσικά αναλογούν και στις καθεστωτικές παρατάξεις ΔΑΠ ΠΑΣΠ που ένα χρόνο τώρα έκλειναν τα αυτιά σε μεγάλο κομμάτι των φοιτητών και εμπόδιζαν τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων και φίμωναν το φοιτητικό κίνημα. Οι δυο αυτές παρατάξεις αποτελούν τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέσα στις σχολές και καλούνται να υλοποιήσουν κάθε φορά τα σχέδια των δυο αυτών αστικών κομμάτων.
 Συγκεκριμένα η ΔΑΠ δηλώνει αντίθετη προς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παρ όλα αυτά η «πρότασή» της παιδεία 2020 είναι σε κομμάτια της πιο αντιδραστική από το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου.
 Ταυτόχρονα η ΠΑΣΠ ένα προηγούμενο διάστημα δήλωνε υπέρ το νομοσχεδίου μπλοκάροντας τις διαδικασίες του συλλόγου για την καταψήφιση του.
Οι ηγεσίες των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ είναι προφανές ότι ενδιαφέρονται αποκλειστικά για να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις του νόμου σχετικά με τη συνδιοίκηση. Όταν αυτό επιτευχθεί, ο αγώνας ενάντια στο νόμο θα είναι γιαυτούς παρελθόν. Οι φοιτητές πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη και να αγωνιστούν για την ανατροπή του συνόλου του νόμου, μια καλύτερη εκπαίδευση, μια καλύτερη ζωή.
Το δίλημμα πλέον είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ:η θα βιώσουμε την εφαρμογή ενός νομοσχεδίου που θα ταπεινώσει ολόκληρες γενιές φοιτητών και αυριανών εργαζομένων η θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των συνελεύσεων , των καταλήψεων των διαδηλώσεων.

Σ αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Πλάι μας στέκεται σχεδόν σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα .Οι αγωνιζόμενοι καθηγητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν σκύβουν το κεφάλι απέναντι στα κελεύσματα υποταγής τόσο της κυβέρνησης όσο και της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ, όλοι οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια που ήδη έχουν ξεκινήσει και τις δικές τους κινητοποιήσεις .Ειδικά τώρα ,που και οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης προκηρύσσουν κινητοποιήσεις ήδη από την έναρξη της χρονιάς ήρθε η ώρα του από κοινού αγώνα όλης της εκπαίδευσης .Το πανεκπαιδεύτικο συλλαλητήριο στις 24 Αυγούστου ήταν η αρχή της συγκρότησης ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής και των συμμάχων της
Το φοιτητικό κίνημα από κοινού με όλα τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας θα δώσει τη μάχη για την ανατροπή της κυβέρνησης του μνημονίου και την σύγκρουση με την πολιτική ΕΕ και ΔΝΤ. Τώρα που το κίνημα των πλατειών ξαναβγαίνει ορμητικά στο προσκήνιο ας γνωρίζουν καλά όσοι καταστρέφουν το παρόν και το μέλλον μας ότι οι φοιτητές θα είναι στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων των πλατειών αλλά και πλάι σε κάθε αγωνιζόμενο κλάδο. Όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε!!!

Σε κάθε γωνιά του κόσμου η νεολαία εξεγείρεται .Από την μακρινή Χιλή και τις συγκρούσεις των φοιτητών για δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση μέχρι τους συγκλονιστικούς αγώνες των Άγγλων φοιτητών απέναντι στα δίδακτρα ,μια ολόκληρη γενια αγωνίζεται για το μέλλον της .Πιάνοντας το νήμα των αγώνων από το Πολυτεχνείο του 73, το 90- 91 ,το 2006- 2007 αλλά μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2008 συνεχίζουμε με τον δικό μας αγώνα .Ήρθε η ώρα της γενιάς μας να γράψει ιστορία!

Το ποτήρι της υπομονής ξεχείλισε! Ας ορθώσουμε το ανάστημά μας σε αυτούς που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς! 

Απαιτούμε:

 • Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο ανα γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.
 • Άμεση ανατροπή του νομοσχεδίου-έκτρωμα και όλων των νόμων για την παιδεία που ευθυγραμμίζονται με Μπολόνια και Πράγα
 • Άμεση απόσυρση - Καμία εφαρμογή του νόμου της Αξιολόγησης
 • Ενιαίο 12χρονο σχολείο με ελεύθερη πρόσβαση. Κατάργηση κάθε είδους διαχωρισμό και κατηγοριοποίηση της νεολαίας σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ-ΚΕΚ-ΙΕΚ-ΤΕΙ.
 • Όχι στον ατομικό φάκελο προσόντων και τις πιστωτικές μονάδες.Καμια σκέψη για δύο κύκλους σπουδών.
 • Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών
 • Όχι στο σύμφωνο πρώτης απασχόλησης
 • Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16
 • Να ζούμε όλοι από μία και σταθερή δουλειά. Μειωση των ωρών εργασίας μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους.Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανεργία.
 • Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.
 •  Κάτω το νέο σχολείο της αγοράς, όχι στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων κ.α
 • Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Απαιτούμε πλήρη κατοχυρωσή του σε σχολεία και χώρους δουλειάς
 • Κανένα μέτρο ενάντια στο δικαίωμα της διαδήλωσης και της κατάληψης.Κάτω ο τρομονόμος
 • Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση ,σίτιση ,στέγαση ,συγγράμματα


Αποφασίζουμε:

 • Εβδομαδιαία κατάληψη της σχολής και νέα Γενική Συνέλευση στις 12/9
 • Άμεση αναβολή της εξεταστικής
 • Συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική διαδήλωση την Πέμπτη 8/9
 • Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Δ.Ε.Θ
 • Να υπάρξει μέριμνα για τους φοιτητές επι πτυχίω που χρωστουν περιορισμένο αριθμό μαθημάτων.
 • Την λειτουργία των γραμματειών για τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών.
 • Άμεση συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής και πραγματοποίηση εξώστρεφων δράσεων μέσω αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: