Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

H «ελληνική έκδοση» της Occupied Wall Street Journal


To πρώτο φύλλο της Occupied Wall Street Journal, της εφημερίδας του κινήματος Occupy Wall Street, κυκλοφόρησε στις αρχές του Οκτώβρη σε 50.000 αντίτυπα και εξαντλήθηκε σε δύο μέρες. Το  δεύτερο φύλλο, μία βδομάδα μετά, κυκλοφόρησε σε 100.000 αντίτυπα και η φιλοδοξία των εκδοτών είναι το επόμενο να κυκλοφορήσει σε όλη την Αμερική.
Η  Occupied Wall Street Journal δεν αποτελεί επίσημη έκδοση ή όργανο του κινήματος, εκφράζει ωστόσο πολύ χαρακτηριστικά το πνεύμα του. Μια ματιά στα άρθρα, τις αναλύσεις, τα σχόλια και τις μικρές ειδήσεις που φιλοξενεί, αποδίδει το κλίμα του κινήματος καλύτερα από πολλές αναλύσεις. Γι’ αυτό ακριβώς αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε σήμερα στα ελληνικά αυτό το τετρασέλιδο εφημεριδάκι, κάνοντας μια επιλογή από τα δύο πρώτα φύλλα της Occupied Wall Street Journal. Αποφύγαμε κείμενα που ήδη έχουν κυκλοφορήσει  στα ελληνικά (όπως λ.χ. της Ναόμι Κλάιν) και το στήσαμε ακριβώς όπως το πρωτότυπο — με τις ίδιες γραμματοσειρές, τις ίδιες φωτογραφίες, το ίδιο κασέ. Σε παρένθεση, κάτω από κάθε άρθρο, δηλώνουμε από ποιο φύλλο προέρχεται.
Κάτι τελευταίο: οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες θα διαπιστώσουν ότι το ελληνικό κίνημα είναι παρόν στις σελίδες της Occupied Wall Street Journal· μάλιστα το μισό σχεδόν πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου, με τίτλο «Μαθαίνοντας από τον κόσμο», είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα, ενώ στο Χρονολόγιο των μέσα σελίδων υπάρχουν και άλλες αναφορές. Παρά τη σχετική αφέλεια ή και ανακρίβεια κάποιων διατυπώσεων, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το σπουδαίο γεγονός ότι, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, τα κινήματα διαβαίνουν τα σύνορα.
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από δηλώσεις τριών βασικών στελεχών της Occupied Wall Street Journal: του Jed Brandt, του Arun Gupta και του Michael Levitin. Δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και συγγραφείς με μακρά θητεία στην αμερικανική (εναλλακτική και μη) δημοσιογραφία, μας περιγράφουν το στίγμα και τους στόχους της έκδοσης.

Στρ. Μπ.


Mια εφημερίδα που κυκλοφορεί χέρι-χέρι, μια χειροπιαστή ενημέρωση
Εκτιμήσαμε ότι η κατάληψη ό τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν θα κάλυπταν ιδιαίτερα την κατάληψη, και θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα δικό μας μέσο, που να αντανακλά και να αναδεικνύει τις «υπόγειες» διαδρομές. Μια εφημερίδα είναι κάτι απτό, κινητοποιεί όλες τις αισθήσεις και οδηγεί σε διάβασμα πιο προσηλωμένο σε σχέση με το διαδίκτυο.
Η κυκλοφορία χέρι με χέρι και ο αναγνώστης που δίνει την εφημερίδα σε κάποιον άλλον είναι κάτι πολύ σημαντικό. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα φύλλο όμορφα σχεδιασμένο και καλογραμμένο, που να κάνει χειροπιαστή την ουσία, τις υπόγειες διαδρομές των πραγμάτων.
Είναι καταπληκτικό. Η έκδοση μνημονεύθηκε στα μέσα ενημέρωσης όλου του πλανήτη. Είναι διασκεδαστικό, και νομίζω δείχνει την προσαρμοστικότητα του συστήματος ενάντια στο οποίο παλεύουμε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα φύλλο που διανέμεται δωρεάν και παράγεται με πολύ περιορισμένα μέσα, κι όμως ήδη πουλιέται στο Ebay σαν σουβενίρ!
Arun Gupta


Λέξεις στο χαρτί που συνεπαίρνουν τον αναγνώστη
Οι άνθρωποι διαβάζουν την Occupied Wall Street Journal στο μετρό, στα πάρκα, στο δρόμο· μεγαλύτεροι σε ηλικία, άνθρωποι που έχουν την περιέργεια, που άκουσαν κάτι –υπάρχει πολύς θόρυβος και λέγονται πολλά σχετικά με τη Γουόλ Στριτ– ρωτάνε: Περί τίνος πρόκειται; Χρειάζεσαι λέξεις τυπωμένες στο χαρτί που να συνταράσσουν τον αναγνώστη, να συνεπαίρνουν τη σκέψη του.
Είναι ουσιώδες να εκδίδεις κάτι που μπορούν να κρατήσουν οι άνθρωποι στα χέρια τους, που να μπορούν να το δώσουν, να το μοιραστούν, να το κυκλοφορήσουν. Είναι μια απτή αίσθηση, που δεν ενσαρκώνει, αλλά αντιπροσωπεύει αυτό που συμβαίνει στην Πλατεία, και το οποίο δεν λένε τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.
Η εφημερίδα, όπως και όλο το κίνημα, εμπνέεται από την Αραβική Άνοιξη. Στην ουσία, πρόκειται για μια προέκταση των γεγονότων που συνέβησαν στη Βόρεια Αφρική και τον αραβόφωνο κόσμο αυτό τον χρόνο. Το 2011 ήταν μια απίστευτη χρονιά.

Ένα εργαλείο πολιτικής συμμετοχής
Αφού κατάφεραν να ρίξουν το καθεστώς του Μουμπάρακ, τότε και το δικό μας καθεστώς μπορεί να πέσει.
Η Occupied Wall Street Journal έχει κινητοποιήσει ανθρώπους όλων των ηλικιών και των στρωμάτων. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα τηλεοπτικά κανάλια. Έχουν τους ίδιους σχολιαστές, που μας λένε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια, κουνώντας μας το δάχτυλο, καλλιεργώντας μας το μίσος και τον φόβο… Χρειαζόταν να δημιουργήσουμε κάτι για τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα, που θα τους ενθάρρυνε να συμμετάσχουν, αντί να ιδιωτεύουν.
Jed Brandt

Οι δηλώσεις του  J. Brandt, του A. Gupta και του M. Levitin προέρχονται από το Democracy Now, τους New York Times και τους Irish Times
Κατεβάστε την “ελληνική έκδοση της Occupy Wall Street Journal” σε pdf: occupy wall street journal

Πηγή: Ενθέματα Αυγής

Δεν υπάρχουν σχόλια: