Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Όχι, δεν θα σας χαρίσουμε το Πανεπιστήμιο…


Τ
Τ
Τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης. Το όργανο που προορίζεται για να αντικαταστήσει τη Σύγκλητο και να αναλάβει τη διοίκηση του Παντείου. Εδώ και δύο χρόνια λέμε πως η συγκεντρωτική αυτή δομή έχει όλες τις προϋποθέσεις για να φτιάξει ένα πανεπιστήμιο πιο διεφθαρμένο, με μεγαλύτερες εξαρτήσεις και πολύ χειρότερη ποιότητα.
Το Συμβούλιο δεν είναι απλώς το όργανο που θα εφαρμόσει τον Νόμο της Διαμαντοπούλου. Είναι το όργανο που φτιάχνεται για να δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο του Μνημονίου. Με ελάχιστη χρηματοδότηση, με μεγάλα έξοδα για τους φοιτητές, με μικρές απολαβές για τους καθηγητές που δεν θα έχουν νταραβέρια με την αγορά και τους επιχειρηματίες και με πτυχιούχους που θα γίνονται όχι επιστήμονες, όχι εργαζόμενοι με δικαιώματα, αλλά γρανάζια στην αγορά εργασίας προς όφελος της «ανταγωνιστικότητας».
Ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα διαφωνεί με τον νόμο. Κοινωνικοί και θετικοί επιστήμονες, νέοι και μεγαλύτεροι, αριστεροί, δεξιοί και κεντρώοι πανεπιστημιακοί, με κριτήριο την ακεραιότητα και την ποιότητα της επιστήμης και την αξία του θεσμού του πανεπιστημιακού δασκάλου. Όλοι οι πρυτάνεις και όλες οι Σύγκλητοι τον απορρίπτουν ΟΜΟΦΩΝΑ! Η συνταγματική επιτροπή της Βουλής λέει πως είναι αντισυνταγματικός!
Αλλά και πάλι, μικρές ομάδες καθηγητών, διορισμένες απευθείας από τη Διαμαντοπούλου, αδιαφορώντας για τις πλειοψηφίες και τους θεσμούς – που όταν τους συμφέρει, υπερασπίζονται με πάθος! - αναλαμβάνουν ως Κυβερνητικοί Επίτροποι να οργανώσουν τις σχετικές εκλογές.
Κύριοι και κυρίες της δοτής Εκλογικής Επιτροπής:
Σας λέγαμε πως με το Συμβούλιο Διοίκησης θέλετε να φέρετε στα πανεπιστήμια τους επιχειρηματίες για να χρηματοδοτούν αποκλειστικά αυτοί την έρευνα και να μπορούν μετά να εκβιάζουν με την απόσυρση της χρηματοδότησης. Και είστε τόσο έξυπνοι που για να μας «διαψεύσετε» βάλατε πρόεδρο της δοτής Επιτροπής σας τον καθηγητή Στ. Ιωαννίδη, στέλεχος του ΙΟΒΕ, του ερευνητικού «μαγαζιού» των Ελλήνων Βιομηχάνων!!! Και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, «στο πόδι του», στο ΔΣ του Συλλόγου των Καθηγητών αφήνει τον καθηγητή Καραβίτη, Γενικό Γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την περίοδο Σημίτη, όταν η Ελλάδα εμφάνιζε μαγειρεμένα στοιχεία για την ανάπτυξη και το χρέος και επίσης μέλος του ΙΟΒΕ!
Σας λέγαμε πως θέλετε να εξαρτάται η επιστημονική διδασκαλία, η έρευνα και η παραγωγή πτυχιούχων από τις ανάγκες της αγοράς και για να μας «διαψεύσουν» οι ομοτράπεζοι σας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης φωνάζουν για την ανάγκη να ιδρυθεί «Έδρα Κόκκαλη»!!!
Εμείς λοιπόν, δεν θα σας χαρίσουμε το πανεπιστήμιο. Γιατί αυτό δεν ανήκει καν σε εμάς. Ανήκει στην κοινότητα του, στο κοινωνικό και επιστημονικό συμφέρον, στην αξία της γνώσης και όχι στην αξία του επιχειρηματικού κέρδους. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στη γενιά μας, το χρωστάμε και σε αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς.
Θα σας μπλοκάρουμε. Όποιος θέλει να φέρει μέσα στο πανεπιστήμιο τους Βιομήχανους και τους Τραπεζίτες για να κάνουν μαζί κουμάντο, θα πρέπει να φέρει μαζί του και τα ΜΑΤ! Άλλωστε, με την νομική κατάργηση του Ασύλου, για την οποία τόσο χαρήκατε, μπορείτε να το κάνετε. Τολμήστε το!
 MANIFESTO
Αυτόνομη Κίνηση Μεταπτυχιακών

Δεν υπάρχουν σχόλια: