Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡO




Τα τελευταία δύο χρόνια οι εργαζόμενοι και τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα έχουν δεχτεί ολομέτωπα την πιο απροκάλυπτη και σκληρή επίθεση στα εισοδήματα και τα δικαιώματά τους. Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ μαζί με τους διεθνείς συμμάχους της συνεχίζει στο ίδιο αντιδραστικό μοτίβο εκβιάζοντας την κοινωνία στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας την ώρα που η πραγματική ανεργία έχει φτάσει στο 25% , και ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας αναγκάζεται να μεταναστεύσει για να βρεί δουλειά. Παράλληλα ο νεοφιλελεύθερος παραλογισμός συνεχίζεται, με την πρόθεση του κυρίαρχου μπλοκ συμφερόντων να μειώσει το βασικό μισθό και να καταργήσει τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα (στον δημόσιο έχει ήδη μειωθεί και καταργηθεί αντίστοιχα) σπρώχνοντας τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση.

Η επίθεση στο δημόσιο, δωρεάν, ακαδημαϊκό πανεπιστήμιο συνδέεται ακριβώς με το σχέδιο τους να δημιουργήσουν φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις. Ο μοχλός εφαρμογής της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας στα Πανεπιστήμια έχει και όνομα και θεσμικό περιτύλιγμα: πρόκειται για τα λεγόμενα Συμβούλια Διοίκησης που προβλέπει ο νέος νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σκοπεύουν να αντικαταστήσουν τη Σύγκλητο με επιχειρηματίες, τοπικούς άρχοντες και πάσης φύσεως εγκάθετους των εταιριών και να καταργήσουν ,αντισυνταγματικά, το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Δημιουργεί ένα ολιγαρχικού χαρακτήρα όργανο που θα τελεί κάτω από τον ασφυκτικό κρατικό και επιχειρηματικό έλεγχο, διαλύοντας με τον τρόπο αυτό κάθε ίχνος δημοκρατίας στα ΑΕΙ. Ανοίγει το δρόμο σε καταργήσεις-συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών με αγοραία κριτήρια καθώς και σε  απολύσεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Διασπά τα πτυχία σε δυο κύκλους με στόχο την εισαγωγή διδάκτρων και την « αυτοχρηματοδότηση» των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Στο Πάντειο έχει συγκροτηθεί η οργανωτική επιτροπή που θα εκλέξει το συμβούλιο διοίκησης, σφραγίζοντας έτσι την πλήρη εφαρμογή του νόμου που διαλύει το δημόσιο, δωρεάν πανεπιστήμιο, και έχει ορίσει ημερομηνία εκλογών στις 6 Φλεβάρη.

Η μάχη που μας περιμένει είναι μεγάλη. Δε θα αφήσουμε να εκλεγούν τα συμβούλια διοίκησης! Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να οργανώσουμε την πάλη μας, κόντρα σε λογικές εκφυλισμού, διάλυσης και «ομαλότητας» μέσα στα πανεπιστήμια. Καλούμε τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής (ΣΤΑΥΡΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΖΕΡΗ, ΣΤΑΥΡΟ ΠΕΡΕΝΤΙΔΗ, ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΑΣΑΚΟ, ΙΩΑΝΝΗ ΛΗΞΟΥΡΙΩΤΗ) και τους καθηγητές που έχουν δεχτεί να συμμετέχουν στο συμβούλιο διοίκησης  να αποσύρουν τη συμμετοχή τους και να παλέψουν μαζί μας για την ανατροπή αυτού του νόμου.
  
 Ή ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ  Ή ΘΑ ΧΑΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!

                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια: