Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Διέκοψαν την συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής για το συμβούλιo στο ΑΠΘ

Την σύσκεψη της εφορευτικής επιτροπής που συνεδρίαζε στην Ιατρική σχολή για τις εκλογές των συμβουλίων που έχουν οριστεί για τις 15 Φεβρουαρίου διέκοψαν φοιτητές και καθηγητές του ΑΠΘ.
Νωρίτερα φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι του ΑΠΘ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο διοίκησης του πανεπιστημίου αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου 4009/11 και στις εκλογές για το συμβούλιο του ΑΠΘ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων και των συλλόγων φοιτητών  ο “ν.4009/11 επιταχύνει και ολοκληρώνει για το δημόσιο πανεπιστήμιο τη θεσμική, οργανωτική και οικονομική του διάλυση. Εναρμονίζεται πλήρως με τις πολιτικές της πιο άγριας λιτότητας και της κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Προβλέπει την μετατροπή των ΑΕΙ σε επιχειρηματικούς ομίλους, την άρνηση της πολιτείας από την υποχρέωσή της να χρηματοδοτεί την παιδεία, και προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός φτηνού μαζικού και «ευέλικτου» επιστημονικού δυναμικού που θα εργάζεται με επισφαλείς και ελαστικές σχέσεις εργασίας, κάτω από τον μόνιμο εκβιασμό της απόλυσης και της ανεργίας.” Στις τοποθετήσεις τόσο καθηγητών του ΑΠΘ όσο και των εργαζομένων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα κοινής δράσης όλων των μερών της πανεπιστημιακής κοινότητας προκειμένου, όπως λένε, να “ματαιώσουμε τις εκλογές για το συμβούλιο του ΑΠΘ, να αποτρέψουμε την εφαρμογή του νόμου 4009/1, να τον καταργήσουμε στην πράξη- για ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο ταγμένο στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των επιχειρήσεων.”
Στη συνέχεια οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία προς την Ιατρική σχολή όπου γινόταν η συσκεψη της εφορευτικής για τις εκλογές των συμβουλίων. Μετά από αρκετή ώρα στην αίθουσα και έντονη διαμάχη με τον πρώην πρύτανη Α. Μάνθο που αποκάλεσε τους φοιτητές φασίστες και με καθηγητές που η στάση τους, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των φοιτητών, ήταν προκλητική, η διαδικασία διακόπηκε.
Οι σύλλογοι του ΑΠΘ ΕΣΔΕΠ, διοικητικών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ακόμη ότι “Οι εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης αποτελούν ένα ακόμη αλλά καθοριστικό βήμα για την εφαρμογή του ν.4009/11. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία απλή αλλαγή του τρόπου διοίκησης, αλλά με την δημιουργία εκείνου του αυταρχικού οργάνου που θα μεταλλάξει τη φιλοσοφία και τον προορισμό του πανεπιστημίου.” για περισσότερα πατήστε εδώ

1 σχόλιο:

Αντί Της Σιωπής είπε...

Και η κατάπτυστη δήλωση της Υπουργού Παιδείας:

08-02-12 Δήλωση της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, σχετικά με τα γεγονότα στο ΑΠΘ

Είναι θλιβερό την ώρα που δίνεται η μάχη για την οικονομική επιβίωση της χώρας και το ξημέρωμα μιας επόμενης καλύτερης μέρας, σε ορισμένα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να γίνεται επίδειξη των συμπεριφορών που μας έφεραν σε αυτό το τραγικό σημείο.

Δογματικές μειοψηφίες επιβάλλουν το νόμο της βίας, περιφρονούν τις αποφάσεις του ελληνικού λαού και καταλύουν κάθε έννοια Δημοκρατίας. Είναι ευθύνη της διοίκησης, αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας να ανταποκριθούν στην απαίτηση του ελληνικού λαού για τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητας.

Αυτός ο φαύλος – στην κυριολεξία – κύκλος της ανομίας , θα σπάσει."

http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typou/deltia-typoy/dilosi-tis-ypoyrgoy-paideias-dia-bioy-mathisis-kai-thriskeymaton-annas-diamantopoyloy-sxetika-me-ta-gegonota-sto-apth.html